Ramadan maar dan net even iets anders

Jesaja 58:6 Is dit niet het vasten dat Ik verkies: dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt, dat u de banden van het juk ontbindt,dat u de onderdrukten vrij laat heengaan en dat u elk juk breekt? 7. Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie hongerlijdt, en de ellendige ontheemden een thuis biedt,
dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt, en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt?

Vandaag is het 1 maart 2024, en schrijf deze blog omdat ik voor het 2e jaar op rij met mijn moslim vrienden de aankomende periode de weg van het vasten met hen meeloop.

Mijn geloof is van een totaal andere orde. hoewel wij ogenschijnlijk in dezelfde God geloven blijkt dat bij grondig onderzoek absoluut niet zo te zijn. De bijbel zegt wat heeft duisternis met het licht van doen.
Vroeger wilde men mij aanpraten dat ik moest zoeken naar de overeenkomsten om op deze manier een band en eenheid met elkaar te kunnen smeden, maar de bijbel geeft niet veel ruimte hiervoor. Niet omdat mijn God een rigide God is en niet begrijpt hoe mensen denken, voelen en handelen. Alles behalve dat. Juist daarvoor heeft God zijn Zoon naar de aarde gezonden om duidelijk te maken wat liefde is, om duidelijk te maken dat Hij die Schepper van hemel en aarde, de grote, hoge en Almachtige God, die boven alles en iedereen zijn Troon heeft gevestigd, een God van nabij is, die beter dan wie dan ook weet wie wij zijn, wat er in ons omgaat, hoe wij voelen, denken en handelen. Met name dat weten, van deze grote God over wie wij zijn en wat er in ons omgaat, er toe geleidt heeft dat er een plan was gesmeed om; mocht de mens met zijn vrije wil er toe besluiten zijn eigen(wijze) weg te gaan, er een oplossing zou klaar liggen om het probleem wat we tot op de dag vandaag hebben en kennen, terug te brengen van dood en verderf naar liefde en eeuwig leven.

Die God leert ons via Zijn Woord, de bijbel, dat de weg die wij mogen gaan een weg is die Iemand anders is voorgegaan. De weg van leven, liefde, gezondheid, geluk, kracht, vrede, genade en harmonie, is een weg die Jezus is gegaan zonder tegen de Vader te zondigen, zonder ongehoorzaamheid, zonder in opstand te komen tegen Gods universele wetten en geboden. Waar de eerste Adam en wij, onze eigen weg kozen met alle gevolgen van dien, koos Jezus, de 2e Adam, de weg van God, de weg van Gods wil, Gods wetten en Gods verordeningen, een weg van gehoorzaamheid, wat geleidt heeft tot de overwinning over het verderf, de zonde en de dood.

Deze weg kunnen wij ook gaan, in de kracht van de Geest die Hij ons heeft gegeven. Het is dezelfde Geest die in Christus was toen Hij als mens op aarde leefde. Het is dezelfde Geest die Jezus geleidt heeft naar de overwinning, het is dezelfde Geest die Jezus heeft opgewekt uit de dood en het is dezelfde Geest die bij de Schepping het leven gaf aan het gesproken woord: "laat het licht zijn" en "laten wij mensen maken, naar ons beeld en onze gelijkenis".

Wij kunnen terugkomen bij die God, de God van eeuwig leven en liefde, de God van eeuwige genade, vrede en harmonie, dat kunnen wij als we die Jezus, de Zoon van God volgen in Zijn voetsporen.
Dat kunnen wij niet verdienen, door aalmoezen geven, door het opzeggen van 10 weesgegroetjes, door het betalen van kerkbelasting, door op onze knieën door het stof te kruipen of zoals Maarten Luther ooit de kerktrappen op zijn knieën besteeg als boetedoening, noch door het houden van de wet, (als dat al zou kunnen), of door het goed doen aan onze naasten, kaarsjes opsteken voor overledenen of door vasten.
Niets wat wij persoonlijk aan welk groot werk ook verzetten, kan ons vrijkopen van de zonde en de dood, niets kunnen wij doen uit onszelf waarmee wij ons een plaats in het paradijs zouden kunnen kopen en/of (be)werken, zelfs niet, beter gezegd: al helemaal niet door het opblazen van andere mensen die door de schepping ook kinderen van God zijn. Het is een bizare, tot verknipte gedachte te denken dat het vermoorden van mensen, het uitmoorden van andere volken, het etnisch "zuiveren" waar Hitler helaas een te "goed" voorbeeld van is, ons een plaats zou verschaffen in het hemels paradijs. Het paradijs wat symbool staat voor Gods woning, waar liefde, vrede, geluk en eeuwig leven in harmonie heerst.

Terugkomen bij God is de weg van het afsterven aan onze eigen ik, afstand doen van onze eigen zelfzuchtig en egocentrisch handelen, afstand nemen van geweld, en het zaaien van dood en verderf. De weg terug naar God is een weg van totale zelfopoffering, een weg die wij niet uit onszelf kunnen gaan, en weg die wij niet uit ons zelf of door onszelf kunnen verdienen.

Johannes 14:6 Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.

Het enige wat ons terug brengt bij God is geloven in die Weg, de weg van onvoorwaardelijke liefde, van onvoorwaardelijke en totale zelfopoffering, de weg die geleidt heeft tot het kruis van Golgotha, de weg van het (op)offeren. Die Weg is Jezus Christus, want Zijn dood en sterven heeft er voor gezorgd dat de weg naar Gods troon is opengesteld en vrijgemaakt en dat Jezus ons terug kan brengen bij de Vader, door Hem aan te nemen, het aannemen van het plaatsvervangend Offer.
Plaatsvervangend, omdat overtreding van de wet zonde is en de zonde de dood heeft voortgebracht. De gevolgen en straf van de overtreding door ongehoorzaamheid, heeft Jezus plaatsvervangend gedragen voor ons, Gods toorn is van de mens overgegaan op Jezus, Hij heeft plaatsvervangend de wet van liefde, uit liefde voor de Vader nageleefd en is God de Vader trouw gebleven tot in de dood, zonder te zondigen en op die manier heeft Hij door de dood, de dood overwonnen en ons het leven wat daarvoor in de plaats is gekomen aan ons gegeven. De straf die ons toekwam heeft Hij op zich genomen, het leven wat Hem toekwam heeft Hij ons gegeven.

Jesaja 53:4 Voorwaar, onze ziekten heeft Híj op Zich genomen, onze smarten heeft Hij gedragen. Wíj hielden Hem echter voor een geplaagde, door God geslagen en verdrukt. 5. Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen. 6. Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons ieder naar zijn eigen weg. Maar de HEERE heeft de ongerechtigheid van ons allen op Hem doen neerkomen.

Wij kunnen dus niets doen, niets bewerken en niet werken om onze eeuwige zaligheid, ons eeuwig leven wat we ooit kwijt zijn geraakt terug verdienen, dan alleen te geloven in God als onze Schepper en de Zoon als onze Verlosser, en de Geest die ons de weg wijst naar het kruis en ons helpt te geloven in Hem die Zijn leven voor ons heeft gegeven, en in het dienen van God in gehoorzaamheid aan Zijn wet, uit liefde, omdat God nou eenmaal alle eer toekomt en niemand anders, en de Vader eerst van ons heeft gehouden, door Zijn Zoon te geven als Offer om ons vrij te kunnen kopen.
Werken wat uit geloof voorkomt is tot eer van God, werken om voor onszelf een plaats te verdienen is tot eer van onszelf en is per definitie niet op God gericht, maar op onszelf en wordt door de bijbel gedefinieerd als wetteloos handelen. Dan doe je goed, dan leef je de wet na en toch is het wetteloosheid, omdat we het voor onszelf gedaan hebben en daarmee denken een vrijbrief te krijgen voor een eeuwig leven.

Alleen Jezus kan ons nieuw leven geven, of zonde kwijtschelden, geen dalai lama, geen boudha, geen allah of mohamed, geen paus, noch een "heilige petrus", of moeder maria, maar alleen Jezus kan onze zonde vergeven, ons reinigen, ons genezen en ons redden.

Over 10 dagen begint de Ramadan, een mooie periode van bezinning en overdenking. Het is een periode van 40 dagen, wat mij herinnert aan de 2x 40 jaren van Mozes in de woestijn, van Mozes die 2x 40 dagen bij God was op de vurige berg, het doet mij denken aan de periode van 40 jaar waarbij Gods volk door de woestijn heeft rondgezworven, het herinnert mij aan het feit dat Jezus 40 dagen in de woestijn is geweest.

Vasten het is een perioden van loutering, zuivering en van overwinning.
Het is niet een werken wat ons helpt om makkelijker het paradijs binnen te komen, maar het is denk ik wel een mooi moment om aan te grijpen, weer eens te overdenken wie we zijn, waar we staan en waar onze afhankelijkheden liggen, en wat werkelijk een levende hoop geeft voor de toekomst. Een toekomst die dichter bij is dan we wellicht denken. 
De bijbel leert ons aan de hand van profetieën, dat we in de eindfase van de geschiedenis leven, dat Jezus op het punt staat om terug te komen, dat er een keuze van ons wordt gevraagd. Wat onze wensen en gedachten zijn voor en over de toekomst, of het hier stopt of dat ons aards bestaan een vervolg krijgt, aan welke kant we staan in de grote strijd waarin deze aarde als geheel in verwikkeld is, een strijd tussen het goede en het kwade. Wellicht kan deze periode van vasten helpen daar een beter beeld bij te krijgen, de juiste mensen te spreken, de juiste boeken of beter gezegd het juiste boek te lezen, om te begrijpen en te verstaan dat niets toeval is, maar alles een doel heeft, een zinvol doel, een beter doel, een heilig doel.

Openbaring 21:1 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. 2. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. 3. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. 4. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. 5. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. 6. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.

Reacties

Populaire posts