Melchisedek, Koning, Priester, Leraar, Trooster

"En Melchizedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij was een priester van God, de Allerhoogste." Genesis 14: 18



bron, bijbelplaatsen:
In Genesis 14 komen we een bijzondere Koning tegen: de Priester-Koning van Salem. In dit woord herkennen we het Hebreeuwse woord Sjalom, vrede. Salem was waarschijnlijk de voorloper van Jeruzalem. Archeologen denken dat die plaats even ten noorden van Jeruzalem heeft gelegen. Melchizedek leefde in de tijd van Abraham. Zijn naam betekent: Koning der gerechtigheid.

bron, wikipedia:
Melchisedek is een persoon uit de Bijbel die leefde ten tijde van aartsvader Abraham. Hij wordt koning van Salem en priester van de Allerhoogste God genoemd. Zijn naam betekent: 'de Koning is rechtvaardig'. Algemeen wordt aangenomen dat met 'Salem' het oude Jeruzalem wordt bedoeld. Volgens de plaatselijke legende was Melchisedek de stichter van Jeruzalem en werden de koningen van de stad als zijn nakomelingen beschouwd. Zover wat betreft dr. Google.

De bijbel geeft ons niet veel stof mee om geweldig uit te kunnen weiden over deze Koning-Priester.
Maar we lezen voldoende om er lang en diep over na te kunnen denken. Het prikkelt mij al meer dan 40 jaar. Niet dat ik geen beeld heb van wie Hij is, maar het prikkelt mij al zoveel jaar omdat de meningen nog steeds zo verdeeld zijn.
Ik ben een blogger of schrijver die er alles aan doet en aangelegen is om niet te schrijven wat ik zou willen bedoelen, maar veel energie stopt in het schrijven wat ik bedoel en daarmee nadenk, althans altijd probeer na te denken over de consequenties van mijn schrijven en hoe het wellicht ook anders gelezen/uitgelegd zou kunnen worden.
Dit is bijna een onmogelijkheid, maar je ervan bewust zijn dat wat je schrijft ook anders uitgelegd kan worden dan jij bedoeld, is op zich al winst omdat je intenser, dieper en bewuster nadenkt over wat je schrijft. Dit in tegenstelling tot veel mensen die van alles en met name via social media de ether in knallen en totaal niet stil staan bij de consequenties van wat ze zelf schrijven, waarbij je zaken met een vooruitziende blik compleet anders kunt duiden maar dat dan vervolgens ook al van mijlen ver ziet aankomen.
Dit onderwerp is zo`n onderwerp en veroorzaakt dat blijkbaar ook.
De bijbels die ik lees, in voor mijzelf begrijpelijke vertalingen hebben allemaal iets te zeggen over Melchisedek en zover mijn kennis gaat, zo'n beetje ook allemaal hetzelfde. Wij lezers van de bijbel hebben blijkbaar toch vaak de neiging de teksten naar ons beeld en onze gelijkenis (denken) om te buigen, zodat het past en niet teveel stof doet opwaaien in onze grijze massa, waardoor ons geloof en of zelfs religie door al te veel ruis op de tocht dreigt komen te staan. Aanpassing is dan vereist en dat gebeurd bewust en onbewust. Dat gebeurd trouwens met heel veel meer onderwerpen in Gods woord, waardoor al gauw een denkwijze en levensstijl ontstaat dat het Woord van de Allerhoogste dienstbaar moet zijn aan ons ipv andersom. Dit leidt ons bijna naar het syndroom van; niet Uw wil maar mijn wil geschieden, een soort van satanische versie van "er staat geschreven" met desastreuze uitkomsten.
Daarbij noem ik dan even vluchtig: De wet van de tien geboden, waar blijven onze doden, wel of niet besnijdenis en wanneer gedoopt worden en op welke manier etc....., en nu terug naar ons onderwerp.

Melchisedek komt op een aantal plaatsen voor in de bijbel.

Genesis 14: 18-20 En Melchizedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij was een priester van God, de Allerhoogste. En hij zegende hem en zei: Gezegend zij Abram door God, de Allerhoogste, Die hemel en aarde bezit! En geloofd zij God, de Allerhoogste, Die overgeleverd heeft uw tegenstanders in uw hand!

