dan zal jij de heilige geest ontvangen

Handelingen 1:4-6 En toen Hij met hen samen was, beval Hij hun dat zij niet uit Jeruzalem weg zouden gaan, maar de belofte van de Vader zouden verwachten, die u, zei Hij, van Mij gehoord hebt; want Johannes doopte wel met water, maar u zult met de Heilige Geest gedoopt worden, niet lang na deze dagen. Zij dan die samengekomen waren, vroegen Hem: Heere, zult U in deze tijd voor Israƫl het Koninkrijk weer herstellen?

Het is na de kruisiging, dood, opstanding en hemelvaart van Christus dat de discipelen en de andere ongeveer 108 volgelingen van Jezus een bijzondere krachtige ervaring krijgen en een belofte in vervulling zien gaan. Jezus had hun geboden, biddend en studerend, aanbiddend en dienend in Jeruzalem te blijven totdat ze met Kracht van omhoog, met Ruach Hakodesh, met de Heilige Geest overladen zouden worden. Gods Geest zou zich over hen uitstorten zodat ze het goede werk wat Gods Geest in hen de afgelopen jaren had bewerkt zou bevestigen. Wonderen voltrokken zich aan hun ogen toen de Geest met kracht en met vuur over hen kwam, waardoor op die dag duizenden tot bekering kwamen. En ook aan hen die tot bekering kwamen werd de Geest uitgestort en zichtbaar als bewijs dat ze bekeerd waren en dat Christus dus terug was bij de Vader in de hemel en op Zijn rechtmatige troon weer plaats had genomen, een plek die Hij voordat Hij naar de aarde kwam als mens ook al bezette, als Schepper, Koning en Heerser van het heelal.

Zijn werk op aarde was voltooid en Hij ging terug om Zijn werk als Hogepriester in het hemels heiligdom op te pakken. De uitstorting die Christus had beloofd omdat Hij zijn discipelen en al Zijn anderen volgelingen niet als schapen zonder herder wilde achterlaten, werd ingelost  en voor Hem in de plaats kwam een perfecte vervanger, een Hulp die bij Hem paste, die (ook) in eeuwigheid bij ons zou blijven. Jezus was gezonden door de Vader, de Heilige Geest was gezonden door Jezus en met Pinksteren zien we dit werkelijkheid worden en mogen Zijn volgelingen die belofte in ontvangst nemen, waardoor ook zij gezonden konden worden door de Geest.

Daar is gelukkig in de loop van de eeuwen en millennia niets in veranderd. Toen maar ook nu kunnen wij nog steeds de Heilige Geest ontvangen, nog steeds geldt de belofte van Jezus voor vandaag de dag. Er is wel een maar, want tijdens Petrus zijn eerste preek die is opgeschreven in de brief genaamd de Handelingen van de Apostelen en wel in het tweede hoofdstuk, verklaart hij wat die maar is alvorens (ook) wij de Heilige Geest kunnen ontvangen, en deze maar is algemeen gangbaar van aard en behoort tot de orde die God ook in het evangelie besloten heeft. Algemeen en gangbaar omdat ook uitzondering in de bijbel zijn opgetekend, zoals bij Johannes de Doper die toen nog in de baarmoeder, al vol was van de Heilige Geest.

Petrus legt hier zijn toehoorders uit waarom Jezus Christus was gekomen en waarom Hij moest sterven.

Handelingen 2:22-33 Israƫlitische mannen, luister naar deze woorden: Jezus de Nazarener, een Man Die u van Godswege aangewezen is door krachten, wonderen en tekenen, die God in uw midden door Hem gedaan heeft, zoals u ook zelf weet, deze Jezus, Die overeenkomstig het vastgestelde raadsbesluit en de voorkennis van God overgegeven is, hebt u gevangengenomen en door de handen van onrechtvaardigen aan het kruis gespijkerd en gedood. God heeft Hem echter doen opstaan door de weeƫn van de dood te ontbinden, omdat het niet mogelijk was dat Hij daardoor vastgehouden zou worden. Aangezien hij een profeet was en wist dat God hem met een eed gezworen had dat Hij uit de vrucht van zijn lichaam, voor zover het zijn vlees betrof, de Christus zou doen opstaan om Hem op zijn troon te zetten, daarom voorzag hij dit en zei hij over de opstanding van Christus dat Zijn ziel niet is verlaten in het graf en dat Zijn vlees geen ontbinding heeft gezien. Deze Jezus heeft God doen opstaan, waarvan wij allen getuigen zijn. Hij dan, Die door de rechterhand van God verhoogd is en de belofte van de Heilige Geest ontvangen heeft van de Vader, heeft dit uitgestort wat u nu ziet en hoort.

Nadat zijn toehoorders overtuigd zijn geraakt waarom datgene gebeurd wat zij voor hun ogen zien voltrekken, en Petrus uitlegt wie Christus is en wat Zijn missie was op aarde en waarom Hij moest sterven, werden zij diep van binnen getroffen, en dat niet alleen door wat zij die Christus hadden aangedaan, maar met name door het antwoord van God t.o.v. de zondaar, en zijn zondige daden. Door Gods antwoord op een leven in ongehoorzaamheid aan Zijn wetten en verordeningen, werden zij  diep getroffen door de liefde die God ons betoond in het aanbieden van Verlossing. De woorden van Jozef aan het hof van de Farao in Egypte, aan het adres van zijn broers zouden hier zomaar van toepassing kunnen zijn; wat jullie Mij ook hebben aangedaan, God heeft het ten goede gedacht.

Handelingen 2:37-39 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart geraakt en zeiden tegen Petrus en de andere apostelen: Wat moeten wij doen, mannenbroeders? En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal.

God roept, God vergeeft, God geneest, God rust toe. In het paradijs zien we wie God werkelijk is, een God die niet laat varen het goede werk wat Hij was begonnen. God laat ook de zonde niet tussenbeide komen, en neemt maatregelen waardoor herstel in het verschiet lag. Die Jezus die werd gekruisigd was de Beloofde, Hij die werd beloofd aan Adam en Eva, dat uit hun nageslacht Iemand zou komen die satan, de zonde en de dood zou overwinnen. De belofte dat de Beloofde de Enige was die bij machte zou zijn om de relatie tussen de mens, en Zijn Schepper weer zou herstellen. 

Dat demonstreerde Hij al die jaren dat Hij Zijn dienstwerk op aarde deed. Hij sprak wat Zijn Vader wilde dat Hij zou spreken, Hij deed de daden die God wilde dat Hij deed, en Hij kon dit doen door de Geest die van de Vader kwam en in Hem woonde. Deze Geest werd op Hem gestort toen Hij na Zijn doop door onderdompeling uit het water kwam en de Geest van God op Hem neerdaalde in de gedaante van een duif. Deze Heilige Geest, deze Persoon van de Godheid was nodig om Gods werk op aarde te doen, en deze Geest krijgen ook al Zijn kinderen als ze overtuigd Zijn van Jezus als het Lam dat ter slachting werd geleid om voor onze zonden te sterven, zodat wij die in Hem geloven zouden leven. 
Het werk van de Geest zorgt ervoor dat wij overtuigd worden van wie God is, dat Hij van ons houdt en om die reden Zijn Zoon gegeven heeft om ons te roepen, net als dat Hij deed bij Adam in het Paradijs; "waar zijt gij", om ons te verlossen, en te genezen. Dit werk kon Jezus in Zijn fysieke aanwezigheid in beperkte mate doen, omdat Hij in het vlees aan plaats en tijd geboden was. Aangezien het plan was dat Jezus terug zou gaan naar de hemel wilde Hij zijn discipelen toen en ons allemaal daarna niet als wezen achterlaten. Hij wilde er voor ons zijn 24 uur per dag, aan onze zijde, onze hand vast houden, ons leiden, ons leven sturen en voorzien van liefde, en kracht. 

Johannes 14:18-20 Ik zal u niet als wezen achterlaten; Ik kom weer naar u toe. Nog een korte tijd en de wereld zal Mij niet meer zien, maar u zult Mij zien, want Ik leef en u zult leven. Op die dag zult u inzien dat Ik in Mijn Vader ben, en u in Mij, en Ik in u.

Ook wij zullen de Geest ontvangen als wij ons van onze aardse, vleselijke en zondige weg omkeren. De weg die wij vanaf de geboorte volgen is een weg die wij moeten gaan omdat we deze weg geĆ«rfd hebben van onze eerste ouders Adam en Eva.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Het lijkt mij duidelijk dat David hier niet alleen van zichzelf spreekt, maar dat wij beseffen dat niemand van ons vrijuit gaat. Jezus maakt onderstaande opmerking die tot een dieper nadenken moest stemmen t.a.v. onze positie tegenover God en de zonde.

Markus 2:17 En toen Jezus dat hoorde, zei Hij tegen hen: Wie gezond zijn, hebben geen dokter nodig, maar wie ziek zijn. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen tot bekering te roepen, maar zondaars.

Dat roept dan ook direct de vraag op, wie van hen in die tijd waren gezond en rechtvaardig en wie waren ziek en hadden een Heelmeester nodig. Deze vraag is in alle eerlijkheid maar op Ć©Ć©n manier te beantwoorden, wat de persoon in kwestie ook van zichzelf vindt,  iedereen heeft deze grote liefdevolle, barmhartige vol van genade en vrede Heelmeester nodig. Paulus geeft ons een inkijkje in de Romeinen brief šŸ‘‰hoofdstuk 3 vanaf vers 9 hoe God ons ziet, wat de zondeval van de mens met ons gedaan heeft en hoe het plaatje eruitziet als we proberen te definiĆ«ren wat het betekend in ongerechtigheid geboren te zijn en in zonde ontvangen, en ik kan je zeggen dat is geen mooi plaatje.

Daar wil God ons van verlossen, die gebondenheid wil Hij in ons breken en vrij maken van de last die zonde met zich mee brengt, losmaken van de prikkels en het loon die de zonde voort heeft gebracht, het verachten van Gods morele wet, wat de dood als loon heeft.

Het is de Heilige Geest die ons daarvan overtuigd, Gods Geest werkt (van buitenaf) aan ons hart om ons in te laten zien dat ons leven door de zondeval gescheiden werd van God, onze Bron van leven en dat als ons leven hier op aarde begint wij een weg gaan van zonde en ongerechtigheid, met oordeel en eeuwige dood als ons eindstation. 

Johannes 16:7-11 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: van zonde, omdat zij niet in Mij geloven; van gerechtigheid, omdat Ik heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien; en van oordeel, omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is.

De oplossing voor dit probleem is dus Jezus Christus, Hij is voor ons gestorven, opgestaan, naar de hemel gevaren en heeft de Geest gestuurd als onze eeuwige Leraar en Trooster, om ons te overtuigen van een betere Weg (dan onze doodlopende weg), een betere Waarheid (dan onze eigenwijze waarheid), en beter Leven (dan ons eigen zondige en beperkte leven). Hij heeft de Geest gezonden om in eeuwigheid bij ons te zijn, ons te vullen met Zijn Vrucht, ons toe te rusten met Zijn Gaven en ons te bekleden met Zijn Wapenrusting.

Dat is wat wij mogen verwachten en mogen ontvangen, als wij ons leven geven en toevertrouwen aan onze God, onze Schepper, de Allerhoogste.

Jesaja 44:3 Want Ik zal water gieten op het dorstige en stromen op het droge. Ik zal Mijn Geest op uw nageslacht gieten en Mijn zegen op uw nakomelingen.

Als Gods Geest over Zijn kinderen zal worden uitgestort, als Gods kinderen vervuld worden met de Geest dan zullen wij rijk worden toebedeelt, en rijk worden toegerust, en rijk worden bekleed om Zijn Ambassadeurs op aarde te zijn. Als de mens zich afkeert van zijn aardse geboorte weg, de bijbel noemt dat ook wel een boze weg, een weg van zonde tot verderf. Als hij Christus aanneemt als Zijn Verlosser en voor God wil leven dan zal Gods Geest in hem/haar gaan wonen en Hem bekleden met liefde en kracht van boven, liefde en kracht wat rechtstreeks komt van de Troon van God.

Galaten 5:22 De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

1 Korinthe 12:3-11 Daarom maak ik u bekend dat niemand die door de Geest van God spreekt, zegt: Jezus is een vervloekte. Ook kan niemand zeggen: Jezus is Heere, dan door de Heilige Geest. Er is verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest. Er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heere. Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt. Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander. Want aan de Ć©Ć©n wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt Ć©Ć©n en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.

Efeze 6:10-18 Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord, terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.

Als we Jezus aannemen als onze Verlosser, als we ons bekeren van onze "boze" weg, als we ons laten dopen met water door de doop met volledige onderdompeling, dan, dan zullen wij deze Geest, de Geest van God, ontvangen. Dan kunnen wij liefhebben zoals Hij liefheeft, dan zullen wij instaat zijn Zijn woorden te spreken, dan zullen wij instaat zijn Zijn daden te doen, dan zullen wij instaat zijn, weerstand te bieden tegen de vader van de leugen, die een moordenaar is vanaf het begin, de oude listige slang, de grote draak, die rondgaat als een briesende, boze leeuw, zoekende wie Hij zal verslinden.
Maar God is onze Bewaarder, Hij is onze Wachter, die niet slaapt noch sluimert, die het goede werk wat Gods Geest in ons is begonnen, nooit zal laten varen, omdat Zijn ogen voortdurend over de aarde gaan om krachtig bij te staan, diegene die Hem iedere dag ernstig en niet aflatend zoeken.

Dit is niet een belofte die God invult wanneer het Hem past, dit is een belofte die God ten alle tijden zal inlossen. Als wij om de Geest bidden zal het nooit gepaard hoeven, zelfs mogen gaan met "niet mijn wil maar U wil geschieden". Dit gebed zal alleen maar recht worden gedaan met een dankwoord tot eer van Hem die doet wat Hij beloofd heeft: "dan zult gij de heilige Geest ontvangen"!

Johannes 15:4,5 Blijf in Mij, en Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet in de wijnstok blijft, zo ook u niet, als u niet in Mij blijft. Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen.

Reacties

Populaire posts