gisteren heden en morgen

"Daniël antwoordde in de tegenwoordigheid van de koning en zei: De verborgenheid die de koning vraagt, kunnen wijzen, bezweerders, magiërs en toekomstvoorspellers de koning niet te kennen geven. Maar er is een God in de hemel Die verborgenheden openbaart. Hij heeft koning Nebukadnezar laten weten wat er in later tijd gebeuren zal." Daniel 2: 27, 28




Het nieuwe jaar staat eraan te komen, het oude jaar loopt alweer op z´n eind.

Meer nog dan als in de rest van het jaar, staan de tijdschriften en kranten weer bol van de voorspellingen en koffiedik uitspraken, uiteraard omdat de aanbod wil voldoen aan de vraag.
Kaarten worden getrokken, sterren geraadpleegd, prut onderworpen aan een onderzoekend oog met een scherpzinnigheid waar menig listige slang nog een puntje aan kan zuigen, en waar het vakkundig rondsprenkelen van dieren bloed, gevolgd door gedreven en vakkundig strooien van beenderen van kippen elke twijfelachtige gedachten over een onbekende toekomst in de kiem moet doen smoren, en licht moet brengen aan het einde van welke tunnel dan ook.

Mensen zoeken naar het onbekende, mensen willen de toekomst voor zover dat überhaubt mogelijk zou kunnen zijn inzien, de aankomende periode met een vooruitziende blik kunnen overzien, ze willen proeven van een mogelijke aanstormend onheil, maar het liefst van alles natuurlijk van aankomend voorspoed, dus de kaarten moeten getrokken en natuurlijk wel positief zijn waarbij de sterren in harmonie moeten zijn met jouw leven en als het dus even kan gunstig staan. En mocht er toch onheil op ons pad voorspeld zijn, dan is het wel zo fijn dat we ons daarop voor kunnen bereiden en waar mogelijk proberen het tij te keren.

Wat brengt ons morgen, over morgen, volgende week of wat brengt ons het aankomende jaar?

Denk is wat serieuzer en eerlijker na over deze vragen. Willen we dat echt, willen we echt weten wat morgen ons brengt, wat de toekomst voor ons in petto heeft?
Ik denk dat een heleboel mensen hierop een stevig ja zullen afgeven, en zonder dat ze het direkt zelf zullen benoemen is het een stevig ja die ten dele onbewust geflankeerd wordt met voorwaarde. Het moet dan wel voldoen aan onze behoeften, het moet onze begeerten en wensen in vervulling doen gaan, het moet dan wel zo gaan, zoals wij het graag willen hebben, onze wil moet geschieden als het eventjes kan, ja toch, niet dan?

Laten we eerlijk zijn en het niet onder stoelen of banken steken, maar het leven roept vragen op, vragen die beantwoord moeten worden, en dat mag. Waarom zouden er geen vragen zijn, het leven is te complex om niet met vragen geconfronteerd te worden en dat is prima. Wat niet wil zeggen dat iedere vraag ook beantwoord zal worden in het hier en nu of in het morgen of aankomende jaar.

Wetenschappers, filosofen, theologen hebben er als het ware een sport van gemaakt om te forsen naar de antwoorden die het leven oproept. Zelfs in de entertaiment wereld schuwen ze niet om er spelletjes aan te wijden. De meest bekende is wel "Wie ben ik?".
De wereld draait door, wijdt er jaarlijks de nodige uren aan in een Universal achtige studio omgeving om vragen te beantwoorden tav ons bestaan, waar we vandaan komen en waar we mogelijk naar onderweg zijn, hoe het universum is ontstaan en hoe het zich momenteel verhoudt tov ons, wat het met ons doet op dit moment en wat het voor ons als mensheid kan betekenen op termijn.

Antwoorde tav leven en dood, van verleden heden en toekomst, waar we vandaan komen en waar we naar onderweg zijn is wel degelijk te vinden, en is ook niet meer dan waard om te onderzoeken en proberen zo goed en zo kwaad als het kan te doorgronden.
Maar de hoek waarin wij het zoeken is alles bepalend, waarmee ik wil aangeven dat het zoeken nog veel te vaak gezocht wordt in de hoek van de wens die de vader is van onze gedachten. Het criteria welke bepalend is voor de hoek, formuleren we heel graag zelf, en hoewel keer op keer blijkt dat het een vluchtig en doodlopende weg is gebleken, blijven we het in de verkeerde hoek zoeken.

Zoals gezegd, er zijn antwoorden te geven op verleden, heden en toekomst, maar het heeft alles te maken met het stellen van de juiste vragen. Vanwaar, waartoe, waarheen kan leiden tot een weg, een waarheid en tot een leven, maar als we de juiste vragen stellen, het zoeken in de juiste hoek kan het ook leiden tot de Weg, de Waarheid en het Leven. Voor beiden is het een kwestie van kiezen en beiden levert iets op. Resultaten kunnen verliesgevend zijn maar resultaten kunnen voor het zelfde gemak ook winstgevend zijn.

Zoeken we de antwoorden bij onszelf of buiten onszelf, zoeken we het in de wetenschap of in de mystiek? Ook daar is de invalshoek bepalend voor de uitkomst.
Er zijn vele bronnen te raadplegen, zoals eerder gezegd, je kunt het zoeken in koffieprut, kippebloed, tarrot kaarten of sterren om maar eens wat zaken uit het mystieke te benoemen. Of zoals gezegd, zoek je het in je eigen kracht en kunnen en steun je tav verleden, heden en toekomst volledig op de wetenschap, op dat wat waarvan we denken dat we het zelf allemaal verworven hebben en bezig zijn daarmee een vast fundament te leggen voor een betere toekomst.

Het zoeken naar een betere toekomst is iets wat de mens altijd zal bezig houden, met name omdat de omstandigheden waarin wij leven niet altijd gunstig en wenselijk zijn, en dat helaas in toenemende mate. We verliezen ons vertrouwen tav de toekomst als was het alleen maar als we kijken hoe de natuur er voor staat, hoe we omgaan met het millieu en hoe we omgaan in directe zin met elkaar en dan doel ik op een heel breedspectrum van sociale omgang, van poort en schutting tot landsgrenzen, van buurt ruzies tot burgeroorlog, van burgeroorlog tot wereldoorlog, waarbij etnische suivering gevoed door haat en discriminatie een veel gehoord hoofdmotief blijkt te zijn.

Hoe zier volgend jaar eruit, hoe gaan we morgen of volgende week verder, wat zal ons doen en denken zijn na een korte periode van vrede op aarde in de mensen een welbehagen, welke keuzes maken we en wat of wie raaplegen we daarvoor. Wie of wat heeft het antwoord, een bevredigend antwoord op de vragen van het leven en waar het naar toe gaat?

De bijbel heeft het antwoord, dat is mijn antwoord, als we deze invalshoek al mogen labelen en de bijbel verwijzen naar de hoek van het mystieke dan wil ik op voorhand niet onvermeld laten dat mijn bijbel, het woord van YHWH van mijn G`d de wetenschap een eerlijke handrijkt in het geven van antwoorden op de meest essentiele vragen die ons bezighouden. Antwoorden die rust, vrede en zekerheid kunnen bieden in ons onstuimig, remoerig, in staat van oorlog verkerend leven.

De bijbel heeft het antwoord, van waar wij vandaan zijn gekomen en waar we naar toe onderweg zijn. De bijbel geeft ons inzicht in verleden heden en toekomst. De bijbel leert ons dat ons leven een zeker fundament heeft, wat ons zijn hier, ons bestaan rechtvaardigd en waar onze wetenschap op gestoelt is en waar dus ook wetenschap op bedreven kan worden. Levensvragen moeten beantwoord kunnen worden, zelfs waar het leven vandaan komt, en zonder de bijbel, zonder het woord van de Allerhoogste G´d, die hemel en aarde geschapen heeft en de basis is van ons bestaan, zullen wij op een onrustige en onverzadigbare manier blijven zoeken naar antwoorden, omdat ze gezocht worden in de verkeerde hoek, omdat de invalshoek van ons denken ons de verkeerde weg wijst, een doodlopende weg waarnaar we inmiddels een flink stuk onderweg zijn, zo niet reeds zijn aangekomen op de weg richting de rand van een afgrond die onomkeerbaar is.

Waar leven is is hoop en naast het feit dat we elkaar het leven zuur maken, en druk doende zijn met het uitputten van moeder aarde, bijgestaan door de overtuiging dat we het hier zelf moeten rooien en er geen god is die werkelijk iets voor ons kan betekenen, houden wij vast aan totaal verdwaald navigatie systeem die ons iedere keer weer op wegen brengt die op niets uitloopt en stoicijns zal blijven herhalen dat we om moeten keren.

De honger en de dorst die wij in het leven proeven tav het leven, zal zolang wij ontkennen dat wij geschapen zijn ons voortdrijven op een weg van destructie, en dit doen we inmiddels al zolang dat we het tot kunst hebben verheven en aanbidden, als onze enige weg.

Er is een betere weg, en Daniel een profeet van ver voor onze tijd, (we spreken hier over rond het jaar 600 vChr.) laat ons zien dat het een betrouwbare en verzekerde weg is, een weg die leidt naar een betere en mooiere toekomst waarbij wij definitief herenigd zullen worden met onze Schepper, de G´d van Abraham, Izaak en Jacob, de G´d van de wetenschap, de G´d van de eerlijke en zuivere mystiek, de G´d van de antwoorden, van de Weg de Waarheid en het Leven.

Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijkom u toekomst en hoop te geven. Jeremia 29: 11

Vetrouw dus niet op mensen, en wat mensen denken te kunnen waarnemen in een glazen bol, aan de stand van de sterren, of aan de hand van geschudde tarot kaarten. Alleen de Allerhoogste kent de toekomst, kent jouw en mijn toekomst en als het aan Hem ligt dan wordt het een toekomst waarover wij ons kunnen verheugen, omdat dat is wat YHWH wil en met ons voorheeft.

En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer.
En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is.
En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.
En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan.
En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. Openbaring 21: 1-5

Reacties

Populaire posts