winkels dicht op zondag?!

Jeremia 17:21-23 Zo zegt de HEERE: Wacht u er omwille van uw leven voor om op de sabbatdag een last te dragen en die door de poorten van Jeruzalem binnen te brengen. Ook mag u op de sabbatdag geen last uit uw huizen naar buiten brengen en geen enkel werk mag u doen. U moet de sabbatdag heiligen, zoals Ik uw vaderen geboden heb. Zij hebben echter niet geluisterd en hun oor niet geneigd, maar zij waren halsstarrig door niet te luisteren en geen vermaning te aanvaarden.

Yes, weer een stap dichterbij. Waar dichterbij vraag je je misschien af? Nou dat ga ik je dan nu uitleggen.
Ze willen de Koopzondagen gaan schrappen, en het doel heiligt natuurlijk de middelen, nl Covid-19 bestrijden.
Uiteraard vaak en zeker in dit geval, ligt daar altijd wel een niet Bijbelse reden aan ten grondslag, maar die later alsnog door deze en gene religieuze organisatie zal worden overgenomen, take note, mark my words, see it happen, right before your eyes.
Ik zie dan ook met grote belangstelling de eerste nieuwsberichten tegemoet dat een bepaalde kerk waarvan ik de naam niet zal noemen, maar die priesters en kardinalen na kindermisbruik gewoon aanlaat om hun "verheerlijkte” werk te laten voortzetten, (waar dan weer tegenover staat dat wel één van de hoogstgeplaatste religieuze leiders op staande voet uit zijn functie is gezet vanwege een verkeerde en zeer risicovolle investering die hij gedaan had, met minder succesvolle gevolgen als resultaat) claimt dat zij dit al eeuwen verkondigen, onder de noemer: zondagsrust.

Dus mochten jullie straks via welk media aparaat dan ook vernemen dat het ook vanuit de Bijbel zo is gedacht dat de zondag een belangrijke rol heeft gespeeld voor de wekelijkse rust, mede als dag van aanbidding, dan help ik je nu alvast uit je droom, maar ook herinneren. Dat is het dus niet, het is en heeft geen Bijbelse grondslag, omdat de zondag in de plaats is gekomen van de shabbat.

Genesis 2:2,3 Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die, want daarop rustte Hij van al Zijn werk, dat God schiep door het te maken.

De shabbat is een dag die God in Zijn wet heeft opgenomen om te gedenken, te vieren, te rusten en Hem te aanbidden als de Schepper van hemel en aarde, als Rechtmatige Wetgever en als liefdevolle Vader. De shabbat als laatste dag van de zeven, een dag na een werk-, en succesvolle week van noeste en scheppende arbeid.
De zondag daarentegen  is een verzinsels van de mens. Keizer Constantijn de Grote, een bekeerling tot het "christendom", in de vierde eeuw in het jaar 321 nChr.,  heeft deze dag als het ware geïntroduceerd om voor de lieve vrede wil een gemeenschappelijk dag van rust te vieren, altijd goed voor de gemeenschapszin. 

7 maart 321- Keizer Constantein de Grote laat per decreet de Dies Solis (dag van de zon) de tegenwoordige zondag tot officiële rustdag uitroepen in het West-Romeinse Rijk. In de Codex Justinianus (lib. 3, tit. 12, 3) staat de eerste Zondags wet vermeld:

"Op de Heilige Dag van de Zon dienen magistraten en mensen wonende in de steden te rusten en dienen winkels gesloten te zijn. Op het land echter, mogen personen werkzaam in de landbouw hun werkzaamheden verrichten; omdat het vaak voorkomt dat een andere dag niet geschikt is voor het zaaien van graan of het planten van wijnranken."

