thee en koffie stimulerend

1 Korinthe 10:31 Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.
32. Geef geen aanstoot, niet aan de Joden en de Grieken, en ook niet aan de gemeente van God,


732. De stimulerende voeding en drank van tegenwoordig zijn niet bevorderlijk voor de beste gezondheidstoestand. Thee, koffie en tabak zijn allemaal stimulerend en bevatten giftige stoffen. Ze zijn niet alleen onnodig, maar ook schadelijk, en moeten worden weggegooid als we aan onze kennis matiging willen toevoegen.- The Review and Herald, 21 februari 1888.

733. Thee is giftig voor het systeem. Christenen moeten het met rust laten. De invloed van koffie is in zekere mate hetzelfde als die van thee, maar het effect op het systeem is nog erger. De invloed ervan is opwindend, en juist in de mate dat het boven gemiddeld stijgt, en leidt tot extreme uitputting. Thee- en koffiedrinkers dragen de sporen op hun gezicht. De huid wordt vaal en ziet er futloos uit. De gloed van gezondheid is niet te zien op het gelaat.-Testimonies for the Church 2:64, 65, 1868

734. Ziekten van alle soorten en maten zijn over mensen gebracht door het gebruik van thee en koffie en de verdovende middelen opium en tabak. Deze schadelijke genotsmiddelen moeten worden opgegeven, niet alleen één, maar allemaal; want ze zijn allemaal schadelijk en rampzalig voor de fysieke, mentale en morele krachten, en moeten uit gezondheidsoogpunt worden gestaakt.-Manuscript 22, 1887

[Zaaien van Zaden des Doods-655].
735. Neem nooit thee, koffie, bier, wijn of andere sterke dranken. Water is de beste vloeistof om de weefsels te reinigen.- The Review and Herald, 29 juli 1884.

736. Thee, koffie en tabak, evenals alcoholische dranken, zijn verschillende graden op de schaal van kunstmatige stimulansen.

Het effect van thee en koffie neigt, zoals eerder is aangetoond, in dezelfde richting als dat van wijn en cider, likeur en tabak .....

Koffie is een schadelijke uitspatting. Het zet de geest tijdelijk aan tot ongebruikelijke actie, maar het gevolg is uitputting, verzwakking, verlamming van de mentale, morele en fysieke krachten. De geest raakt uitgeput, en tenzij door vastberaden inspanning de gewoonte wordt overwonnen, wordt de activiteit van de hersenen blijvend verminderd. Al deze zenuwprikkels slijten de levenskrachten weg, en de rusteloosheid veroorzaakt door beschadigde zenuwen, het ongeduld, de geestelijke slapte, worden een strijdend element, dat de geestelijke vooruitgang tegenwerkt. Zouden degenen die matiging en hervorming voorstaan dan niet wakker moeten liggen om het kwaad van deze schadelijke dranken tegen te gaan? In sommige gevallen is het even moeilijk om te breken met de thee- en koffiegewoonte als het voor de dronkaard is om te stoppen met het gebruik van drank. Het geld dat besteed wordt aan thee en koffie is erger dan verspilling. Ze brengen de gebruiker alleen maar schade toe, en dat voortdurend. Zij die thee, koffie, opium en alcohol gebruiken kunnen soms oud worden, maar dit feit is geen argument voor het gebruik van deze stimulerende middelen. Wat deze mensen hadden kunnen bereiken, maar niet hebben kunnen doen vanwege hun buitensporige gewoonten, zal de grote dag van God alleen onthullen.

Zij die hun toevlucht nemen tot thee en koffie om hun werk te stimuleren, zullen de kwalijke gevolgen daarvan voelen in trillende zenuwen en gebrek aan zelfbeheersing. Vermoeide zenuwen hebben rust en stilte nodig. De natuur heeft tijd nodig om haar uitgeputte energie te herstellen. Maar als haar krachten worden aangewakkerd door het gebruik van stimulerende middelen, is er, telkens als dit proces wordt herhaald, een vermindering van de werkelijke kracht. Een tijdlang kan meer worden bereikt onder de onnatuurlijke stimulans, maar geleidelijk aan wordt het moeilijker om de energieën op te wekken tot het gewenste punt, en uiteindelijk kan de uitgeputte natuur niet langer reageren.


Schadelijke effecten toegeschreven aan andere oorzaken
De gewoonte om thee en koffie te drinken is een groter kwaad dan vaak wordt vermoed. Velen die gewend zijn aan het gebruik van stimulerende dranken, lijden aan hoofdpijn en nerveuze uitputting, en verliezen veel tijd door ziekte. Zij denken dat zij niet zonder de stimulans kunnen en zijn onwetend over het effect ervan op de gezondheid. Wat het nog gevaarlijker maakt, is dat de slechte effecten ervan zo vaak aan andere oorzaken worden toegeschreven.

Effecten op geest en moraal
Door het gebruik van stimulerende middelen lijdt het hele systeem. De zenuwen zijn uit balans, de lever werkt ziekelijk, de kwaliteit en circulatie van het bloed worden aangetast, en de huid wordt inactief en vaal. Ook de geest wordt aangetast. De onmiddellijke invloed van deze stimulerende middelen is dat ze de hersenen prikkelen tot overmatige activiteit, om ze vervolgens zwakker en minder in staat tot inspanning achter te laten. Het gevolg is een verzwakking, niet alleen geestelijk en lichamelijk, maar ook moreel. Als gevolg daarvan zien we nerveuze mannen en vrouwen, met een ongezond oordeel en een onevenwichtige geest. Zij vertonen vaak een haastige, ongeduldige, beschuldigende geest, zien de fouten van anderen als door een vergrootglas en zijn totaal niet in staat hun eigen gebreken te onderscheiden.

Wanneer deze thee- en koffiegebruikers samenkomen voor sociaal vermaak, worden de gevolgen van hun verderfelijke gewoonte duidelijk. Iedereen drinkt vrijelijk van de favoriete drank, en terwijl de stimulerende invloed wordt gevoeld, wordt hun tong losgemaakt, en beginnen zij het slechte werk van het praten tegen anderen. Hun woorden zijn niet weinig of goed gekozen. De roddels worden doorgegeven, vaak ook het gif van het schandaal. Deze gedachteloze roddelaars vergeten dat ze een getuige hebben. Een onzichtbare Wachter schrijft hun woorden op in de boeken van de hemel. Al deze onvriendelijke kritiek, deze overdreven verslagen, deze afgunstige gevoelens, geuit onder de opwinding van het kopje thee, registreert Jezus als tegen zichzelf. "Voorzover gij het gedaan hebt aan één dezer geringste Mijner broeders, hebt gij het aan Mij gedaan."

Wij lijden reeds door de verkeerde gewoonten van onze vaderen, en toch, hoevelen nemen een koers die in alle opzichten erger is dan de hunne! Opium, thee, koffie, tabak en sterke drank doven in hoog tempo de vonk van vitaliteit die nog in het ras aanwezig is. Elk jaar worden miljoenen liters bedwelmende drank gedronken en miljoenen dollars uitgegeven aan tabak. En de slaven van de eetlust, die hun inkomsten voortdurend besteden aan zinnelijke uitspattingen, beroven hun kinderen van voedsel en kleding en de voordelen van onderwijs. Er kan nooit een goede staat van samenleving zijn zolang deze kwaden bestaan.-Christian Temperance and Bible Hygiene, 34-36, 1890.

Creëert nerveuze opwinding, geen kracht
737. U bent zeer nerveus en prikkelbaar. Thee heeft een opwindende invloed op de zenuwen en koffie bederft de hersenen; beide zijn zeer schadelijk. U moet voorzichtig zijn met uw dieet. Eet het meest gezonde, voedzame voedsel, en houd uzelf in een kalme gemoedstoestand, waarin u niet zo opgewonden raakt en in een hartstocht vliegt.-Testimonies for the Church 4:365, 1879.

738. Thee werkt stimulerend, en veroorzaakt tot op zekere hoogte bedwelming. De werking van koffie en vele andere populaire dranken is vergelijkbaar. Het eerste effect is opwekkend. De maagzenuwen worden geprikkeld; deze brengen irritatie over naar de hersenen, die op hun beurt worden geprikkeld om het hart meer actie te geven en kortstondige energie aan het hele systeem. Vermoeidheid wordt vergeten, de kracht lijkt te zijn toegenomen. Het intellect wordt gewekt, de verbeelding wordt levendiger.

Vanwege deze resultaten denken velen dat hun thee of koffie hen veel goeds doet. Maar dit is een vergissing. Thee en koffie voeden het systeem niet. Hun effect wordt veroorzaakt voordat er tijd is geweest voor spijsvertering en assimilatie, en wat kracht lijkt te zijn is slechts nerveuze opwinding. Wanneer de invloed van het stimulerende middel weg is, neemt de onnatuurlijke kracht af, en het resultaat is een overeenkomstige mate van loomheid en zwakte.

Het voortgezette gebruik van deze zenuwprikkels wordt gevolgd door hoofdpijn, waakzaamheid, hartkloppingen, indigestie, beven, en vele andere kwalen, want zij putten de levenskrachten uit. Vermoeide zenuwen hebben rust en stilte nodig in plaats van stimulatie en overbelasting. De natuur heeft tijd nodig om haar uitgeputte krachten te herstellen. Wanneer haar krachten worden aangewakkerd door het gebruik van stimulerende middelen, zal een tijdlang meer worden bereikt; maar naarmate het systeem verzwakt door het constante gebruik ervan, wordt het geleidelijk moeilijker om de energieën op te wekken tot het gewenste punt. De vraag naar stimulerende middelen wordt moeilijker te beheersen, totdat de wil wordt overmeesterd en er geen kracht meer lijkt te zijn om het onnatuurlijke verlangen te ontkennen. Sterkere en nog sterkere stimulansen worden gevraagd, totdat de uitgeputte natuur niet langer kan reageren.
[Thee en koffie ruïneren de maag-722].

Geen voedingswaarde
739. De gezondheid wordt op geen enkele wijze verbeterd door het gebruik van die dingen die een tijdlang stimuleren, maar daarna een reactie veroorzaken die het systeem zwakker maakt dan voorheen. Thee en koffie wakkeren voorlopig de verslapte energie aan, maar wanneer hun onmiddellijke invloed verdwenen is, is een gevoel van depressie het gevolg. Deze dranken hebben geen enkele voeding in zich. De melk en de suiker die erin zitten, vormen alle voeding die een kop thee of koffie biedt.- Brief 69, 1896

Geestelijke waarneming afgestompt
740. Thee en koffie zijn stimulerend. Hun effecten zijn vergelijkbaar met die van tabak, maar ze werken in mindere mate. Zij die deze langzame vergiften gebruiken, denken net als de tabaksgebruiker dat zij niet zonder kunnen, omdat zij zich zo slecht voelen als zij deze afgoden niet hebben....Diegenen die zich overgeven aan een perverse eetlust, doen dit tot schade van gezondheid en intellect. Zij kunnen de waarde van geestelijke dingen niet waarderen. Hun gevoeligheden zijn afgestompt, en de zonde lijkt niet erg zondig, en de waarheid wordt niet van grotere waarde geacht dan aardse schatten.- Geestelijke gaven 4a:128, 129, 1864

741. Het drinken van thee en koffie is een zonde, een schadelijke uitspatting, die net als andere kwaden de ziel verwondt. Deze lievelingsafgoden veroorzaken een opwinding, een ziekelijke werking van het zenuwstelsel; en nadat de onmiddellijke invloed van de stimulerende middelen is verdwenen, zakt het net zo ver onder de maat als de stimulerende eigenschappen ervan boven de maat zijn verheven.-Manuscript 44, 1896

742. Zij die tabak, thee en koffie gebruiken, zouden die afgoden terzijde moeten leggen, en hun kosten in de schatkist van de Heer stoppen. Sommigen hebben nooit een offer gebracht voor de zaak van God, en slapen over wat God van hen verlangt. Sommige van de allerarmsten zullen de grootste moeite hebben om zich van deze prikkels te onthouden. Dit individuele offer is niet vereist omdat de zaak van God lijdt voor middelen. Maar elk hart zal getest worden, elk karakter ontwikkeld. Het is principe waar Gods volk naar moet handelen. Het levende principe moet worden uitgevoerd in het leven.-Testimonies for the Church 1:222, 1861

Begeerten verstoren geestelijke aanbidding
743. Thee en koffie, evenals tabak, hebben een schadelijk effect op het systeem. Thee is bedwelmend; hoewel in mindere mate, is het effect ervan hetzelfde als dat van sterke drank. Koffie heeft een grotere neiging om het verstand te vertroebelen en de energie te verdoven. Hij is niet zo krachtig als tabak, maar heeft een soortgelijke uitwerking. De argumenten tegen tabak kunnen ook worden aangevoerd tegen het gebruik van thee en koffie.

Zij die de gewoonte hebben om thee, koffie, tabak, opium of sterke drank te gebruiken, kunnen God niet aanbidden wanneer hen deze genotsmiddelen worden ontnomen. Laat hen, zonder deze genotsmiddelen, God aanbidden, en de goddelijke genade zal niet in staat zijn hun gebeden of getuigenissen te animeren, te verlevendigen of te vergeestelijken. Deze belijdende christenen zouden de middelen van hun genot moeten overwegen. Is het van boven of van beneden? - The Review and Herald, 25 januari 1881.

De verstokte overtreder niet onschuldig
744. Satan ziet dat hij niet zo'n grote macht over de geest kan hebben wanneer de eetlust onder controle wordt gehouden als wanneer die wordt uitgelaten, en hij werkt er voortdurend aan om mensen tot toegeeflijkheid te brengen. Onder invloed van ongezond voedsel wordt het geweten bedwelmd, het verstand verduisterd en de gevoeligheid voor indrukken aangetast. Maar de schuld van de overtreder wordt niet minder omdat het geweten geschonden is tot het ongevoelig is geworden.

Aangezien een gezonde geestesgesteldheid afhangt van de normale toestand van de vitale krachten, moet er goed op gelet worden dat er geen stimulerende of verdovende middelen gebruikt worden! Toch zien we dat een groot aantal mensen die belijden christen te zijn, tabak gebruiken. Zij betreuren het kwade van onmatigheid, maar terwijl zij zich uitspreken tegen het gebruik van sterke drank, werpen juist zij het genot van tabak uit. Er moet een mentaliteitsverandering komen met betrekking tot het gebruik van tabak voordat de wortel van het kwaad zal worden bereikt. We drukken het onderwerp nog meer op de spits. Thee en koffie bevorderen het verlangen naar sterkere stimulerende middelen. En dan komen we nog dichter bij huis, bij de bereiding van voedsel, en vragen: Wordt in alles matigheid betracht? Worden de hervormingen die essentieel zijn voor gezondheid en geluk hier doorgevoerd?

Elke ware Christen zal controle hebben over zijn eetlust en passies. Tenzij hij vrij is van de slavernij van de eetlust, kan hij geen ware, gehoorzame dienaar van Christus zijn. Het toegeven aan eetlust en hartstocht ondermijnt het effect van de waarheid op het hart.-Christian Temperance and Bible Hygiene, 79, 80, 1890.

Een verloren strijd met eetlust
745. Onmatigheid begint aan onze tafels, met het gebruik van ongezond voedsel. Na verloop van tijd, door voortdurende verwennerij, raken de spijsverteringsorganen verzwakt, en het ingenomen voedsel bevredigt de eetlust niet meer. Er ontstaan ongezonde omstandigheden, en er is een verlangen naar meer stimulerend voedsel. Thee, koffie en vleeswaren hebben een onmiddellijk effect. Onder invloed van deze vergiften wordt het zenuwstelsel geprikkeld, en in sommige gevallen lijkt het intellect voorlopig versterkt en de verbeelding levendiger. Omdat deze stimulerende middelen voorlopig zulke aangename resultaten opleveren, concluderen velen dat zij ze echt nodig hebben, en blijven ze gebruiken. Maar er is altijd een reactie. Het zenuwstelsel, dat overmatig is opgewonden, heeft voor het huidige gebruik kracht ontleend aan zijn toekomstige bronnen van kracht. Deze tijdelijke opwekking van het systeem wordt gevolgd door een depressie. Naarmate deze stimulansen het systeem tijdelijk versterken, zal de kracht van de opgewonden organen afnemen nadat de stimulans zijn kracht heeft verloren. De eetlust wordt aangeleerd om naar iets sterkers te verlangen, wat de neiging zal hebben om de aangename prikkeling in stand te houden en te vergroten, totdat toegeeflijkheid een gewoonte wordt, en er een voortdurend verlangen is naar sterkere prikkels, zoals tabak, wijnen en likeuren. Hoe meer de eetlust wordt opgewekt, hoe vaker deze wordt opgeëist en hoe moeilijker te beheersen. Hoe meer het systeem verzwakt raakt, en hoe minder het in staat is om zonder onnatuurlijke prikkels te leven, hoe meer de passie voor deze dingen toeneemt, totdat de wil wordt overmeesterd, en er geen kracht lijkt te zijn om het onnatuurlijke verlangen naar deze aflaten te ontkennen.

De enige veilige weg
De enige veilige weg is om thee, koffie, wijn, tabak, opium en alcoholische dranken niet aan te raken, niet te proeven, niet te hanteren. De noodzaak voor de mensen van deze generatie om de kracht van de wil, gesterkt door de genade van God, te hulp te roepen om de verleidingen van Satan te weerstaan en weerstand te bieden aan de minste toegeving van perverse eetlust, is twee keer zo groot als enkele generaties geleden.

Het conflict tussen waarheid en genotzucht
746. De feiten met betrekking tot Korach en zijn gezelschap, die in opstand kwamen tegen Mozes en Aäron en tegen Jehova, zijn opgetekend als waarschuwing voor Gods volk, vooral voor hen die op aarde leven tegen het einde der tijden. Satan heeft mensen ertoe gebracht het voorbeeld van Korach, Dathan en Abiram na te volgen, door opstand te stichten onder het volk van God. Zij die zichzelf toestaan in opstand te komen tegen het duidelijke getuigenis, worden zelfmisleidend, en hebben werkelijk gedacht dat zij op wie God de last van Zijn werk legde, verheven waren boven het volk van God, en dat hun raadgevingen en terechtwijzingen ongegrond waren. Zij zijn opgestaan tegen het duidelijke getuigenis dat God hen wilde laten afleggen in het berispen van de misstanden onder Gods volk. Het getuigenis dat wordt afgelegd tegen schadelijke genotsmiddelen, zoals thee, koffie, snuiftabak en tabak, heeft een bepaalde klasse geïrriteerd, omdat het hun afgoden zou vernietigen. Velen waren een tijdlang in onzekerheid of zij een volledig offer zouden brengen van al deze schadelijke dingen, of de duidelijke getuigenissen zouden verwerpen en zouden toegeven aan het geklaag van de eetlust. Zij verkeerden in een onzekere positie. Er was een conflict tussen hun overtuiging van de waarheid en hun genotzucht. Hun staat van besluiteloosheid maakte hen zwak, en bij velen overheerste de eetlust. Hun gevoel voor heilige dingen werd verdraaid door het gebruik van deze langzame vergiften; en uiteindelijk besloten zij ten volle, wat de gevolgen ook mochten zijn, dat zij zichzelf niet zouden verloochenen. Dit angstige besluit deed meteen een muur van scheiding ontstaan tussen hen en hen die zich, zoals God bevolen heeft, reinigden van alle vuiligheid van het vlees en van de geest, en die heiligheid volmaakten in de vreze des Heren. De rechte getuigenissen die werden afgelegd stonden hen in de weg en brachten hen in grote onrust, en zij vonden verlichting door ertegen te strijden en zichzelf en anderen te doen geloven dat ze niet waar waren. Zij zeiden dat het volk in orde was, maar het waren de vermanende getuigenissen die de problemen veroorzaakten. En wanneer de opstandigen hun banier ontvouwen, scharen alle ontevredenen zich rond de standaard, en alle geestelijk gebrekkigen, de kreupelen, de lammen en de blinden verenigen hun invloed om te verstrooien en tweedracht te zaaien.- Geestelijke gaven 4a:36, 37, 1864

De wortels van onmatigheid
747. Er worden grote inspanningen geleverd om onmatigheid terug te dringen; maar veel inspanningen zijn niet op het juiste punt gericht. De voorstanders van drankbestrijding moeten zich bewust zijn van het kwaad dat voortvloeit uit het gebruik van ongezond voedsel, specerijen, thee en koffie. Wij wensen alle matigingswerkers veel succes; maar wij nodigen hen uit om dieper te kijken naar de oorzaak van het kwaad dat zij bestrijden, en om er zeker van te zijn dat zij consequent zijn in de hervorming.

