positie van de vrouw in de gemeente

"Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem." Genesis 2: 18

Adam is geschapen uit het stof van de aarde, Eva niet. Eva is gemaakt om een hulp te zijn voor hem, niet Adam is gemaakt om hulp te zijn voor Eva. 



Nadat Adam en Eva gezondigd hadden tegenover G'd, werden ze van G'd gescheiden, moesten het paradijs uit en waren doornen en distels, haat en nijd, verdriet, angst, pijn en dood een realiteit, waar zij door hun eigen toedoen en op basis van een wet van YHWH deel van uit gingen maken.
G'd had Adam vanaf het begin aangesteld als heerser en koning over de aarde. Eva was gemaakt uit Adam, vlees van zijn vlees en been van zijn gebeente als hulp en als koningin. 

"De man immers is niet uit de vrouw, maar de vrouw uit de man. Want ook is een man niet geschapen omwille van de vrouw, maar een vrouw omwille van de man." 1 Korinthe 11: 8, 9

Wat mij verraste was dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen een gebod was van YHWH, niet in wezen, want ze zijn beide geschapen naar Hun beeld en Hun gelijkenis, maar ongelijkheid tav hun rol, hun bestaan, hun maatschappij. Na de zondeval werd de ongelijkheid, het verschil in hiërarchie verder doorgevoerd, vervat in een niet mis te verstane rollen patroon. Dit om te overleven, om de tijd die hen nu nog was vergund, zo goed mogelijk gegeven de nieuwe omstandigheden door te komen, binnen de nieuwe (zondige) context van hun pril bestaan.

"Tegen de vrouw zei Hij: Ik zal uw moeite in uw zwangerschap zeer groot maken; met pijn zult u kinderen baren. Naar uw man zal uw begeerte uitgaan, maar hij zal over u heersen. Genesis 3: 16

De reden van deze ongelijkheid is gelegen in het feit dat Eva de verleiding van satan niet kon weerstaan en daarom van de verboden vrucht gegeten heeft om vervolgens haar man Adam ook te verleiden tot het eten van deze verboden vrucht.
Beide hebben ze een gezamenlijke prijs daarvoor moeten betalen die voor een deel geen verschil voor beide uitmaakte.
De ongelijkheid tussen de sekse heeft wel geleid tot een ongelijkheid in de straf, of mag je gegeven de omstandigheden zeggen, heeft ongelijkheid in zegen opgeleverd.

"En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u gebood: U mag daarvan niet eten, is de aardbodem omwille van u vervloekt; met zwoegen zult u daarvan eten, al de dagen van uw leven; dorens en distels zal hij voor u laten opkomen en u zult het gewas van het veld eten. In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren." Genesis 3: 17- 19

Ik proef in de eerste zin als het ware een soort eeuwige standaard: "Omdat u geluisterd hebt naar de stem van de vrouw". De man die luisterd naar de vrouw, in deze wordt hem aangerekend. Niet dat het per defintie onverstandig is om naar je vrouw te luisteren, was het in dit geval (en dat zien we later bij Abraham nog een keer beeldend en helder geetaleerd), beter om de vrouw te horen. Dit zeg ik, omdat ik voor mijzelf heb bepaald dat er een verschil is in luisteren en horen. Horen is voor mij; ik hoor je. Luisteren is voor mij; ik hoor je en doe wat je zegt of vraagt.

Niet alleen het lichamelijk verschil heeft een rol gespeeld (ik zal zeer vermeerderen de moeite van jouw zwangerschap zie YHWH tegen Eva) in de rol verdeling, maar ze kreeg nog meer straf / zegen te verduren.

"Tegen de vrouw zei Hij: Ik zal uw moeite in uw zwangerschap zeer groot maken;
met pijn zult u kinderen baren. Naar uw man zal uw begeerte uitgaan, maar hij zal over u heersen Gen." 3: 16


Laten we ons gedachten even wat langer bepalen bij deze tekst. Het is een wet, een wet van de Allerhoogste, een gebod die nergens wordt opgeheven, zelfs de gelijkheid tussen jood, griek, man en vrouw tav de verzoening leidde niet tot het opheffen van dit gebod.

Adam als eerste mens gemaakt uit het stof der aarde kreeg zware regels (zegen en/of vloek) voor zijn kiezen, (niet om Eva zei YHWH, maar om u is de aardbodem vervloekt), en daarom…..

""En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u gebood: U mag daarvan niet eten, is de aardbodem omwille van u vervloekt;" Gen. 3: 17

Laten we ook hier onze gedachten even wat langer bepalen bij deze tekst. Ook hier spreken we over een wet van de Allerhoogste, een gebod die nergens wordt opgeheven, zelfs de gelijkheid tussen jood, griek, man en vrouw tav de verzoening luidde niet het opheffen van dit gebod in, want ondanks onze vrede met YHWH door wedergeboorte, ondanks onze vergeving van zonde is de vloek tot op de dag vandaag nog niet opgeheven, ondanks de belofte die deze vloek in zijn kielzog heeft nl:

"En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar." Op.b. 21: 5

Vanaf het begin zijn er verschillen te constateren tussen man en vrouw en de vraag is of we anno 2017 die verschillen, niet vanuit een roep uit de woestijn, maar vanuit de roep vanuit de maatschappij, overboord moeten gooien. Of dit het doel van de verzoening tussen YHWH en de mens dient? Of dit volgens de wil van de Vader is?

Is YHWH veranderd, past Hij zijn wetten, verordeningen en bepalingen aan, aan tijd en/of cultuur?
YHWH is heden en in het verleden dezelfde en wat Hij toen als wet en richtlijnen meegaf geldt ook nu.

Adam (het Hebr. woord ‘adam’ betekent ‘mens’), werd het eerst geschapen:

"En de HEERE God had de mens geformeerd uit het stof der aarde, en in zijn neusgaten geblazen de adem des levens; alzo werd de mens tot een levende ziel." Gen. 2: 7

De vrouw moest een hulp worden voor de man:

Ook had de HEERE God gesproken: Het is niet goed, dat de mens alleen zij; Ik zal hem een hulp maken, [die] als tegen hem over zij." Gen. 2: 18

De vrouw werd uit de man geformeerd:

"En de HEERE God bouwde de rib, die Hij van Adam genomen had, tot een vrouw, en Hij bracht haar tot Adam. Toen zeide Adam: Deze is ditmaal been van mijn gebeente, en vlees van mijn vlees! Men zal haar Manninne heten, omdat zij uit de man genomen is." Gen.. 2: 22, 23

Vanaf dit punt maak ik dan ook graag even een enorme sprong de toekomst in om deze "ongelijkheid" die door de eeuwen heen is bestreden, maar zeker ook op een heleboel punten zelfs veel te ver doorgevoerd is, te spiegelen aan eerdere tijden, omstandigheden en maatstaven.
Het is mijn stellige overtuiging dat YHWH van iedereen houdt met een onvoorwaardelijke liefde, dat er geen verschil is tussen jood, griek, man of vrouw. Het is tevens mijn stellige overtuiging dat de Heer voor een goede samenleving, regels heeft gegeven, rollen heeft gecreeerd en wetten heeft vastgelegd, die een "perfecte" samenleving moet waarborgen. Ons antwoord erop bepaaldt het gezicht van die maatschappij.

We lezen in de eerste brief aan de Korintiërs hoofdstuk 14 over de order van de gemeente, een verwijzing van Paulus naar hoe het was in den beginne en de maatregelen die YHWH had genomen om na de zondeval de rol van man en vrouw goed te verdelen, om hen op deze wijze zo optimaal mogelijk door het leven te kunnen laten gaan, waarmee hun tijdelijke overlevingskans zo optimaal mogelijk zou zijn.

Hoe mannen en vrouwen tegenover elkaar, naast en elkaar en om elkaar heen horen te staan, wordt door Paulus best helder omschreven.

"Maar ik wil dat u weet dat Christus het Hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouwen God het Hoofd van Christus." 1Kor. 11: 3

Het uitgangspunt verdient denk ik gerechtvaardigde, maar zelfs noodzakelijke aandacht. Christus is het Hoofd van iedere man. Over wat voor een hoofd spreken we hier? Is Hij een medogenlose Heer(ser), een liefdeloze egoistische Heer, een onderdrukker? Of spreken we hier over een Heer die liefde is en onvoorwaardelijke liefde geeft en op onzelfzuchtige en dienende wijze de touwtjes in handen wil hebben om tijdens onze woelige reis er zorg voor te dragen dat we behouden aankomen?

Ik denk dat ik jullie best dit antwoord schuldig mag houden, maar tevens de mannen wil oproepen dit voorbeeld van Yeshua te volgen, te wandelen in Zijn voetsporen, te wandelen naar de wil van de Vader. De man is geen eiland, de man is zonder de vrouw niets en de vrouw is zonder de man niets, en daar zien we de gelijkvormigheid weer terugkomen, maar tegelijkertijd bestaat naast die gelijkvormigheid ook dit:

" Want de man is uit de vrouw niet, maar de vrouw is uit de man. 9 Want ook is de man niet geschapen om de vrouw, maar de vrouw om de man." 1Kor. 13: 8

Paulus speelt het op scherp, zoals tav het spreken van de vrouw in de gemeente. Er is een wet, er is haar bevolen onderdanig te zijn en om die reden moet de vrouw zwijgen.

"Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt. En als zij iets willen leren, laten zij dat dan thuis aan hun eigen man vragen. Het is immers schandelijk voor vrouwen om in de gemeente te spreken. Of is het Woord van God van ú uitgegaan? Of heeft het alleen ú bereikt?" 1Korinthe 14: 34- 36. 

Er is hier naarstig gezocht naar een hystorisch aanknopingspunt tav dit harde en enigszins onbegrijpelijk schrijven van Paulus.
Problemen in de gemeente en met name door de aanwezigheid van publieke vrouwen met een grote mond, was of zou de aanleiding zijn geweest voor Paulus om de zaken over helder en scherp neer te zetten. Ik kan mij daar best wel in vinden. Of die vrouwen dat ook konden laat ik maar even buiten beschouwing, feit blijft dat Paulus niet schuwt om te verwijzen naar een wet, waarmee hij niet verwijst naar een wet die door onszelf is verzonnen maar naar het een wet van YHWH en dat onderbouwd met de opmerking: "of is het Woord van YHWH van u uitgegaan?"

In dit licht bezien mis ik kerk breed de discussie over de wetgevende rol van YHWH tav de positie van de vrouw in de kerk. Ik mis YHWH`s gezag in de ontwikkeling hiervan. YHWH die mijns inziens de Regisseur is tav de positionering van de vrouw in het gezinsleven, de kerk, het werk en de maatschappij. Het is toch niet zo gek om te denken dat toch Elohim met name het laatste woord zou moeten hebben.
Waarom mis ik dit in de discussie? Is dit inmiddels gepasseerd station en is de trend die nog steeds gaande is over de gehele (kerkelijke) wereld voldoende belicht om dit soort stappen met YHWH`s zegen in de kielzog, te kunnen zetten door de vrouw letterlijk haar podium te geven, ingezegend of niet?

Waarom heeft onze kerk een officieel standpunt ingenomen tijdens één van haar conferenties en bevestigd op haar vervolg conferenties door de jaren heen, maar wordt dit wereldwijd niet nagevolgd? Het standpunt van de kerk is deze: vrouwen hebben een ontzettende belangrijke positie binnen kerk. De positie van de vrouw is op een heel aantal fronten belangrijker dan die van de man, kan een vrouw ook veel meer bereiken dan een man en mag daarom absoluut niet onderschat worden,  of onderdrukt en met name omdat YHWH haar die positie gegeven heeft, zodat Zijn verlossingsplan op alle fronten goed uitgewerkt zou kunnen worden.

De discussie heeft polarisatie bewerkstelligd binnen onze gelederen, emoties die hoog op zijn gelopen en met meer dan ijver voor de wet omarmd of zelfs verworpen met een gelijksoortige ijver.

Wat ik wel weet is vanuit mijn eigen ervaringen tav dit onderwerp en die vaak heel lokaal waren maar ook sporadisch, één is van zoveel mogelijk stilzwijgen, apathisch kijken en vervolgens schouder ophalend met daarbij heel voorzichtig en bijna fluisterend de klanken uitstotend; zij (de hoger opgeleiden, de geleerden), zullen het toch wel weten?

Met grote stelligheid zeg ik op basis van het woord van YHWH dat de weg van het Priesterschap, het Hogepriesterschap, en ook het Ouderlingschap niet en nooit gegeven is aan de vrouw. Nergens in Zijn woord zul je een dergelijke functie, zelfs niet van het Apostelschap vergeven zien worden aan een vrouw, het is haar niet vergund. De vrouw zal in haar leven waar ze dan ook is, nooit en te nimmer een heersende functie vervullen verordineerd door YHWH, over de man, zelfs mogelijke uitzonderingen in de bijbel die ik mogelijk over het hoofd heb gezien, zouden de regel en wetgeving van YHWH alleen maar bevestigen.

Is het aan ons om Anno 2017 de Heer van de legemachten te voorzien van onze feedback, wijsheid en info, waardoor een verbeterplan gepresenteerd kan gaan worden in onze eindsprint naar de wederkomst toe? Dat wij in het nieuwe verbond er wel een keer klaar mee zijn om de vrouw haar positie te laten behouden zoals verordineerd vanaf den beginne, en wij het mogen zijn, die het haar vergunnen een andere rol te vervullen?

"Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere,
want de man is hoofd van de vrouw, zoals ook Christus Hoofd van de gemeente is; en Hij is de Behouder van het lichaam. Daarom, zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo behoren ook de vrouwen in alles hun eigen mannen onderdanig te zijn. "Efeziers 5: 22-24


Dit is een G'd welgevallig leven, dit is een leven volgens G'ds wet en verordening.
Adviserend en sturend, begeleidend en ondersteunend, ja dat zal haar tot zegen strekken en tot zegen leiden voor diegene waarvoor zij zich net als de man dienstbaar op stelt, nl voor YHWH en Zijn gemeente. Mag een vrouw onderwijs geven, mag zij haar gaven gekregen van de Heer inzetten ten dienste van haar gezin en de kerk?  Ja en heel graag zelfs, maar heersen en boven de man uit, haar positie binnen een gemeenschap innemen is haar niet vergunt, zo heeft de Heer het bepaalt.

"Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt." 1 Timoteus 2: 12.

Houdt dit in dat ze moet zwijgen in de gemeente, en dat een vrouw helemaal niet mag spreken? Kijkend naar de vele voorbeelden in G'ds woord kan dat niet het geval zijn, maar als het gegoten wordt in het vat van overheersend en bepalend en belerend de man de weg te wijzen dan is het haar vergunt om te zwijgen, en ook dat zal haar tot zegen strekken.

Als een besluit genomen door de kerk, lokaal of internationaal, niet door het Woord van YHWH gedragen wordt, dan zou dit ten alle tijden moeten leiden tot de volgende handelingen: stoppen, terugdraaien en weer verder laten leiden door de Geest, en of het "Sanhedrin" in welke vorm dan ook het daar nu mee eens is of niet, is in wezen niet relevant.

Om bovenstaande niet teveel op te hangen aan één uitspraak of Schriftgedeelte verwijs ik derhalve nog even verdere dan alleen naar 1 Timoteus 2:12. Daar wordt helder en niet mis te verstaan beschreven wat de positie van de vrouw in de kerk behoort te zijn met als onderbouwing van wat er mis gegaan is in het paradijs, welke als fundament dient voor deze rolverdelingen. De rol van de vrouw, zij die niet gemaakt is uit stof der aarde maar uit de man is voort gekomen. Zij die gemaakt is als de hulp, de ondersteuning en de rechterhand van de man.

"Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt. Want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva. En niet Adam is misleid, maar de vrouw is, toen zij misleid werd, tot overtreding gekomen. Maar zij zal in de weg van het baren van kinderen zalig worden, als zij blijft in geloof, liefde en heiliging, gepaard met bezonnenheid." 1Tim. 2: 12-15

De grond voor dit uitgangspunt gaat dus heel ver terug, gaat terug naar het begin, gaat terug naar:

"En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en hij at ervan." Gen. 3: 6

Eva wilde zo wijs worden als YHWH, zij wilde gelijk worden aan Hem, zich meten met haar Maker, rebbeleren tegen het klein houden van YHWH van de mens, volgens satan. Eva heeft zich laten verleiden om haar aardse "troon" te verheffen boven de Allerhoogste, doen wat satan al gepoogd had te doen. Maar in die poging heeft zij net als satan gelukkig jammerlijk gefaald, vanwege het gebod: "ten dage dat je dat gaat doen, zul je voorzeker sterven." Ze geloofde de leugen van de vader van de leugen boven de "leugen" van de Vader van alle vaders.

En daarom:

"Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals het behoort in de Heere."  Kolosenzen 3: 18

"bezonnen te zijn en kuis, te zorgen voor hun huishouden, goed te zijn, hun eigen mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord van God niet gelasterd wordt." Titus 2: 5

"Evenzo, vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig; opdat ook, als sommigen aan het Woord ongehoorzaam zijn, zij door de levenswandel van de vrouwen zonder woorden gewonnen mogen worden, 1Petrus 3: 1"


Ik wil niet onvermeld laten dat er vele vrouwen in de bijbel voorkomen en gelukkig maar, die hebben laten zien door hun roeping van G'dswege, dat ze ingezet kunnen worden voor het grote werk wat verlossing heet. En laten we direct voorop stellen dat roeping wat anders is dan het gevoel hebben dat. Roeping zal altijd in een zuivere kontekst staan van het Woord.
Het onderzoeken van de rol van deze vrouwen in de bijbel, blijkt iedere keer weer nadere onderzoek en beschouwing nodig, omdat men de neiging heeft deze vrouwen zo ver naar voren te schuiven in het aardse en misplaatste emancipatie denken, dat ze een positie krijgt toegewezen die de bijbelse plank volledig misslaat.
Anderzijds, naar achteren en zelfs heel ver naar achteren geschoven worden, geen rekening houdend met het zegenrijke werk welke G'd haar toegewezen heeft, is een mannelijke miskleun van de hoogste orde.

Als we deze bijbelse zeer belangrijke en geliefde vrouwen nauwkeurig bestuderen tav hun werk voor de Heer dan is er maar één conclusie te trekken, en dat is dat zij nooit is geroepen noch ingezegend voor het Priester-, of Ouderlingschap. Als we YHWH liefhebben boven alles, en onze vrouwen als onszelf, dan weerhouden de mannen zich ervan de vrouw te drukken in een positie, en weerhouden de vrouwen zich ervan uit te zien naar een positie die niet naar G'ds wil is, niet in overeenstemming is met Zijn verordeningen, die haar en haar gezin of G'ds gemeente geen recht zullen doen, noch het evangelie van vrede zal dienen

De manier waarop cetennia lang met vrouwen is omgegaan of hoe ze zijn afgeschilderd verdient absoluut niet een schoonheidsprijs en is ook niet afkomstig van YHWH, maar voortgekomen uit misinterpretaties van G'ds woord en vaker nog uit pure blinde machtswellust. De vrouw is niet onderschikt aan haar man, de vrouw heeft van YHWH een andere rol gekregen. De man daarentegen wordt ook niet "gespaard" tav zijn levenshouding tov de vrouw of zijn vrouw.

Laten we hopen dat YHWH binnen iedere kerk en vooral ook binnen het Hoogste Gezag van de kerk nog steeds het Hoofd is van dat gezag, het Hoofd is van de gemeente, het Hoofd is van de man. En dat de man waardig de rol als hoofd van de vrouw op zich neemt.
Hij heerst over haar zoals Yeshua heerst over de gemeente, de man is daarom niet de onderdrukker van de vrouw, maar zal alles inzetten binnen zijn mogelijkheden en vermogen om de vrouw die eer te brengen die haar toekomt door in liefde naar haar om te zien en haar te behandelen als broos vaatwerk. Hij zal niet nalaten haar te ondersteunen in de rol die de Heer haar heeft toebedeeld, zodat zij zich kan ontwikkelen als een G'de welgevallig offer, en op haar manier zal zij tot zegen voor haar man zijn en dienstbaar aan het evangelie van vrede.

"Zo zijn ook de mannen verplicht hun vrouw lief te hebben als hun eigen lichaam. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief; want niemand haat ooit zijn eigen vlees, maar hij voedt het en koestert het zoals Christus de gemeente, omdat wij leden zijn van zijn lichaam." Efeziërs 5:28-30.


Als laatste wil ik hier nog één hele relevante zaak toevoegen om het bijbelse principe van dienen, heersen en hulp in het licht te leren zien van heilig en goed.

"En wanneer alle dingen aan Hem onderworpen zijn, dan zal ook de Zoon Zelf Zich onderwerpen aan Hem Die alle dingen aan Hem onderworpen heeft, opdat God alles in allen zal zijn." 
1 Kor. 15: 28

De Zoon is onderworpen aan de Vader. Het leven van Yeshua op aarde heeft in alles laten zien dat Hij niet kwam op eigen autoriteit, dat Hij en de Vader één zijn, dat ze gelijk zijn, dat Zij zijn van eeuwigheid tot eeuwigheid, maar dat Yeshua in zijn rol als Profeet, als Leraar, als Verlosser, als Heiland, als Hogepriester en als Koning en Heere der Heerscharen onderworpen is aan YHWH, dat Hij gekomen was om de wil te doen van de Vader.

Laten we hopen en bidden dat daar nooit enig verandering in komt en dat ondanks dat de naam van Yeshua boven alle naam zal zijn verheven, dat Hij als enige waardig is gebleken de boekrollen te openen, van eeuwigheid tot eeuwigheid onderworpen zal zijn aan de Vader.

De Heer heeft vrouwelijke rechters aangewezen, en profetessen, maar heeft tevens in Zijn wellicht vaak onnavolgbare wijsheid en liefde door de bank genomen andere rollen aan haar toebedeeld, die wij in het volste vertrouwen mogen volgen en handhaven, en laten we vooral vermijden wat er is gebeurd met Mirjam de zus van Mozes, omdat zij vond dat haar rol een zelfde moest zijn als de rol van haar broer(s).

