vergeven is de basis

Genesis 22:8 Abraham zei: God zal Zichzelf voorzien van het lam voor het brandoffer, mijn zoon. Zo gingen zij beiden samen.


Vergeven is het hoofdthema van de bijbel, Gods Woord. Toen Adam en Eva hadden gezondigd, kwam God zelf, hun Schepper hen opzoeken in het paradijs, en daar waar Adam en Evan God altijd ontmoette in de avondkoelte, in een atmosfeer van liefde, geluk, vrede en harmonie, heerste er ineens een sfeer van ijzige kilte, vijandschap, angst, en dood.

De zonde was een feit, een overtreding was gepleegd, de dood had zijn intrede gedaan in een wereld die onbekend was met dit fenomeen, dan alleen door kennis overdracht, niet door ervaring en ondervinding. 
Een onomkeerbare weg was ingeslagen, en van de één op het andere moment was de mens verstrikt geraakt in een web van dood en verderf die hen scheidde van hun Maker. Deze scheiding maakte dat ze een andere macht boven zich kregen, een andere heerser. Niet meer hun Schepper was hun Vader, maar de Vader van de leugen, van verderf en dood. De mens, de kinderen van een hemelse liefdevolle Vader werd door één daad van ongehoorzaamheid slaaf. Kinderen van liefde, gerechtigheid en eeuwig leven in vrede en harmonie, werden erfgenomen van liefdeloosheid, onrecht, onvrede, disharmonie, haat, nijd en de dood. 

De God die zij lief hadden was in een ogen een God geworden waar ze angst voor moesten hebben. De vrouw die Adam ooit zo liefhad, zijn leven compleet had gemaakt, werd tot een oorzaak van zijn angst, boosheid, wantrouwen, achterdocht en verraad.

God had tenslotte gezegd: 

Genesis 2:16 .......Van alle bomen van de hof mag u vrij eten, 17. maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven.

Adam en Eva wisten dat, zij waren door God geinformeerd, alles op aarde, alles in het paradijs, de hof die God hen gegeven had als woning, was van hen, die mochten zij beheren en bewerken, daar mochten ze ook van genieten, genieten van de vrucht van de opbrengst, zelfs van de boom die leven schonk, eeuwig leven, ook daar mochten ze van eten. Behalve van die ene boom, in het paradijs, hun Goddelijke woning, daar waar God aan Adam bleef verschijnen, daar waar Hij hen persoonlijk opzocht, had God één boom in de ban gedaan. Ik denk niet dat er op zich wat mis was met de boom, want God had tenslotte alles goed gemaakt, maar God had gezegd, afblijven, dat is een gebod die ik als jullie Schepper en God, als jullie Maker en Vader opleg. Zij konden ervan eten, de mogelijkheid was daar, maar ze mochten het niet, en met dit gebod met deze verordening schiep God als het ware de vrije wil van de mens. Vaak wordt gedacht dat door een gebod of wet iemand de vrijheid en de vrijewil ingeperkt of afgenomen wordt, maar bedenk je eens wat het zou betekenen als iedereen zich in de wereld zou houden aan het gebod: 

Exodus 20:15 U zult niet stelen.

Ik heb zomaar het vermoeden dat er geen sloten en sleutelmakers zouden zijn geweest, dat we onze voordeuren, als we ze al hadden, nooit op slot hoefden te doen, omdat we weten dat niemand ons huis zal leeg roven. Het klopt dat de dief beperkt wordt in zijn doen en laten, omdat er een wet is die het hem verbiet onrechtmatig dingen van een ander tot zich te nemen, maar de vraag of hij werkelijk vrij is omdat iets of iemand in hem, hem dwingt om te stelen, omdat zijn begeerte zo groot is dat hij/zij zich niet kan bedwingen, er zich door laat leiden, lijkt het mij een hele ligitieme vraag die zich denk ik ook heel makkelijk laat beanwoorden. Natuurlijk kan je zelf bepalen of je wel of niet alchohol dringt, natuurlijk kan je zelf bepalen dat je met dit soort "genots" middelen je lichaam berooft van broodnodige en levensreddende hersencellen, je lichaam de pas afsnijdt voor het opnemen van nutrienten. Die vrijheid heb je, maar of je door een dergelijk toegeven aan drank en drugs (hoe grappig en oppervlakkig, maar ook zeker niet ongevaarlijk dit liedje van lil kleine ook mag klinken) je nou kan zeggen, wat heerlijk ik ben een vrij mens, wat heerlijk om iedere keer weer letterlijk in de goot te belanden, niet meer wetende wat ik vanaf een zeker punt wel of niet gedaan hebt, lijkt mij het overdenken waard.

Hoe hard onze seculiere wereld ook mag denken en roepen dat, "Obedience to the law is freedom" onzin en ongewenst is, kan ik je zeggen dat het wel degelijk vrijheid biedt. Er is een ongeschreven wet dat je niet in ondiep water moet duiken, dat je niet zonder de juiste uitrusting van een hoge berg of een wolkenkrabber moet springen. Iedereen kan het aan zijn oer hollandse klompen aanvoelen dat; als je een dergelijk duik of val al overleefd, je leven er een stuk beperkte uitziet, zo niet afhankelijk van alles en iedereen om nog enigszins door het leven te kunnen gaan, de kwaliteit ervan even buiten beschouwing gelaten. To obey the law of gravity, was toch een betere uitganspositie geweest.

Overtreding van Gods natuur en morele wetten heeft geleid tot enorme beperkingen en inperkingen. Buiten de lijntjes tekenen wat in de huidige tijd steeds vaker gebezigd wordt als de optie om het leven meer kleur te geven is zoveel meer destructiever gebleken als gedacht. Buiten de lijntjes kleuren, uit de pas lopen, een tegengestelde richting gaan, heeft ons leven en de aarde waarop wij leven totaal ontwricht. Alles wat goed was, heeft plaats moeten maken voor alles wat slecht, boos en kwaad is. De liefde, harmonie, vrede, geluk, gezondheid en (eeuwig) leven is ver te zoeken, raakt steeds meer op de achtergrond en het plan zoals het uiteindelijk bedoeld was is erg verwaterd waardoor men een model van toeval, ook wel evolutie genoemd, heeft aangegrepen om nog enigszins moed en hoop proberen te vatten op een betere toekomst. Ondanks dat het contrast met de dag groter wordt, het Leven steeds meer als zand tussen onze vingers wegglipt, de houvast verliezen en we steeds verder af komen te staan van normen en waarden, is er een gif in ons hoofd die ons denken zo heeft besmet, een virus die ons denken zo in de greep heeft dat we nog steeds denken dat we het zelf wel gaan redden in de toekomst. We blijven hardnekkig vasthouden aan het  "hoopvolle" spookbeeld dat de drie T´s ons uiteindelijk gaan redden. 
De T van tijd, de T van techniek en de T van toeval. De drie T`s die model staan voor een geloof waarmee wij ons zelf hebben onvertuigd dat het volledig acceptabel is dat wij een overblijfsel, een restproduct zijn van, een toevallige samenloop van omstandigheiden, "evolutie".

Wij gaan het fixen, wij gaan alle problemen zelf oplossen en wij gaan het fenomeen toeval, het lot toeval keren, en dat kunnen we allemaal zelf  en daar hebben we niemand voor nodig en al helemaal niet een Almachtige God met Zijn morele wetten, geboden en verordeningen.

Deze houding hadden Adam en Eva ook, niet dat ze niet meer geloofden in een Schepper, maar dat ze hun overtredingen, hun fouten door ongehoorzaamheid zelf wel konden fixen, en dat was helaas een nog veel grotere leugen gebleken, dan het leven, de wijsheid, de vrijheid en de almacht die ze ervoor in plaats zouden krijgen. Ze waren volgens satan idd wijzer geworden, ze wisten net als God wat zonde nu precies inhield, maar ze waren er ook onderdeel van geworden, het was in een aderen gekropen, in een cellen gaan zitten, één geworden met hun DNA en dat had satan hen niet verteld, en daardoor hadden zij de leugen van hem op grote waarde geschat dan de waarheid die kwam van de God van leven en liefde, hun hemelse Vader. 

