lichaam, geest en dan ziel

Genesis 2:7 toen vormde de HEERE God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levende ziel.

Maak een lichaam uit het stof der aarde, blaas daar geest in dan krijg je en wordt je een levende ziel.

YHWH, de Schepper van hemel en aarde blies niet Adam in Adam, maar geest in Adam.
Iets van de Allerhoogste, van de Leven gever blies YHWH in Adam en dat maakte dat lichaam tot leven kwam, dat maakte dat de ziel ontstond.

Hoewel de vergelijking niet helemaal opgaat, vergelijk ik het graag met een auto.

Je maakt een auto, chassis, alles erop en eraan, dus niet alleen met een dak en ramen, maar ook met een motorkap waar een motor achter schuil gaat, en zelfs een accu voor met name de ontsteking.
Je stopt bij een ouderwetse auto 😅een sleutel in het contact en "starten" maar.
Niets gebeurd, geen gestart helemaal niets.
Nu stop je er brandstof in, je tankt die heilige koe helemaal vol, en je start hem weer, en wat gebeurd er, de auto "spingt" aan als een jonge koe die na een lange winter de staldeuren open ziet gaan en weer de wei in gaat.

Je gaat die jonge koe, deze heilige koe leren kennen, nadat hij "aangesprongen" is. Je gaat ervaren hoe snel die is als je op z'n staart trapt, hoe hij remt, hoe hij reageert in bochten, wat zijn snelheid is, hoe gevoelig het gaspedaal en rempedaal reageren, wat ABS is, hoe adaptive crouse control werkt, lane assist en hoe goed de airco het doet etc.....

Als de auto de "geest" geeft, doordat de brandstof opraakt dan doe hij ook echt niets meer. Je kunt er geen meter meer mee rijden, en als zijn eigenschappen stoppen op het moment dat de motor uit gaat en de auto stil komt te liggen.

Openbaring 14:13 En ik hoorde een stem uit de hemel tegen mij zeggen: Schrijf: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun inspanningen, en hun werken volgen met hen.

De geest is uit de "fles" en in tegenstelling tot mijn vergelijk met de auto, gaat de de geest van de mens terug naar de Bron.
Het leven van onze heilige koe blijft misschien levendig in de herinnering, maar daar is dan ook alles mee gezegd, dat zal je niet meer ervaren, noch ondervinden, er is geen ziel meer in het vehikel waar te nemen.
Wat nog rest is weglaten roesten, ontmantelen, in de pers of de verbrandingsoven.

De geest is uit de fles, terug naar God, naar de Bron, de ziel is verloren gegaan, het lichaam ontbindt.

Job 34:14 Als Hij Zijn hart tegen de mens zou richten, diens geest en diens adem tot Zich zou verzamelen,
15. dan zou alle vlees tegelijk de geest geven, en de mens zou tot stof terugkeren.

Volgens de bijbel gaat de geest dus terug naar God, onze bron van kracht en leven, die een ziel voortbrengt als het in aanraking komt met het lichaam, gaat terug naar zijn oorspronkelijke Gever.

Prediker 12:7 het stof terugkeert naar de aarde zoals het was, en de geest terugkeert tot God,

Als de geest het lichaam verlaat is de ziel weg, kan het niets meer omdat het er niet meer is, er blijft geen levende ziel achter, er gaat ook geen levende ziel terug naar God, geest gaat terug naar god, geest die wonderlijke dingen met het lichaam doet, die ons weten verschaft omdat het in verbinding staat met God, met Gods Geest, noem dit deel gerust intuïtie. 
Intuïtie omdat het met een lichaam in verbinding is gebracht en om die reden, door het ontstaan van de ziel, met die ziel samenwerkt. 
Lichaam kan niet zonder geest omdat er anders geen ziel ontstaat en met een geestloze lichaam kan men niet communiceren omdat het leven uit het lichaam weg is, waardoor de buitenwereld niet instaat is om nog een stem te horen of in de ogen de waarheid te ontdekken, vragen die gesteld worden niet aankomen, aanrakingen niet meer gevoeld worden, verbinding met de wereld waarin hij/zij geplaatst is verbroken is.

Prediker 9:5 Want de levenden weten dat zij sterven zullen, maar de doden weten helemaal niets. Zij hebben ook geen loon meer, maar hun nagedachtenis is vergeten.
6. Ook hun liefde, ook hun haat, ook hun afgunst is al vergaan. Zij hebben geen deel meer, voor eeuwig, aan alles wat er onder de zon plaatsvindt.

