vrouwelijk leiderschap

Numeri 12:7-10 Maar zo doe Ik niet tegenover Mijn dienaar Mozes, die in Mijn hele huis trouw is, met hem spreek Ik van mond tot mond, ja, zichtbaar, en niet in raadsels. Hij aanschouwt de gestalte van de HEERE. 
Waarom dan bent u niet bevreesd geweest om over Mijn dienaar, over Mozes, te spreken? Zo ontbrandde de toorn van de HEERE tegen hen, en Hij ging weg. De wolk week van boven de tent, en zie, Mirjam was melaats, wit als sneeuw. Toen keerde AƤron zich om naar Mirjam, en zie, zij was melaats.


Vrouwelijk Leiderschap.
Ik heb mij de laatste tijd heel erg diep en intensief verdiept in deze materie, maar ben me tegelijk bewust van het feit dat ik er iets te laat aan begonnen ben, dit voortkomend uit het feit dat ik er altijd al van overtuigd was hoe ik dat vanuit Gods woord moest zien.
Door omstandigheden werd ik de laatste tijd gedwongen hier heel scherp op in te zoomen. Wat is nu de status binnen de kerk tav dit onderwerp en hoe verhoudt deze visie zich tov van de kerk wereldwijd dus op Unie, TED en GC niveau?

Ik kan je zeggen ik ben me dood geschrokken, ik ben echt verbijsterd, niet alleen vanwege de reden waarom men vindt dat vrouwen ingezegend moet worden, maar vooral het politieke spel wat gespeeld is, het draaien tav van de visie hierop, gepaard gaande met het verdraaien van teksten die volledig uit zijn verband worden en zijn getrokken om dit alles doorgang te laten vinden.
Neem bijvoorbeeld deze tekst:

Galaten 3:27,28 Want u allen die in Christus gedoopt bent, hebt zich met Christus bekleed. Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u Ć©Ć©n in Christus Jezus.

Dit is nou typisch zo’n tekst die uit zijn verband is getrokken, en dus misbruikt wordt om recht te praten wat krom is, en dat dit dan de broodnodige eenheid moet bewerkstelligen. Deze tekst gaat nl niet over gelijkheid of gelijk zijn van man en vrouw, dit gaat over gelijk zijn in het gered zijn of gered kunnen worden in Christus ongeacht volk, stam, taal, natie, man of vrouw.


Ik worstel hier echt mee en onder gebed werd ik door de Geest gewezen op bovenstaande video, die meermaals voorbij was gekomen, maar niet direct mijn aandacht kreeg.
Ik zocht oprecht naar de reden en waar dit nu uiteindelijk allemaal vandaan komt of is gekomen, en toen ik deze video had bekeken vielen een heel aantal zaken op z`n plaats.
Ik werd bevestigd in mijn overtuiging, was verrast dat ondanks het standpunt van de kerk(leiding) in het algemeen, ik me gelukkig mocht prijzen dat ik niet een soort Elia was en alleen was overgebleven, maar dat er ook een "zwijgende" meerderheid is die Gods woord hierin gelukkig volgt, hoewel ik naarstig op zoek ben naar waar Nederland, de "gewone" leden staan in deze, en dan bedoel ik idd niet de predikanten en de Unie want die hebben zich schijnbaar achter deze visie geschaard, waarvoor ik toch een soort van plaatsvervangende schaamte ervaar en bedroefdheid, en toch wel erg gekweld wordt bij de gedachten hoeveel invloed satan binnen onze kerk, binnen Gods gemeente heeft gekregen.
Het worstelen en vechten voor Gods woord en Zijn waarheid gaat door en ik hoop en bid van harte dat de ogen van Laodicea opengaan en we niet perse een schudding nodig hebben om de kerk zoals hij nu bestaat gezuiverd te krijgen, maar ik ben bang dat deze hoop tevergeefs is, gegeven de Bijbelse waarschuwingen en die van de Geest der Profetie.

Hoewel ik deze dwaling totaal niet begrijp, bid ik of God toch vele ogen mag openen, bid ik voor vergeving en heling, want dit gaat verder dan alleen maar Ordination of Women, Inzegening van Vrouwen/Leiderschap van Vrouwen, dit heeft te maken met het aantasten van Gods woord, met de grondbeginselen van ons geloof en hoe men de bijbel leest en verstaat. Dit vreet aan de wortels van ons kerkelijk bestaan, waarvan ik tevens overtuigd ben dat God uiteindelijk nooit toe zou laten dat het ons ten val zal brengen, maar wat een schudding toch onvermijdelijk maakt.
Ten overvloede; eenieder die roept dat Zr. White een voorstander hiervan is, die leest haar echt op een verkeerde manier en misbruikt haar om haar voor een niet bij God bestaand karretje te spannen, als Zr. White nl. werkelijk voorstander was dan is zij buiten alle twijfel niet door God geroepen geweest, zover is mij nu wel duidelijk geworden.
Als laatste dit: Vrouwen zijn in Gods werk net zo belangrijk als mannen, vrouwen kunnen zelfs op pastoraal vlak een beter werk doen dan mannen, omdat vrouwenharten anders kloppen, beter kloppen voor bepaalde taken binnen Gods gemeente.
God heeft vrouwen wel degelijk geroepen, geroepen om extreem belangrijk en onmisbaar werk te doen, waarin zij tav Gods werk centraal staat en dat is wat Zr. White absoluut onderstreept en benadrukt.

God blijft een God van gelijkwaardigheid, maar is tevens een God van de verschillen. Dit is niet alleen terug te vinden tijdens het scheppen en gedurende het verblijf in het paradijs, maar zeker en helaas ook op het eerste oog in negatieve zin na de schepping, buiten het paradijs en dus na de zondeval.
Het was de vrouw, die verleid werd.
Het was door de man dat de aarde om zijn wil, om zijn doen, door zijn keuze werd vervloekt.
Het was haar zonde die maakte dat haar zwangerschap met veel moeite en pijn gepaard zou gaan, en door die zonde de begeerte naar haar man zou uitgaan en hij over haar zou heersen.
Gods maatregelen en verkiezend voornemen was absoluut en zeker niet alleen om de mens, om haar te straffen, maar met name om haar in de wereld, in de "nieuwe" verschrikkelijk wereld, die zo drastisch was veranderd en waar de man oorzaak en schuld van was, te helpen, te beschermen, te ondersteunen, te dragen, te omringen en haar lief te hebben.
De man die in het paradijs alle dieren een naam gaf, hij als koning beheerder en heerser over al wat leefde op aarde, hij tot wie het Woord eerst was gekomen, hij gaf na de zondeval de vrouw haar naam, juist vanwege zijn rol als koning, als heerser, als man, als beheerder van al het goed, waar God hem beheerder over had, gesteld, waar God hem toe opgedragen had, waar God hem over gesteld had.

Let wel de rollen, de verschillende rollen, waarbij de man het hoofd is van de vrouw, zoals Christus het hoofd is van de man, en God de Vader het hoofd is van Christus, zijn door God opgelegd, dat is orde, dat is wet, dat is regelgeving, en heeft niets van doen met cultuurgebonden omstandigheden. Als het verkeerd is dat God de Vader het hoofd is van Christus, als het verkeerd is dat Christus het hoofd is van de man, dan is het zeker en gewis verkeerd dat de man het hoofd is van de vrouw.
Maar dit was en is Gods verkiezend voornemen binnen Zijn scheppingsorde, dat is wat Gods woord ons heeft te zeggen, dit is wat de Geest der Profetie onderstreept. Waarom, omdat God is, was en altijd zijn zal, niet veranderd, niet liegen kan, waarheid en liefde is.
Het leiderschap en gezag is door God aan de man gegeven, binnen het gezin en binnen Gods gemeente, laat niemand iets afdoen of toevoegen aan wat Hij verordineerd heeft. Laten we de voorbeelden die in de vroegchristelijke kerk werden opgetekend, maar ook in het Oude Testament al lezen als lering, als een impuls om te studeren wat er staat geschreven en dat het blind volgen van de kerkleiding hierin, en met name hierin, nooit en te nimmer het excuus mag vormen voor het niet kennen van Gods woord in deze, want Gods woord staat boven tijd, plaats, cultuur, kerk en vele leraren.

Wie een oor heeft laat hij luisteren naar wat de Geest tot de gemeente zegt.
Gods zegen bij het bestuderen