Toen is gekozen voor de opstandingsdag van Jezus een dag die ik uiteraard graag mee vier, maar niet of nooit ten koste zal laten gaan van de dag die God heeft ingesteld, niet en nooit ten koste van Gods wetten en regelgevingen. Waarom zouden de dagen die wij verkiezen, boven de dag gesteld worden die God, onze Bron van leven heeft ingesteld, dat is echt de arrogantie ten top. Hoe zou ongehoorzaamheid aan Gods geboden überhaupt bij kunnen dragen aan het eren van de Allerhoogste? Waar is de liefde voor God als wij geboden van mensen boven de geboden van God stellen, en waar is de liefde van Gods Zoon voor de Vader als Hij naar de aarde is gekomen om Gods wetten weg te doen, ze aan het kruis te nagelen, zodat we God niet meer hoeven lief te hebben boven alles?

Exodus 20:8-11 Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.

Als we nu kijken naar wet en regelgeving vooral ten tijde van een rondgaande virus, waarbij men noodverordeningen en zelfs een extra wet wil maken om een relatief "groot" probleem de baas te worden, dan is het natuurlijk heel raar, dat je, je niet zou houden aan die verordeningen en regelgevingen, en het zou ook heel raar zijn als er bij overtreding niet gehandhaafd gaat worden. 
Handhaven is een recht en een plicht, en dat geldt niet alleen aardse wetgevingen, verordineert door regeringen maar geldt zeker en bovenal ook voor het vierde gebod van Gods hemelse tien geboden. Zonder handhaving is orde ver te zoeken en chaos een feit.
Zoals je in de bovenstaande tekst kon lezen roept de wet van God op om de 7e dag te herdenken, je eraan te houden en het werken te laten voor wat het is. Jij werkt niet, jij laat een ander ook niet voor jou werken, er wordt geen handel gedreven, want het zal een totale dag van rust zijn, een dag van verootmoediging, een dag van gedenken, opladen, eerbied en aanbidding, het land en zelfs de dieren zullen rusten op die dag.
Met name het vierde gebod, wat mij betreft het meest cruciale gebod, getuigd van het feit dat we hier niet toevallig zijn, maar geschapen, en dat een über Entiteit (om het toch maar eens populistisch en iet wat oneerbiedig te formuleren) ons geschapen heeft, uit liefde. Uit liefde ben jij hier! De omstandigheden daar gelaten, want die zijn vaak heel bar en boos te noemen, maar ook omstandigheden die God nooit heeft gewild, dat ligt "helaas" besloten in de zwakste schakel van alles wat God uit liefde geschapen heeft, nl de vrije wil van de mens. De wil om te beschikken, te heersen, en om te bepalen, een wil ten goede en blijkbaar ook een wil ten kwade.
Naast dat dat onze zwakste schakel blijkt te zijn is het aan de andere kant ook het meest waardevolste wat een mens van God heeft gekregen. Wij zijn geen robotten, maar mensen die uit vrije wil kiezen voor goed of voor kwaad. Die vrijheid zegt niets over het recht om verkeerde keuzes te maken, maar over de mogelijkheid om het te kunnen en we hebben het helaas gekund en gedaan.
Daarmee verwijs ik naar de situatie waar we als mens in verwikkeld zijn geraakt, en dan doel ik ten overvloede op, oorlogen, ziekten, humanitaire- en natuurrampen, dood en verderf. Deze zijn allemaal gerelateerd aan de keuzes die wij als mensen maken.

Deuteronomium 28:1 En het zal gebeuren, als u de stem van de HEERE, uw God, nauwgezet gehoorzaam bent, door al Zijn geboden, die ik u heden gebied, nauwlettend in acht te nemen, dat de HEERE, uw God, u dan een plaats zal geven hoog boven alle volken van de aarde.
2. En al deze zegeningen zullen over u komen en u bereiken, wanneer u de stem van de HEERE, uw God, gehoorzaam bent:...

De bijbel verwijst daar regelmatig naar, dat het niet doen van Gods wil, niet luisteren naar Hem en het niet eerbiedigen van zijn wetten, wetsverachting is, het verachten van morele en natuurwetten, waarbij wij onze eigenwijsheid boven die van onze Schepper stellen en zo onze eigen regels en beleid gaan bepalen, en kijk om je heen waar het ons gebracht heeft. Want toen God in het begin alles geschapen had zei Hij: en zie alles wat Ik gemaakt hebt, het is goed en zeer goed.
De wekelijke shabbat getuigd daar van, getuigd van God als Schepper, getuigd van Zijn niet te doorgronden scheppingskracht. 

