niets doen is dodelijk

Maar zijn heer antwoordde en zei tegen hem: Slechte en luie dienaar, u wist dat ik maai waar ik niet gezaaid heb en van de plaats inzamel waar ik niet gestrooid heb.
Dan had u mijn geld aan de bankiers moeten geven, en ik zou bij mijn komst het mijne met rente teruggekregen hebben.
Neem daarom het talent van hem af en geef het aan hem die de tien talenten heeft.
Want ieder die heeft, aan hem zal gegeven worden, en hij zal overvloedig hebben; maar van hem die niet heeft, van hem zal afgenomen worden ook wat hij heeft.
En werp de onnutte dienaar uit in de buitenste duisternis; daar zal gejammer zijn en tandengeknars. Matteus 25: 24-30



Dit tekstgedeelte is een onderdeel van het verhaal over een Heer die afrijsde naar het buitenland voor zaken en zijn hele hebben en houden in handen geeft van zijn dienaren/werknemers.
Het verhaal leert ons dat deze Heer in de ogen van één van zijn werknemers niet de meest fijne Baas was.

Maar hij die het ene talent ontvangen had, kwam ook en zei: Heer, ik wist dat u een streng man bent, omdat u maait waar u niet gezaaid hebt, en inzamelt van de plaats waar u niet gestrooid hebt. Mattheus 25: 24

Natuurlijk kan je je afvragen of die perceptie recht deed aan de werkelijkheid, maar los van dat, dit is zoals één van de werknemers hem als Baas ziet en handelt daar blijkbaar ook naar.
De andere werknemers hebben een totaal ander beeld en maken de verantwoordelijkheid die ze hebben gekregen op een lucratieve manier ten gelden en vermeerderen daarmee de inkomsten, de talenten en vooruitlopend op dit thema hun gaven.

Je kan de gegeven talenten zien als keihard en koud onderhandelingsmateriaal, anders gezegd een zak met geld/goud, maar ik denk dat je het verhaal en de lessen die je eruit kunt leren erg tekort doet.

Een talent (Lat. talentum; Gr. talanton; Hebr. Kikkar) was in de oudheid een gewicht en een geldeenheid. Een gewichtstalent was enkele tientallen kilo's, de schattingen lopen sterk uiteen van 20 tot bijna 60 kg. Een talent als geldeenheid was de hoogste Griekse geldeenheid. De geldswaarde is gelijk aan 6000 daglonen, ofwel het loon van 20 jaren arbeid. In twee gelijkenissen van de Heer Jezus speelt het talent een rol.

Ik zie de talenten die gegeven worden graag als gaven, gaven die je hebt gekregen hebt om de Allerhoogste, je naaste en jezelf ten dienste te zijn. Gaven die ervoor zorgen dat je omgeving en of dat nu prive is of in de kerk of op je werk door het inzetten ervan floreert, er wel bij vaart en ervan profiteert. 
Het niet inzetten van je talenten is eigelijk geen optie, daar doe je iedereen tekort mee. Zelf het hebben van een vreselijke baas is geen reden om je niet in te zetten, je bent tenslotte een mederwerker in dienst van je Heer of Baas en daarmee heb je afspraken gemaakt die je na dient te komen, waarbij hoe iemand is geen rol mag spelen.

Het verhaal leert ons niet alleen dat je je talenten moet inzetten en niet moet verstoppen achter je angsten, omdat ze dan geen waarde hebben en het niemand dient. Talenten moet je inzetten, talenten moet je gebruiken waardoor ze groeien.
Maar dit verhaal leert mij ook een aspect wat nog niet eerder belicht is geweest. 

Talenten inzetten ja, talenten verbergen of wegstoppen zo diep dat je ze niet meer weet, herkent of kunt "aanboren" is niet alleen geen goede zaak het is een kwalijke zaak en veroorzaakt schade, om de overtreffende stap van tekort maar eens te duiden.

Talenten inzetten op een niet algemene gangbare manier is eigelijk nooit goed of helemaal niet belicht.
Je kan ze inzetten, rondgaan en toeren, op de markt gaan staan, met reclame borden omgaan lopen, de bijbel of andere christelijke lectuur verkopen, folderen, studies organiseren, maar wat dacht je van een Kringloop winkel, discuseren en in gesprek gaan op fora, bloggen, vloggen?

We leven in een andere tijd, we leven in een hele andere tijd, en als je nadenkt over deze zin die lees je zelfs de onzin ervan want alle tijd of iedere tijdsperiode is anders, dat heet groei en ontwikkeling ten goede of ten slechte, en dat heeft te maken met het inzetten van je talenten die erdoor groeien en vermeerderen.
Maar toch leven we in een andere tijd, we leven nl in de eindtijd, de periode in de geschiedenis van ons leven die op z´n eind loopt. Onze klok komt tot stilstand hier op aarde, het einde van ons bestaan hier op aarde is inzicht volgens de bijbel en die eindtijd duurt al een tijdje en we tikken zelfs dit jaar de 175 jaar aan.
Het is aan jou om jouw talenten in te zetten op jouw manier in deze laatste fase van onze geschiedenis, waarbij de manier van communictatie een vlucht heeft genomen, en wel een hele andere vlucht. De techniek heeft ervoor gezorgd dat we wereldwijd heel dichtbij elkaar zijn gekomen, we kunnen van grote afstanden heel dichtbij elkaar zijn en met elkaar in gesprek gaan.
De kwaliteit en het fatsoen laat helaas ook heel vaak te wensen over, maar we kunnen het, de mogelijkheden zijn ongekend en bijna onbegrensd en dat 24/7. 

Zelf ben ik deze mogelijkheden gaan benutten om mijn zoektocht in de relatie met de Allerhoogste te ventileren, naast andere zaken die mij bezighouden, maar probeer tevens het zinlose te scheiden van het nuttige, aangename en goede.
Hoewel er mensen zijn die dit fenomeen verwerpen en vinden dat je met je geloof en overtuiging, met je vragen, zorgen en twijfels verschuilt achter deze mogelijkheden ben ik persoonlijk van mening dat het een gezegend stuk gereedschap is die ook door de Heilige Geest gedragen wordt voor de verkondiging van het evangelie.

Je kan je er niet achter verschuilen, je kan niet zeggen dat het een kaars is die je onder de korenmaat zet, maar eerder een lamp boven op de berg, behalve als je het niet deelt, maar verbergt zoals de dienaar onder de grond.
Zodra je je talenten inzet zoals bloggen of vloggen dan zal het nooit ledig terugkeren, dan zal het groeien, dan zal het effect hebben, dat effect zal niet alleen zijn op je omgeving maar ook op jezelf. 

Het inzetten van je talenten door G´d gegeven zal aan alle kanten voor groei zorgen, en dat zal altijd zijn tot eer van de Allerhoogste, tot groei van Zijn gemeente en tot zegen voor je omgeving en jezelf.

Laat niemand voor jouw bepalen dat er maar één gangbare manier is van het inzetten van jouw talenten, talenten kunnen algemeen zijn, de vorm en inzet uniek omdat jij uniek bent. 

Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.
20. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen. Mattheus 28: 19,20



Reacties

Populaire posts