Ingrid Homoet Ev Wijngaarde
Je hebt kennelijk Het Ledenmanifest in 2015-2016 gemist. Meer dan 1/3 vd kerkbezoekende leden had in sept 2015 een handtekening gezet tegen de zgn WO insurrectie in deze unie. Er is een speciaal congres over gehouden met schandelijk politiek optreden vd officials . Nogthans werd de kerkpolitiek voor iedereen duidelijk dat de dan "ingezegende " vrouwen een vals blanco certificaat hebben ontvangen vh toenmalige uniebestuur. Na 3x stemmentellen was het voor iedereen duidelijk dat de leden in dit land geen eigen definities en kerkbeleid willen. Hoe ijverig ook geprobeerd een eigen "Working Policy" te schrijven.
Je hebt het congres van 2014 gemist toen meer dan 1/3 vd afgevaardigden naar Gods Geest hebben geluisterd en zijn thuisgebleven waardoor de vergadering niet door is gegaan. Een vergadering die was bedoeld om de kerk de "verenigingstatus" te geven opdat we verplicht zouden zijn vrouwen in te zegenen.
Je hebt het uniecongres van 2017 gemist waar God heeft afgerekend met de oude garde.
Je hebt het Tussentijdscongres van 2019? gemist, toen het huidige uniebestuur duidijk heeft verklaard dat WO er niet meer in zit. Zolang de GC algemene vergadering geen ander standpunt inneemt t.a.v. de uitleg vd duidelijke Bijbelteksten.
Broeder, deze opstand is inmiddels voor meer dan 20x in de geschiedenis vd kerk officieel tot een verloren strijd verklaard.
Gods woord heeft reeds meer dan 20x gezegevierd.
Er zijn er die dat zelfs niet zullen geloven als het met rode letters in de lucht geschreven zou worden. Ze zullen hun kromme uitleggingen en misqoutations blijven aanvoeren.
Ik geloof niet dat er nog een mogelijkheid komt dat deze issue de agenda haalt.
Het zijn een paar personen die denken invloed te kunnen uitoefenen in de wereldkerk en ook in Nederland, die nog achteruittrappen.
Rest assured, God heeft deze slag gewonnen. Hij heeft daarvoor Zijn instrumenten zoals de Damsteegts gebruikt en wat God doet, doet Hij goed.

Theo Loevering
dank je wel Ingrid, en wat ik volgens jou gemist heb en wat ik om mij heen zie gebeuren zijn toch twee werelden, zie hieronder een artikel die gisteren in Enschede in de kerkpost verscheen
ps: ik heb je nog gezien op het tussentijds congres in Almere , en los van dat feit heb ik nou niet bep. een positief beeld overgehouden tav dit onderwerp, maar dat terzijde

Theo Loevering (E.H.)
Vrouwelijk leiderschap
Tijdens de benoemingen kwam naar voren dat binnen onze gemeente verschillende ideeƫn bestaan omtrent vrouwelijk leiderschap. Als gemeente (benoemingscomitƩ en bestuur) willen we onderstrepen dat het een waarde is om respect te hebben voor elkaars geloofsweg. Het is een basisbeginsel binnen onze kerk, dat iedereen aan persoonlijke Bijbelstudie doet, soms zijn onze resultaten verschillend. Binnen de geloofsgemeenschap kunnen we uitkomsten toetsen, delen en samen verder groeien.
Middels dit schrijven, mede namens de voorzitter van de Nederlandse Unie, ds. Rob de Raad, willen we laten weten wat de visie is binnen de wereldkerk van Zevendedags Adventisten, omtrent vrouwelijk leiderschap.
Binnen de wereldwijde Adventkerk is het officiĆ«le standpunt dat vrouwen gelijkgesteld zijn aan mannen in hun functioneren als diaken, ouderling en predikant. De discussie in de wereldkerk gaat nog over de vraag of vrouwelijke predikanten ingezegend kunnen worden: Dit wordt ‘Women’s Ordination’ genoemd. De belangrijkste vraag hierbij is: Mogen vrouwen ingezegend worden tot het predikant ambt en mogen zij voorzitter zijn van een Unie, Divisie of van de Generale Conferentie? Alleen dan mogen zij gemeenten stichten en ontbinden.
Tijdens de benoemingen bleek verder onduidelijkheid over het TOSC rapport (2014 Theology of Ordination Study Committee Report).

In 2011 vraagt de Generale Conferentie een commissie, bestaande uit 106 theologen, leiders en leden van de wereldkerk (met uiteenlopende theologische visies), vanuit de Bijbel en de werken van Ellen
White het onderwerp inzegening van vrouwen, te bestuderen. De uitkomst gerapporteerd aan the Annual Council is, dat 2/3 van de leden van de TOSC commissie geen theologische bezwaren zien inzake het volledig inzegenen van vrouwen (ook in leiderschapsposities als voorzitter van een Unie, Divisie of de Generale Conferentie) en dat 1/3 concludeert dat alleen mannen ingezegend mogen worden. Met dit positieve advies heeft de Generale Conferentie verder, tot op heden, niets gedaan.
Vrouwen hebben als “Commissioned Minister”, een titel oorspronkelijk bedacht voor niet-predikanten in dienst van de kerk zoals o.a. penningmeesters, onveranderd, gelijke bevoegdheden als hun mannelijke collegae binnen de plaatselijke gemeenten.
Dit betekent dat wereldwijd door de Generale Conferentie wordt erkend dat vrouwelijke predikanten die “commisioned” zijn, alle handelingen van een ingezegend predikant
mogen vervullen, zoals dopen, voorgaan bij het avondmaal, huwelijken bevestigen enz.
Ds. Rob de Raad
Da. Elise HappƩ

Theo Loevering
Dit nav het feit dat ik tijdens de benoemingen tegen de lijst heb gestemd waar het gezag aan de vrouw is gegeven.

Ingrid Homoet Ev Wijngaarde
Theo Loevering, kerkpolitiek in de loop der jaren heeft wel " het compromis" opgeleverd dat vrouwen ingezegend, let wel: " mogen worden" tot diaken en ouderling, INDIEN de lokale huishoudelijke vergadering daarmee instemt. Dit wordt echter zo naar de leden gebracht alsof het "kerkbeleid van hogerhand" is. Kerkbesturen overscheiden daarmee hun mandaat. Niet zij en niet het benoemingscomite bepaald of er in een gemeente vrouwelijke ingezegende diakenen of ouderlingen worden aangesteld, maar de huishoudelijke vergadering, VOORDAT het benoemingscomite aan het werk gaat.
Men legt het kerkhandboek op discutabele wijze uit.
Maar het ligt ook aan de vrouwen in kwestie, die goedkeuring van mannen belangrijker vinden dan goedkeuring van God. Geeft status.
Aan de andere kant, vele van de ingezegende vrouwen in deze beambten weten niet beter. Ze denken God een dienst te bewijzen.
Dat komt omdat het ze niet wordt uitgelegd. Degenen die de uitleg moeten geven, kunnen of willen dat niet doen.
Nogthans kan niemand zich beroepen op onwetendheid. Deze strijd is voor het oog vd hele wereld gevoerd sinds GC Utrecht 1995.

Theo Loevering
helemaal mee eens en zelfs in 1995 was ik erbij, dank voor je bijdrage, doet mij goed deze hart onder de riem.
Eenheid in Gods gemeente wordt niet verkregen door weg te kijken, door je ogen te sluiten voor de waarheid om de lieve vrede wil. Ja studeren is belangrijk, je persoonlijke relatie met God en met je medemens is belangrijk, persoonlijke inzichten zijn absoluut belangrijk en dienen respect, maar dit zal altijd blijven bestaan naast het feit dat Gods woord een mes is wat aan twee kanten scherp is en zelfs scherper dan dat, en ook aan twee kanten snijdt, fileert tot op het bot, en om het bijbels te houden;

Hebreeƫn 4:12 Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart.

Het weet de geest van de ziel te scheiden, allemaal noodzakelijk om de mens te redden van zijn wil, van zijn eigenwijsheid, van zijn eigen wensen en lusten, zodat wij zonder vlek of rimpel met een gereinigd geweten voor Gods troon mogen staan om de kroon van overwinning in ontvangst te nemen, waarbij Hem alle eer wordt gegeven omdat Hem alle eer toekomt. God het begin en einde van alles, als Hoofd over alles waarbij alles en iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om tot Zijn doel te komen in zijn of haar leven, laten we God daar dankbaar zijn, voor de rollen die Hij ons toebedeeld heeft, en gestand doet houden omdat het Zijn wil is.
Overwinning is een feit in Gods plan met de wereld, en ieder vorm van opstand zoals die van Korach zoals die van Mirjam, zoals die van satan, zal neergeslagen worden, omdat het Lam de overwinning heeft behaald over de zonde en de dood, door Zijn rol als Profeet, als Leraar, als Verlosser, als Hogepriester, als Koning, als Hoofd over de man, serieus heeft genomen en niet is afgeweken van dit plan omdat het de wil van Zijn Vader was, en daarvoor was Hij gekomen, gekomen om de wil te doen van Diegene die Hem gezonden had. Laten wij onze Heer en Heiland volgen in Zijn voetsporen.

Openbaring 14:9-13 En een derde engel volgde hen, die met een luide stem zei: Als iemand het beest en zijn beeld aanbidt, en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt, dan zal hij ook drinken van de wijn van de toorn van God, die onvermengd is ingeschonken in de drinkbeker van Zijn toorn, en gepijnigd worden in vuur en zwavel voor het oog van de heilige engelen en van het Lam.
En de rook van hun pijniging stijgt op tot in alle eeuwigheid, en zij die het beest en zijn beeld aanbidden, hebben dag en nacht geen rust, evenmin als iemand die het merkteken van zijn naam ontvangt. Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen. En ik hoorde een stem uit de hemel tegen mij zeggen: Schrijf: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun inspanningen, en hun werken volgen met hen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts