luisteren, horen en bewaren

Openbaring 1: 3, Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden van de profetie, en die in acht nemen wat daarin geschreven staat, want de tijd is nabij.


Woorden kunnen maken en breken, kunnen bouwen en afbreken, kunnen je verlichten of in duisternis achterlaten. Woorden staan niet op zichzelf ze hebben in minder of meerdere mate impact op iemand in positieve maar zeker ook in negatieve zin. 

Welke woorden, of welke zinnen ook gesproken worden, gedeeld met anderen vinden ze hun weg, doen hun ronde en keren nooit leeg terug, de echo van wat wordt gezegd is onontkoombaar en zal merkbaar, maar heel vaak ook onmerkbaar een spoor achterlaten. De lading van de woorden kunnen dan ook bouwend zijn of desastreus. Het is derhalve niet onverstandig om ieder woord te wegen, de draagkracht te overdenken en bij de mogelijke uitwerking ervan stil te staan. 

Spreuken 12:18 Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht, maar de tong van de wijzen betekent genezing. 

Waar leg jij je oor te luisteren, waar luister jij naar, welke info en naar welke onderwerpen gaat jouw interesse uit en met welk doel?

Je hebt ogen om mee te kijken, je te verwonderen, je met vreugde te vullen, te genieten of om juist het tegenovergestelde te ervaren zoals ziekte, rampen, dood en verderf. Je hebt oren om mee te horen, waar te nemen, te luisteren om in je op te nemen. 
De mens is een wonder, ontstaan, of uit allerlei toevalligheden, of ontstaan uit kracht, macht, intelligentie en liefde. Feit blijft dat de mens een wonder is, met ongekende mogelijkheden. Het vermogen tot horen is één, wat er allemaal achter schuil gaat, de techniek, ervan is twee, maar wat het allemaal met je doet, hoe het horen en het luisteren je beïnvloed, je vormt, je gedrag bepaald je handelen dicteert en een essentieel onderdeel vormt van hoe jouw dag verloopt, jouw morgen zich ontwikkeld maar zeker niet onbelangrijk hoe jouw toekomst zich ontvouwd, wordt totaal over het hoofd gezien en gaat meer dan vaak ongemerkt aan ons bewustzijn voorbij. 

Luister je naar: “I have a dream today”, “I have a dream that one day every valley shall be exalted, every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight, and the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together.” 

                                                of

Luister je naar: “Männer Abgeordnete des Deutschen Reichstages!” “An einem für das deutsche Volk bedeutungsvollen Tage ist der Reichstag heute zusammengetreten. Vier Jahre sind vergangen seit dem Augenblick, da die große innere Umwälzung und Neugestaltung, die Deutschland seitdem erlebte, ihren Anfang nahm. Vier Jahre, die ich mir vom deutschen Volk ausgebeten habe als eine Zeit der Bewährung und Beurteilung. Was würde näherliegen, als diesen Anlaß zu benutzen, um im einzelnen alle jene Erfolge und Fortschritte aufzuzählen, die diese vier Jahre dem deutschen Volke geschenkt haben?” 

Beide toespraken hebben mensen beïnvloed, hebben natiën gemerkt, gekenmerkt, gevormd geslepen en gekneed. Beide toespraken hebben een wereld veranderende impact achtergelaten en zijn een bakermat geworden voor de hoorders en de luisteraars, voor de denkers en de doeners. Enorme sporen zijn getrokken door onze geschiedenis ten goede en ten kwade en hebben het basis fundament gelegd voor de manier waarop men de toekomst tegemoet trad. Zegen en vloek zijn hieruit voortgekomen en hebben als zodanig enorme gedenkstenen neergelegd voor anders kijken, anders horen, anders luisteren en anders doen. 

Waar luister je naar, wat lees jij, wat bepaald jouw beeld over jezelf, over de ander, over de maatschappij waarin jij je beweegt, over de wereld waar jij je voetafdrukken achterlaat?
Heeft alles wat jij hebt gehoord en gelezen, waar je naar hebt geluisterd en gekeken, je gezegend, je zegen opgeleverd of ook vloek? Heeft het je geleerd waar je wel en waar je beter niet naar kunt horen, lezen, kijken of je oren naar ter luisteren legt ?

Ik ben me er terdege van bewust dat je daar in je jonge jaren niet of helemaal niet mee bezig bent, misschien wel totaal niet bij stil staat, dat je leeft omdat het leven geleefd moet worden, en dat je vooral op jouw manier om wilt gaan met hoe de dag zich aandient, niet heel veel verder kijkt dan je neus lang is en dat je met name wilt genieten, waarbij je de zorgen behendig en soepel uit de weg gaat en je blik richt op de gouden pot aan het einde van de regenboog, maar vooral niet bezig zijn met de eindigheid van alles, van het leven, van jouw leven, dat jij vandaag jouw doodlopende steeg bent ingegaan waarbij je het “verkeers” bord met die aanwijzing hebt gemist.

Vooral vroeger vond je nergens in geen enkel boekje die je las, of film die je keek een voormelding dat het een goede of een slechte invloed op je had. Zelfs tegenwoordig niet, hoewel er wel voorwaarschuwingen zijn in de vorm van icoontjes die je dan attenderen op eventueel mogelijk voorkomend geweld, angst, seks scenes, of iets van dien aard, maar dat het je leven kan beïnvloeden of bepalen, hoor je niemand over. Er wordt tijdens de reclame over Casino’s nooit iets uitgelegd over de verslavende werking van gokken, met name vroeger, toen alles zogenaamd veel beter was, werd je nooit uitgelegd dat roken en drinken niet alleen een verslavende werking op je kon uitoefenen, alleen dat het een noodzaak was om je er aan te wagen en er aan toe te geven voor een avontuurlijk, spannend en veel leuker leven.

Geboren in de jaren zestig keken wij vanwege het enorme televisie aanbod in Nederland veel naar de Duitse televisie en daar had je ook veel meer reclame, kent u deze nog:

“Drei dingen braucht der Mann: Feuer, Pfeife, Stanwell”. 

Maar dat het uiteindelijk verder totaal geen enkel nut dient dan alleen om er heel erg ziek van te worden, dat het je hele leven en dat van anderen zoals van je gezin, totaal kan verwoesten, is van ondergeschikt belang.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik dat ook niet direct en zonder omhaal van woorden terug vindt in de bijbel, althans niet zo super duidelijk, klip en klaar op een presenteer blaadje, je moet goed lezen en goed overdenken. Ja de bijbel staat wel degelijk een gezond leven voor, zoals gezonde voeding, het verschil tussen rein en onrein, maar ook hoe je je zelf rein moest houden en hoe je ziekten moest indammen. 
Hoewel de bijbel natuurlijk geen roman is of een medische encyclopedie, het is vooral geschiedschrijving, waarbij levenslessen in omgang, luisteren en horen en voor een heel klein deel maar o zo belangrijk deel gaat over gezondheid, zoals levensstijl en voeding. In essentie gaat het over God en jou, over relatie, over het ontstaan van de aarde en wat er tot nu toe van geworden is. Vanwaar we zijn gekomen, waar we nu staan en waar we naar op weg zijn.

En in die tussentijdse laat we zeggen over een periode van een kleine of misschien wel dikke acht duizend jaar kom je heel veel verhalen tegen over mensen, gewone mensen, bijzondere mensen en een heel bijzonder mens. 
Je ontmoet haast bijna volmaakte mensen en niet volmaakte mensen en vooral die laatste groep heeft een sterke overhand, behoort tot de meerderheid waarvan je eigenlijk best wel mag concluderen dat we daar een overkill aan hebben. Van de bijna haast volmaakte mensen hebben we een handje vol, te noemen een Henoch, Mozes, Daniel, Paulus, Johannes, (mijn favorieten) maar dat komt meer door het feit dat er ook te weinig bekend is van hun fouten en gebreken, en meer van al het goede wat ze in hun leven voorgeleefd hebben. Daarnaast ken ik vanuit de bijbel maar één volmaakt mens, en dan hebben we het natuurlijk over Yeshua die zonder reden ter dood werd veroordeeld, niet omdat er wat tegen Hem in te brengen was dan alleen maar het feit dat Hij liefde verkondigde en liefde leefde, was er toch een haat in pure vorm tegen hem ontwikkeld en de bron achter deze haat laat zich raden. De bron die mensen van alles weet in te fluisteren, waardoor ze handelen vanuit een verkeerd luisteren, handelen vanuit een verkeerd “er staat geschreven”, laster, roddel en achterklap.

De overkill aan “weldaad” heeft onze geschiedenis ten dele getekend en ik zeg ten dele. In deze geschiedenis kom je zoals ik het graag beschrijf twee machtige mensen tegen. Het zijn eigenlijk de twee machtigste mensen ter wereld gebleken. Dan hebben we het niet over Goliath die een reus was en beresterk, maar behoorde tot een niet zo´n fijn volk, en ik bedoel ook niet Simson die waarschijnlijk nog veel sterker en machtiger was en behoorde tot een volk die was uitgekozen door de God van hemel en aarde om een beter volk te worden, een volk tot voorbeeld en tot zegen voor alle rondom liggende volken. Neen die bedoel ik dus ook niet ik doel eigenlijk op de eerste adam en de tweede Adam. 

De eerste Adam hoorde de woorden van satan en luisterde uiteindelijk naar die woorden en koos ondanks zijn kennis en weten voor de leugen, met verderf en dood als gevolg. 
De tweede Adam hoorde de woorden van satan, maar luisterde naar de woorden van de Allerhoogste en koos dus met al Zijn kennis en weten voor de waarheid, met genezing, genade, liefde en leven als gevolg.

Natuurlijk is het goed om een referentie kader te hebben die bepaald wat waarheid, of leugen, wat goed is of slecht, wat geluk of ellende is en voortbrengt. Dat kader hebben we gekregen, maar naast dat kader hebben we mogelijkheden en opties gekregen om juiste keuzes te maken, keuzes die meer dan je eigen belang dienen, het belang van je omgeving, van de gemeenschap, van de ander. 

Johannes de neef van Yeshua had een heel mooi motto tav zijn leven en zijn doel voor het leven waar hij zich voor de volle honderd procent inzette. Johannes stond in dienst van God, in dienst van het evangelie, in dienst van zijn Neef. Toen men Johannes opmerkzaam maakte over de rol van die Neef van hem, en dat Hij als het ware zijn werk leek te kopiëren en daarmee toehoorders bij hem wegkaapte zei Johannes deze onsterfelijke alles zeggende woorden:

“Hij moet wassen, ik moet minder worden”. 

Johannes had ook Yeshua zijn noodzakelijke plaats niet kunnen gunnen, maar Johannes kende zijn taak en zijn plaats, een taak die hij van God had gekregen en luisterde en leefde daarna. Hij heeft zich niet een grotere misplaatste plek laten aanpraten, wel de woorden gehoord maar niet ernaar geluisterd en heeft gekozen voor het grotere, hogere en eerste doel. 
Tenslotte was zijn Neef als Zoon van God naar deze aarde gekomen om de mens te verlossen en te redden van de wurggreep van de dood, Johannes was in dat perspectief gezien heel relevant en absoluut niet onbelangrijk, maar onderschikt aan dat doel van zijn Neef, ondergeschikt aan Yeshua, aan waarvoor Hij gekomen was naar deze aarde.

Yeshua kwam om te redden, Johannes was er om de verloren schapen naar hun Herder te leiden. 

Waar luister jij naar, waar laat jij je oren naar hangen, welke woorden, welke berichtgeving, welke adviezen, welke omschreven taken, welk handboek en handleiding volg jij en bepaalt jouw maar daardoor ook andermans leven. Dient jouw leven, jouw visie, jouw gedrag, jouw doen en laten, jouw ik, een groter, belangrijker en wellicht noodzakelijker doel dan jezelf en last but not least, hoe geef jij dat vorm in jouw leven.

Als je op safe speelt dat laat je God jouw Leraar en Trooster zijn, wat leidt naar overwinning, leven, en liefde. Luister naar de woorden van God, lees je bijbel bid elke dag en bewaar de woorden in je hart, sla ze op in de schatkamer van je geest, zodat ze je leven richting kunnen geven.

Jozua 24:15 Maar als het in uw ogen kwalijk is de HEERE te dienen, kies voor u heden wie u zult dienen: óf de goden die uw vaderen, die aan de overzijde van de rivier woonden, gediend hebben, óf de goden van de Amorieten, van wie u het land bewoont. Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen!


Reacties

Populaire posts