Hier wordt Hij als Koning van Salem voor het eerst in de bijbel genoemd en ontmoet Abraham.
Abraham wordt door Hem gezegend wat al aangeeft dat Melchisedek ook een Priester rol vervulde.
Let op de overeenkomst waarbij Yeshua brood en wijn uitdeelt aan Zijn discipelen, met in dit geval de passende woorden, 

Mattheüs 26:26 En terwijl zij aten, nam Jezus het brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het aan de discipelen en Hij zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam.
27. Hij nam ook de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei: Drink allen daaruit,
28. want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.

Woorden die in profetische zin en met vooruit werkende kracht de woorden van Melchisedek hadden kunnen zijn, daar God met Abraham een verbond sloot die hier volledig in past.
Dit wordt door Abraham weer beantwoord met het geven van tienden, die ook alleen weer toekwam aan de priesters. Dit lezen we later als de priesterorde ingesteld wordt door Mozes op aanwijzing en gebod van YHWH.

Let ook eens op de overeenkomsten in deze tekst van de profeet Jesaja, waarin Raadsman en Vredevorst exact passen in de rol die Melchisedek later van Jezus krijgt toegewezen, als Hij door Jezus wordt gezonden in Zijn plaats.

Jesaja 9:5 Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst.


Melchisedek vervult een unieke rol die je zelfs bij het instellen van de Heiligdomsdienst niet direct terug ziet.

Het was een aardse koning niet vergund om te offeren, we weten bijvoorbeeld van Saul dat hij dit wel doet vanwege zijn ongeduld en vanwege zijn misvatting over zijn rol als ingezegende. Saul was nl niet ingezegend als priester of hogepriester maar als koning over Israel. We lezen dan ook dat God hem dit zwaar aangerekend.

1 Samuel 13:13 Maar Samuel zei tegen Saul: U hebt dwaas gehandeld. U hebt het gebod van de HEERE, uw God, dat Hij u geboden heeft, niet in acht genomen. Anders zou de HEERE uw koningschap over Israël voor eeuwig bevestigd hebben,

Hoewel we in directe zin nergens lezen dat Melchisedek een offerande brengt is het uitdelen van brood en wijn, toch een verwijzing naar zijn dubbele gerechtvaardigde rol als Koning Priester, een rol die wij daarna alleen nog maar terug vinden bij de Zoon van God. Hier getuigd Gods Woord op een hele bijzondere maar ook helder manier dat de Vader en de Zoon één zijn en de rol van Hogepriester van Vader op Zoon werd doorgegeven.

Op een eerder moment zien we dat ook Gideon als Richter over Israel een dubbele rol vervult die hem niet toekomt, en ook daar zien we dat het niet goed afloopt, omdat God Zijn afkeur betuigt.

Richteren 8:27 Gideon maakte daar een efod van en stelde die op in zijn stad, in Ofra. En heel Israël ging er als in hoererij achteraan, zodat het voor Gideon en zijn huis tot een valstrik werd.

De rol van de koning van vroeger was niet de rol van een priester en de rol van de priester was niet een rol van koning. In tegenstelling tot Jezus en Melchisedek Zij hadden beide die dubbelrol wel en blijkbaar paste dat binnen deze orde.

De HEERE heeft gezworen en Hij zal er geen berouw van hebben: U bent Priester voor eeuwig,
naar de ordening van Melchizedek. De Heere is aan Uw rechterhand, Hij verplettert koningen op de dag van Zijn toorn. Psalm 110: 4,5

Zoals Hij ook op een andere plaats zegt: U bent Priester in eeuwigheid, naar de ordening van Melchizedek. Hebr. 5: 6

Daar is de Voorloper voor ons binnengegaan, namelijk Jezus, Die naar de ordening van Melchizedek Hogepriester geworden is tot in eeuwigheid. Hebr. 6: 20

Deze Melchizedek was namelijk koning van Salem, een priester van de allerhoogste God. Hij ging Abraham tegemoet, toen die terugkeerde na het verslaan van de koningen, en zegende hem.
Hebr. 7: 1

Want hij was nog in het lichaam van zijn vader, toen Melchizedek hem tegemoet ging. Als dan door het Levitische priesterschap de volmaaktheid bereikt had kunnen worden – want onder dit priesterschap had het volk de wet ontvangen – waarom was het dan nog nodig dat er een andere Priester naar de ordening van Melchizedek zou opstaan, Eén van Wie niet gezegd kan worden dat Hij naar de ordening van Aäron was? Hebr. 7: 10, 11

En dit wordt nog veel duidelijker, als er naar het evenbeeld van Melchizedek een andere Priester opstaat, Hebr. 7: 15

Hij getuigt immers: U bent Priester in eeuwigheid, naar de ordening van Melchizedek.
Hebr. 7: 17

maar Hij is het geworden met het zweren van een eed door God, Die tegen Hem gezegd heeft: De Heere heeft gezworen en het zal Hem niet berouwen: U bent Priester in eeuwigheid, naar de ordening van Melchizedek. Hebr. 7: 21

Het moge algemeen bekend zijn, maar Priester of Hogepriester kon je alleen maar worden van vader op zoon. 

Exodus 28:1 Wat u betreft, laat uw broer Aäron en zijn zonen die bij hem zijn, bij u komen uit het midden van de Israëlieten om Mij als priester te dienen: Aäron, Nadab en Abihu, Eleazar en Ithamar, de zonen van Aäron.
43. Aäron en zijn zonen moeten ze namelijk dragen, als zij de tent van ontmoeting binnenkomen, of als zij tot het altaar naderen om in het heiligdom te dienen, opdat zij geen ongerechtigheid op zich laden en sterven. Dit is een eeuwige verordening voor hem en voor zijn nageslacht na hem.

Ook bij de indeling van de priesters in 1 Kronieken 24, lezen we dat het van vader op zoon overging.

God noemt Jezus Zijn Zoon, en God noemt zijn Zoon zelfs God, en God is Geest 😉
De Heilige Geest kwam met kracht over Maria en werd daardoor zwanger van Jezus, je zou dus kunnen zeggen dat de Heilige Geest (ook) de Vader is. Eens te meer geeft de bijbel hier de onlosmakelijke en nauwe verbintenis aan tussen God, Jezus en de Heilige Geest. Luister Irsael, de Heer onze God is Eén!

Lukas 1:35 En de engel antwoordde en zei tegen haar: De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen. Daarom ook zal het Heilige Dat uit u geboren zal worden, Gods Zoon genoemd worden.

Als we kijken naar de positie van de priesters in het oude testament dan was hun taak niet alleen maar domweg de dieren in ontvangst nemen en ervoor te zorgen dat er geofferd kon worden, neen hun rol was groter en meer dan dat. De rol van de priester was om de mensen als het ware in aanraking te brengen met de Hogepriester. Het was hun taak om tot zegen te zijn, dus het volk, de mensen, te onderrichten over het verbond van God met Zijn volk, over hoe redding en verlossing kon plaatsvinden. 
Mozes had een hemels heiligdom gezien en moest die als een soort aardse maquette, exact nabouwen op aarde. Via deze Tent van samenkomst, via de Tabernakel, via de Voorhof, via het Wasbekken, het Heilige en het Heilige der heiligen, via de Plaatsvervangende offers, de dank- en zond offers en het Plaatsvervangend bloed wat vloeien moest als boete doening voor de ongerechtigheid waarin ze geboren waren, voor de zonde waarin ze waren ontvangen, kon redding plaastvinden. Door hun afkomst, door hun geboorte kwamen daden voort die vergeving en reiniging behoefte, en dat moesten de mensen leren. De mensen werden geleerd door de priesters hoe verlossing, vernieuwing, reining, redding en vrede (niet van deze aarde) tot stand kwam. Als dat niet meer onderwezen werd dan dwaalde het volk totaal van God af.
We kunnen in Maleachi lezen hoe het het volk van God vergaat en hoe zij hun geloof en "eerbied" uitoefenden tov God als ze niet meer geleerd werden door de priesters, omdat de priesters niet meer onderhouden werden, omdat er geen "spijze" meer was in Gods huis. Daardoor ontspoorde hun geloof en maakten zij zich schuldig aan grove misstanden waardoor God niet meer geeerd werd op een God waardige manier.
Priesters onderwezen het volk en het was hun taak de mensen te overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel. Priesters waren in die zin: de hulpe die bij hem (de Hogepriester) past.

Melchisedek was zo`n Priester, een Priester van de Allerhoogste, een Priester die de mensen overtuigde van het nut en het werk van de Hogepriester. Melchisedek brengt de mensen bij Jezus nadat Hij ze overtuigd heeft van zonde, van gerechtigheid en van oordeel.

Johannes 16:8. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: 9. van zonde, omdat zij niet in Mij geloven;

Jezus is onze Hogepriester, Hogepriester naar de ordening van Melchisedek, niet naar de ordening van Aaron. De vader van de aardse priesters en hogepriesters was Aaron, en dat priesterschap kon zoals eerder vermeld alleen doorgegeven worden van vader op zoon. Zo is Jezus Hogepriester geworden omdat Zijn Vader die met kracht Maria overschaduwde, de Geest die Priester is van de Allerhoogste, wat Jezus tot Hogepriester maakte. 
Jezus was niet een Hogepriester die vervangen moest worden, omdat Jezus afstamt van een Priesterschap, van een Ordening die van eeuwigheid tot eeuwigheid is, want dit is wat gezegd wordt van de Priester van de Allerhoogste: 

Hebreeën 7:1 Deze Melchizedek was namelijk koning van Salem, een priester van de allerhoogste God. Hij ging Abraham tegemoet, toen die terugkeerde na het verslaan van de koningen, en zegende hem. 2. Aan hem gaf Abraham ook van alles het tiende deel. In de eerste plaats was hij – aldus de vertaling van zijn naam – koning van de gerechtigheid en verder was hij ook koning van Salem, dat is koning van de vrede. 3. Zonder vader, zonder moeder, zonder stamboom kent hij geen begin van dagen en ook geen levenseinde, maar aan de Zoon van God gelijkgemaakt, blijft hij in eeuwigheid priester.

Ik wijs jullie er daarom graag even op hoe groot deze Priester is. Hij is, en vervuld net als Jezus dezelfde dubbel rol. Daar waar een koning niet mocht offeren, omdat zij niet geroepen waren door God voor deze heilige taak, waren Melchisedek en Jezus dat wel. Merk ook op dat Zij beiden dezelfde titels dragen en dezelfde kwaliteiten worden toegerekend, merk op dat Zij beiden van eeuwigheid tot eeuwigheid zijn, en merk vooral op dat Melchisedek niet Jezus is, maar gelijk gesteld is aan Jezus. 

Waar ik ook nogmaals op wil wijzen is de rol van de priester en de hogepriester. De rol van de aardse priester was om de mens bij de hogepriester te brengen, bij de middelaar, bij hem die jouw zonde zou wegdragen. De rol van onze hemelse Priester is exact hetzelfde, het is de hemelse Priester van de Allerhoogste die ons bij de Hogepriester, bij onze Middelaar Jezus brengt, die dienst doet in een hemels heiligdom en onze zonde wegdraagt, zodat wij na berouw, vrede hebben met Hem, een vrede die de wereld ons niet kan geven, een vrede van de buitenste categorie.

Hebreeën 4:15 Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde. 16. Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip. 

Ter voorbereiding daarop zond Jezus een andere Trooster die in eeuwigheid bij ons zou zijn, zodat ook wij in en door Hem tot de troon van Genade, de troon waar Jezus zelf troont kunnen naderen, voorbij het voorhangsel mogen gaan en de ark van het verbond mogen bezoeken en in de Geest in direct kontakt met God zelf staan.

Johannes 16:7 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. 8. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: 9. van zonde, omdat zij niet in Mij geloven; 10. van gerechtigheid, omdat Ik heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien; 11. en van oordeel, omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is. 12. Nog veel heb Ik tegen u te zeggen, maar u kunt het nu niet dragen. 13. Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen. 14. Die zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het Mijne nemen en het u verkondigen. 15. Alles wat de Vader heeft, is het Mijne; daarom heb Ik gezegd dat Hij het uit het Mijne zal nemen en het u zal verkondigen.

