in verbinding zijn met...

Romeinen 8:38 Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, 39. noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.


Deze tekst gaat over in verbinding zijn, in verbinding met de Allerhoogste, met de God van onze vaders Abraham, Izak en Jakob, met de God die Abraham op liet zien naar de sterren van de hemel en hem beloofde zijn nageslacht zo groot en talrijk te maken als de sterren. In verbinding blijven met die God was de basis voor het waar kunnen maken van deze belofte. Niet in verbinding blijven met God plaatst een dergelijke belofte op de helling richting de afgrond. 

Mozes stond in tegenstelling tot het volk Israel in nauw kontakt met zijn Maker, de volgende tekst maakt niet mis te verstaan maar ook zeer pijnlijk duidelijk wat de toekomst brengt als je wel of niet in verbinding blijft met jouw Bron van bestaan, jouw Helper en Bewaarder.

Exodus 32:9 Ook zei de HEERE tegen Mozes: Ik heb dit volk gezien, en zie, het is een halsstarrig volk.
10. Nu dan, laat Mij begaan, zodat Mijn toorn tegen hen ontbrandt en Ik hen vernietig. Dan zal Ik ú tot een groot volk maken.

God sloot een verbond met het volk, met geheel het volk Israel, zij die uit de verdrukking van Egypte kwamen, verlost waren door de God van hun Vader Abraham op wonderlijke wijze. Met hen sloot Hij een verbond dat tot zegen zou strekken voor de gehele mensheid tot in een verre toekomst, tot in de eeuwigheid. Maar het volk wilde blijkbaar op de één of andere manier niet, ze wilde wel de rechten ervan, de voordelen, maar niet de plichten. Het volk Israel wilde God wel dienen, maar op hun eigen manier en op hun eigen voorwaarde, God dienen zoals het hun paste en zoals het hun uitkwam.
Je zou kunnen denken, dat als het iets moois oplevert, ga ervoor, doe je ding en doe het vooral zo, zoals jij het in je hoofd hebt, zoals jij het je denkt te moeten voornemen. Maar in dit geval zou het heel naar aflopen als dit halsstarrige volk, (want zo werden ze door God getypeerd) op eigen voorwaarde de God van hun vader Abraham zouden blijven dienen. Mozes moet dan ook alle zeilen bijzetten om Gods plan met het volk, laten we het plan B noemen, om te keren terug naar plan A en die gehandhaafd te houden. Israel wilde blijkbaar niet voldoen aan het verbond, zij wilden niet met hun God in verbinding blijven op de enige manier waarop dat kon, nl Gods manier.

Mattheüs 22:37 Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38. Dit is het eerste en het grote gebod. 39. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 40. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.

Ook uit onze ervaring hoop ik, weten we dat Gods manier altijd een betere manier is dan onze eigenwijze manier. God heeft het overzicht, heeft het verleden, het heden en de toekomst in de hand en zal al dat werk wat er toegebracht heeft dat wij nu kinderen van God genoemd kunnen worden niet laten varen, dat is een belofte.

Mozes stond voortdurend en blijvend in nauw kontakt met zijn God, met als resultaat dat God met Hem opnieuw het verbond voor een hele mooie en gezegende toekomst wilde sluiten. Mozes in tegenstelling tot de meesten van ons, ging op dit eigenlijk niet af te slaand aanbod niet in en pleitte met onbaatzuchtig pleiten, zonder aan zichzelf te denken, voor het volk, om ze te sparen, om het verbond van Gods kant staande te houden, om de verbintenis met Zijn volk ter wille van de belofte aan Abraham, ter wille van de belofte aan Eva en Adam, in stand te houden, zelfs als hij zijn eigen leven daarvoor in ruil had kunnen geven.
Het is mijn stellige overtuiging dat Mozes God door de jaren heen goed had leren kennen, misschien zelfs wel wist dat zijn aanbod om hem te straffen en uit het boek des levens te schrappen niet ingehouden of uitgevoerd kon worden, maar meende Zijn God in ieder geval voldoende te kennen om met overtuiging zich over te geven aan Gods oordeel en dat God hem op welke manier dan ook zou redden, voor hem zou zorgen, omdat met name door Zijn verbintenis met de Vader hij zich geborgen wist. Hij kende Gods liefde en dat hij daar een dringend appel op zou kunnen doen.

Verbintenis, verbonden zijn met God of met elkaar geeft geborgenheid, geeft zekerheid, hoop en vertrouwen waarop je een leven kunt bouwen, als een huis op de rots en in dit geval en geestelijk overdrachtelijke, de Rots Jezus Christus.
In verbinding blijven doe je door de weg te gaan die je afgesproken hebt met elkaar of dat nu in het bedrijfsleven is of in je prive leven. Je maakt afspraken met elkaar en je houdt je aan deze afspraken. In juridische zin kan je heel makkelijk onder een contract of verbond uit als één van de partijen zich niet aan het contract houdt. Je kan dan de stap naar de rechter maken en vragen om het contract te ontbinden. God onze Rechter wilde het contract het verbond met Israel verbreken omdat ze op de meest afschuwelijke wijze contract breuk hadden gepleegd. En Mozes was niet zo naif dat hij dat niet doorhad, tenslotte bevestigde hij dat door zijn daad, door het stuk gooien van de reglementen waar dat contract op gestoeld was. God wilde misschien wel kijken of Mozes zo ver wilde gaan na het stuk gooien van de verbondsstukken dat ook hij het volk wilde afschrijven, vernietigen en opnieuw met God zelf dit verbond wilde bevestigen, maar dat ging zelfs Mozes te ver. Mozes pleit bij God om vooral in verbinding te blijven met de mens, met Zijn volk, en eigenlijk daarmee met de gehele mensheid, alle volken rondom zouden nl gezegend worden, dat is wat God er mee wilde bereiken en dat plan zou een behoorlijke deuk oplopen voor de toekomst omdat Gods plan om weer in verbinding te komen met de mens zoals het oorspronkelijk plan, gestoeld was op liefde en niet op angst, gestoeld op aannemen en niet op afwijzen of zelfs vernietigen.

God wil in verbinding blijven, aan dat verbond heeft Hij, aan die belofte, aan die afspraak heeft Hij zich gehouden. Christus die het verbond sterk heeft gemaakt, door naar de aarde te komen om voor ons te sterven, op te staan en naar de hemel is gevaren, wil ook het laatste deel van deze belofte in vervulling doen gaan. En omdat Hij gekomen is, voor ons is gestorven, opgestaan en nu in het hemels heiligdom dienst doet als onze Middelaar en Hogepriester mogen wij hoop putten dat Hij ook terugkomt om ons op te halen, opdat wij straks daar mogen zijn waar Hij voor ons een plaats heeft bereid. 
Als Gods kinderen zijn wij gered, zijn wij verbonden met God in de Geest, maar met diezelfde Geest zijn wij ook verbonden met elkaar.

Gods Geest is de verbindende factor in het hele verlossingsplan, Hij was aanwezig bij de Schepping en zweefde over het water met maar één doel, om de wereld te verbinden met de Schepper, Hij was de leven gevende, het directe contact tussen wat God zei door Zijn Zoon en wat tot stand kwam. 

Psalm 104:30 Zendt U Uw Geest uit, dan worden zij geschapen en vernieuwt U het gelaat van de aardbodem.

Het is de Geest van God die de scheppende Bron ist achter het gesproken Woord, het is dezelfde Geest die de herscheppende Kracht is achter het verbond, het is de Kracht achter de verbinding en de vernieuwing.

Johannes 16:7 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. 8. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: 9. van zonde, omdat zij niet in Mij geloven; 10. van gerechtigheid, omdat Ik heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien; 11. en van oordeel, omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is.

Zonder Gods Geest is alles wat wij doen van geen enkele waarde, is alles wat wij doen en wie wij zijn te vergelijken met hoe Europa is, nl een combinatie van ijzer en klei, een onmogelijke verbinding, en zal alles wat wij ondernemen gedoemd zijn te mislukken, zoals God voorzegd heeft en ons voor gewaarschuwd heeft. Als we de verbinding zoeken met God, als we de verbinding zoeken met elkaar dan kan dat alleen als we ons ervan bewust zijn dat we dit kunnen en mogen doen door de Geest van God die Hij ons gestuurd heeft. Hij kan ons nieuw maken omdat Christus de weg voor vernieuwing en verbinding vrij heeft gemaakt. Door de Geest blijven we in verbinding met onze Bron van liefde en leven, van vrede en harmonie. 

God liefhebben met alles wat we in ons hebben, kan alleen als we dit doen door de Geest van God. Elkaar liefhebben zoals Jezus ons heeft liefgehad kan alleen als we dit doen door de Geest van God. Niets zal ons kunnen scheiden van Gods liefde, geen geroddel, niet elkaar voor de voeten lopen, elkaars lasten niet willen dragen, het niet omzien naar weduwen en wezen, niets van wat wij doen of nalaten beinvloed en veranderd Gods liefde voor ons, voor welke karretje satan jou ook weet te spannen veranderd iets aan de liefde van God voor jou, maar het kan wel het verbond te niet doen, het kan wel de aanleiding zijn voor ons om de verbinding met God zo te beinvloeden dat contractbreuk optreed en dat als Christus straks terug komt Hij ons niet herkend als verbondspartners. Dat ondanks het vele werk wat we verzetten, maar dit niet doen in verbinding met Hem en met elkaar dat Hij bij Zijn komst genoodzaakt zal zijn te zeggen: Gaat weg van mij, wetteloze, harteloze, liefdeloze werkers, ik ken jullie niet en ik heb jullie nooit gekend.
Laten we elkaar helpen, dragen en bemoedigen door met elkaar als gemeenschap in verbinding te blijven met onze Heer en met elkaar, tot zegen voor Zijn gemeente, tot uitbreiding van Zijn koninkrijk en tot grootste eer van Zijn naam.

Mattheüs 28:19 Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.
20. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.

Doet dit, doet dit in de wetenschap dat Hij met ons zal zijn, in verbinding uit liefde tot het einde van deze wereld, totdat Hij terugkomt. Er is een groot werk te doen, laten wij dit doen in de Vader, door de Zoon, door de Heilige Geest.

Johannes 15:1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier.
4. Blijf in Mij, en Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet in de wijnstok blijft, zo ook u niet, als u niet in Mij blijft. 5. Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen.

Reacties

Populaire posts