geluk nu of later?

"Zie, wij prijzen hen gelukzalig die volharden. U hebt gehoord van de volharding van Job, en u hebt de uitkomst van de Heere gezien, dat de Heere vol ontferming is en barmhartig." Jakobus 5:11

Het eerste wat bij me opkomt als ik de titel van deze weblog tot leven laat komen is de vraag: moeten we streven naar geluk of hebben we het al binnen ons bereik in het hier en Nu? Terug kijken om geluk te vinden of te hervinden is absolute "not done", net zo min als geluk zoeken of nastreven in de toekomst. We leven niet in het verleden en niet in de toekomst we leven in het Nu, daar is het geluk en daar is je kracht om het geluk te ervaren, te ondergaan en te doorleven. Onze gedachten stroom, kan ons vasthouden in wat geweest is, of ons te veel bezigen met wat komen gaat. Natuurlijk is het normaal dat je naar de toekomst kijkt om te plannen.


Er komen altijd en als vanzelf zaken op je af die dat afdwingen zowel in de context van privĂ© als werk. Dit moet los staan van het ervaren, beleven en ondergaan van geluk. Geluk valt niet te plannen, misschien voor een deel af te dwingen, maar bovenal moet je geluk accepteren in het Nu. Zelfs de bijbel geeft een mooie tekst mee: "maak je niet druk om de dag van morgen, want de dag van morgen zal zijn eigen zorgen hebben..." Matteus 6: 34, lijkt me een heel goed uitgangspunt. Nu de vraag hoe ga je dit bereiken, hoe kan je loskomen van je zoektocht naar geluk in het verleden en in de toekomst, en hoe pak je het geluk wat continu aanwezig is in het Nu? Hoe zet je, je gedachten stroom die gericht is op het verleden en/of de toekomst stil en hoe ga je er voor zorgen dat je, je richt op het Nu?

Om los te komen van welke gedachten stroom of overdenking dan ook, kan bereikt worden met een simpele techniek. Zonder dat je het misschien weet, maar de mens beschikt over een fysiek volledig geautomatiseerde handeling waar hij/zij negen van de tien keer absoluut niet bij stil staat. Ik heb het over onze ademhaling. Ademhalen is een krachtig wapen om jezelf in het Nu te plaatsen en los te komen van verleden en toekomst, om niet te spreken over spookbeelden vanuit het verleden en aanstormende in de toekomst. Spookbeelden zijn zaken die je in het verleden zijn overkomen en waarvan men op de Ă©Ă©n of andere manier denkt dat ze een constante in het leven zijn, altijd op de loer om weer toe te slaan, waardoor je vanuit dat denken je tevens richt op de toekomst met een afwachtende houding wanneer het weer gaat gebeuren. Wanneer slaat het lot weer toe?

Met name dit denken onthoudt je ervan om in het Nu te leven en daaruit kracht en energie te putten voor geluk. Het maakt je doof en blind voor het geluk wat zo dichtbij is.

Een voorbeeld is wel op z'n plaats en roept wellicht heel veel herkenning op.
Morgen moet je naar de tandarts en daar ben je nu al druk mee bezig, en aangezien het voor de meesten van ons geen bezigheid is die wij omarmen met een glimlach op onze mond, of waar we graag onze tanden voor bloot gooien, laat staan ze er stevig niet aflatend inzetten, acteren wij in het Nu alsof we al bij de tandarts in de stoel zitten en onze blik niet kunnen afwenden van die verschrikkelijke boor die alsmaar groter lijkt te worden, waardoor het in gedachten kijkend naar de boor het Nu als vanzelf veranderd in een gestreste en niet aflatend staren. Je zou er ziek van worden, want morgen.......... Precies morgen niet Nu, niet vandaag, maar morgen.
Ik hoor de vraag al opkomen. Hoe verander je dat denken dan aan morgen, en mag ik daarentegen niet alvast denken aan overmorgen, het moment om op het vliegtuig te stappen om mijn wereldreis te beginnen? Ja en Nee. Bezig zijn met minder plezierige zaken die zich eventueel voorgaan doen in de toekomst is zeker niet goed, bezig zijn met hele fijne vooruitzichten zou positief kunnen zijn als het tenminste ook een positief effect heeft op het nu en het Nu dus niet in de weg zou staan. 