Openbaring 14:6-7 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en volk. En hij zei met een luide stem: Vrees God en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen. En aanbid Hem Die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.

Door alle eeuwen heen is de 7e dag als een getuigenis achtergebleven in ons aards bestaan. Het jaar, de maand de dag zijn een natuurkundig verschijnsel, terug te herleiden naar hoe onze wereld draait. De week zullen hoe grondig we ook alles op aarde en buiten de aarde onderzoeken niet vinden. De week is geen natuurkundige wetmatigheid, geen menselijk verzinsel, noch komt het voort uit pure toeval, maar is een Goddelijk gegeven. Niets in de natuur geeft de mogelijkheid, of is ooit aanleiding geweest, tot het maken of instellen van een week. Dit gegeven, deze onomkeerbare en vast fundament van ons dagelijks bestaan heeft een Goddelijke oorsprong.

Ik denk dat het niet een hele rare gedachte is om te stellen dat als we de week zouden loslaten, wij in al ons doen en laten totaal en nog meer dan we al zijn, in verwarring zullen achterblijven, de aarde in verval zal geraken en dat chaos een natuurlijk gevolg zal zijn.
De zondagsviering heeft weliswaar de week instant weten te houden, maar het terzijde schuiven van de shabbat is helaas een perfect voorbeeld van, afval, verderf, zonde en dood. Met het terzijde schuiven van dit getuigenis, doen we ons recht op bestaan geweld aan, net zoals we door de eeuwen heen druk doende zijn geweest tot op de dag vandaag om moeder aarde geweld aan te doen. De mens op de voorgrond en God naar de niet meer waarneembare achtergrond schuiven zet onszelf op grote achterstand waarbij we ons recht op bestaan, onze kwaliteit van leven, onomkeerbaar op het spel hebben gezet. 

De shabbat heeft bijna 1700 jaar geleden plaats moeten maken voor de dag van de Zon, de zondagsrust was een feit en bijna alle denominaties zijn door de tijd heen, hun moeder kerk daarin gewillig gevolgd. Maar ook deze rust heeft de tand des tijds niet helemaal kunnen doorstaan en is inmiddels door de 24Uurs economie ingehaald. Door de economie is ook deze door de mens ingestelde dag van rust onder druk komen te staan en door de jaren heen kwam het steeds vaker voor dat op zondag de winkels open gingen. De 24uurs economie begon serieuze vormen aan te nemen en is uiteindelijk een feit geworden. Maar de 24uurs economie heeft ons niet dat gebracht waar we op gedoeld en gehoopt hadden, het heeft niet die rust gegeven die wij ermee gedacht hadden te creëren. Het heeft zelfs God niet die eer gebracht die er mogelijk in besloten zou hebben gelegen, hoewel God daar helder over is en niet mis te verstaan wat over zegt in Zijn woord.

Mattheüs 15:8,9 Dit volk nadert tot Mij met hun mond en eert Mij met de lippen, maar hun hart houdt zich ver bij Mij vandaan; maar tevergeefs eren zij Mij, omdat zij leringen onderwijzen die geboden van mensen zijn.

Hoewel de mensen niet meer gehaast en gestresst naar huis hoeven te racen om nog boodschappen te kunnen doen, heeft het ons niet veel rust, maar eerder meer onrust gebracht en veel meer druk gezet op het fenomeen geld verdienen en consumeren. We zijn niet alleen een verzorgingsmaatschappij geworden maar ook een excessieve verbruiksmaatschappij, met een extreem consumerend gehalte.
De avondklok is ook bijna al een feit, en de zondagsrust zal niet ver meer zijn van; afgedwongen worden vanuit regeringswege, en zo worden de eerste stappen zichtbaar die gezet zullen gaan worden, waarbij kerk en staat heel veel dichter naar elkaar toe zullen gaan groeien en straks de maatschappij gaan regeren vanuit deze samensmeltende constructie. Gezondheid, veiligheid, rust, vrede, harmonie en een goede economie zal ogenschijnlijk fundament worden als de grondslag voor dit samengaan.

Het is een hele gevaarlijke constructie en het zal heel veel druk gaan zetten bij anders denkenden, vooral bij mensen en gelovigen die vanuit de bijbel de normen en waarden heel hoog in het vaandel zullen houden, zij zullen zich met name daardoor meer en meer richten naar God en Zijn geboden en die ten alle tijden stellen boven geboden en wetten van mensen.
Het lijkt mij onnodig, maar ik doe ik het toch, ik ga u toch even kort in herinnering brengen en laten stil staan bij, hoe dat nou uiteindelijk uitwerkt dat samengaan van kerk en staat, en ik doe dit met name omdat we zo snel vergeten wat een dergelijke constructie heel veel narigheid en bloedvergieten kan veroorzaken, ik noem u de middeleeuwen. Niet alleen een donkere periode omdat de kwaliteit van leven veel te wensen overliet, maar wijs u met name op de verschrikkelijke vervolging door de kerk, met de staat als handhaver, die ongenadig en onmenselijk hard optraden tegenover diegene die anders dachten en met name anders geloofden.
De inquisitie was succesvol omdat de Staat zich voor het karretje van de Rooms-katholieke Kerk liet spannen met als gevolg meer dan 100.000.000, ik schrijf honderd miljoen, geregistreerde doden.
Dat was toen waarbij tegelijkertijd de vraag reist; gaat dat weer gebeuren, zijn we veranderd, hebben we geleerd? Met een bezwaard hard, kijkend naar het meer recentere verleden, naar 75 jaar terug en naar waar we nu staan dan kan ik maar één conclusie trekken, ja we weten veel meer als toen, maar het heeft ons geen stap dichter gebracht bij humaan zijn, gebleken is dat er geen destructiever wezen op aarde rondloop als de mens. Want qua tijd en dus veel dicher bij huis, bij het nu zien we landen in puin geschoten worden in een middels al jaren durend conflicht in het midden oosten.

De bijbel heeft dit in het boek Daniel en Openbaring voorzegt, en dan praten we toch al gauw over meer dan 2300 jaren geleden. Ik ben derhalve heel erg benieuwd hoe en hoe snel dit zich verder gaat ontwikkelen en hoe veel meer Gods geboden met voeten getreden zullen gaan worden om de "goede" koers die de mens in haar naïviteit denkt ingeslagen te zijn voor vrede, gezondheid, geluk en harmonie kracht bij te zetten.
Persoonlijk denk ik ook vanuit Gods woord dat wat wij hier op aarde met ons destructieve en ondanks ons destructieve gedrag alles in stand denken te houden, het toch allemaal verloren zal gaan. Niet per toeval maar op basis van wetmatigheid. Want daar waar wij het heft in handen hebben genomen, de regie van God dachten te moeten overrulen, het beter te weten, wijzer denken te Zijn dan Hij die ons gemaakt heeft, die hemel en aarde gemaakt heeft, is het vanaf dat moment, onomkeerbaar bergafwaarts gegaan, alleen maar bergafwaarts gegaan, gevoed door het blijven overtreden van morele en natuur wetten.

Ben ik een pessimist, ben ik een doemdenker, nee alles behalve. Mede door het feit dat als de mens zicht weer gaat richten op God, zich richt naar Zijn wetten en Zijn verordeningen, niet de de dag van de zon, maar de shabbat in ere hersteld omdat dit een eerbetoon is aan de enige Almachtige en Leven God, dan is er licht aan het einde van de tunnel, dan glooit er hoop en leven aan de horizon, nl een nieuwe Horizon, een Horizon van leven, liefde, geluk, vrede en harmonie die door Jezus Christus is gevestigd, God Koninkrijk!

Openbaring 21:1-7 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Let's make Gods Kingdom great again!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts