bijbelse rustdag

"En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en volk. En hij zei met een luide stem: Vrees God en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen. En aanbid Hem Die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft." Openbaring 14: 6,7

Vraag van iemand op facebook:
“Is er iemand die zich afvraagt of we wel de bijbelse rustdag vieren? Want ik heb namelijk sinds ik ben bekeerd veel zitten lezen in dat mooie boek, maar kan er niet om heen dat er steeds de zevende dag als rustdag word aangehaald als dag van God. Eigenlijk al in het eerste boek, sterker nog het 2e hoofdstuk. Hoe denken jullie daarover? Waarom vieren wij eigenlijk de eerste dag? Dat moet vast wel iemand zich ooit hebben afgevraagd toch? Of vraag ik nu iets heel lastigs? Hoop vragen... Ik hoop dat iemand mij kan helpen dit duidelijk te maken!”

Een reactie: 
Je hebt gelijk! De rustdag is de zevende dag. Dat is wat er in de bijbel staat en wat we moeten houden. Lees het verhaal van de schepping, de 10 geboden, het verhaal van de mana (voor de 10 geboden) kijk wanneer Jezus naar de synagoge ging. Ik vind het super dat mensen steeds meer de bijbel gaan lezen. Daar is waar je de waarheid kan vinden!
 
Een reactie: 
Wees gerust broeder , de zevende dag is de Sabbatdag dus de rustdag , die Jezus en al Zijn volgelingen vierde en nog vieren , de zondag is de opstandingsdag , en er staat negens dat wij die moeten vieren , die dag is door mensen veranderd , en niet door God.

Een reactie: 
Goed dat je er zo mee bezig bent. Het is ook een heel belangrijk onderwerp, of terwijl het 4e gebod van de door God met de hand geschreven 10 geboden waar Hij zegt: gedenk.

Een reactie: 
Blijkbaar idd een lastig onderwerp gezien "alle" overweldigende reacties :-)

Laten we een paar dingen helder stellen: Het vierde gebod in Exodus 20 leert ons dat Hij die zegt dat wij geen andere goden voor Zijn aangezicht mogen hebben, dat wij geen gesneden beelden mogen maken en ons daarvoor niet mogen buigen, en dat wij Zijn naam niet ijdel mogen gebruiken, uit de anonimiteit komt en Zichzelf presenteert als de Allerhoogste. Iedereen kan wel iets roepen en willen dat wij iets wel of beter iets niet kunnen doen, maar hoe wordt helder en klaar dat Hij die dit woord spreekt, Schepper is van Hemel en Aarde. Het is niet Shiva, niet Baal of Allah, niet Tao, de Paus, Petrus, Wodan, Donar of Mohammed. Het is de G"d van Abraham, Izak en Jakob.

In het vierde gebod refereert de Allerhoogste zelf aan het feit dat Hij Schepper is van hemel en aarde, dat Hij het is, de Allerhoogste, die deze dag geheiligd en gezegend heeft. Zie dus het onderscheidt tussen alle andere dagen waarop wij werken mogen, de aarde moeten onderhouden en beheren en daarmee in ons eigen onderhoud voorzien, wat later door de zondeval veranderd is: “in het zweet des aanschijns uw brood verdienen”. Zo zie je maar, zweten is zonde :-).

In de bijbel zien we nergens dat de wet is afgeschaft en lezen we ook nergens dat deze dag veranderd is van de shabbat, de zevende dag van de week naar de eerste dag van de week, de dag van de zon, en door christenen maar al te graag omgedoopt naar de opstandingsdag van Christus.

De wet kan ons niet verlossen, dus het houden van de wet zal ons niet afbrengen van onze geboorte status in de eerst Adam. We worden volgens de Psalmist, Psalm Hoofdstuk 51 in zonde geboren en in ongerechtigheid heeft onze moeder(s) ons ontvangen. In Romeinen Hoofdstuk drie lezen we hoe zich dat vertaald naar de praktijk en dat is niet bepaald een mooi plaatje.

Er heerst vanaf de geboorte een andere wet in ons, een wet van zonde en dood, en de Wet van de Allerhoogste, de wet van Geest en leven, vol van de allerhoogste liefdes standaard, laat ons zien als een soort spiegel hoe slecht wij zijn.

