daniel 7: de vier dieren (1/2)

"In het eerste jaar van Belsazar, de koning van Babel, had Daniël op zijn bed een droom en kreeg hij visioenen voor ogen. Toen schreef hij de droom op. De kern van de zaken omschreef hij als volgt: Daniël nam het woord en zei: 's Nachts in mijn visioen keek ik toe, en zie, de vier winden van de hemel zweepten de grote zee op,"





Hoofstuk zeven is niet een historisch vervolg op hoofdstuk zes. We gaan terug in de tijd en lezen dat we in het derde jaar van de koning Belsazar zijn, waarin Daniel ons deelgenoot maakt van zijn profetisch visioen. Daniel had een droom over vier winden van de hemel en zweepten de grote zee op. De winden staan voor politieke reuring, oorlog of twist.
"Zo zegt de HEERE van de legermachten: Zie, onheil gaat uit van volk tot volk. Een zware storm wordt opgewekt van de uithoeken van de aarde." Jeremia 25: 32

De vier dieren die Daniel in zijn visioen ziet zijn vier opeenvolgende koningen/koninkrijken. Dat ze opstijgen uit de zee. De zee staat voor volken, talen en natiën. "En hij zei tegen mij: De wateren die u gezien hebt, waaraan de hoer zit, zijn volken, menigten, naties en talen." Openbaring 17: 15
Uit verschillende volken, talen en natiën zouden de koninkrijken voortkomen, wat wellicht ook te maken heeft met het verstrijken van de tijd, het strijkt zich nl uit over een langere periode. Dit visioen maakt dus helder dat het geen koninkrijken zijn die uit hun eigen volkeren zullen ontstaan maar uit verschillenden. 

Het eerste koninkrijk wordt voorgesteld als een leeuw met vleugels als een adelaar. Welk koninkrijk het hier betreft laat zich makkelijk raden. Vanaf hoofdstuk twee van Daniel weten we inmiddels dat er vier koninkrijken zijn die de wereld geschiedenis zouden domineren vanaf de tijd dat Daniel leefde. Het eerste koninkrijk was Nebukadnezar vervat in het symbool van het gouden hoofd. 
Daniel krijgt weer een visioen, en het betreft weer vier koninkrijken maar nu getoond middels vier dieren die daar symbool voor staan. Gevoeglijk gaan we er dan vanuit dat het eerste dier symbool staat voor Nebukadnezar. Een leeuw wordt gezien als de koning van de dieren en de adelaar als de koning van het gevogelte. Snelheid en majesteit zijn niet de enige kwalificaties voor dit koninkrijk, ook het verscheurende, meedogenloze en brute aspect van dit dier staan symbool voor deze koning.


Er is iets bijzonders aan de hand met dit dier, het wordt de vleugels uitgerukt, werd rechtop gezet als een mens en het beest krijgt een mensen hart.
Het koninkrijk verzwakt, het verliest een groot deel van zijn snelheid, macht en overzicht. En ipv een leeuwenhart, wat staat voor (edel)moed, daadkracht en onverschrokkenheid, krijgt het een mensen hart. Een leeuw met een grote mond, maar met een klein hartje, een leeuw dat normaliter sterk op zijn vier poten staat, staat nu een stuk minder stevig op twee poten, wachtend om uit balans te geraken en/of om te vallen. Daniel ziet dit waarschijnlijk voor zijn ogen gebeuren op het moment dat de arrogante zoon van Nebukadnezar aan de macht is. Feesten en zwelgpartijen die uitlopen op onterende seksuele uitspattingen, waarin de G'd van de hemelse legermachten gehoond wordt, luiden voor Belsazar op onnavolgbare wijze de aanstaande ondergang van het koninkrijk van het ooit zo machtig Babylon in.

Het koninkrijk wat na dit Babylon zou komen wordt gesymboliseerd als een beer. Deze beer staat een beetje scheef op z'n poten omdat hij aan één kant hoger op z'n poot staat als aan de andere kant. Hij heeft drie ribben in zijn muil, tussen zijn tanden. De opdracht die de beer krijgt is, sta op, eet veel vlees. De beer is van een ander statuur dan de leeuw, dit kunnen we ook lezen in hoofdstuk twee. Daniel beschrijft daar dat het koninkrijk die het gouden hoofd zou opvolgen, de borst van zilver is en dus lager in waarde, zo is dus ook de beer van lagere waarde/komaf dan koning leeuw.


Dit rijk bestond uit twee nationaliteiten, de Meden en de Perzen. Dat de beer zich aan één kan opricht, kunnen we terug vinden in de geschiedenis van dit rijk. De Perzen kregen later meer macht en dus werden het overheersend deel in dit koninkrijk. De drie ribben slaan op Babylon, Lydie en Egypte die heel erg zwaar werden onderdrukt door de Meden en de Perzen. Dit koninkrijk karakteriseert zich heel erg door hun rooftochten, en plunderingen wat zeker in overeenstemming is met een beer en de oproep eet veel vlees.

