verdien model

Markus 10:17-20 En toen Hij naar buiten ging om op weg te gaan, snelde er iemand naar Hem toe, viel voor Hem op de knieën en vroeg Hem: Goede Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven? En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. U kent de geboden: U zult geen overspel plegen; u zult niet doden; u zult niet stelen; u zult geen vals getuigenis afleggen; u zult niemand benadelen; eer uw vader en uw moeder. Maar hij antwoordde Hem: Meester, al deze dingen heb ik in acht genomen van mijn jeugd af.


Op de vraag van de rijke jongeman hoe hij in het bezit kan komen van het eeuwig leven, geeft Jezus een bijzonder antwoord. Waarom bijzonder, omdat het een antwoord is wat je niet verwacht, gegeven het feit dat Jezus naar de aarde is gekomen, om de belofte aan de mens gegeven waar te maken.
Jezus suggereert hier iets wat blijkbaar goed in het straatje lijkt te passen van deze jongeman, vooral als je let op zijn reactie.

Meester, al deze dingen heb ik in acht genomen van mijn jeugd af.

Het zal mij niet verbazen dat hij gedacht zou hebben, kat in het bakkie, in the pocket, pik binnen het is winter. Gezien het enthousiasme waarmee hij antwoord lijkt te geven, was het waarschijnlijk voor hem een gelopen race, als dat het is om er te komen dan ben ik spekkoper en zit ik gebakken.
Als we de context en het verloop van de tekst niet vervolgen dan zou je dat idd kunnen denken. Hier stoppen met lezen en dit gegeven implementeren in je leven zou het offer van Jezus in een heel ander daglicht zetten. 
Je houdt je aan de wet, en de hemelpoort gaat voor je open, als je dan ook nog van jezelf denkt dat je je precies houdt aan dat wat de wet voorschrijft wat houd je dan nog tegen, dan is jouw plekje ter linker of ter rechterzijde van Jezus wel als voldongen feit aan te merken, en past het dus vervolgens ook nog eens precies in de gedachten gang van wat Paulus zegt over dat het leven, beter gezegd het geloofsleven wat een wedstrijd aangaan is;

1 Korinthe 9:24-26 Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt. En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen. Ik loop daarom niet zonder duidelijk doel en ik vecht zó met de vuist dat ik niet maar wat in de lucht sla. Maar ik oefen mijn lichaam op harde wijze en maak het dienstbaar, opdat ik niet misschien, na anderen gepredikt te hebben, zelf verwerpelijk word.

waarbij het hier op z´n minst suggereert dat het dus een gelopen race lijkt voor de rijke jongeman.

Maar het verhaal gaat verder dan dat: 

Markus 10:21 En Jezus keek hem aan en had hem lief, en Hij zei tegen hem: Eén ding ontbreekt u: ga heen, verkoop alles wat u hebt en geef het aan de armen en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan, neem het kruis op en volg Mij.

Hoewel Jezus hier zegt: "Eén ding ontbreekt u" waar ik het in essentie ook mee eens ben, blijkt dat als je daar toch een beetje dieper op inzoomt dat, dat ene "dingetje" waar het de jongeman aan ontbrak, meerdere dingen behelst. 
Laat mij dat duiden met een paar voorbeelden.
We zijn op dit moment dat ik dit schrijft met 7.802.664.494 miljard mensen op deze aardknol, maar toch zijn we maar met één, nl één ras, één soort mens, dit in tegenstelling tot wat een heel aantal blanken mensen van ons ras vinden, maar ook in tegenstelling tot wat een heel aantal van black live matters van ons ras vinden. Wij zijn met velen maar toch zijn we één, ondanks dat we ons laten voorliegen dat het niet zo is. Onze kleur, achtergrond, geloof, of vorm doet er niet toe, we zijn allemaal afkomstig van Èén Bron, nl God en daardoor hebben we allemaal één vader en moeder nl Adam en Eva. Het verknipte, beschadigd, beperkt en misleid denken van iemand veranderd daar niets aan.

Genesis 1:26-28 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen! En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!

Zo is God ook één.

Deuteronomium 6:4 Luister, Israël! De HEERE, onze God, de HEERE is één!

God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest, zijn drie personen, maar ze zijn alle drie maar één God, om het oneerbiedig te formuleren, ze zijn alle drie van het zelfde soort, het soort God, God die maar drie personen kent, dus drie is ook hier één.

Yeshua zegt dat het de rijke jongeman aan maar één ding ontbreekt, en dat ene ding was: "Volg mij!"
Het vraagt toch wel wat uitleg als je vervolgens beweert dat "volg Mij", meer inhoudt dan één ding. 
Volg mij, is gehoorzamen, is alles uit je leven weg doen wat tussen jou en God instaat, is afstand doen waar je in dit leven aan vast zit, wat je knecht en je vrijheid inperkt, wat er niet toe doet, maar ervoor zorgt dat je wat er wel toe doet misloopt.

Het rijk zijn zat de jongeman duidelijk in de weg, want toen Yeshua hem vroeg om afstand te doen van al die rijkdom, van alles wat hij bezat en Hem te volgen kreeg hij het zwaar te pakken, het greep hem verschrikkelijk aan. 

Markus 10:22 Maar hij werd treurig over dat woord en ging bedroefd weg, want hij had veel bezittingen.

De jongeman werd denk ik niet treurig omdat hij zoveel had, maar omdat hij merkte dat de weg naar de hemel, de weg om straks naast Yeshua te mogen zitten in Zijn koninkrijk een andere weg bleek dan hij voor ogen had, en dat wat hij had verworven zo verweven was met hem, dat de poort naar dat koninkrijk vergrendeld bleek door zijn gebonden zijn aan het aardse. Zijn aardse rijkdom versperde de deur, de poort naar de hemelse rijkdom. Het nu tastbaarder had hij meer lief dan het abstracte veel grotere met liefde vervulde rijkdom van het toekomstige, wat Christus hem aanbood in het volgen. Deze andere soort van realiteit kon hem niet bewegen in de goeie richting. 

Of dat het enige was wat Hem bedroefd maakte trek ik gewoon in twijfel, omdat ik denk dat het nog veel meer was dan alleen dat hij zo vastgeklonken zat aan zijn bezittingen. Het volgen van Yeshua, de uitnodiging om Hem te volgen is veel meer als letterlijk de voetstappen te zetten op de plekken die Yeshua zette, op de weg die Yeshua ging, het was nl een daad van gehoorzaamheid, niet alleen aan deze oproep, maar bovenal aan de oproep om de Allerhoogste te dienen zoals Yeshua Hem diende. Yeshua deed de wil van de Vader, zoals David het zo mooi verwoorde in deze Psalm: 

Psalm 40:9 Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen; Uw wet draag Ik diep in Mijn binnenste.

Behagen scheppen in het doen van de wil van God en de wil van God is leven volgens de woorden die God op de tafels van onze harten heeft geschreven.

Jeremia 31:33 Voorzeker, dit is het verbond dat Ik na die dagen met het huis van Israël sluiten zal, spreekt de HEERE: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven en zal die in hun hart schrijven. Ik zal hun tot een God zijn en zíj zullen Mij tot een volk zijn.

Kijk nu nog eens naar de uitspraak van de jongeman:

Meester, al deze dingen heb ik in acht genomen van mijn jeugd af.

Deed hij daadwerkelijk alles vanaf zijn jeugd af aan wat God van Hem vroeg, en behaagde het hem ook om het te doen.
Ik wil niet suggereren dat hij nooit iets wilde delen, dat hij de armen totaal negeerde, maar dit gedeelte leert mij onder andere ook dit; dat als je denkt dat je je houdt aan alle geboden, de werkelijkheid toch wel eens anders kan zijn dan dat hij in jouw eigen perceptie is.
Dit zeg ik, omdat ik constateer in dit gedeelte dat deze jongeman begeerde, dat hij zijn vermogen niet alleen tussen maar ook boven God gesteld had en om die reden tot een afgod had verhoogd. 
Zijn leven, zijn hang naar die rijkdom, en het leven wat hij daardoor leidde, stond als het ware haaks op zijn leven als een geroepene, een Israëliet, waardoor hij ook een overtreder van het derde gebod was. Hij getuigde als ambassadeur van God dat het dus goed is zulk een hang te hebben naar het aardse, het aardse leven, de aardse schatten en rijkdom, een getuigen waarmee je de naam van de Allerhoogste die jij als Zijn kind meedraagt, toch in een verkeerd daglicht zet. 
Je zou het vergezocht kunnen noemen, maar het overtreden van het derde gebod gaat verder als alleen maar bij elke zin de naam van de Allerhoogste gebruiken, te pas en te onpas Zijn naam in de mond te nemen, want als christen draag je de naam van Christus, ben je een afspiegeling van Hem, en kan je door de manier waarop je leeft en je geloof uitdraagt ook Hem mishagen en God verkeerd presenteren aan de wereld. Dit zij Yeshua van zichzelf:

Johannes 14:9 Jezus zei tegen hem: Ben Ik zo'n lange tijd bij u, en kent u Mij niet, Filippus? Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien; en hoe kunt u dan zeggen: Laat ons de Vader zien?

Zien de mensen Yeshua als ze jou zien, herkennen mensen God in jou als ze jou ontmoeten, herkennen zij de Vader in de dingen die je doet, zegt of nalaat, bespeuren ze:

Galaten 5:22 De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Deze jongeman werd niet alleen geplaagd door zijn hang aan het aardse leven, "geplaagd" door het feit dat het koninkrijk alleen maar te verkrijgen is door Yeshua te volgen en in Zijn voetsporen te gaan, waarbij gehoorzaamheid aan de Allerhoogste de weg baant om vrij te komen van alle aardse zaken, vrij gemaakt van het vlees. 
Deze jongeman moest tegelijkertijd leren dat het houden van de geboden niet de weg is, met name als je denkt dat je de wet in zijn geheel denkt te kunnen houden, maar dat ene dingetje waar Yeshua je op wijst, eventjes open en bloot legt, de vinger op de niet altijd zichtbare zere plek, het zout in de blijkbaar niet altijd zichtbare open wond, dat je het helemaal niet zo goed doet als jezelf wel denkt, dat de realiteit van het in acht nemen van al Gods geboden, op een pijnlijke manier aan het licht brengt dat dit soort wishfully thinking onderdeel lijkt te zijn van een parallel universum en dat de wens de vader van de gedachten is gebleken.

Het koninkrijk krijgen wij uit genade. Het houden van Gods geboden is niet alleen een onmogelijkheid het is een verdien model die geen recht doet aan het offer van Yeshua, die met name door dit offer heeft aangetoond dat Hij de Weg is tot de troon van de Vader, en dat je dat gratis krijgt, helemaal voor niets, ondanks het feit dat je er geen recht op hebt, wat niet wil zeggen dat de wet van YHWH krachteloos is of van geen waarde, niets is minder waar. Stellen wij door de liefde en door het offer van Yeshua de wet buiten werking, doet genade afbreuk aan de kracht van Gods wet, volstrekt niet.
De wet van God is een afdruk van wie Hij is, zijn geboden zijn liefde, en helpen ons om de juiste koers te blijven varen het zijn handvatten die ons helpen om de Allerhoogste op de meest pure en liefdevolle manier te dienen en te aanbidden. Door Zijn wetten en regels te respecteren, en na te leven in de kracht van de Geest, geven wij Hem de hoogste eer, stellen we zijn wetten en regels boven de wetten en regels van wie dan ook, waarmee wij Hem erkennen als de enige Hoogste God en rechtmatig Wetgever van hemel en aarde.

De Noachieten houden er een verdien model op na, zij leren dat je de hemel kunt verdienen, door het houden van 7 geboden die zouden moeten gelden voor de gehele mensheid. 
Voor wat betreft het verdien model, daar zijn ze helaas niet uniek in, dat kennen we ook van de "moeder" kerk gestationeerd in het Vaticaan en van de Islam waar ook kerk en staat één zijn. Zij stellen dat als je je houdt aan die wetten en regels het voor jou een gelopen race is. Wat Christus en Zijn offer dan nog voor een betekenis hebben laten ze gegeven het kader voor het gemak maar even buiten beschouwing. Moet gezegd, waarbij het offer van Christus dus openlijk tot een schande word gemaakt.

