Jesaja 10: zacht en kneedbaar of hard en verscheurd

"Naar wie zult u vluchten om hulp en waar zult u uw rijkdom laten?"


G'd is een G'd van liefde, Zijn liefde is voor ons allemaal weggelegd.
Onze keuze bepaald hoe die liefde inwerkt op ons leven, ter genezing, heiligmaking en als zalving of als ziekmakend, kwelling en tot verderf.
Als we de zon op ons inlaten werken dan kan dat een verzachtende werking op ons hebben, afhankelijk tot welk type mens wij behoren. Twee type mensen vertegenwoordigen ons ras, de wasachtige en de kleiachtige. Wanneer de zon op het was schijnt dan wordt zij zacht en kneedbaar, dit type mens staat model voor G'ds kinderen. De kleiachtige daarentegen wordt door de inwerking van dezelfde zon, hard, onkneedbaar, en onbruikbaar.

De liefde van G'd werkt op de zelfde manier voor de wasachtige en de kleiachtige type mens.
Je hebt het type mens Nebukadnezar, die net als de koning van Assyrie vond dat alles wat hij voorbracht in het leven het werk was van zijn eigen handen. Hij was wijs van zichzelf en hem kwam de eer toe tav het Babylon dat hij gebouwd had. G'ds liefde die inwerkte op zijn leven, G'ds beproevingen en kastijdingen zorgde ervoor dat Nebukadnezar uiteindelijk G'd erkende als de Allerhoogste, als de Schepper van hemel en aarde en getuigde in zijn koninkrijk van het feit dat er buiten G'd om geen andere G'd is.

Je hebt ook het type mens Farao. De Farao in de tijd van Mozes, toen G'd het volk Israel ging verlossen uit de slavernij, uit de greep van Egypte. G'ds liefde en grote macht had de Farao er toe moeten bewegen G'd te erkennen als zijn meerdere. Farao ervaarde met iedere plaag die hij over zichzelf uitriep dat er een G'd was die groter was dan hijzelf. Tot tien keer toe kreeg Farao de kans, tot tien keer toe verharde hij zijn hart en weigerde te erkennen dat er een grotere macht was boven hem. Maar al die tien kneed momenten van de Pottenbakker van hemel en aarde, van mens en dier, van planten en bomen, slaagde er niet in om Farao te bewegen G'd te erkennen als de Allerhoogste, als de Heer van de Legermachten.

De koning van Assyrie was ook zo'n koning die vertrouwde op zijn eigen kunnen en dat er geen grotere persoon was dan hijzelf. Dat hij de wereld regeerde en dat dit alles voortkwam uit zijn eigen wijsheid. "Door de kracht van mijn hand heb ik dit gedaan, en door mijn wijsheid, want ik ben verstandig. Ik heb de grenzen tussen de volken weggenomen, hun voorraden uitgeplunderd, en als een machtige het hooggezetenen neergehaald." 

"Daarom zal de Heere, de Heere van de Legermachten, zijn welgedane vorsten doen uitteren."
Die eigenwijsheid en het vertrouwen op eigen kracht, werken en inzicht, zet de poort open voor de vader van de leugen, voor de sleutelbewaarder van de hel. Vertrouwen op eigen inzicht is een vertrouwen wat ons ten alle tijde zal beschamen, omdat het een handreiking is naar satan en een afwijzen van onze Bron van leven. De Heere zal de vrucht van die trots, de glans van deze openhartige oogopslag, van deze arrogantie vergelden.

Als G'd kinderen komen te staan tegen over wereldse machten die samenwerken met de duistere machten, als G'd kinderen benauwdheid hebben te verduren, zal G'd uitkomst bieden. Omdat Jezus Zijn uitverkoren kinderen zal beschermen, omdat onze Wachter niet sluimert noch slaapt.

"Op die dag zal het gebeuren dat de rest van Israël en wie van het huis van Jakob ontkomen zijn, niet langer zullen steunen op hem die hen geslagen heeft, maar zij zullen steunen op de HEERE, de Heilige van Israël, in trouw."



Reacties

Populaire posts