Jezus zond de Hulpe die bij Hem paste, deze Hulpe, deze Trooster, de Priester van de Allerhoogste zou datgene aan ons geven wat van Jezus is en uit Hem is voortgekomen nl het eeuwige leven. Het is de Priester van de Allerhoogste die ons overtuigd en ons in Christus, verlossing en redding en het eeuwige leven aanbiedt. Het is de Heilige Geest, deze Priester die gelijk gesteld is aan Jezus Christus. Jezus als onze Hogepriester tot behoud en als onze Koning van Vrede die ons op de weg heeft geplaatst naar de stad van vrede, naar JeruSalem.
Deze God, uit wie alles is, uit wie Jezus het Zijne heeft genomen en uit wie vervolgens de Heilige Geest het Zijne neemt om met ons te delen, is eeuwig en is eeuwig leven, een eeuwig leven waar het oude verbond naar verwees. De aardse priesters die mensen vertelde en leerde over de schaduw die Werkelijkheid zou worden, daar waar de aardse priesters de mensen overtuigde van het nut van deze plaatsvervangende offers, daar overtuigd onze hemels Priester Melchisedek ons van de Werkelijkheid die gekomen is.
De aardse priesters die in dienst stonden van God, die in dienst stonden van de aardse hogepriester, wezen en onderwezen de mensen tav dat wat komen zou, nl Jezus Christus onze Verlosser, Redder en Zaligmaker, Jezus de Weg de Waarheid en het Leven, dmv het plaatsvervangen.
De aardse priesters waren wegvoorbereiders zodat het volk Israel zou begrijpen, waardoor zij zouden komen tot de aardse hogepriesters die onze zonde wegbracht en éénmaal per jaar op de dag van de grote verzoening, Yom Kippur, (de zonde die het hele jaar waren weggedragen en gebracht in het heilige), weg te doen door ze te leggen op de "aanklager", de tweede bok.

Leviticus 16:33 Zo moet hij het heilige heiligdom verzoenen. De tent van ontmoeting en het altaar moet hij verzoenen en hij moet voor de priesters en voor heel het volk van de gemeente verzoening doen.

Ieder jaar werd dit herhaald, ieder jaar werden de zonde die daar gedurende het jaar waren neergelegd, door het bloed van een rein bok weggehaald en zo werd het Heiligdom gereinigd.
Daniel beschrijft in het gelijknamige boek van de bijbel nav een visioen die verwees naar een verre toekomst dit op de volgende manier:

Daniël 8:14 Hij zei tegen mij: Tot tweeduizend driehonderd avonden en morgens. Dan zal het heiligdom in rechten hersteld worden.

Het heiligdom in rechte staat herstellen, is synoniem voor het reinigen van het Heiligdom. Wat jaarlijks op één dag plaatsvond, en ieder jaar opnieuw gedaan moest worden, door het zwakkere, schaduw bloed. Dat werk doet Jezus nu in het hemels Heiligdom op basis van Zijn veel krachtiger bloed,  en is Hij om die reden het heilige der heilige na die 2300 avonden en morgens binnen gegaan, wat ook gezien of vertaald kan worden met het onderzoekend oordeel. Het oordeel wat nodig is om recht en rechtvaardigheid te betonen aan het hele universum, waarin helder wordt dat God er alles aan gedaan heeft om de mensen vrij te kopen uit de greep van de zonde en de dood. Dat zijn troon een troon is van liefde en recht.
Dat vrijkopen, dat alleen kan plaatsvinden door het (plaatsvervangend) bloed van Jezus wat aan het kruis van Golgotha heeft gevloeid. En het is dat bloed dat al Zijn kinderen instaat stelt weer te kunnen kiezen, of ze de Heere willen dienen of de afgoden, of ze willen leven naar het gebod of willen leven naar hun eigen geboden. Die keuze mogelijkheid had de mens verloren door de zonde van de eerste Adam. Weer kunnen kiezen is mogelijk gemaakt door de tweede Adam, en zo zijn resultaten uit het verleden garanties voor de toekomst, resultaten die garant staan voor leven en hoop, voor liefde en vrede.

Onze hemelse Priester van de Allerhoogste doet exact dat zelfde werk. Hij overtuigd ons van het nut van het Werkelijke offer, en nadat Hij ons overtuigd heeft en wij wedergeboren zijn, ons iedere dag bij onze Hogepriester brengt.
Christus onze Middelaar die straks voor eens en voor altijd de zonde die nu opgestapeld liggen in het hemels heiligdom voor eeuwig en altijd zal wegdoen en zal leggen op onze aanklager, de slang, de grote draak, de vader van de leugen en een moordenaar vanaf het begin. Dat werk is volgens de profetie in Daniel begonnen in 1844, Jezus kwam toen niet terug naar de aarde wat de meesten in die tijd geloofden, maar ging het hemels heiligdom binnen om met het in rechten staat herstellen van het heiligdom aan te vangen.
Jezus is overwinnaar, onze Hogepriester heeft overwonnen en zal als Koning der Koningen terug keren, wanneer Hij klaar is met het onderzoeken, en het oordeel heeft geformuleerd, zodat wanneer Hij terugkomt het loon voor een ieder van ons mee brengt.

Openbaring 22:11 Wie onrecht doet, laat hij nog meer onrecht doen. En wie vuil is, laat hij nog vuiler worden. En wie rechtvaardig is, laat hij nog meer gerechtvaardigd worden. En wie heilig is, laat hij nog meer geheiligd worden.

Laten we aan die belofte vasthouden en de Geest van God danken voor het goede werk wat Hij in ons is begonnen en altijd tot een goed einde wil brengen. Deze vraag moet gesteld; willen wij dat ook, willen wij dat de Priester van de Allerhoogste, Melchisedek, de Vader van Jezus (omdat Hij met kracht Maria overschaduwde), ons iedere dag, ieder uur vervuld met Zijn Vrucht, zodat wij het karakter van Christus dagelijks kunnen weerspiegelen, zodat wij mee kunnen bewegen met Zijn bewegingen en iedere dag Zijn daden doen en Zijn woorden zullen spreken?
Willen wij dat Gods Geest ons toerust met Zijn gaven en talenten zodat wij krachtige arbeiders kunnen zijn in Zijn wijngaard, want er is een groot werk te doen en de tijd is kort?
Willen wij dat de Geest van God ons zal bekleden met Zijn wapenrusting, zodat wij staande mogen blijven in de strijd tussen goed en kwaad, omdat wij niet te vechten hebben tegen vlees en bloed, maar tegen de duistere machten die in deze wereld heersen. Vol vertrouwen het gevecht mee vechten in de wetenschap dat onze Heer en Heiland reeds heeft overwonnen, in de volle wetenschap dat Gods ogen over de aarde gaan om krachtig bij te staan diegene die Hem ernstig zoeken, in de volle wetenschap dat God onze Wachter en Bewaarder is die niet sluimert noch slaapt?

Melchisedek heeft dezelfde kwaliteiten die alleen de Allerhoogste God toekomen, Hij is van eeuwigheid tot eeuwigheid, zonder begin van dagen en einde des levens. Priester en Koning van (Jeru)Salem.
Melchissedek is niet God de Vader, Hij is Priester van de Allerhoogste.
Melchisedek is niet Jezus, maar is gelijk gesteld aan Jezus, de Hogepriester.
Melchisedek is die andere Trooster, gelijk aan de Trooster die terugging naar de Vader.

Ons leven bouwen op dit fundament dat wij geliefd, verlost, gered zijn in en door Hen, en in eeuwigheid straks bij Hem mogen zijn, moet ons leven met vreugde vervullen. 

Johannes 14: 1 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis mijns Vaders zijn vele woningen – anders zou Ik het u gezegd hebben – want Ik ga heen om u plaats te bereiden; 3 en wanneer Ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat ook gij zijn moogt, waar Ik ben.

Reacties

Populaire posts