G’d houdt van ons en wil ons verlossen en redden, Hij wil zichzelf met ons verzoenen en dat heeft Hij buiten de wet om geregeld nl in Zijn Zoon. Christus onze Verlosser en Zaligmaker is voor ons gestorven aan het kruis van Golgotha en daarmee onze schuld ingelost. Als wij Hem dus aannemen dan nemen wij Zijn overwinnende natuur aan, worden wij één met Hem nl door die wedergeboorte, en vallen daardoor niet meer onder de veroordeling. Dat is genade, door de genade vallen wij niet meer onder de wet die ons veroordeelde.

In de praktijk houdt dit in dat wij niet meer door “rood” willen rijden, omdat de Geest het willen en het werken in ons bewerkt, en als wij niet door “rood” rijden in de kracht van het offer door de Geest van Christus en uit liefde voor Hem, dan zijn wij vrij van schuld en vrij van de wet. Niet omdat wij het goed doen, maar omdat wij in Christus vrij zijn. Let wel om niet door rood te rijden en dat lukt ons door het overwinnend leven en de kracht van de Geest in ons, moeten wij ons aan die regel en wetgeving houden. Het merendeel van het christendom leert dat wij ons niet meer aan die wet hoeven te houden want Christus heeft de wet vervult. Vervullen betekend niet afschaffen want afschaffen mag niet zegt Christus en de wet zal gehandhaafd blijven zegt Hij zelf en geen jota nog titel zal en mag verloren gaan eer alles zal zijn geschied. Als we de mensen iets anders leren dan zal onze naam van geen betekenis zijn in G’ds koninkrijk. Lees wat Christus daarover precies zegt in Matteus Hoofdstuk 5.

Als de wet dus niet is afgeschaft dan is hij nog steeds van kracht en actief en geldt hij nog steeds als leidraad, als paslood, als kompas voor G'ds kinderen op weg naar Zijn troon. 1 Johannes 2 leert ons dat wij als wedergeboren kinderen fouten kunnen maken, dus toch nog te vaak door “rood” rijden, en dat als wij dat gedaan hebben wij bij Christus onze Voorspraak terecht kunnen. Hij kan op basis van het verrichte en volbrachte werk op Golgotha onze fouten vergeven en wegnemen. Tevens leert ons dit hoofdstuk dat wij Zijn geboden moeten houden en als wij leren dat dat niet meer nodig is, omdat wij onder de genade vallen en niet meer onder de wet, en wij Zijn geboden dus niet houden, wij Hem niet kennen en leugenaars zijn.

Zelfs Openbaring 14: 12 beschrijft het kenmerk van de gelovigen, nl dat zij het zijn die de geboden van G’d bewaren.

Conclusie die ik trek tav van dit onderwerp is deze. De shabbat leert ons iedere week dat wij geschapen Zijn en dat de G'd van Abraham, Izak en Jakob, de Allerhoogste is en dat Hij de enige Schepper is, en ook de enige Rechtmatige wetgever. Dat Zijn liefdes wet, heb G"d lief boven alles (de eerste 4 geboden) en onze naaste als onszelf (de laatste zes) geboden mij helpen om de weg van de bekering, de weg van de wedergeboorte op een zuivere manier af te leggen. Zijn wet zelf kan ons niet verlossen nog redden, maar Zijn wet heeft mij wel laten zien dat er een andere wet in mij heerst en dat ik Christus nodig heb om mij te verlossen en te redden.

Om die reden vier ik de shabbat en weiger ik een dag te vieren die de shabbat van zijn troon stoot en waarmee het niet meer helder is wie mijn god (G'd) is. Zonder shabbat geen getuigenis van Hem als de Allerhoogste, geen duiding wie die andere goden dan zijn etc... Het houden van de wet is geen slavenjuk, maar een middel om Hem de allerhoogste eer te bewijzen, uit liefde voor Hem omdat Hij mij om niets gered heeft. Amen, Shalom.

"Wie heeft de wateren met de holte van zijn hand opgemeten, of van de hemel met een span de maat genomen, of het stof van de aarde met een maatbeker gevat, of de bergen gewogen in een waag, of de heuvels op een weegschaal?

Hij is het Die zetelt boven de omtrek van de aarde, waarvan de bewoners als sprinkhanen zijn. Hij is het Die de hemel uitspant als een dunne doek en uitspreidt als een tent om in te wonen. Hij is het Die vorsten maakt tot niets, rechters van de aarde maakt tot leegheid.

Sla uw ogen op naar omhoog, en zie Wie deze dingen geschapen heeft; Hij is het Die hun leger voltallig tevoorschijn brengt, ze alle bij name roept door Zijn grote vermogen en Zijn sterke kracht;
er ontbreekt er niet één." Jesaja 40







Reacties

Een reactie posten

Populaire posts