Jezus onze Hogepriester

Hebreeën 1:1 Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon, 2. Die Hij Erfgenaam gemaakt heeft van alles, door Wie Hij ook de wereld gemaakt heeft. 3. Hij, Die de afstraling van Gods heerlijkheid is en de afdruk van Zijn zelfstandigheid, Die alle dingen draagt door Zijn krachtig woord, heeft, nadat Hij de reiniging van onze zonden door Zichzelf tot stand had gebracht, Zich gezet aan de rechterhand van de Majesteit in de hoogste hemelen.


Volgens het christelijk geloof wordt Jezus Christus beschouwd als de Hogepriester van het Nieuwe Testament. Als hogepriester dient Hij als bemiddelaar tussen God en de mensheid, door mensen voor God te vertegenwoordigen en voor hun zonden te bemiddelen.

In het Oude Testament was de hogepriester de belangrijkste religieuze leider die namens het volk offers bracht aan God in de tempel. Het boek Hebreeën in het Nieuwe Testament legt echter uit dat Jezus de ultieme en eeuwige Hogepriester is, die Zichzelf opofferde als het volmaakte offer voor de zonden van de hele mensheid. Hij ging het hemelse heiligdom binnen en offerde Zijn bloed om te boeten voor de zonden van allen die hun geloof in Hem stellen.

Als Hogepriester doet Jezus ook voorspraak voor gelovigen, door voor hen te bidden en namens hen bij God te pleiten. Het boek Hebreeën zegt dat Jezus kan meevoelen met onze zwakheden en onze strijd begrijpt, zodat Hij een barmhartige en effectieve pleitbezorger voor ons kan zijn.

In het algemeen wordt Jezus als Hogepriester gezien als de ultieme brug tussen God en de mensheid, die vergeving, barmhartigheid en genade brengt aan allen die in Hem geloven.

Met name in het boek Hebreeën in het tweede gedeelte, het Nieuwe Testament van de Bijbel, wordt Jezus gepresenteerd, als de ultieme Hogepriester, die zichzelf opofferde voor de zonden van de mensheid, en namens de gelovigen de aanwezigheid van God in het hemelse heiligdom betrad.

In Hebreeën wordt Jezus afgeschilderd als superieur aan de oudtestamentische priesters, die dienden in de aardse tabernakel en dierlijke offers brachten voor de zonden. Jezus daarentegen is de volmaakte en eeuwige Hogepriester, die zichzelf als het ultieme offer voor eens en voor altijd opofferde.

Hebreeën 4:14-16 zegt: "Laten we daarom, omdat we een grote hogepriester hebben die naar de hemel is opgevaren, Jezus, de Zoon van God, vasthouden aan het geloof dat we belijden. Want wij hebben geen hogepriester die zich niet kan inleven in onze zwakheden, maar wij hebben er een die in alle opzichten is verzocht, net als wij - en toch heeft hij niet gezondigd. Laten we dan met vertrouwen tot Gods genadetroon naderen, zodat we barmhartigheid ontvangen en genade vinden om ons te helpen in onze tijd van nood."

Het boek Hebreeën benadrukt de superioriteit van Jezus als Hogepriester, die namens de gelovigen voorspraak doet bij God. Door het geloof in Jezus kunnen gelovigen Gods troon der genade met vertrouwen benaderen, wetende dat zij een sympathieke en krachtige Pleitbezorger in de hemel hebben.

Jezus kan het werk van genade en vergeving wat Hij nu aan het doen is in het hemels heiligdom doen, omdat Hij aan het kruis Zijn eerste werk volbracht heeft. Nadat Hij gestorven was voor onze zonde is Hij vlak na Zijn opstanding naar de hemel opgevaren en heeft Hij zichzelf aangeboden als volmaakte Offer, om de zonde van de mensen weg te kunnen nemen en het uiteindelijk samen met het kwaad te vernietigen. 
 
Dat was ook de reden waarom Hij tegen Maria zei: 

Johannes 20:17 .....Houd Mij niet vast, want Ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader, maar ga naar Mijn broeders en zeg tegen hen: Ik vaar op naar Mijn Vader en uw Vader, en naar Mijn God en uw God.

Toen Jezus voor Gods troon verscheen, heeft God de Vader Hem als het volmaakte offer aangenomen en is Hij waardig bevonden. Waardig om zonde te vergeven, waardig om het oordeel te voltrekken waarvoor de boekrollen in het gericht Gods geopend moeten worden, om het recht te laten gelden, rechtvaardigheid, genade en liefde te betonen aan diegene die geleefd hebben om de wil te doen van de Vader, zoals Jezus onze Hogepriester dit in Zijn leven op aarde heeft voorgeleefd.

Openbaring 5:6 En ik zag, en zie: te midden van de troon en van de vier dieren en te midden van de ouderlingen stond een Lam als geslacht, met zeven hoorns en zeven ogen. Dat zijn de zeven Geesten van God, die uitgezonden zijn over heel de aarde. 9. En zij zongen een nieuw lied en zeiden: U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie. 10. En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen regeren over de aarde.

Reacties

Populaire posts