Men moet de mensen voorhouden dat het juiste evenwicht van de mentale en morele krachten in hoge mate afhangt van de juiste conditie van het fysieke systeem. Alle verdovende middelen en onnatuurlijke stimulansen die de lichamelijke natuur verzwakken en aantasten, hebben de neiging de toon van het intellect en de moraal te verlagen. Onmatigheid ligt aan de basis van de morele verdorvenheid van de wereld. Door toe te geven aan de perverse eetlust verliest de mens zijn vermogen om verleidingen te weerstaan.

Matigheidshervormers moeten de mensen in deze zin opvoeden. Leer hen dat gezondheid, karakter en zelfs leven in gevaar worden gebracht door het gebruik van stimulerende middelen, die de uitgeputte energieën aanzetten tot onnatuurlijke, krampachtige actie.- The Ministry of Healing, 334, 1905

Houd vol, en de natuur zal zich verenigen
Met betrekking tot thee, koffie, tabak en alcoholische dranken is de enige veilige koers: niet aanraken, niet proeven, niet hanteren. De neiging van thee, koffie en soortgelijke dranken gaat in dezelfde richting als die van alcoholische drank en tabak, en in sommige gevallen is de gewoonte even moeilijk te doorbreken als het voor de dronkaard is om de roesmiddelen op te geven. Zij die proberen van deze genotsmiddelen af te zien, zullen een tijdlang een verlies voelen en zonder deze middelen lijden. Maar door volharding zullen zij het verlangen overwinnen en niet langer het gemis voelen. De natuur heeft misschien wat tijd nodig om te herstellen van het misbruik dat zij heeft ondergaan; maar geef haar een kans, en zij zal zich weer oprichten en haar werk nobel en goed doen.

748. Satan bederft geesten en vernietigt zielen door zijn subtiele verleidingen. Zullen onze mensen de zonde zien en voelen van het toegeven aan perverse eetlust? Zullen zij thee, koffie, vleeswaren en alle opwekkend voedsel wegdoen en de middelen die zij besteden aan deze schadelijke uitspattingen besteden aan het verspreiden van de waarheid?... Welke macht kan de tabaksverslaafde hebben om de voortgang van onmatigheid tegen te houden? Er moet een revolutie komen in onze wereld over het onderwerp tabak voordat de bijl aan de wortel van de boom wordt gelegd. We drijven het onderwerp nog verder op de spits. Thee en koffie voeden de eetlust die zich ontwikkelt voor sterkere stimulansen, zoals tabak en sterke drank.-Testimonies for the Church 3:569, 1875

749. Over vlees kunnen wij allen zeggen: Laat het met rust. En allen moeten een duidelijk getuigenis afleggen tegen thee en koffie, door ze nooit te gebruiken. Het zijn verdovende middelen, schadelijk voor zowel de hersenen als de andere organen van het lichaam....

Laat de leden van onze kerken elke egoïstische trek ontkennen. Elke cent die besteed wordt aan thee, koffie en vlees is erger dan verspilling; want deze dingen belemmeren de beste ontwikkeling van de lichamelijke, geestelijke en spirituele krachten.- Brief 135, 1902

Een suggestie van Satan
750. Sommigen denken dat zij zich niet kunnen bekeren, dat hun gezondheid zou worden opgeofferd als zij zouden proberen het gebruik van thee, tabak en vleeswaren op te geven. Dit is de suggestie van Satan. Het zijn deze schadelijke prikkels die zeker het gestel ondermijnen en het systeem voorbereiden op acute ziekten, door de fijne machinerie van de natuur aan te tasten en haar versterkingen tegen ziekte en vroegtijdig verval neer te slaan....

Het gebruik van onnatuurlijke stimulerende middelen is schadelijk voor de gezondheid en heeft een verzwakkende invloed op de hersenen, waardoor het onmogelijk is eeuwige dingen te waarderen. Zij die deze afgoden koesteren, kunnen de verlossing die Christus voor hen heeft bewerkt door een leven van zelfverloochening, voortdurend lijden en smaad, en door uiteindelijk Zijn eigen zondeloze leven op te geven om de stervende mens te redden, niet juist waarderen.-Testimonieën voor de Kerk 1:548, 549, 1867

Reacties

Populaire posts