Slechte G'd, slechte ouders

"Als u die slecht bent, uw kinderen dus goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal de hemelse Vader de Heilige Geest geven aan hen die tot Hem bidden?" Lukas 11: 13


Wij zijn slechte ouders, en kunnen goede gaven geven aan onze kinderen. Wat zijn dat voor gaven, is dat eten en drinken, is dat richting geven, is dat emotionele begeleiding, is dat opvoeding, is dat grenzen stellen, sturing, hand vast houden, troosten en bijstaan in tijden van nood, liefde en mooie dingen delen?

Als ik van mijn kind houdt is het dan verstandig en goed om haar lief te hebben en liefde te geven? Is het verstandig en goed om haar te leren?
Wat doe ik als ouder als mijn kind ongehoorzaam is, aai ik haar over de bol, zeg dat ik van haar houdt en laat het erbij, of aai ik haar over de bol en vertel dat wat ze gedaan heeft dus niet goed was, omdat ze regels heeft overtreden, regels die onlosmakelijk verbonden zijn met een strafmaatregelen? 

De reden dat ik regels stel lijkt mij evident, we willen nl niet dat ons kind ontspoort, de weg kwijtraakt en niet in staat is om het verschil tussen goed en kwaad, tussen fout en goed te kunnen maken. Ons kind doet het goed in het leven, niet alleen door het volgen van regeltjes, maar omdat ze geleerd heeft wat wel kan en wat niet, omdat ze geleerd heeft wanneer ze iets goed doet en wanneer ze iets fout doet, omdat ze geleerd heeft wat liefde en wat haat is, wanneer ze dient en wanneer ze niet dient, waar ze om kan en mag lachen en waar ze verdrietig om kan en mag zijn. Ze heeft het onderscheidt geleerd door haar ouders, door de opvoeding, door het stellen van voorbeelden en de kaders die haar ter hand zijn gesteld.

Wat zou er met haar gebeuren als ze zonder die kaders, liefde, voorbeelden en regels zou opgroeien?
Zou ze dan twintig kilo zijn als ze vijf a zes jaar oud is of ver boven de geldende curve uitstijgen, of misschien zelfs ver onder deze norm uitkomen? Zal haar lichaam goed blijven functioneren als ze geen goede voeding heeft gekregen, zou ze zich op een heldere en verstaanbare manier kunnen uiten, en spreekt ze de taal van het land waarin ze woont? Eet ze netjes met mes en vork, spreekt ze met twee woorden, kijkt ze iemand aan die met haar praat, zorgt ze voor anderen als die in nood zijn? Zal ze oog hebben voor hulpvragen of de zwerver de rug toekeren? Is ze voldoende opgeleid en kan ze daardoor in haar eigen onderhoud voorzien, waardoor ze ook in staat is om een gezin te stichten en ook voor hen te verzorgen? 
Als ze haar gezin heeft, hoe gaat zij die richting geven en op basis van welke fundament geeft ze dit gezin ook stabiliteit, waarde en identiteit, met een positieve afdruk in haar persoonlijke geschiedenis?

Ben ik een slechte ouder als ik mijn kind, stuurloos laat dobberen op haar levenszee, of ben ik een slechte ouder als ik er alles aan doe om haar een stabiele basis te geven, instaat om die levenszee op een goed voorbereide manier te bevaren. Stuur ik haar de boze wereld in met een pakket aan maatregelen, met een rugzak vol waardevolle weetjes en regels, waardoor ze zich kan handhaven en zelfs instaat is om andere te helpen koers te houden of de koers weer op te pakken?

Is onze G'd en Schepper een slechte G'd als Hij van ons houdt, maar zich niet bekommert om hoe wij in het leven staan, wat wij doen wat we doen of juist nalaten wat we na moeten laten? Is G'd een goede G'd als Hij een oogje dichtknijpt wanneer wij ons niet willen binden aan  regels, wetgevingen en verordeningen? Zal het goed met ons gaan als we uit een vliegtuig springen zonder rekening te houden met de zwaartekracht, of als we gaan diepzee duiken en dit doen zonder daarvoor speciale maatregelen te treffen te lang onder water blijven?
Zal het goed met ons gaan, als we liegen en bedriegen, andermans huwelijk stuk maken, iemand doodslaan, andere G'den aanbidden en G'ds naam te pas en te onpas gebruiken, of Zijn gezegende en geheiligde dag negeren? 
Hebben we het over een goede G'd die bij ongehoorzaamheid, bij het overtreden van Zijn regels de andere kant op kijkt en ons laat aanmodderen, is het een slechte G'd als Hij oorzaak en gevolg wegneemt wanneer wij van verboden vruchten eten en kunnen blijven eten, met dood als gevolg, maar het gevolg komt dus uiteindelijk niet?
Is G'd een slechte G'd als Hij ons verantwoordelijk houdt voor onze daden, op het moment dat wij Zijn wet overtreden?

Wat mij betreft is het niet meer dan rechtvaardig, eerlijk, redelijk, liefde en dus normaal als we ongehoorzaam zijn en de prijs voor deze ongehoorzaamheid moeten betalen.  Die prijs betalen wij ook iedere dag. Iedere dag worden wij geconfronteerd met ons eigen destructief handelen. De dood sluipt dagelijks rondom ons leven en wacht totdat het kan toeslaan als een dief in de nacht. Dat geeft stress, dat geeft onrust en onvrede en alles behalve vreugde.

G'd geeft daarentegen vrede, omdat Hij instaat is geweest om ons vrij te kopen van de dodelijke wurggreep. Hij heeft ons losgekocht van de schuld van de zonde, en vrijgemaakt van de dood. Hij heeft zelf de dood ondergaan om ons te kunnen redden, waardoor wij weer kunnen leven. 
Als wij dat leven nu aannemen, met beide handen grijpen en weer in harmonie met G'd leven in dagelijkse gemeenschap met Hem, en waardoor er weer een mooie toekomst op ons wacht, hoe zal dat nieuwe leven er dan uitzien, hoe zal die nieuwe toekomst zich ontvouwen?

Leven we dan weer samen met een G'd die kaders heeft gesteld, een G'd die wetten en regels, wetten en verordeningen heeft geschreven in ons hart, waardoor wij verzekerd zijn van een gezonde, fijne, gelukkige en harmonieus leven, zonder einde?
Heeft G'd dan nog steeds een wet waar binnen wij ons in vrijheid, vol van vrede en rust kunnen bewegen. Is het niet zo dat deze wetten van G'd juist die zo begeerde vrijheid en veiligheid, liefde en vreugde geven en garanderen?

Waar zouden wij zijn zonder de wet en waar zouden we zijn met de wet?

Waar zou die ouder zijn als hij zijn kind houdt aan de wetten en regels van het gezin, waar zij leven en wonen?
Waar zou G'd zijn als Hij zijn kind houdt aan de wetten en regels van dit universum waarin Hij en wij leven en wonen?

"Zo is dan de wet heilig, en het gebod is heilig en rechtvaardig en goed." Romeinen 7: 12

Reacties

Populaire posts