waak over je gedachten

Spreuken 4:23 Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.


1) Gedachten koesteren, herhalen, vaak aan denken.

Kolossenzen 3:1,2 Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit.  Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn,
 
Als je lang genoeg heel vaak aan iets denk, als je bepaalde gedachten heel vaak herhaalt of koestert, leggen je hersenen daarvoor een pad aan, waardoor het een reflex gaat worden, je gaat dan op automatisch.

2 Korinthe 3:18 Wij allen nu, die met onbedekt gezicht de heerlijkheid van de Heere als in een spiegel aanschouwen, worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid, zoals dit door de Geest van de Heere bewerkt wordt. 
  • onbedekt gezicht = met aandacht
  • spiegel = Gods woord
De mens kan zijn gedachten en daden niet veranderen zonder de Geest, waarbij Gods Geest Zijn Woord gebruikt om te hervormen en te vernieuwen, door ons te overtuigen van zonde en van oordeel, door waarheid en licht. 

Waar je naar kijkt of je gedachten mee voedt, beheerst op termijn en op zeer subtiele wijze hoe je denkt en handelt, als je je gedachten wilt veranderen, verleg je je focus.

2) Niet elke gedachte is waarheid of realiteit


1 Johannes 3:20 Want als ons hart ons veroordeelt, God is meer dan ons hart, en Hij weet alle dingen. 21. Geliefden! Als ons hart ons niet veroordeelt, hebben wij vrijmoedigheid om tot God te gaan; 

Negatieve gedachten over jezelf komen van satan, negatieve gedachten over onze familie komen van satan, negatieve gedachten over anderen komen van satan. Het zijn geen gedachten die per definitie waar hoeven te zijn, eerder het tegenovergestelde, als ze ook nog eens gebruikt worden om met deze en gene daarover te praten, wat we ook wel roddelen is dat een extra aanwijzing dat het niet van God komt, omdat God liefde is en hoopvolle gedachten over ons koestert, gedachten van vrede. 
Gedachten waarom overkomt mij dit of dat, waarom gebeurt dit in mijn leven, en deze gedachten zijn aanleiding om boos te worden op God, dan komen ze van satan, die erop uit is om God in een verkeerd daglicht te zetten om zo een wig te drijven tussen God en jou. 

1 Johannes 4:18 Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit. De vrees houdt immers straf in, en wie vreest, is niet volmaakt in de liefde. 19. Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefgehad heeft. 

Ook als we het leven niet begrijpen, ook als we niet begrijpen hoe God regeert, we mogen bouwen op Gods woord dat Hij regeert met liefde

1 Johannes 4: 20. Als iemand zou zeggen: Ik heb God lief, en hij zou zijn broeder haten, dan is hij een leugenaar. Want wie zijn broeder, die hij ziet, niet liefheeft, hoe kan hij God liefhebben, Die hij niet gezien heeft? 21. En dit gebod hebben wij van Hem, dat wie God liefheeft, ook zijn broeder moet liefhebben. 

3) Vervang oude en negatieve gedachten met nieuwe gedachten.


Romeinen 12:2 En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is. 

Het leegmaken van je geest is een oosterse filosofie die grote gevaren met zich mee brengt, de bijbel zegt niet dat we onze geest moeten leegmaken, maar vullen moeten met goede of betere gedachten.
voor betere gedachten moeten we mediteren over Gods woord en daar onze geest op richten en onze gedachten mee vullen.
Jezus leert ons met het uitdrijven van een boze geest, dat als je die leegt niet opvult met een goede geest, met goede gedachten, met Gods woord, dan komen er zeven duivelen, zeven boze geesten, zeven negatieve gedachten voor in de plaats en is je situatie uiteindelijk erger als in het begin, wellicht staat hier zeven niet voor letterlijk zeven, maar voor volheid en neemt het boze je volledig in haar macht. Leegte die er ontstaat zal altijd opgevuld worden, de vraag aan jou is waar laat jij het mee vullen? 

2 Korinthe 10:5,6 Want wij breken valse redeneringen af en elke hoogte die zich verheft tegen de kennis van God, en wij nemen elke gedachte gevangen om die te brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus, en wij staan gereed om elke ongehoorzaamheid te bestraffen, zodra uw gehoorzaamheid volkomen zal zijn. 

Verkeerde negatieve gedachten, onheilige onreine gedachten, over jezelf, over anderen over God en Zijn woord, die ons afbrengen van Gods doel, ons afbrengen van gehoorzaamheid aan God, die vijandschap brengen tussen Gods liefde en Zijn plan om ons te redden, die ons laten twijfelen aan het goede werk wat Gods Geest in ons bewerkstelligt, breng ze bij Jezus in gebed en laat ze door Hem wegnemen, vangen, bestraffen en wegvoeren. Als de Heilige Geest dit soort gedachten bestraft, dan bestraft Hij satan, als Hij deze gedachten van ons wegneemt dan stuurt Hij satan weg bij de deur van ons hart. 

4) Analyseer je gedachten, onderwerp ze aan een grondig onderzoek.