Het rijk na Medo-Persie na de beer, werd uitgebeeld door een dier wat lijkt op een luipaard met vier vleugels en vier koppen. Ook dit koninkrijk komt qua statuur niet in de buurt van het gouden hoofd, het werd eerder al geduid in hoofdstuk twee door het metaal brons.
Snelheid is wat dit dier heel erg kenmerkt. De luipaard staat bekend om zijn snelheid en het heeft ook nog eens vleugels, wat de snelheid van de luipaard alleen maar ten goede komt. De eerste koning, het eerste koninkrijk had veel overeenkomsten, zoals een snelle leeuw, met adelaarsvleugels, maar het overtreft hier in zeker zin de leeuw, niet qua statuur maar qua snelheid, deze was ongeëvenaard.


Als we kijken naar de geschiedenis van het Griekse rijk dan komt de luipaard met zijn vier vleugels en vier koppen naadloos overeen. Alexander de Grote is de geschiedenis ingegaan als een weergaloze veroveraar, zo snel als hij over de aarde is gegaan met zijn veroveringen is eerder nooit vertoont in de wereld geschiedenis. Zijn veldtochten zijn ongenaakbaar, van Macedonie tot aan de rivier de Ganges, van Cilicie, Lybie tot Tyrus. In minder dan acht jaar heeft hij meer dan 5100 mijl gemarcheerd, wat best ongekend genoemd mag worden.
Het macabere van deze luipaard is zijn vier koppen. Alexander de Grote was jong en ambitieus, maar kon moeilijk van de drank afblijven, hij heeft zich dan ook letterlijk dood gedronken. Zijn koninkrijk ging niet over op een andere koning met werd verdeelt onder zijn vier generaals. Zo zien we dat het visioen van Daniel nauwkeurig is weergeven en vervult. De woorden van deze profeet zijn waarachtig en trouw gebleken.

Het vierde dier, het vierde koninkrijk is vreselijk, schrikwekkend, gruwelijk, en uitzonderlijk sterk.
In hoofdstuk twee is dit koninkrijk vele malen minder van kwaliteit en waarde als het eerste. Waar het eerste koninkrijk werd gesymboliseerd met goud, kenmerkt dit koninkrijk zich door het metaal ijzer. Het lijkt wel een enorme degeneratieve toekomst voorspelling die Daniel te zijn krijgt. De teloor gang in het glorieuze en majestueuze is heel erg terug te vinden in de kwaliteit van de metalen, het ging van goud, zilver, brons naar metaal. Als Babylon goud voorstelt en de leeuw met arendsvleugels, dan huiver ik voor dit metaal en termen als schrikwekkend en gruwelijk stemmen mij dan ook niet positief en vrolijk. Ijzeren tanden, hij at en vermaalde en wat overbleef wordt vertrapt.


Na Griekenland komt Rome op de proppen. Een rijk wat niet goed is te vergelijken met dieren uit de natuur. Haar kenmerken zijn excessief, buiten proporties en met niets te vergelijken. Waar dit rijk voor staat is bijna met geen pen te beschrijven, en als je dit al probeert, dan blijkt tijdgebrek en te kort aan papier reden genoeg om proberen een samenvatting te maken. Er gaat angst en terreur vanuit. Een alles overheersend rijk, en laat geen spaan heel van wat zij aan haar rooftochten en overwinningen buit maakt. Anderen rijken worden onder haar poten vermalen en verbrijzeld.
Tienhorens die model staan voor tien verspreide rijken. Rome kunnen we verdelen in: Hunnen, Oostgoten, Westgoten, Franken, Vandalen, Sueven, Bourgondiers, Herulen, Angelsaksen en de Lombarden.

Op het moment, (dus ten tijde van) dat dit rijk zijn macht uitoefent over de wereld, zien we een andere hoorn te midden van deze tien rijken opkomen, afwijkend van de andere horens. Het was een kleine hoorn maar het had ogen en een mond vol grootspraak,  en voor die bijzondere, eigenaardige, en sterk afwijkende hoorn moesten drie rijken het veld ruimen. De geschiedenis leert ons dat het hier om de Herulen, de Oostgoten en de Vandalen ging, die de macht van deze nieuwe hoorn in de weg stonden en derhalve moesten wijken, voor zijn steeds groter groeiende macht.
In deze kleine hoorn zullen we later het pausdom zien, en zo zullen we ook zien waarom de hoorn afwijkend was van de andere tien.



"Toen keek ik, vanwege het geluid van de grote woorden die de horen sprak. Ik keek toe totdat het dier gedood werd en zijn lichaam vernietigd werd, en aan het laaiend vuur werd prijsgegeven. Ook de rest van de dieren ontnam men hun heerschappij, want verlenging van het leven was hun gegeven tot een bepaald tijdstip en een bepaalde tijd."

Reacties

Populaire posts