de geboden, Zijn leer?!

"Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden." 1 Johannes 4: 10



Hij is de Leer, Hij is het vlees geworden woord, Hij is de vertaalslag van alles wat de Heer via de Geest door de profeten, aan ons heeft doorgegeven. Zijn Woord.

Hij is de Leer van de tien geboden, Hij is de Leer van de Heiligdom dienst. Hij is de Leer van Liefde en Verzoening, Redding en Verlossing. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven.

Als we lezen wat de profeet Mozes in de eerste vijf boeken van de Bijbel heeft neer mogen schrijven dan kom je als je met de ogen van de Geest leest tot één conclusie; dat het gaat over de Allerhoogste die Zich met de mens wil verzoenen, die bij ons wil Zijn en onder ons wil wonen, dan lezen we over Jezus, als het liefdes middel om die verzoening tot stand te brengen.

Verlossing begint bij de wet, zonder wet is er geen verlossing, omdat er geen overtreding te registreren valt. Zonder overtreding is het nut van een Plaatsvervangend offer zinloos.
Onze overtreding, onze ongehoorzaamheid aan de Allerhoogste, deed Hem doen overgaan tot plan B. Van datgene wat van er van de mooie en volmaakte schepping en zijn schepsels was overgebleven deed Hem besluiten om het Lam in te zetten om een herschepping mogelijk te maken.
Als we lezen wat Hij de Emmaüsgangers leerde en Hij begon bij Mozes en leerde hun tijdens een voettocht van dik 10 kilometer wat zij niet begrepen hadden, en dat datgene wat er gebeurd was de afgelopen dagen over Hem ging, en waarom Hij moest sterven voor velen, dan begrijpen we wat Zijn leer was. Lees de profeten zegt Jezus, hebben jullie niet begrepen dat die Leer over Mij gaat. Leer van mij die Leer. 

"En Hij zei tegen hen: O onverstandigen en tragen van hart! Dat u niet gelooft al wat de profeten gesproken hebben! Moest de Christus dit niet lijden en zo in Zijn heerlijkheid ingaan? En Hij begon bij Mozes en al de profeten en legde hun uit wat in al de Schriften over Hem geschreven was." Lukas 24: 25-27

De Leer van Christus is dat de Allerhoogste liefde is, en dat die liefde de motivatie is van de Allerhoogste om zich met ons te verzoenen. De wet ligt ten grondslag aan die verzoening, de wet van de tien geboden (geen Mozaïsche wet) lag in de Ark, daar moest verzoening over gedaan worden. Ik weet niet of ik jou verkeerd begrijpt. Je praat over Zijn leer, zonder die te definiëren.

Een grondige studie/leer van de Heiligdomsdienst zal ons helpen te begrijpen niet alleen wat Hij gedaan heeft aan het kruis van Golgotha, maar ook waar Hij nu mee bezig in het Hemels Heiligdom niet door handen gemaakt. Dan gaan we begrijpen waarom Mozes op aarde een Heiligdom moest bouwen en waarom dat een afschaduwing was van het Hemelse. Dan begrijp we beter wie onze Hogepriester is, en Hogepriester die in alles mee kan voelen wat wij doormaken, omdat Hij dit heeft doorgemaakt en doorstaan. We krijgen dan inzicht in het werk welke Hij nu doet in het Heiligdom in de hemel, dan begrijp we waarom Zijn leer begon bij Mozes, en dat Zijn plan met ons tot volle wasdom en inzicht komt. 

We gaan de diepere betekenis zien van het waarom de Allerhoogste een kleed ter bedekking maakte voor Adam en Eva, en dat voor dat kleed een plaatsvervangend (slacht) offer en bloed moest vloeien, dan begrijpen we de woorden van de Allerhoogste dat alle volken in Abraham gezegend zouden worden, en waarom Izaak een type beeld is van Christus, waarom Hij naar de aarde kwam als het Lam, het Lam dat voor de grondlegging der wereld al geslacht was om in onze plaats Zijn schoonwassend bloed te laten vloeien en welke effect dit heeft op Beëlzebul. 

Dat is Zijn leer en die Leer heeft zijn begin in de wet die Adam en Eva overtraden. Zij overtraden de wet die in hun hart geschreven was. Met de ongehoorzaamheid en door het eten van de verboden vrucht wilden zij zich boven de Allerhoogste verheffen en zijn als G'd. 
Dat had satan ook al eens geprobeerd en mislukte. Ook hij overtrad de universele eeuwige wet en nu probeerde hij dit via de mens dunnetjes over te doen.

De komst van Christus naar de aarde was niet om alles van het oude aan de kant te zetten. Hij kwam om ons te verzoenen met G'd, om ons vrij te kopen van de vervloeking door de wet. De wet stelde ons nl vanaf de geboorte in staat van beschuldiging en veroordeling. David leert ons:
"Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen." Psalm 51: 7

Deze beginners fout, deze ongehoorzaamheid, deze overtreding van de wet van de Allerhoogste was het begin van het verlossingsplan. En dat was broodnodig want door de overtreding, heerste er vanaf dat moment een andere wet in ons. De wet van Geest en leven die vanaf den beginne in de harte van Adam en Eva was geschreven had plaatsgemaakt voor een andere wet, nl een wet van zonde en dood.
Het effect van deze wet zien we helaas bewaarheid in de vloek die over de aarde was gekomen en jammerlijk zichtbaar werd in de dodelijk woede die over Kaïn kwam en Abels leven op brute wijze tot een einde bracht.

De wet van Geest en leven werd onze tuchtmeester, en door de Geest bracht het de wet van zonde en dood in ons leven aan het licht. Het wierp ook licht op Jezus die ons weer kon verlossen van de wet van zonde en dood, door ons sterven in Hem werd de wet van de zonde in dood in ons lichaam krachteloos gemaakt. Door Christus kunnen we weer kiezen en kunnen wij gaan leven in de kracht van de Geest tot eer van Zijn grote naam, doordat de wet van Geest en leven weer in ons hart is geschreven en wij daaruit een leven kunnen leiden tot een G'de welgevallig offer.

De wet is eeuwig en zal ook eeuwig in ons hart geschreven blijven, als ons kader te leven tot eer van Zijn naam en niemand boven Hem te stellen. Ook straks zullen wij leven van shabbat tot shabbat als wekelijks teken van Hem als Wetgever, als enig Wetgever en als Schepper.

"Want zoals de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die Ik ga maken, voor Mijn aangezicht zullen blijven staan, spreekt de HEERE, zo zullen ook uw nageslacht en uw naam blijven staan. En het zal geschieden dat van nieuwe maan tot nieuwe maan en van sabbat tot sabbat alle vlees zal komen om zich neer te buigen voor Mijn aangezicht, zegt de HEERE." Jesaja 66: 23, 24


Reacties

Populaire posts