vrucht van de Geest (1/2)

"De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. " Galaten 5: 22


De vrucht van de Geest mogen we zien als een totaal pakket aan maatregelen. Het is een pakket die wij in zijn totaliteit krijgen aangereikt. Zie het als een Sinaasappel, als je die door midden snijdt of ontdoet van zijn schil dat zien we dat deze vrucht gevormd wordt door allerlei partjes die aan elkaar zitten. Het is één vrucht, maar opgebouwd uit verschillende delen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, en die eenheid, dit verbonden zijn, maakt van de Sinaasappel de vrucht. Om die eenheid te bewaren moeten we de delen, de partjes aan elkaar laten zitten. 

Je kan iemand niet de helft of een partje van de vrucht geven en zeggen dat dit de vrucht Sinaasappel is, het is weliswaar Sinaasappel, het smaakt ook naar Sinaasappel en het ziet er ook nog wel enigszins uit als een (hele) Sinaasappel, we zullen het ook nog wel herkennen als afkomstig van een Sinaasappel, maar het is niet meer de totale vrucht Sinaasappel en misschien is dit ook wel heel relevant tav dit onderwerp.

Even terug naar af. De mens is in zonde gevallen door ongehoorzaamheid aan de Allerhoogste, aan G'd de Wetgever en Schepper van hemel en aarde. Deze ongehoorzaamheid maakte van ons een zondaar.
Vanaf het moment dat de mens geschapen was heerste een wet in de mens, die in hun hart was geschreven, die hen leven gaf. Door deze wet waren ze in nauwe verbondenheid met hun Maker en hadden daar door een gezegend en geheiligd eeuwig leven voor de boeg.

Deze verbondenheid werd abrupt en ruw verstoort door twijfel, ongeloof, leugen, begeerte en hoogmoed. De breuk tussen hun Bron van leven en liefde was een feit. Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing, moest plaats maken voor; overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke.

De Geest van G'd moest plaatsmaken voor het vlees van de mens. De Geest van leven werd ingeruild voor de geest van leugen, verraad en dood. Het hart van de mens was overgeleverd aan de satanische macht en zijn wetten. De wet van Geest en leven was uit het hart en de wet van zonde en dood had de mens in zijn greep.
David zegt hier het volgende over: 
"In ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen" Psalm 51: 7

Volgens Paulus heerst er vanaf de geboorte een andere wet dan de wet van G'd in ons, nl een wet van zonde en dood. Vanaf de geboorte hebben we last van het Maarten Luther syndroom; "hier sta ik, ik kan niet anders". We kunnen niet anders dan van nature doen wat de wet die in ons heerst, ons leven beheerst volgen in alles. We moeten doen wat ons door deze wet gedicteerd wordt. En het is niet onverstandig om licht te werpen op hoe dit zich vertaalt naar de praktijk van de dag. Hoe ziet ons leven eruit als kinderen die slaven zijn van de zonde tot de dood.

Paulus vertaald op de enige correcte wijze wat David bedoelt met zijn status als geboren mens in ongerechtigheid en zonde:
"zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goed doet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen." Romeinen 3: 10-18

Dit is niet iets om direct vrolijk van te worden, dit is tot wat Adam en ieder mens na hem verworden is, door een bewuste keuze te maken voor ongehoorzaamheid. Hij koos voor de dood ipv het leven. Adam koos voor Eva ipv voor Elohim, dit is wat Jezus ervan zegt en ons voor waarschuwt:
"Wie vader of moeder liefheeft boven Mij, is Mij niet waard; en wie zoon of dochter liefheeft boven Mij, is Mij niet waard." Matteus 10: 37

Daarmee is gelukkig niet alles gezegd, en zeker niet alle gedaan, gelukkig heeft de Heer en wil de Heer ook het laatste woord hebben en het laatste Woord is Jezus.

Dit laatste Woord vertaald zich weer van een uitzichtloze situatie naar een toekomst met perspectief.
Afgesneden zijn van G'd betekend, voorzeker sterven.
Verbonden zijn met de Wijnstok, betekend eeuwig leven.
Er is G'd zij dank herstel mogelijk en dat herstel vinden we in Christus. 
Het is door de Geest dat wij in de spiegel, in G'ds wet kijken en zien wat onze toestand is. De wet van de Allerhoogste laat ons zien dat er een andere wet in ons heerst en dat wij daarvan los moeten komen. Er blijft ons één optie over en dat is sterven, om daarmee los te komen van de eis van de wet in ons. Maar sterven zonder opstanding is van geen nut en van geen enkele waarde. 
G'd zei geprezen en gedankt dat Zijn Zoon Jezus, mijn Verlosser en Zaligmaker wilde worden, en Zijn leven wilde geven als Losprijs om de weg tot herstel vrij te maken, in ons hart en in ons denken.
Door dit offer, en door het aannemen van dit offer, wat tot stand wordt gebracht door de Heilige Geest, kunnen wij overwinnaars zijn in Christus over de zonde en de dood. Het aannemen van het offer van Jezus zorgt ervoor dat we weer hersteld en verzoend worden met de Bron van ons leven.

Het is deze Geest die het willen en het werken in ons bewerkt, waardoor wij een G'd welgevallig offer zijn, waardoor wij Vruchtdragers zijn. Ieder wedergeboren kind van Jhwh Elohim is een Vrucht drager, Hij draagt de Vrucht van de Geest in zich. Het is niet zijn eigen vrucht maar de Vrucht van de Geest die ons vernieuwd en hervormd. Hij maakt van ons nadat wij gered zijn een mooier en beter mens. Het zal nooit uit onszelf zijn dat wij gered kunnen worden noch een mooier mens, het is de Geest van Jezus, die dit doet door het karakter van Jezus in ons uit te werken. 
Als ik als kind van Hem in de spiegel van Zijn liefdes wet kijk, van de wet van Geest en leven dan zegt de wet, wat ben je mooi, je bent precies zoals je moet zijn, die Geest die in jouw is is een goede Geest, die jouw eigen geest vormt en waarmee je in contact bent met jouw Schepper en hemelse Vader. Een goede geest in jou maakt van jou een mooier mens omdat G'ds Geest met je samenwerkt en je voorziet van mooie dingen, die je veranderen zoals de Vrucht naar de Vrucht. Je bent geworden tot een boom die herkent wordt aan zijn mooie vrucht, een boom met een mooie pakket aan maatregelen, en met dit pakketje krijg je een mandaat en dit mandaat is geven en doorgeven.

"want de vrucht van de Geest bestaat in alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid" 

Efeziers 5: 9

vrucht van de Geest 2



Reacties

Populaire posts