als ik kon toveren.....

1 Johannes 4:7 Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en ieder die liefheeft, is uit God geboren en kent God.


Ken je dat liedje van Herman van Veen: "als ik kon toveren, kon toveren, kon toveren, kon toveren dan hielden alle mensen van elkaar"

Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar dit liefdje is een aanklacht tegen G´d, tegen de Schepper van hemel en aarde, tegen Jezus Zijn Zoon, die voor onze verloren en in zonde gevallen wereld met dood als onafwendbare uitgangspunt, gestorven is. Gestorven om die wereld en haar inwoners te redden van de dood en haar prikkel, en haar prikkel is de zonde.
Zonde omdat ze niet geloven in G´d en Hem als Vader en Schepper terzijde hebben geschoven in de misleidenden wetenschap dat wij het zonder Hem wel kunnen rooien.

Liefde is geen gevoel, liefde is een werkwoord, liefde is een keuze, net als vergeven.

Dit ogenschijnlijk onschuldig suggereert dat een toverspreuk de oplossing zou zijn voor onze problemen die voor een groot deel voortkomen uit ons gedrag, ons gedrag die een gevolg is van de keuzes die wij maken.
Dit liefdje wil ons doen geloven dat een toverspreuk, ons vrijwillig op andere gedachten kan brengen, maar het tegenovergestelde is niet minder waar. 

De vraag is willen we elkaar liefhebben, willen wij ervoor kiezen om liefde te delen, en ander hoger te achten dan onszelf, zoveel respect te geven als we aan onszelf geven, het goede niet alleen voor onszelf bewaren maar dat anderen net zo lief gunnen. 
Wat als we daar niet vrijwillig voor kiezen, zal een toverspreuk ons dan op andere gedachten brengen zonder onze vrijwil, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van elkaar respecteren geweld aan te doen. 

Kan ik onvrijwillig van iemand houden, kan ik onvrijwillig iemand laten delen in mijn liefde?
Spullen weg geven, (vooral die je niet meer nodig hebt) kan gedaan worden uit liefde, maar net zo goed kan dat liefdeloos gebeuren. Iemand of meerderen laten delen in jouw rijkdom kan gedreven en gefundeerd zijn in liefde, maar net zo goed uit egoisme. Ik doe wat voor jou, jij doet wat voor mij.

Als ik kon toveren, als jij kon toveren zou je dan een spreuk gebruiken zodat iemand van jou zal gaan houden, en om de verbeelding wat meer te laten spreken, zou je willen dan dat iemand van jou zal gaan houden die dat nooit uit vrijwillige basis zou doen?
Het is niet overstandig om de verbeelding hier goed huis te laten houden, en als ik dat doe dan kan ik mijzelf niet aan de indruk onttrekken dat ik nou niet bepaald een gelukkiger beeld voor ogen krijg bij de gedachen dat iemand verplicht van mij houdt, alsof dat al zou kunnen. Iemand houdt van jou als het ware met een pistool op zijn/haar hoofd.

G´d onze Schepper wil dat wij vrijwillig van Hem houden, de keus maken op vrijwillige basis om je leven in relatie met Hem door te brengen. Om de liefde die Hij eerst aan ons gaf, terug te geven aan Hem, onszelf lief te hebben en die liefde te delen met onze medemens. 
Als de liefde van de Allerhoogste ons drijft, dan zijn we instaat om te delen en te geven, omdat we dat willen en omdat we dat kunnen. 

Onze G´d en Vader stelt ons in die gelegenheid, zonder dwang en zonder magie, zonder trucjes, zonder voorwaarde, zonder dubbele agenda.
De keus is aan jou, omdat je het kunt en omdat je het wilt, geven zonder iets terug te ontvangen, de andere hoger achten dan jezelf.

Liefde uit zich in doen, doen wat een ander goed doet, doen wat een ander meer waarde geeft.
Houden van elkaar laat zich niet dwingen, maar is een kwestie van willen en kiezen om het werkwoord handen en voeten te geven.

De liefde van de G´d van hemel en aarde uit zich op geen betere wijze dan op dat moment dat Hij Zijn Zoon naar de aarde liet gaan, de Zoon die er vrijwillig voor koos om ons bij te staan en ons vrij te kopen van de doodskettingen die ons gebonden hielden en daarvoor schuwde Hij de dood niet.
Dat kunnen wij aannemen en omarmen, en dat kunnen wij afwijzen. 
Het wonder van het offer van Jezus aan het kruis, als onze Verlosser en Redder is geen trucje, heeft niets van doen met een toverspreuk, maar wel met een toverwoord: Liefde, onvoorwaarderlijke liefde. Liefde die nooit in zal gaan tegen de vrijewil van de mens en nooit zal dwingen.

Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
Johannes 3: 16





Reacties

Populaire posts