de dagen gaan tellen wees radicaal

Mattheüs 24:4-8 En Jezus antwoordde en zei tegen hen: Pas op dat niemand u misleidt. Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden. U zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; pas op, word niet verschrikt, want al die dingen moeten gebeuren, maar het is nog niet het einde. Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen. Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën.


Volgens de bijbel en dus de schepping begint de nieuwe dag als de avond valt, volgens de natuur is het altijd een aantal uren eerder nieuwjaar dan de tijd die wij om economische redenen verplaatst hebben naar 00.00 uur. In dit geval en op het moment dat ik het schrijf is het vlak na zonsondergang 2020, om die reden hadden wij het jaar ook al sierlijk en met vele goede wensen afgesloten.

Wij wensen iedereen dan ook een heel gezond, gelukkig en gezegend nieuwjaar.

Duizenden jaren geleden in de tijd van Noach leefden mensen voor zichzelf, hielden met niemand rekening, noch richten zij hun leven in naar wet en regelgeving, noch naar liefde voor elkaar en liefde voor hun God.

Lukas 17:26-30 En zoals het gebeurde in de dagen van Noach, zo zal het ook zijn in de dagen van de Zoon des mensen. Zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk en zij werden ten huwelijk gegeven tot op de dag waarop Noach de ark binnenging en de zondvloed kwam en hen allen om deed komen. Op dezelfde manier ook, zoals het gebeurde in de dagen van Lot: zij aten, zij dronken, zij kochten, zij verkochten, zij plantten, zij bouwden. Op de dag echter waarop Lot uit Sodom wegging, regende het vuur en zwavel uit de hemel en bracht hen allen om. Evenzo zal het zijn op de dag waarop de Zoon des mensen geopenbaard zal worden.

Nu is er niets met leven en doorleven, met genieten en doen wat het leven leuk maakt, maar Noach waarschuwde de mensen dik honderd jaar lang dat ze anders moesten gaan leven, dat zij er niet alleen zijn, niet voor zichzelf, maar voor elkaar en vooral voor God.
Je zal het misschien niet direct zeggen, maar er is een verschil tussen feesten en feesten, er is een verschil tussen leven en leven. Is dat feesten of leven op jezelf gericht op tijdelijk vermaak waarbij normen en waarden niet meer relevant zijn, waarbij je vergeet wie je bent en waar je vandaan komt of is het feesten een uiting van blijdschap en dankbaarheid omdat er een God is die trouw is, van ons houdt voor ons zorgt en bezig is met een reddingsplan waarbij het goede en de liefde gaat winnen van het kwade, de haat, verderf en de dood?

Noach is honderd jaar lang uitgelachen en bespot, totdat de grootste natuurramp alle tijden zich voltrok en er geen plek meer was om te schuilen, en op een handjevol na de mens bijna volledig uitgeroeid werd. De Tsunami alweer 15 jaar geleden met z'n 270.000 slachtoffers valt in het niet bij het oordeel wat de Allerhoogste uitspraak over de toenmalige wereld. Een oordeel die lang van te voren was aangekondigd, een oordeel die het goede moest redden en het kwade moest indammen.
Water is daar blijkbaar een heel goed middel voor, maar ook een middel om wat rest nog een kans te bieden, dat beetje goed nog veilige plek te kunnen geven.

Dit jaar zal het niet veel anders gaan als de jaren ervoor, dan alleen dat het egoïsme zal toenemen, wetsverachting zal toenemen, natuurrampen en oorlogen zullen toenemen, zorgeloosheid zal steeds meer iets worden van vroeger, we zullen het in de zeer nabije toekomst steeds benauwder gaan krijgen, het zal steeds vaker en in toenemende mate moeilijker worden omdat we uit het oog verloren hebben en steeds meer uit het oog aan het verliezen zijn, wie wij zijn, waar we staan en waar we onze bestaansrecht vandaan halen.
Als we steeds verder verwijderd raken van ons Bron van bestaan, het overtreden van geboden als norm gaan zien, zal de dag van afrekenen komen als een Dief in de nacht.

Samen met moeder aarde stevenen we af op de afgrond, je zal het niet willen geloven, maar de point of no return is inmiddels allang bereikt, omkeren van de weg die we mondiaal zijn ingeslagen is al een tijdje gepasseerd station, nu is het nog een kwestie van kiezen en afwachten, niet lijdzaam, maar hard werkend en vooral voor elkaar, afwachten, getuigend van een betere Weg, door een betere Waarheid, meevoerend naar een beter Leven.

Doorgaan op de oude voet of verder kijken dan ons neus lang is en langs de ellende omhoog kijken want Verlossing komt, komt van boven van de Vader in de hemel, van de Allerhoogste God, van de Schepper en Herschepper van hemel en aarde.
Nieuw jaar herinnert ons eraan dat Yeshua naar deze aarde kwam, Hij zag en Hij overwon. Daar kun je deel aan hebben of niet.
Of je leeft pseudo zorgeloos verder, of je neemt je zorgen om alles serieus en de Oplossing voor onze zorgen en problemen ook.

Iedere dag is een goeie om het met twee handen aan te pakken en je eigen tij en wellicht dat van een ander ook te keren, waarom dan niet ermee beginnen op 1.1.2020.
Tenslotte is het nieuwe jaar iedere keer weer het moment van bezinnen, vooruit kijken en frisse nieuwe voornemens, wat zou het mooi zijn als het voornemens zijn die een goede basis vormen voor een toekomst van hoop, liefde, geluk, goedheid, trouw en genade.
Als je dan bedenkt dat het allemaal ook nog eens binnen handbereik is, en dat deze (ikke zei de gek) roepende in de woestijn een klein lichtje mag zijn op weg naar de toekomst, op het pad naar de troon van God, dan kan ik het niet makkelijker maken, wel leuker en beter.

Moet gezegd, dat vraagt lef, kracht, wijsheid en inzicht, om radicaal je leven te om te gooien ten goede, ik wens je vandaag en voor het nieuwe jaar die radicaliteit van harte toe.

Job 36:21-23 Pas op, wend je niet tot onrecht, omdat je die zou verkiezen boven de ellende. Zie, God is hoog verheven door Zijn kracht; wie is een Leraar als Hij? Wie heeft Hem Zijn weg voorgeschreven? Of wie heeft gezegd: U hebt onrecht gedaan?

Reacties

Populaire posts