God zocht hen op, zoals Hij gewoon was in het paradijs, en ipv God tegemoet te rennen, hun Vader met eerbied, respect, liefde en vol vertrouwen tegemoet te treden, hadden ze zich verstopt, ondanks het feit dat ze hun fouten hadden proberen te bedekken met eigengemaakte "kleding", met bladeren van een vijgenboom. Ze hadden zich verstopt omdat ze naakt waren, naakt terwijl ze toch aangekleed waren.

De God die in het paradijs kwam, de God die Adam en Eva opzocht, was nu een God die hen zocht.

Genesis 3:9 En de HEERE God riep Adam en zei tegen hem: Waar bent u?

Het is niet een God van straffen, van het gooien van bliksemschichten, van het voor de voeten gooien van verwijten of het wijzen met het vingertje. Als we het verhaal goed door lezen, dan lezen we hier dat we te maken hebben met een God van liefde, die naar samen met de mens geinventariseerd te hebben wat er nu precies aan de hand is en wat er nu verkeerd is gegaan, zoekt naar een oplossing. Een duurzame oplossing, een oplossing voor de eeuwigheid .

Ja jullie moeten sterven, daar is geen ontkomen aan, anders zou God een leugenaar zijn, en dat is Hij niet wat Hij is niet een mens zoals wij. Ja de dood heeft zijn intrede gedaan, ja het verderf en de afval is begonnen, maar dat is niet het einde, er is een plan B, en plan B begint met vergeving. 
Vergeving is liefde en God is liefde. God doet niet lief Hij is lief(de), en dat is het fundament en het uitgangspunt van Zijn koninkrijk, een koninkrijk waarin Hij ons, heel graag ziet, als Zijn burgers.

Vergeven was Gods uitgangspunt en dat toonde God ons door Zijn Zoon als een vrijwillig en bereidwillig offer te geven. Zoals Mozes zijn leven wilde geven om Israel te redden, zoals Abraham zijn zoon wilde offeren aan God, zo heeft Jezus Christus, de Zoon van de Allerhoogste, die leeft van eeuwigheid tot eeuwigheid, de Schepper van alles wat geschapen is, de Heer van de legermachten, zichzelf volledig gegeven en vrijwillig uit liefde voor ons, beschikbaar gestelt om de last van de zonde, de last die de ongehoorzaamheid met zich meebracht, te dragen en weg doen. Hij zou de dood vernietigen door de zonde te vernietigen en de oorzaak en de bron van de zonde, ook wel satan genoemd, de slang, de oude draak te vernietigen. Als Christus zou komen om voor ons, in onze plaats te sterven dan zou Hij ons alles kunnen vergeven, al onze zonde, boosheid en kwaad weg kunnen doen. En dat is nou precies wat Christus voor ons gedaan heeft aan het kruis van Golgotha, meer dan 2000 jaar geleden. 

Dit is het evangelie, dit is de blijde boodschap, een boodschap van hoop, door genade, door vergeving, waardoor wij het leven weer binnen handbereik hebben gekregen. De enige optie om weer daar te komen waar Adam en Eva zijn begonnen is door te geloven, te geloven in het Offer, te geloven dat we een nieuwe geest krijgen, te geloven dat wij Gods Geest in ons krijgen, dat we opnieuw geboren kunnen worden niet weer in het vlees, niet weer terug naar de schoot van de moeder, maar geestelijk vernieuwd kunnen worden. Dat is de weg zei Jezus tegen Nicodemus om het eeuwig leven te ontvangen.

Romeinen 10:9 Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden.

Dat is het begin van onze escape, hierin vinden we onze weg naar een betere toekomst. Niet door de drie T´s, maar door deze ene grote J, Jezus van Nazareth de Zoon van de Allerhoogste God. 
Geloven in Hem die bij machte is ons te redden van de zonde en de dood, omdat Hij van ons houdt en ons vergeeft. 
God wil dat wij Zijn Zoon volgen in Zijn voetsporen, en dat begint bij vergeven. Als God ons heeft vergeven, daar waar onze redding is begonnen, moeten ook wij anderen vergeven, zodat ook wij bijdragen aan de redding van anderen. Laten wij niet handelen naar wat anderen ons hebben aangedaan, laten wij handelen naar wat God in Jezus voor ons heeft gedaan, ongeacht het feit wat wij Hem hebben aangedaan en dagelijks nog steeds aan doen. God is genadig, geduldig en zachtmoedig, maar ook liefde en rechtvaardig. God wil ons redden, God wil en heeft ons vergeven. Dit voorbeeld mogen wij volgen.

Romeinen 8:38 Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, 39. noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.

Laten wij niet de oorzaak zijn van scheiding, van verdeeldheid en van twist, maar in de kracht van de Geest en in de Geest van Jezus, in die gezindheid die ook bij Hem was, de ander hoger achten dan onzelf, de extra mile gaan, de andere wang toekeren, meer geven dan we ooit zullen terug ontvangen.

Psalm 103:10-12
Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden; maar zo hoog de hemel is boven de aarde, zo machtig is zijn goedertierenheid over wie Hem vrezen. Zover het oosten is van het westen, zover doet Hij onze overtredingen van ons.

Psalm 130:3-4
Als Gij, Here, de ongerechtigheden in gedachtenis houdt, Here, wie zal bestaan? Maar bij U is vergeving, opdat Gij gevreesd wordt.

Jesaja 1:18
Komt toch en laat ons tezamen richten, zegt de Here; al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw; al waren zij rood als karmozijn, zij zullen worden als witte wol.

Jesaja 43:25
Ik, Ik ben het, die uw overtredingen uitdelg om Mijnentwil en Ik gedenk uw zonden niet.

Jesaja 55:7
De goddeloze verlate zijn weg en de ongerechtige man zijn gedachten en hij bekere zich tot de Here, dan zal Hij Zich over hem ontfermen – en tot onze God, want Hij vergeeft veelvuldig.

Micha 7:18-19
Wie is een God als Gij, die de ongerechtigheid vergeeft en de overtreding van het overblijfsel van zijn erfdeel voorbijgaat, die zijn toorn niet voor eeuwig behoudt, maar een welbehagen heeft in goedertierenheid! Hij zal Zich wederom over ons ontfermen, Hij zal onze ongerechtigheden vertreden. Ja, Gij zult al onze zonden werpen in de diepten der zee.

Matteüs 6:14-15
Want indien gij de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven; maar indien gij de mensen niet vergeeft, zal ook uw Vader uw overtredingen niet vergeven.

Marcus 11:25
En wanneer gij staat te bidden, vergeeft wat gij tegen iemand mocht hebben, opdat ook uw Vader in de hemelen uw overtredingen vergeve.

Lucas 6:37
Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. (NBV)

Lucas 7:47-48
Daarom zeg Ik u: Haar zonden zijn haar vergeven, al waren zij vele, want zij betoonde veel liefde; maar wie weinig vergeven wordt, die betoont weinig liefde. En Hij zeide tot haar: Uw zonden zijn u vergeven.

Lukas 24:46-47
En Hij zeide tot hen: Aldus staat er geschreven, dat de Christus moest lijden en ten derden dage opstaan uit de doden, en dat in zijn naam moest gepredikt worden bekering tot vergeving der zonden aan alle volken, te beginnen bij Jeruzalem.

Handelingen 3:19
Komt dan tot berouw en bekering, opdat uw zonden uitgedelgd worden, opdat er tijden van verademing mogen komen van het aangezicht des Heren.

1 Korinthiërs 6:9-11
Of weet gij niet, dat onrechtvaardigen het Koninkrijk Gods niet beërven zullen? Dwaalt niet! Hoereerders, afgodendienaars, overspelers, schandjongens, knapenschenders, dieven, geldgierigen, dronkaards, lasteraars of oplichters, zullen het Koninkrijk Gods niet beërven. En sommigen uwer zijn dat geweest. Maar gij hebt u laten afwassen, maar gij zijt geheiligd, maar gij zijt gerechtvaardigd door de naam van de Here Jezus Christus en door de Geest van onze God.

Efeziërs 1:7-8
En in Hem hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom zijner genade, welke Hij ons overvloedig heeft bewezen in alle wijsheid en verstand.

Kolossenzen 1:13-14
Hij heeft ons verlost uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zijner liefde, in wie wij de verlossing hebben, de vergeving der zonden.

1 Johannes 1:9
Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

1 Johannes 2:1-2
Mijn kinderkens, dit schrijf ik u, opdat gij niet tot zonde komt. En als iemand gezondigd heeft, wij hebben een voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de rechtvaardige; en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die der gehele wereld.

Reacties

Populaire posts