hoe kijk jij?

Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft. Psalm 121: 1,2


Hij kijk jij, en waar kijk je naar? Heb je daar wel eens bewust bij stil gestaan? Er is zoveel te zien en tegenwoordig zoveel meer als vroeger. 
Onderzoek heeft uitgewezen dat wij met één dag TV kijken net zoveel beelden waarnemen en in ons opnemen als vroeger in vijftig jaar tijd, nog voor dat de TV bestond. Ik denk dat je je wel kunt voorstellen  dat een dergelijk overkill aan beelden/info iets met je brein doet, dat de impact gigantisch is en dat het ons niet onberoerd zal laten. Je zou je kunnen voorstellen dat het een een belasting is voor je lijf en leden, voor je hersenen, dat je hoofd als het ware overvoed raakt, te veel licht, te veel en te snel bewegende beelden en dan tegenwoordig ook nog eens in 3D, waarvoor sommige wetenschappers inmiddels al de alarmklok hebben laten luiden omdat het brein dat hoogstwaarschijnlijk niet eens verwerken kan.

Kan je je voorstellen dat die overkill aan informatie je beinvloed, nog los van het feit waar je naar kijkt, kan je je voorstellen dat het je ziek maakt, dat al die info en onrust er bijvoorbeeld voor zorgt dat je niet meer goed slaapt, dat je daardoor overdag nog meer tandjes moet bijzetten om het normale dagelijks leven bij te kunnen benen? En wat dacht je van het bedenken van oplossing tav bepaalde vraagstukken, of voor de gewone dagelijkse problemen of het nemen van besluiten tav werk, kerk, prive etc....?

Waar kijk je naar en hoe kijk je, zou best wel eens een tijd van reflexie mogen en wellicht zelfs moeten ondergaan. Kijken heeft nl een enorme impact op ons bestaan. 
Als je iedere dag naar porno kijkt beinvloed dat je anders dan wanneer je iedere dag kijkt naar filmen met als hoofdthema moord en doodslag. Kijk je veel naar politieke georienteerde progamma's zal ook dat je beeld tav  maatschappelijke gerelateerde zaken beinvloeden. Wel of geen werk hebben maakt al dat je anders naar zaken kijkt, het kijken en beluisteren van muziek draagt er toe bij dat je veel meer zingend door het leven gaat en dan vooral meezingend.

Wij leven een een wereld waar dood en verderf heer en meester lijken te zijn. Ons hele leven staat vanaf de geboorte in het teken van leven of wellicht beter gezegd, overleven. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat dit te maken heeft met de keuze die de eerste mens, (geschapen door de enige en Allerhoogste G´d van hemel en aarde), gemaakt heeft.
Zij keken met de ogen van hun G´d YHWH in de wereld de Hij voor hen gemaakt had. Die wereld was goed en met name te noemen alle vruchtbomen, die waren ervoor gemaakt om ze te ondehouden en ervan te genieten. Ze mochten ervan eten voor hun levensonderhoud.

Daar in de hof die YHWH speciaal voor hen gemaakt had en waar Hij graag kwam om de mens die Hij geschapen had naar Zijn beeld en Zijn gelijkenis te ontmoeten, spraken ze met YHWH en kregen ze onderricht en leerde zij de wereld en zichzelf kennen door Zijn ogen. Het was een soort heilige plaats, een bijzondere serene plek van uitermate schoonheid en harmonie.

Ze keken naar de wereld om hen heen met de ogen van YHWH, ogen die hun zeiden dat alles goed was, dat er liefde was, geluk en harmonie, dat alles in balance was en dat de vrede die zij proefden naast het heerlijke fruit, echt was, dat die vrede onderdeel was van de waarheid, van YHWH die waarheid is en van henzelf die vanuit deze waarheid leefden. Er was harmonie en vrede, geluk liefde en leven in de eeuwige zin van het woord. Zonder zorgen keken ze omzich heen, keken ze naar elkaar en keken ze uit naar de komst van YHWH als Hij hen ´s avonds in de koele avond bries opzocht in deze prachtige hof, hun huis een heilige der heilige ontmoetings plaats.

Door het onderwijs van YHWH keken ze met Zijn ogen, maar er was meer. Naast vrede, harmonie, liefde, geluk en leven was er ook wanklank, was er ook zonde, dood en verderf.
Het was niet in directe zin aanwezig bij hen maar het kwam heel dichtbij hen in de buurt. 
De grote tegenstander van YHWH, satan, was ook aanwezig en liet van zich horen dmv een slang.
Een prachtig dier van grote schoonheid werd als medium gebruikt om de mens aan te spreken.

De slang onderhield zich met Eva, satan wilde haar een andere wereld laten zien, een ander beeld van hun Maker, hij wilde haar onderwijzen door leugens, door list en bedrog. 
Eva ontkende eerst zijn visie, wees het af en leek satans lering als het ware te pareren met de woorden "er staat geschreven" waarbij ze herhaalde wat de Heere haar G´d haar had onderwezen.
Wat ook de reden mocht zijn geweest, ze koos er uiteindelijk voor de woorden van de slang te verkiezen boven de woorden van YHWH, waarbij ze leerde kijken met de ogen van satan.

YHWH was ineens niet meer de Supreme Leader, ineens niet meer de G´d van waarheid, liefde, geluk, vrede en harmonie. Als het ware vanuit het niets was haar Maker niet meer haar bron van wijsheid en leven en kon ze zich met één enkele daad ontworstelen aan de greep van haar Maken en net zo machtig en wijs worden als Hij. Door anders te kijken naar haar wereld waarin zij geschapen was, een wereld uitpuilend van liefde voor haar, voor de mens, ziet ze onrecht, ervaart ze onvrede, en een bijzondere hang en drang naar meer.
Het bizare van dit alles is dit: er was niet meer, haar keuze stelde haar niet intstaat naar meer, meer macht, meer wijsheid, meer mens, maar alleen en in alle opzichte naar minder. 

Liefde werd haat of erger nog scheinliefde, eerlijkheid werd leugen, vrede werd oorlog, harmonie werd onbalance, delen werd stelen, trouw werd ontrouw (echt)breuk, , geloof werd ongeloof, aanbidding werd vrees, tevreden werd hebzucht, wijsheid werd dwaasheid, leven werd verderf en dood. 

De mens keek en luisterde naar een valse god, een valse leermeester een valse bron met valse informatie, wat uiteindelijk ervoor zorgde dat zij andere besluiten ging nemen en haar levensweg een andere richting uitging. Door te luisteren veranderde haar blik, haar visie, haar denken en doen, hierdoor werd haar levensweg een doodlopendeweg.

YHWH is liefde en zal als wij vierhonderd negentig keer struikelen, ons vierhonderd negentig keer vergeven en oprichten, en onze doodlopende weg blijvend omkeren en maken dat het een pad naar Zijn Troon wordt.
Als wij overtuigd zijn van het feit dat de mens afstevend op een afgrond en dat ons een betere weg wordt getoond, geleerd en gegeven door het Woord, het levende Woord Yeshua, dan moeten wij opzien naar Hem de Rots. Yeshua is onze Rots, van Hem mogen wij het verwachten, verwachten dat Hij alles weer in balance brengt, harmonie, geluk, liefde en leven hersteld en dit geeft van eeuwigheid tot eeuwigheid.

Zie niet om, kijk niet om je heen, verwacht het niet van jezelf noch van elkaar, maar verwacht het van Hem die hemel aarde zee en waterbronnen gemaakt heeft. Verwacht het van Hem die Zijn leven voor jouw gegeven heeft, in jouw plaats de dood heeft ondergaan en opgestaan is in de kracht van de Geest van YHWH die ook wij krijgen als wij het offer van Yeshua aannemen voor onze verlossing.

Kijk naar Yeshua, kijk omhoog naar de bergen, naar de Rots en weet dat jouw Verlosser leeft, waardoor je een blik mag werpen in de toekomst en een mooie toekomst mag zien. Leer te kijken met de ogen van de Heer, door het bestuderen van Zijn woord, waardoor je het levende Woord leert zien, waardoor je jouw Koning mag zien zitten op Zijn Troon, een eeuwige Troon waar liefde heer en meester is, en waar kracht is voor vernieuwing.

En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.

En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar.
En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.
Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.
Openbaring 21: 1-7

Reacties

Populaire posts