goede voornemens

Mattheüs 5:17-19 Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen. Want, voorwaar, Ik zeg u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is. Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen.


Laten we het jaar eens goed beginnen. Oud en nieuw heeft iets magisch lijkt wel. Vandaag leven we in vrede of in oorlog, vandaag hebben we te dealen met zorgen, ziekte en aanverwante problemen, vandaag kleppert de brievenbus even niet, maar net als andere dagen liggen ook nu weer de brieven van de belasting en andere vormen van schrijven zoals rekeningen die ons zorgen baren op de loer.
Als we objectief kijken naar vandaag, de eerste dag van het nieuwe jaar, dan is deze niet anders dan andere (vrije)dagen en gaat alles natuurlijk gewoon door zoals het de dagen ervoor ook ging. Maar toch heeft deze dag iets wat andere dagen niet hebben. We hebben wat afgesloten vinden we, dat denken we en daarom voelt het ook zo, vandaag op de eerste dag van het jaar hebben we iets achter ons gelaten. Zo praten we ook als we jarig zijn, op die dag zijn we een jaar ouder geworden, wat natuurlijk helemaal niet zo is, we zijn net als gisteren weer een dag verder in de tijd, los van het feit dat we een jaar geleden ook nieuw jaar hadden of jarig waren. 

Maar toch, we sluiten af en openen iets nieuws, van het oude jaar hebben we afscheid genomen, want 2020 komt niet meer terug, gisteren komt niet meer terug, alles wat gebeurd is en achter ons ligt komt niet meer terug, moet je ook niet aan vast willen houden, zeker niet aan het negatieve deel ervan, maar het ligt achter ons, en staan we op deze dag op het "kruis"punt om als het ware opnieuw te beginnen. De realiteit is uiteraard van een totale andere orde, want (ff de koe bij de horens) de pandemie (en ik weiger om het jaar met de c te beginnen) was er eergisteren, gisteren en vandaag op de eerste dag van het nieuwe jaar ook, en ook vandaag zijn we een jaar verder en "vieren" we zijn aanwezigheid. De landen waar grote hongersnood heerst, heeft nog steeds te kampen net als gisteren en eergisteren met dit brute en totaal onnodig fenomeen, en nog maar niet te spreken over landen die met elkaar in een afschuwelijke en viese oorlog zijn verwikkeld, dat is vandaag niet anders helaas.

Maar toch, we sluiten af en openen iets nieuws, een nieuwe dag, een nieuw jaar, een nieuwe periode, met nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden, en zo zouden we iedere dag moet sluiten en openen en niet te veel omzien om te treuren maar om moed te vatten, want waar leven is, is hoop, hoop om nieuwe wegen te bewandelen, nieuwe bronnen aan te boren, maar ook oude goede gewoonten, voornemens, regels, wetten, orde, reinheid, regelmaat en rust weer op te pakken en of voort te zetten.
Het oude is niet weg, het heeft iets gedaan, het heeft iets met ons gedaan, het heeft ons gekneed en gevormd en ook op bepaalde, of totaal andere gedachten gebracht.
Het oude is niet weg en het oude is niet beter dan het nieuwe, vroeger was idd niet altijd alles beter dan het heden, maar het heeft een basis gelegd, een fundament gegeven om op verder te bouwen en oude fundamenten kunnen hele goede fundamenten zijn. 
Kijk maar eens naar de door de jaren heen toegenomen aardbevingen, we zien dat oude gebouwen die op oude fundamenten zijn gebouwd blijven staan, als pilaren die vertrouwen uitstralen en zekerheden bieden voor de toekomst, zoals de toren van Pisa. Fundamenten die met zorg en wijsheid zijn gelegd, fundamenten waar over nagedacht is en die ons de toekomst helpen indragen.

Zo is ook onze aarde gebouwd, gefundeerd op een goede basis, die vertrouwen ademt en hoop biedt.

Job 38:4-11 Waar was u toen Ik de aarde grondvestte? Maak het bekend, als u echt inzicht hebt. Wie heeft haar afmetingen bepaald? U weet het immers wel. Of wie heeft het meetlint over haar uitgespannen? Waarop zijn haar pijlers neergezonken? Of wie heeft haar hoeksteen gelegd, toen de morgensterren samen vrolijk zongen, en al de kinderen van God juichten?
Of wie heeft de zee met deuren afgesloten, toen zij losbarstte en uit de baarmoeder naar buiten kwam, toen Ik haar een wolk gaf als kleding, en de donkere wolken als haar omslagdoek.
Ik stelde haar Mijn grens, en plaatste een grendel en deuren en zei: Tot hiertoe mag u komen en niet verder, hier zal zich een grens stellen tegen de glorie van uw golven.

Zoals de hemel en de aarde, zoals het Universum is gebouwd en gegrondvest voor het fysieke, zo is er ook een fundament gebouwd voor het geestelijk, ook daar heeft dezelfde Bouwer en Schepper een stevig en onveranderlijk fundament gelegd, een fundament waarop we gemeenschappen kunnen bouwen, een fundament waarop we maatschappijen kunnen stoelen, waarop een sociaal, geestelijk en spiritueel leven gesmeed kan worden, die overloopt van normen en waarden, waar, liefde, veiligheid, geluk, vrede, harmonie en eeuwig leven de basis standaarden vormen. 

