coronadag - herdenkingsdag

Exodus 20:8 Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt.


Het ligt in de lijn der verwachting dat we dit jaar, het jaar dat niet geteisterd werd door corona, maar door alle maatregelen die omtrent deze rondwarende virus werd genomen, een dag van herdenking zullen houden. Het is de bedoeling dat we deze dag houden op 6 Oktober 2020. 
We doen dit blijkbaar om stil te staan bij alles wat ons is overkomen, bij al het nieuwe, bij al het abnormale, waarbij de nodige slachtoffers zijn te betreuren. Persoonlijk ontgaat mij de zin of nut ervan, want los van de hysterie rondom dit "nieuwe" virus, waar al meerdere stammen decennia over de wereld gaan, sterven er ieder jaar een gelijk aantal mensen aan allerlei andere virussen, waarbij deze Covid geen nieuwe is, maar waarbij wij hier wellicht te maken hebben met een al dat niet gemanipuleerde stam. Wat mij betreft herdenken we niet het aantal doden die wij betreuren, maar de achterlijkheid hoe we ermee om zijn gegaan. De dagelijks focus op de aantal besmettingen, zieken, opnames en gestorvenen. De geschiedenis leert ons, dat als we dit ieder jaar hadden gedaan, buiten deze virus variant om, we nog veel sneller hadden gezegd, waar gaat dit over, wat willen ze ons nu vertellen en wat is de reden van dit angst bewind, wat is het verschil met de jaren ervoor. Maar oké, we staan nu waar we staan, en we gaan herdenken wat ons is overkomen.
En gedenken, laat ik dat niet vergeten te vermelden, is altijd goed, stil staan bij het vanwaar, waartoe en waarheen.

In het oude testament van de bijbel, het eerste gedeelte, wordt in het tweede boek, Leviticus genaamd, een tempeldienst beschreven.
Deze dienst was erop gericht om de mensen te leren hoe God zijn plan ten uitvoer zou gaan brengen om de mens, jij en ik, te verlossen van de vloek van de zonde, (met de eeuwige dood tot gevolg), die zij over zichzelf had afgeroepen door te zondigen tegen God en Zijn geboden.
Ongehoorzaamheid lag ten grondslag aan het feit dat de dood zijn intrede had gedaan en dat ziekten, verderf, oorlogen, en natuurrampen ons lot zou worden en over ons zou gaan heersen vanaf dat moment.
 
Natuurlijk heeft God het er niet bij laten zitten en een plan ten uitvoer gebracht die de mens op een weg zou zetten om te herstellen, te genezen, en te verlossen van deze dodelijke gang naar de afgrond.
Dit plan hield in dat je iedere dag in de gelegenheid werd gesteld om je kwade en zondige daden en gedachten, met een berouwvol hart bij God te brengen, die ons kan en zal vergeven, op basis van de belofte die God aan Eva had gedaan. Een heel pakket aan maatregelen, verordeningen en wetgeving moest de mens helpen te gaan zien en inzien dat Iemand zou komen die de zonde definitief teniet zou doen, onze relatie met God zal herstellen en ons daardoor eeuwig leven kan aanbieden, een leven in liefde, vrede en harmonie met de ware levende God, precies zoals het vanaf het begin bedoeld was. 
Een relatie waarbij God samen met ons door het leven gaat, waarbij wij iedere dag met Hem mogen wandelen.

Genesis 3:8 En zij hoorden de stem van de HEERE God, Die in de hof wandelde, bij de wind in de namiddag....

In deze dienst met zijn gebruiken en rituelen stierven er iedere dag dieren in de plaats van de zondige mens, wat een verwijzing was naar Jezus. Jezus die naar de aarde zou komen om de sterven voor de mens, en de mens die dit offer accepteerde als in zijn plaats, die zou daardoor deel krijgen aan Zijn Goddelijk eeuwig leven.

Johannes 1:29 De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!

Al die jaren, al die eeuwen werden er dieren geofferd, werden lammetjes ter slachting geleidt, om te sterven voor de zonde van de mens, voor de mens in de plaats als een verwijzing naar het echte Lam dat eens zou komen. Er moest bloed vloeien, zonder bloed zou er geen vergeving kunnen plaatsvinden. Iedere dag moest er geofferd worden, iedere dag moest er vergeving gevraagd worden, maar ook ieder jaar. 
Een keer per jaar was er een grote belangrijke herdenkingsdag. Dat was een dag van oordeel, van verootmoediging, een dag van verzoening, een gedenkwaardige dag, een dag om in eenvoud, nederigheid en vol eerbied bij stil te staan, te herdenken, te vieren.
Deze herdenkingsdag, zou alle andere dagen moet oplichten, niet overschaduwen, maar verlichten, omdat het een dag is van hoop en leven. Er is geen andere dag wat zo uit zijn voegen barst van geloof, hoop en liefde als deze.

Leviticus 16:29-31 Dit is voor u tot een eeuwige verordening: u moet in de zevende maand, op de tiende dag van de maand, uzelf verootmoedigen en geen enkel werk doen, de ingezetene niet, en de vreemdeling die in uw midden verblijft, evenmin. Want op deze dag wordt voor u verzoening gedaan om u te reinigen. Van al uw zonden wordt u voor het aangezicht van de HEERE gereinigd. Het is voor u sabbat, een dag van volledige rust, opdat u uzelf verootmoedigt. Dit is een eeuwige verordening.

Als we die dag nou eens naar voren halen, en daarvoor alle andere dagen inruilen, een dag van eeuwigheidswaarde, die alle andere memorabele, vluchtige en van voorbijgaande aard dagen afschaft, dagen die uiteraard mooi zijn om bij stil te staan, maar voor de toekomst, voor de eeuwigheid, geen enkele waarde vertegenwoordigen, dat zal de burger moed geven, omdat het hem de mogelijkheid biedt, zijn leven, maar dat ook van iedere naaste in het juiste perspectief te zien, een dag als zegen voor hemzelf, voor de gemeenschap, voor de maatschappij en tot eer van de Allerhoogste God.

Vergeet alle andere dagen, vergeet herdenkingen zoals de aankomende coronadag, een dag die ons helpt herinneren hoe verwoestend het aardse zonde en onder een vloek gebukt leven kan zijn, gedenk de Bijbelse dag van verzoening, van hoop, recht en rechtvaardigheid, gedenk de geboorte, het sterven en de opstandig van onze Verlosser en Heiland, gedenk onze Leraar en Trooster de Heilige Geest, gedenk dan ook de Bijbelse shabbat, de dag die zijn licht laat schijnen op de Schepper van hemel en aarde, jouw Maker, die dit alles mogelijk heeft gemaakt, die alles heeft gemaakt.
De dag die verkondigd dat jouw bestaansrecht, jouw toekomst en jouw hoop komt van Hem die jouw verlossen kan, die  hemel en aarde gemaakt heeft, waarbij wij tevens mogen denken aan en de hoop kunnen koesteren op, dat Hij straks alles nieuw zal maken. Gods gedenkdagen zijn voortgekomen uit liefde en hebben allemaal een boodschap van hoop.
Iedere zevende dag, de zaterdag, van week op week mogen wij vieren, dat het een dag is vol van vreugde, en hoop voor de toekomst, omdat we God ermee gedenken, de Bron van al het goed, de Bron van ons bestaan, de Bron van de overwinning en vernieuwing de Bron van deze vrucht:

Galaten 5:22 liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Reacties

Populaire posts