Jakobus 3:14-18 Wanneer u echter bittere afgunst en eigenbelang in uw hart hebt, beroem u dan niet en lieg niet tegen de waarheid. Dat is niet de wijsheid die van boven komt, maar ze is aards, natuurlijk, duivels. Want waar afgunst en eigenbelang is, daar heersen wanorde en allerlei kwade praktijken. Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd. En de vrucht van de gerechtigheid wordt in vrede gezaaid voor hen die vrede stichten. 

Vraag jezelf af waar bepaalde gedachte vandaan komen, komen ze van God of van satan, en wat zou de uitkomst van deze gedachten zijn als je die gehoorzaam volgt en er aan toegeeft?
Als jouw gedachten je niet dichter bij God brengen, als gedachten je niet iets positiefs brengen, je niet opbeuren, als jouw gedachten je niet een beter mens laten zijn, depressief maken en de oorzaak zijn van een ongelukkig leven, een afstand creëren tussen jou en God, tussen jou en je naaste, dat je negatief gaat denken over jezelf, dan zijn het geen gedachten die van God komen. Dit zijn gedachten die niet van boven komen van maar van onder, van satan, van de vader van de leugen, die een moordenaar is vanaf het begin. 

5) Gedachten leiden tot acties, acties leiden tot gedachten.


Spreuken 16:3 Wentel uw werken op de HEERE, en uw gedachten zullen bevestigd worden.

Het zijn niet alleen gedachten die leiden tot acties, ook acties kunnen aanleiding zijn tot bepaalde gedachten, tot een bepaalde manier van denken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het heel belangrijk is waar je je mee bezighoudt, je activiteiten leiden tot bepaalde gedachten, boos reageren lijdt aanhoudend tot boze gedachten, en kan aanleiding zijn tot het verbreken van relaties, negatief doen, is aanleiding gebleken tot depressief gedrag, leuke, vrolijke en blijde activiteiten waren aanleiding tot heel veel meer vreugde en blijdschap in ons leven. 
Wat je doet heeft dus blijkbaar een grote invloed op hoe je denkt en hoe je gaat voelen. Wil je je gedachten veranderen, verander dan je activiteiten. 

Spirituele activiteiten helpen je om anders te denken, bidden, Bijbelstudie, stille tijd, aanbidding, erediensten of evangelisatie campagnes, helpen je om andere gedachten te krijgen, om je anders te gaan voelen, anders in het leven te staan. 

6) Onze gedachten willen en kunnen veranderen.


1 Thessalonicenzen 5:23 En moge de God van de vrede Zelf u geheel en al heiligen, en mogen uw geheel oprechte geest, de ziel en het lichaam onberispelijk bewaard worden bij de komst van onze Heere Jezus Christus. 
  • te weinig slaap
  • te veel suiker
  • te weinig beweging
  • te veel stress
Deze twee te veel van het te weinig en twee te veel van het te veel is slecht voor onze lichamelijk en geestelijke gezondheid en zal op een zeer negatieve manier ons denken, onze gedachten beïnvloeden.
Onze gedachten kunnen we veranderen als we dat willen, we mogen God vragen om ons de kracht en het inzicht te geven, gedachten te veranderen die ons of anderen naar beneden halen.

7) Scherm je hoofd af voor verkeerde gedachten.


Filippenzen 4:8,9 Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat. Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn. 

Voor verkeerde, negatieve, onheilige en onreine gedachten kun je je afschermen, daar zijn filters voor om je er tegen te beschermen.
God geeft ons de kracht en de macht om te kiezen en ernaar te leven. God geeft ons de mogelijkheid om onze gedachten niet te vullen met onwaarheden die vaak via film en andere vormen van media tot ons komen. We moeten ons iedere dag afvragen, kunnen we datgene waar we mee bezig zijn of waar onze gedachten en verlangens naar uitgaan voor God brengen, kunnen we dit meenemen in onze levenswandel met God, is dat wat ik doe, denk, voel of nalaat geschikt om er mee naar God toe te gaan en in zijn nabijheid te brengen. Kan ik God betrekken in datgene waar ik mee bezig bent, wat mij bezighoudt in gedachten en doen en doe ik Zijn wil in alles wat ik doe. 

Als onze gedachten ons negatief beïnvloeden, over ons zelf of over anderen, kunnen, mogen en moeten we God vragen om daar Zijn Geest in ons het goede uit te werken. God die de Schepper is van hemel en aarde, die ons lijf geformeerd heeft uit het goede van de aarde, Hij die ons brein gemaakt heeft, kan ons helpen om onze negatieve gedachten te veranderen, om de wegen die in ons brein zijn aangelegd en ons negatief beïnvloeden om te leggen, om nieuwe en betere paden aan te leggen, zodat onze gedachten hervormen en vernieuwen, waardoor ook ons handelen ons doen en laten positief veranderen. Bid en waak, en bewaar boven alles ons hart voor onreinheid, onrechtvaardigheid, oneerlijkheid, leugens en alles wat niet deugd en wat geen lof en eer verdiend. 

God heeft Zijn Heilige Geest te sturen om ons leven een betere richting te geven, een betere weg in te laten slaan, een weg van hoop en vrede, het is Gods Geest die ons kan helpen om te veranderen. 

Galaten 5:22 De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

bron: Mark Finley

Reacties

Populaire posts