"Zij zeiden: Heeft de HEERE alleen maar door Mozes gesproken? Heeft Hij ook niet door ons gesproken? En de HEERE hoorde het. Maar de man Mozes was zeer zachtmoedig, meer dan alle mensen die op de aardbodem waren. Meteen zei de HEERE tegen Mozes, en tegen Aäron, en tegen Mirjam: U met zijn drieën, vertrek naar de tent van ontmoeting. En zij vertrokken met z'n drieën daarnaartoe. Toen daalde de HEERE neer in de wolkkolom en ging bij de ingang van de tent staan. Hij riep Aäron en Mirjam, en zij kwamen beiden naar voren. Hij zei: Luister toch naar Mijn woorden!
Als iemand onder u een profeet is, maak Ik, de HEERE, Mij door een visioen aan hem bekend, spreek Ik met hem door een droom. Maar zo doe Ik niet tegenover Mijn dienaar Mozes, die in Mijn hele huis trouw is, met hem spreek Ik van mond tot mond, ja, zichtbaar, en niet in raadsels.
Hij aanschouwt de gestalte van de HEERE.Waarom dan bent u niet bevreesd geweest om over Mijn dienaar, over Mozes, te spreken?

Zo ontbrandde de toorn van de HEERE tegen hen, en Hij ging weg. De wolk week van boven de tent, en zie, Mirjam was melaats, witals sneeuw. Toen keerde Aäron zich om naar Mirjam, en zie, zij was melaats. Daarom zei Aäron tegen Mozes: Met uw toestemming, mijn heer, leg toch niet op ons de zonde waarmee wij dwaas gehandeld hebben en die wij begaan hebben.
Laat zij toch niet zijn als een doodgeborene, van wie, als hij uit het lichaam van zijn moeder komt, de helft van zijn lichaam al verteerd is! Toen riep Mozes tot de HEERE: O God, genees haar toch!
De HEERE zei tegen Mozes: Stel dat haar vader haar verachtelijk in haar gezicht had gespuwd, zou zij niet zeven dagen te schande worden? Laat haar zeven dagen buiten het kamp gesloten worden, en daarna weer opgenomen worden. Zo werd Mirjam zeven dagen buiten het kamp gesloten. Het volk brak niet op, totdat Mirjam weer in hun midden opgenomen was. Maar daarna brak het volk op van Hazeroth, en zij sloegen hun kamp op in de woestijn Paran." Numeri 12


Graag wil ik besluiten met het volgende tekstgedeelte om al het voorgaande in een juist perspectief te plaatsen. Om de Hulp aller hulpen te eren, te dienen, te loven en te prijzen, met geheel ons hart, ziel en kracht. Hij onze Priester van de Allerhoogste, als Hulp van onze Hogepriester.

"Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen. Die zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het Mijne nemen en het u verkondigen. Alles wat de Vader heeft, is het Mijne; daarom heb Ik gezegd dat Hij het uit het Mijne zal nemen en het u zal verkondigen." Johannes16: 13-15

Reacties

  1. Wat dan wel weer raar is is dat een vrouw wel het evangelie mag brengen in Verwegistan en daar ook wel een gemeente mag stichten en daar de mannen ook wel onderwijs mag (zelfs moet) geven en dat iedereen dan vindt dat ze een groot werk voor de Heer heeft gedaan. Maar als ze terug komt in haar Westerse land van oorsprong moet ze zwijgen. Nou ja, ze mag uiteraard wel vertellen wat ze meegemaakt heeft. En dat is voor veel mannen heel leerzaam. Dan heet het ineens niet 'onderwijzen', maar 'getuigen'. Wel, ik ken heel wat vrouwen, die heel veel te getuigen hebben en die dat niet belerend doen. En wat te zeggen van Deborah, de richteres? Die moet wel gezag hebben gehad, want anders werkt het niet en het werkte dus wel. Zo kan ik ook wel Bijbelteksten noemen waaruit je kunt concluderen dat een vrouw gerust onderwijs mag geven in de gemeente, maar dat doe ik niet omdat je die teksten vast al vaak te horen hebt gekregen. Ik geef maar aan dat dit een onderwerp is waar de Bijbel niet echt duidelijk over is en dan krijg je dat apatische om rode hoofden etc. te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts