neem niet alles letterlijk

Openbaring 5: 11 En ik zag, en hoorde een geluid van vele engelen rondom de troon, van de dieren en van de ouderlingen. En hun aantal bedroeg tienduizenden tienduizendtallen en duizenden duizendtallen.


Hierbij ziet en hoort Johannes engelen en worden er getallen verbonden aan de vele engelen.

Hier worden idd hoeveelheden genoemd die vooralsnog niet te overzien waren, zoveel in getal. Hier gaat het ook niet om symboliek mijn inziens maar om letterlijke aantallen.
In Openbaring 1 lezen we bijvoorbeeld dat sterren, engelen zijn en in dit geval de ouderlingen van de gemeente, dat is wat je uit de context haalt, waarmee ik wil aangeven dat niet in elk geval het gaat om het letterlijke aantal of zoals in dit geval om letterlijk engelen of engel.

Openbaring 2:1 Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: Dit zegt Hij Die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt, Die te midden van de zeven gouden kandelaren wandelt:

Openbaring 8: 13 En ik zag en hoorde één engel, die hoog aan de hemel vloog en met een luide stem riep: Wee, wee, wee hun die op de aarde wonen, vanwege de overige bazuinstoten van de drie engelen die nog op de bazuin zullen blazen.’

Johannes ziet en hoort een engel.

Dat is correct, maar die zag hij in Openbaring 2 ook en daar is het de Ouderling/Oudste van de gemeente. Het is niet een engel die de gemeente van God lijdt, dat doet in directe zin de ouderling van de gemeente.
De vraag die het moet oproepen is deze: wanneer is het echt een engel en wanneer is het een ouderling of spreekt men van mensen in het algemeen.
Let op de volgende tekst:

Openbaring 14:6 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en volk. 7. En hij zei met een luide stem: Vrees God en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen. En aanbid Hem Die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.

De vraag die ik mij stel hier is deze: wie verkondigd hier nu in werkelijkheid de eerste engelenbooschap, is dat een engel die door het midden van de hemelen vliegt of zijn dat Gods kinderen/Gods gemeente in de eindtijd?

Openbaring 7: 4 En ik hoorde het aantal van hen die verzegeld waren: honderdvierenveertigduizend waren er verzegeld uit alle stammen van de Israëlieten.’

‭‭Johannes hoort het aantal.

Johannes hoort hier idd het aantal, maar hij hoort ook dat zij uit de stammen van Israel komen. Gaat het hier om het letterlijk Israel en dus ook om een letterlijk getal of is het toch symbolisch? 
Let op de volgende tekst:

Galaten 3:26 Want u bent allen kinderen van God door het geloof in Christus Jezus. 27. Want u allen die in Christus gedoopt bent, hebt zich met Christus bekleed. 28. Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u één in Christus Jezus. 29. En als u van Christus bent, dan bent u Abrahams nageslacht en overeenkomstig de belofte erfgenamen.

Israel is het nageslacht van Abraham en allen die geloven in het offer van Jezus Christus behoren daartoe.
Vergeet daarbij niet dat de stammen in de verstrooiing zijn terecht gekomen en men niet eens meer kan spreken van een 12 stammen rijk. Ook de samenstelling van de 12 stammen in het Oude Testament komt niet meer overeen met de 12 stammen die voorgesteld worden in Openbaring hoofdstuk 7.

Oude Testament:
Ruben, Simeon, Juda, Issaschar, Zebulon, Benjamin, Dan, Naftali, Gad, Aser, Efraïm en Manasse.
Nieuwe Testament:
Juda, Ruben, Gad, Aser, Naftali, Manasse, Simeon, Levi, Issaschar, Zebulon, Jozef, Benjamin.

De volgorde is opmerkelijk anders, de stammen Levi en Benjamin zijn in het nieuwe Testament toegevoegd terwijl Benjamin een zoon van Josef is en Dan en Efraim zijn eruit gehaald.
De vraag die dit op z´n minst moet oproepen is het waarom en kunnen we dit stuk dus puur en alleen letterlijk nemen?

Openbaring 7: 9 Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle naties, stammen, volken en talen, stond vóór de troon en vóór het Lam, bekleed met witte gewaden en palmtakken in hun hand.

Johannes ziet hierna een grote menigte.

Hij ziet idd een grote menigte en wie zijn zij? Voor mij is het vooralsnog een gegeven dat zij niet de 144.000 zijn, maar een eerdere studie die ik gevolgd hebt, heeft uitgelegd dat het hier niet om chronologie zou gaan, dus in dit geval zal "hierna" niet perse betekenen, dat het direct na wat hij in het eerder gezicht gezien had plaatsvond. Dat kan ik helaas nog niet bevestigen, want daar moet ik mij nog verder in verdiepen.

Openbaring 7: 4 En ik hoorde het aantal van hen die verzegeld waren: honderdvierenveertigduizend waren er verzegeld uit alle stammen van de Israëlieten.

