(YHWH´s) karakter en (Yeshua´s) erfelijkheid

Genesis 3: 17 - 19 "En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u geboden had: U mag daarvan niet eten, is de aardbodem omwille van u vervloekt; met zwoegen zult u daarvan eten, al de dagen van uw leven; dorens en distels zal hij voor u laten opkomen en u zult het gewas van het veld eten. In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren."



Genen 
Voor elke eigenschap zijn vele genen verantwoordelijk. Er bestaat niet één gen voor persoonlijkheid of één voor gedrag. Op grond van de persoonlijkheid van de ouders kun je ook niets zeggen over het karakter of het gedrag van een kind. Zij erven namelijk verschillende eigenschappen van hun ouders. En via hun ouders van hun grootouders. Enzovoorts. 
Niet alle kinderen erven dezelfde eigenschappen. Bij ieder persoon krijgen verschillende genen de overhand. Ieder kind is dus een uniek wezen. Sommigen lijken op één ouder, anderen op een tante of een opa, weer anderen lijken door hun eigen unieke combinatie van geërfde genen, op geen enkel familielid. 

Opvoeding en omgeving 
Bij de ontwikkeling van je persoonlijkheid spelen tientallen, misschien wel honderden genen een rol. Ze hebben allemaal (een beetje) invloed. 

Maar dat is niet alles. De omgeving waar je in opgroeit en de mensen om je heen zijn mede bepalend. Waar en hoe je woont, of je al of niet in armoede opgroeit, hoe je ouders je opvoeden, of je de oudste of de jongste bent, wat je meemaakt, met wie je omgaat, het kan allemaal invloed hebben op de vorming van je karakter. Omdat broers en zussen in hetzelfde gezin opgroeien en van dezelfde ouders komen, kunnen ze op elkaar lijken. 

Maar dat hoeft niet. Omdat ieder kind uniek is, kan dezelfde opvoeding bij de verschillende kinderen in een gezin een ander effect hebben. Of ze gaan naar een andere school en krijgen andere vrienden. Dat kan ook weer verschillend uitpakken bij kinderen met verschillende (genetisch bepaalde) karaktereigenschappen. Het ziet ernaar uit dat de invloed van erfelijkheid en van omgevingsfactoren ongeveer even groot is. Dit blijkt uit onderzoek onder eeneiige tweelingen. Maar de vraag welk verband er bestaat tussen erfelijke factoren en de invloed van de omgeving is niet precies te beantwoorden. Dit wordt het ‘nature-nurture’ debat genoemd. 

Onderzoek 
Er is onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van gedrag. Maar dat gaat vooral over gedragsstoornissen, zoals bijvoorbeeld ADHD en autisme. Soms is bepaald gedrag een kenmerk van een bepaalde ziekte of aandoening. Onderzoekers hebben ook gekeken naar het verband tussen kenmerken als temperament, persoonlijkheid en psychiatrische stoornissen. Ze hebben allerlei verbanden gevonden met vrijwel alle soorten psychiatrische aandoeningen, van autisme tot depressie en schizofrenie. Maar die verbanden zijn niet heel duidelijk. Er wordt nog onderzoek naar gedaan. 
Bron: erfocentrum 

Psalm 51: 7 "Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen." 

De vraag die je zou kunnen stellen nu we weten dat wat we doen, hoe we denken, en de besluiten die we nemen, of die voortkomen uit het feit dat we zijn wie we zijn en dus genetisch bepaald is?
Volgens het bijbel verhaal vond koning leeuw het ineens nodig om zijn vrouwtje of vrouwtjes erop uit te sturen voor een lekker hapje voor ons als mens enigszins smaakloze shoarma. Volgens het intiutieve was dit voor de zondeval van de mens totaal niet bij hem opgekomen, en lag hij vredig in het gras of stond vredig te grazen in het gras gebroederlijk naast het lammetje in de wei, en die was ooh zo blij. Na de ongehoorzaamheid is er wezenlijk iets veranderd, de dood deed zijn intrede, machtsverhoudingen begonnen een essentiele rol te spelen in het nieuwe "spel" op leven en dood. Koning leeuw regeerde niet meer met liefde en zachtaardigheid, maar vertoonde ineens hele andere trekjes, karakter trekjes. Trekjes waarvan wij nu vinden dat het typisch des leeuws is, iets wat helemaal bij hem past. 
Ik hoop dat je het met mij eens bent dat het heel raar zou overkomen als een koe ineens overgaat van gras eten naar vlees eten en zijn vredig vertoeven omslaat in een adrenaline verhogende kloptjacht op schaapjes, lammetjes, kippetjes en buffelo´s, ja toch, niet dan? 

In de natuur van mens en dier, in de totale natuur van moeder aarde veranderde wezenlijks iets. Dood, angst, verdriet, pijn, ziekte, haat en nijd deed zijn intrede, het zou nooit meer hetzelfde worden.

Voordat de mens ongehoorzaam werd aan Zijn Maker, Zijn Schepper, Zijn hemelse Vader kon de mens kiezen, die vrijheid en mogelijkheid hadden ze en die hebben ze misbruikt. Gebruikt en ingezet voor een onverstandig doel, nl gelijk te worden aan hun Schepper. 

Nadat de mens gezondigd had, konden ze nog steeds kiezen; slaan ze wel iemand dood waar ze boos op zijn door jaloezie of tellen ze tot honderd, gaan een blokje om, koelen af en gaan verder met de bezigheden van alle dagen zonder dit te laten overschaduwen met nog meer geweld en dood. 

Opvoeding is een noodzaak en daar getuigd David van. Ik ben op deze aarde gekomen, met een grote achterstand. Ik, geboren in zonde en in ongerechtigheid. Dat was een totale andere geboorte dan van Adam en Eva, onze eerste ouders, die uit het stof van de aarde waren geformeerd. Stof(fen) die goed waren, die hen van nut waren, stoffen die hen maakte wie ze waren, GOED! Opvoeding was toen niet minder belangrijk, dat is ook gebleven, maar met als doel, nog mooier te worden, te leren en te begrijpen, YHWH te doorgronden, Zijn schepping en macht, Zijn begrip van tijd, maar ook van liefde en het geven en doorgeven van: 

"liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Galaten 5: 22" 

De opvoeding heeft nu als taak om ons niet doeloos te laten zijn in het leven, stuurloos de toekomst in te laten varen, want zonder kader gaan we nog fouter zijn dan we al van nature zijn. Zonder opvoeding gaan de vervloekte genen bepalen hoe we door het leven gaan: 

"Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; Galaten 5: 19-21" 

Dat stroomt er volgens Paulus, de bijbel schrijver en apostel van Yeshua, door onze aderen, deze genen woeden er in ons vanaf de geboorte, en daar wil de Heer ons van verlossen. Onze Verlosser heeft dit in het verleden mogelijk gemaakt. 

Dit is de uitkomst van wat David beschrijft als in zonde geboren en in ongerechtigheid ontvangen worden, voortkomend uit het feit dat de aardbodem waaruit we vanaf den beginne zijn voortgekomen verlvoekt is: 

Romeinen 3: 10 - 18 "Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen."


Als we Yeshua ontmoeten en Zijn verlossend en reddend offer aannemen dan veranderen we, onze geest wordt vernieuwd en de Heilige Geest komt in ons wonen. Daardoor komen we weer direct in kontakt met YHWH en dat bewerkt vernieuwing en hervorming in ons. Onze bron van kiezen is veranderd en dat geeft dat wij niet meer hoeven te reageren op wat onze genen van nature dicteren, maar dat wij kunnen overwinnen omdat we vrij zijn en een nieuwe natuur ontvangen, de natuur van Yeshua ontvangen hebben.
 
Natuurlijk merken we dat er een strijd in ons woedt, dat er reflexen en neigingen zijn van onze "oude" natuur, maar dat het niet meer is van, "hier sta ik, ik kan niet anders" het niet anders kunnen is veranderd in ik kon niet anders maar nu kan ik wel anders en ik krijg daar kracht, wijsheid, liefde en moed voor om dat andere leven te leven, zodat ik weer meer lijk op Hem die mij gemaakt heeft.
 
Eerst waren mijn voeten snel om bloed te vergieten en door de wedergeboorte, door mijn nieuwe natuur en door de Geest die met kracht in mij werkt en samenwerkt met mijn nieuwe geest, veranderen mijn voeten naar: 

"en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede." Efeziers 6: 15

Wedergeboren zijn is een must om ons denken te vernieuwen en ons leven in uitvoering te hervormen, zodat ze weer gaan heersen over onze foute genen, zodat we niet meer zoveel op onze aardse opa of moeder lijken maar meer op YHWH, onze hemelse vader, en dat wij daardoor meer en meer een afspiegeling worden van liefde en gerechtigheid, genade en leven.

Met name mede mogelijk gemaakt door het offer van Yeshua aan het kruis van Golgotha, waar Zijn verlossend en krachtig reinigend bloed voor ons heeft gevloeid, en waardoor de zonde en de dood is overwonnen.

Johannes 3: 4 - 8 "Nicodemus zei tegen Hem: Hoe kan een mens geboren worden als hij oud is? Hij kan toch niet voor de tweede keer in de buik van zijn moeder ingaan en geboren worden? Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan. Wat uit het vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest. Verwonder u niet dat Ik tegen u gezegd heb: U moet opnieuw geboren worden.
De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is."

Nee Nicodemus dat kan de mens ook niet, maar kijk eens naar welk effect het zou sorteren als het wel kon, wat zou de winst, of het voordeel ervan zijn. Terug naar de schoot van je moeder, weer opnieuw geboren worden uit vlees, dat zou je dan terug brengen tot hier: 

Psalm 51: 7 "Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen." 

De Heilige Geest overtuigd ons van onze vervloekte staat, Zijn overtuiging laat ons zien dmv de wet van Geest en leven, die ooit in de harten van Adam en Eva waren geschreven, maar nu gegeven op stenen tafelen dat door de ongehoorzaamheid een andere wet in ons leeft, nl de wet van zonde en dood. De wet zelf kan ons niet verlossen, de wet is niet bij machte ons vrij te spreken, de wet is alleen bij machte ons te veroordelen, omdat we geboren zijn in zonde en ongerechtigheid, vervloekt omwille van Adam die uit die aardbodem is voortgekomen. 
Maar geprezen zij YHWH de Allerhoogste, Hij heeft beloofd ons zich met ons te verzoenen en dat heeft Hij gedaan door Yeshua Zijn Zoon. Yeshua is het einde van de wet, Hij is de beloofde belofte, de belofte van de Vader. En daarom is Yeshua heengegaan naar de Vader nadat Hij de schuld (belofte maakt schuld) had ingelost. Om die reden stuurt Yeshua de Trooster en Leraar Ruach Hakodesh.

Joh. 16: 7-9 "Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: van zonde, omdat zij niet in Mij geloven;..."

Reacties

Populaire posts