De stem is niet alleen niet meer instaat om te spreken, er zijn ook geen gedachten meer om uitgesproken te worden, emoties die niet meer getoond kunnen worden.
De bijbel leert niets over een eeuwig voortlevende ziel, satan leert dat en dat doet hij al vanaf het begin.

Genesis 3:4 Toen zei de slang tegen de vrouw: U zult zeker niet sterven.

Hier komen we in aanraking met het fundament voor het ontstaan van eerste leugen tav de eeuwig voortlevende ziel. Je sterft, je zult als God zijn.

Zoals eerder gezegd, er was voor de schepping geen Adam die later op de zesde dag van de schepping in het lichaam dat God uit het stof van de aarde had geformeerd, geblazen werd. Er is geest komende van God, die Adam tot een levende ziel maakte.

Hoewel de geest erg abstract is, en het leven als totaal niet te doorgronden valt, lijkt aan de schepping een principe ten grondslag te liggen, die best goed te reciteren valt. Die het weten bevredigd, maar de kennis te boven gaat, we zijn tenslotte geschapen mensen en niet de Schepper, wij zijn alles behalve de Ik Ben (Ik ben die ik beloofd heb om te zijn), die Is, die Was en die er altijd zal Zijn, en toch mogen wij onze identiteit aan Hem ontlenen omdat wij geschapen zijn naar Zijn beeld en Zijn gelijkenis.

Als wij sterven worden wij geen sterren, geen wolkjes, geen engelen, niet tot maanstof, noch zweven wij ergens rond om ons af en toe te melden, via vlinders, kloppen op muren, deuren of ramen, noch door het op verzoek verplaatsen van kaarsjes of glazen water. Als wij sterven, zullen wij slapen, rusten van ons zwoegen en ploegen en terug keren tot stof. 

Psalm 146:4 Zijn geest gaat uit hem weg, hij keert terug tot zijn aardbodem; op die dag vergaan zijn plannen.

Contact met diegene die ons ontvallen zijn, zijn zeker niet onze naasten, geliefden, of familie leden, maar zijn boze geesten die zich af hebben gekeerd van hun Schepper, tegen Hem in opstand zijn gekomen, en niet alleen van plan zijn om verwarring te scheppen en leugen rond te spreiden, maar ook domweg alles kapot willen maken wat God in liefde heeft gemaakt. De aarde en alles wat erop is en woont is het doelwit van satan en zijn demonen tot vernietiging.

Om kort te gaan, voordat God de hemel en de aarde, en al het leven erop gemaakt had, waren er al engelen, dienende geesten. Een deel van de engelen heeft zich tegen God gekeert, satan en zijn demonen. Die geesten zijn niet gemaakt zoals als wij en hebben ook geen fysiek lichaam nodig zoals wij dat kennen. De geesten leven en opereren zonder een fysiek lichaam, in tegenstelling tot ons, wij hebben een lichaam waar geest in komt en dan worden wij een levende ziel, dan kun je ons niet allen zien en horen, maar ook met ons praten, van gedachten wisselen, emoties overbrengen etc..., dat is wat de ziel ons geeft en mede door ons lichaam instaat stelt te communiceren met onze leef omgeving. Geest werkt samen met onze ziel en lichaam en dat zorgt ervoor dat we omgang met elkaar kunnen hebben en met Gods geest, maar helaas ook met verkeerde geesten.

Praten met overledenen is dus praten met demonen.

Jesaja 8:19 Wanneer zij dan tegen u zeggen: Raadpleeg de geesten van doden, en waarzeggers met hun gelispel en geprevel – zeg dan: Moet een volk zijn God niet raadplegen? Moet men voor de levenden de doden raadplegen?

Praten met God is praten met een leven gevende God die ons gemaakt heeft helemaal in het begin, van ons houdt, onze fouten vergeeft en ons helpt ons leven zo in te richten tot eer van Hem, en Die voor ons een plaats in de hemel heeft gemaakt, waar we straks mogen wonen. Straks nadat wij als we gestorven zijn weer op mogen staan uit de dood, een nieuw lichaam krijgen, weer geest krijgen in ons nieuwe lichaam en weer een nieuwe, mooie, schone, reine ziel voort zal brengen.

Dit alles is mogelijk gemaakt door het offer van de Zoon van God, Yeshua die voor onze zonden is gestorven, onze schuld op zich nam en Zijn krachtig bloed voor ons heeft laten vloeien, waardoor wij weer gezond gemaakt kunnen worden en weer samen kunnen zijn bij onze Schepper.

Johannes 3:16 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
17. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden.
18. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.

Reacties

Populaire posts