Revelation 7: 4 And I heard the number of the sealed, 144,000, sealed from every tribe of the sons of Israel:

Hier hoort hij het aantal en een paar verzen staat er dat Hij ziet. Als de bijbelse chronologie in Openbaring niet gevolgd wordt wat wijs is om te doen, omdat Openbaring niet chronologisch is geschreven, dan zou hier zelfs het zelfde genoemd worden en staat 144.000 voor de grote schare die uit de grote verdrukking komen, met witte gewaden bekleed en met kronen. Dan zou dat betekenen dat het hier niet gaat om alle verlosten, die uit de doden zullen opstaan. Ook dat is een gedachte die het bij mij oproept.

Let op de volgende teksten:
Openbaring 5:5 En een van de ouderlingen zei tegen mij: Huil niet. Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda is, de Wortel van David, heeft overwonnen om de boekrol te openen en zijn zeven zegels te verbreken.

Hier hoort Johannes de ouderlingen zeggen: Huil niet en zie, de Leeuw. De volgende tekst suggereert op z`n minst dat hij het alleen maar hoort.

Openbaring 5:6 En ik zag, en zie: te midden van de troon en van de vier dieren en te midden van de ouderlingen stond een Lam als geslacht, met zeven hoorns en zeven ogen. Dat zijn de zeven Geesten van God, die uitgezonden zijn over heel de aarde.

Want toen hij op advies van de ouderling keek zag hij: ...... een Lam

Openbaring 13: 18 Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, laat hij het getal van het beest berekenen, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderdzesenzestig.

Revelation 13: 18 This calls for wisdom: let the one who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man, and his number is 666.

Hier hebben we een mooi voorbeeld dat we het getal niet letterlijk moeten nemen, maar we de getalswaarde.
De waarde van dit getal is niet 666 of 6x6x6, maar staat voor de Antichrist. Getal 6 in de bijbel staat voor de mens, en hier wordt geduid dat het als ware de mens in zijn ultimie vorm, de 3.0 versie van wat menselijk is, in religieuze context en dus de plaatsvervanger van Jezus in de gedaante en afkomst van een mens. Het menselijk kwaad in optima forma.


VICARIUS FILII DEI = PLAATSVERVANGER VAN DE ZOON GODS

Het is allom bekend dat de Romaanse letters ook getallen vertegenwoordigen: C= 100 en L = 50 etc....

Daarmee wil ik aangeven dat ieder getal in een visioen niet letterlijk genomen kan worden. En dat getallen soms een andere duiding hebben, zeker als je het betrekt op het volk Israel, waarvan ik al eerder heb aangetoond dat Israel in het nieuwe testament slaat op een ieder die Jezus aan heeft genomen als hun Verlosser en dat de samenstelling van de stammen behoorlijk anders is als vanouds.

In de Nederlandse vertaling wordt er bij Openbaring 7:4 het woord 'het aantal' gebruikt en bij Openbaring 13:18 het woord 'een getal' en in de Engelse vertaling wordt voor beidde woorden 'the number of' gebruikt.

Misschien ook iets over na te denken. Heeft het met de vertaling te maken?

Vertaling kan het verwarrend maken, maar als je je aan de context houdt dan, valt het wel mee, meerdere teksten uit de hele bijbel helpen daarbij om het beter te verstaan.

Genesis 5:5 Al de dagen dat Adam leefde, waren negenhonderddertig jaar; en hij stierf.

Hier heb je ook een goed voorbeeld dat het niet gaat om de dagen, maar dat het gaat om een uitdrukking, en die moet natuurlijk begrepen worden. Adam was oud van dagen maar ook jaren en lijken het ineens synoniemen van elkaar te zijn.

De levende heiligen, 144,000 in getal, kenden en verstonden de stem; maar de goddelozen dachten dat het donder en een aardbeving was.
Ellen White, Eerste geschriften, hoofdstuk 1 .

The living saints, 144,000 in number, knew and understood the voice, while the wicked thought it was thunder and an earthquake.
Ellen White, Early writings, chapter 1 .

Er wordt gesproken over heiligen. Niet over Adventisten of een andere stroming. Wie zijn heilig/heiligen in de Bijbel?

Dat klopt, hier wordt het woord Adventisten niet gebruiikt, maar de context leert ons dat in de eindtijd Gods laatste gemeente de Adventisten zijn, naast vele andere heiligen (lees apart gezet door God, door het Offer van Jezus Christus).

Het woord ‘heilig’ wordt in de Bijbel op verschillende manieren gebruikt.
Heilig is de Heere Jezus.

Openbaring 14:12 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen.