De volgende regels die geïmplementeerd zouden moeten worden volgens de Noachieten, in elk land en zouden moeten gelden voor iedere regeringsvorm, en zal bij het naleven ervan onze ticket to heaven zijn.

1.  Ontheilig op geen enkele manier de Eenheid van G-d.
Erken dat er één enkele G-d is, die geeft om wat we doen, en verlangt dat we voor Zijn wereld zorgen.

2.  Vervloek je Schepper niet.
Hoe boos je ook bent, spreek je niet uit tegen de Schepper.

3.  Moord niet.
De waarde van het menselijk leven kan niet gemeten worden. Eén enkel mensenleven vernietigen is de hele wereld vernietigen - want voor die persoon is de wereld opgehouden te bestaan. Hieruit volgt dat je door één enkel menselijk leven in stand te houden, een heel universum in stand houdt.

4.  Eet geen ledemaat van een levend dier.
Respecteer het leven van alle wezens van G-d. Als intelligente wezens hebben we de plicht om andere wezens niet onnodig pijn te doen.

5.  Steel niet.
Wat voor voordelen je ook ontvangt in deze wereld, zorg ervoor dat geen ervan ten koste gaat van iemand anders.

6.  Maak gebruik van en kanaliseer het menselijk libido.
Incest, overspel, overspel, verkrachting en homoseksuele relaties zijn verboden.
De familie-eenheid is het fundament van de menselijke samenleving. Seksualiteit is de fontein van het leven en dus is niets heiliger dan de seksuele daad. Dus ook in geval van misbruik kan er niets meer mensonterend en destructief zijn voor de mens.

7.  Stel rechtbanken in en zorg voor gerechtigheid in onze wereld.
Met elke kleine daad van rechtvaardigheid herstellen we de harmonie in onze wereld en synchroniseren we die met een bovennatuurlijke orde. Daarom moeten we de wetten die onze regering heeft opgesteld voor de stabiliteit en harmonie van het land handhaven.

Hoewel ik het mooie regels vind, ben ik een fel tegenstander van dat Staat en Kerk samengaan, geloof in een god, geloven in de Allerhoogste God kan en mag je niet afdwingen. Dat heeft de R.K. ook geprobeerd en dit samengaan van Kerk en Staat heeft meer dan 100.000.000 slachtoffers opgeleverd. 
Als het hoogste gerechtshof in de hemel die bemand wordt door de Hoogste Rechter over alles, niemand dwingt om in Hem te geloven, dan behoort de mens dit elkaar al helemaal niet op te leggen. 

De hemel kunnen we niet verdienen, een model om ook maar iets te kunnen bewerken wat ons daarna rechten geeft is absoluut on-Bijbels, de enige weg tot Gods koninkrijk, de enige weg om medeburger te worden van Gods Koninkrijk is het Offer van Yeshua aan te nemen als los middel voor onze zonde, waardoor de dood tot een einde komt en het eeuwige leven van Yeshua ons deel wordt. God vraagt van ons gehoorzaamheid, hoewel we met gehoorzaamheid niets kunnen bewerken wat ons rechten verschaft, is het wel een uiterlijk teken dat ons hart veranderd is, dat we gered zijn, wedergeboren kinderen gericht op God, gericht op aanbidding, vervuld met liefde en Geest, en daardoor burgers van Gods koninkrijk zijn.

Hierbij het enige echte bijbels verdien model:
Johannes 3:16 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God. En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is, en de mensen hebben de duisternis liefgehad, meer dan het licht, want hun werken waren slecht. Want ieder die kwaad doet, haat het licht en komt niet tot het licht, opdat zijn werken niet ontmaskerd worden. Maar wie de waarheid doet, komt tot het licht, opdat van zijn werken openbaar wordt dat ze in God gedaan zijn.

Reacties

Populaire posts