Natuurlijk moet je die tandarts plannen en zo ook de reis om de wereld. Daarentegen alleen maar bezig zijn met het verleden of de toekomst doet het Nu verschrikkelijk te kort, waardoor je jezelf te kort doet. Nu leef je en het zou zo maar kunnen zijn dat je er morgen of erger nog over een uur er niet meer bent. Nu geleerd is oud gedaan. Morgen ga ik sporten, morgen ga ik op dieet, morgen ga ik.............. Iedereen kent het wel dat je iets koopt en wil bewaren voor dat ene speciale moment.
God verhoede het, maar het zou zo maar komen dat door welke omstandigheden dan ook dat speciale moment, wat dat ook mogen zijn er nooit komt omdat je het geprojecteerd hebt op een onzekere tijd in de toekomst, een toekomst die er nog niet is en misschien wel nooit zal komen. Marco Borsato heeft daar een heel mooi lied over gezongen: "Wat zal je doen als er nooit meer een morgen zou zijn". Als deze vraag je niet bij het NU bepaalt wat dan wel, met name omdat het zo reëel is.

Wat ik al eerder aangaf, ademhaling kan je helpen om in het Nu te komen, los te komen van alle gedachten stromen die je volledig kunnen beheersen. Daar zijn twee belangrijke varianten voor aan te geven. De eerste is een ademhaling die je vanaf je geboorte hebt meegekregen. Je eerste schreeuw toen je net geboren was, bepaalde alles en iedereen ook in het Nu, daar was je dan, je longen gevuld en laat je horen. Als je wat ouder bent en al van een heleboel zaken bewust en dan spreek ik jou aan die dit leest,  ga op een stille en rustige plek zitten en concentreer je op je ademhaling, let op hoe je inademt door je neus en hoe je uitademt door je mond. Doe het bewust en voel hoe de luchtstroom langzaam en beheerst naar binnen gaat en je longen vult met leven gevend zuurstof en hoe je de verwarmde lucht weer uitademt. Doe dit beheerst en kalm, daarmee creĂ«er je een situatie en omgeving voor jezelf waardoor je loskomt van verleden en toekomst en plaatst het je, in het Nu. Daar ligt je kracht, je energie en je geluk, en het mooie hiervan is, iedereen kan het en met een slagingskans van 100%.

De tweede ademhaling waar ik je op wil wijzen, dat heb ik de G'ddelijke ademhaling genoemd. Niet alleen van gewoon ademhalen zal de mens leven, maar zeker ook van de G'ddelijke ademhaling.

Toen G'd de Allerhoogste en Schepper, hemel en aarde maakte deed Hij dat met Zijn adem. Hij ademde uit, sprak de bekende woorden en voala het was er. G'ddelijke ademhalen creert en geeft leven, een lang leven, een heel lang leven. Een leven in gezondheid, vol vrede, vreugde, geluk en liefde. Ook wij kunnen op een soort gelijke manier ademhalen. Ons ademhalen is ons bidden, ons praten met G'd. Op het moment dat wij onze adem uitstoten, kan dat op een destructieve manier, of op een leven gevende, zegenende manier. Ons G'ddelijke ademhalen is de leven gevende en zegende manier. Op die manier kunnen wij de Allerhoogste dank en aanbidding brengen voor wie Hij is, maar ook voor wat Hij voor ons doet en wat Hij in onze naam, door de "grote" naam van Jezus Christus voor anderen kan beteken. Onze ademtocht ons bidden kan tot zegen strekken voor onze naaste, onze familie, vrienden, buren, collegae, broeders en zusters, en zelfs voor je vijanden kun je tot zegen zijn.

"Tot jullie die naar mij luisteren zeg ik: heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen." Lucas 6:27, 28

Creëer geen problemen in het nu door spookbeelden uit het verleden te projecteren op de toekomst, maak ruimte om bezig te zijn met het NU in het NU, door je bewust te worden of te zijn van het NU en bezig te zijn met en in het NU. Blijf bewust ademhalen, blijf bewust en niet aflatend G'ddelijk ademhalen, Het is tot eer van G'd en tot zegen voor jezelf en elkaar, en het succes ervan is gebasseerd op de resultaten die G'ds Zoon in het verleden behaalt heeft aan het kruis van Golgotha.

Reacties

Populaire posts