Heiligen zijn zij die passen/pasklaar gemaakt worden (lees Christus bereid ons een plaats in Gods woning) voor/in het Heilige der Heilige. Dat zijn zij die de geboden Gods en het geloof van Jezus bewaren.
In het Heilige der Heilige was God en Zijn wet, daar mogen wij in de Geest op dit moment ook voor Gods aangezicht verschijnen, het Reukofferaltaar onze gebeden (lees ons direct contact met God) was in het heilige, maar de scheidingwand is weggehaald en staat het Reukofferlaltaar nu in direct contact met het Heilige der Heilige.

Markus 1: 24 Ga weg! Wat hebben wij met U te maken, Jezus de Nazarener? Bent U gekomen om ons te gronde te richten? Ik weet Wie U bent, namelijk de Heilige van God.

‭Als het over dé Heilige gaat, dan gaat het over de Heere Jezus.
Daarnaast wordt het woord 'heilig' ook op andere manier gebruikt zoals:

De bijbel kent ook Zaad in het enkelvoud en dan gaat het over Jezus die eerst Gods Eniggeborene was, en de bijbel spreekt over zaad als meervoud in de context van vele volken, talen en naties, verenigd als Zijn gemeente. Waardoor Jezus door Zijn offer nu niet meer het de Enigegeborene is, maar de Eerstgeborene (van vele broeder en zusters).

Johannes 1:14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid.

Romeinen 8:29 Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.

Handelingen 3: 21 Hem moet de hemel ontvangen tot de tijden waarin alle dingen worden hersteld, waarover God gesproken heeft bij monde van al Zijn heilige profeten door de eeuwen heen.

Efeze 3: 5 dat in andere tijden niet bekendgemaakt is aan de mensenkinderen, zoals het nu geopenbaard is aan Zijn heilige apostelen en profeten door de Geest,

Hier gaat het om 'heilige profeten en apostelen'.

Tot slot wordt het woord 'heilig' nog verder uitgebreid zoals hier:

Psalm 34: 10 Vrees de HEERE, u, Zijn heiligen, jod want wie Hem vrezen, hebben geen gebrek.

Psalm 89: 6 Daarom looft de hemel Uw wonderen, HEERE, ja, prijst men Uw trouw in de gemeente van de heiligen.

Hier lijkt de Bijbel te spreken over gelovigen in het algemeen.

Als de bijbel spreekt over gelovigen dan is dat synoniem voor de heiligen

Galaten 3:22 Maar de Schrift heeft alles onder de zonde opgesloten, opdat de belofte aan de gelovigen gegeven zou worden door het geloof in Jezus Christus.

Openbaring 14:1 En ik zag, en zie, het Lam stond op de berg Sion, en bij Hem honderdvierenveertigduizend mensen met op hun voorhoofd de Naam van Zijn Vader geschreven.

Persoonlijk denk ik niet dat hier de 144.000 letterlijk met een soort tatoo op hun voorhoofd zullen gaan rondlopen. Maar dat het te maken heeft met wat onder dat voorhoofd zit nl je brein, je verstand, de rede, de wijsheid, etc..

Mattheüs 22:37 Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.

Revelation 14: 1 Then I looked, and behold, on Mount Zion stood the Lamb, and with him 144,000 who had his name and his Father’s name written on their foreheads.

In de KJV wordt 'mensen' niet genoemd.

Dat is waar, maar dat valt onder interpertatie/exegese, en die is waar, want de 144.000 zijn de verlosten van de aarde, dus gaat het hier om mensen.

Toen weerklonk Jezus zilveren bazuin, terwijl Hij op de wolk nederdaalde, omgeven van vlammen vuurs. Hij sloeg Zijn blik op de graven van de slapende heiligen; en Zijn ogen en handen naar de hemel opheffende, riep Hij: “Waakt op! Waakt op! Waakt op! gij, die in het stof slaapt, en staat op.” Toen geschiedde er een grote aardbeving. De graven werd geopend, en de doden stonden op, met de onsterflikheid bekleed. De 144,000 jubelden “Halleluja!” toen zij hun vrienden herkenden, die de dood hun ontrukt had, en op hetzelfde ogenblik werden wij veranderd en tezamen met hen opgenomen om de Heer te ontmoeten in de lucht.
Ellen White, Eerste geschriften, hoofdstuk 1 .

Hier wordt ook 'de slapende heiligen' genoemd oftewel: de gelovigen die in Christus gestorven zijn.

Daarnaast wordt hier alleen gesproken over 2 groepen, namelijk: de doden en de levenden.

Waar is de grote menigte wanneer iedereen werd opgenomen om de Heer te ontmoeten in de lucht?

Misschien lezen we hier op subtiele wijze dat het toch één grote groep is, hij hoorde 144.000 en zag een grote schare die niemand tellen kon.

Dit zijn zo mijn gedachten over datgene wat jij mij schreef, ik ben benieuwd hoe je er naar kijkt.

In ieder geval bedankt voor je schrijven, het heeft mij weer geholpen old fashion aan de study te gaan.

Lgr, succes en Gods zegen

Reacties

Populaire posts