Exodus 20:1-18 Toen sprak God al deze woorden:
Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft.
U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen.
U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.
Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.
Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de HEERE, uw God, u geeft.
U zult niet doodslaan.
U zult niet echtbreken.
U zult niet stelen.
U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.
U zult niet begeren het huis van uw naaste. U zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn dienaar, noch zijn dienares, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.

Oud is niet altijd beter dan nieuw, maar nieuw is ook niet altijd beter dan oud. Vanaf het begin dacht de mens dat andere wetten dan de wetten van de Schepper, de Bouwer van hemel, aarde, maatschappijen  en gemeenschappen, beter waren, dat de eeuwige universele wetten een upgrade nodig hadden en dat we onze eigen betere wereld konden creëren door eigenwijsheid.
Niets is minder waar gebleken, want al ons eigen pogen, al onze eigen wijsheden, onze so called upgrades zijn op niets uitgelopen. We staan er al een hele tijd niet zo best voor en dat vraagt om een omkeren een terug naar af, ondanks het feit dat er niet echt een weg terug is, is ommekeer toch de beste optie. Niet een optie die ons is gegeven, want onze eigen weg en opties stevenen af op een afgrond, maar toch is er een betere Weg die ons in de schoot wordt geworpen en die optie, die Weg hoeven we alleen maar te herkennen, erkennen en aan tenemen.
Daarvoor was een ingrijpen nodig van de Bouwer zelf. Dat ingrijpen heeft Hij beloofd direct na de eerste poging van de mens die dacht dat ze dmv ongehoorzaam zijn het (nog) beter zouden kunnen krijgen. God beloofde in te grijpen omdat het zoeken van ons eigen geluk door buiten de lijntjes te kleuren, de poging om het beter te doen dan onze Fundament legger, beter dan onze Levengever zelf, aanleiding was om de mens een reddende belofte te doen. Dat ingrijpen vond heel dicht bij ons als mens plaats, God vanuit de hemel kwam naar de aarde om de record straight te zetten.

Waarom kwam Jezus naar deze aarde? Mijn inziens geven de woorden uit Mattheus vijf niet veel ruimte om te speculeren, want Jezus kwam in ieder geval niet om de wet aan de kant te zetten, van zijn kracht te ontdoen of ze geheel en al te ontbinden. Als we dit even concreet maken dan zegt Jezus hier, Ik ben niet gekomen om het liegen, moorden, begeren, of het aanbidden van andere goden mogelijk te maken, Ik ben niet gekomen om een andere dag dan de shabbat in te stellen of een opening te bieden tot het onteren van je ouders, noch jullie de vrijheid te geven tot het misbruiken van de naam van de Allerhoogste. Dat is niet Mijn doel, daarvoor ben ik niet gekomen, de wet staat als een huis, de wet komt van de Vader, Hij heeft deze zelf geschreven, gegraveerd in stenen tablets, de voorloper van de Ipad, zodat ze voortdurend en voor altijd onze leidraad voor het leven zouden zijn.

Deuteronomium 6:6-9 Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat. U moet ze als een teken op uw hand binden en ze moeten als een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn. U moet ze op de deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven.

Daarmee bouw je je huis, daarmee leg je het beste fundament, daar kunnen al je goede bedoelingen en voornemens het beste op steunen, omdat ze gedragen worden door het goede en het heilige.

De enige manier om de wet te veranderen of weg te doen is als haar Maker en Gever veranderd of weg gedaan wordt. Ik denk dat die optie niet tot de mogelijkheden behoort, mede ingegeven door het feit dat Hij onze bestaansbron belichaamd.
In ons doen en laten, wekken we op z`n minst de suggestie dat God niet bestaat, omdat we leven als god in Frankrijk, "vrij" van wetten en regels, van verordeningen en voorschriften. Frankrijk het land bij uitstek wat God in de ban heeft gedaan, waarbij het leven, het geestelijk, spiritueel, sociaal etisch en hoog moraal leven ooit tot een dramatisch dieptepunt was gezakt.
Maar wat we ook suggereren door ons doen en laten en waarmee we ons hoofd en hart ook proberen te vullen en te overtuigen tegen beter weten in, God leeft en daar veranderd niemand wat aan, God leeft, Hij is de Ik ben, Diegene die Was, Die is en die Zal zijn.

Psalm 90:1,2 Heere, Ú bent ons een toevlucht geweest van generatie op generatie. Al vóór de bergen geboren waren en U de aarde en de wereld voortgebracht had, ja, van eeuwigheid tot eeuwigheid bent U God.

Numeri 23:19 God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen?

God is altijd dezelfde, God veranderd niet en zal er altijd zijn en niet aflatend Zijn liefde en redding aanbieden aan diegene die Hem zoeken, want God zal zich altijd laten vinden.

Gods wet, Gods hoge moraal getuigd daarvan, heel de wet, Gods fundament voor het Universum getuigd van liefde en gerechtigheid. Het is deze wet die ons overtuigd van onze zonde en tekortkoming, van onze fouten en gebreken en wijst ons op de Weg tot nieuw Leven en gerechtigheid. De wet leert mij dat ik begeer, dat ik jaloers ben, dat ik zaken in mijn leven aanbid op een manier die alleen God toekomt, dat ik wel op Hem lijk, maar Hem veel te vaak verkeerd voorstel, dat ik Zijn naam op een verkeerde manier overbreng op mijn directe omgeving. De wet leert mij hoe beperk ik ben en dat ik strafwaardig ben en de dood verdien, omdat ik de wet niet kan houden. De lat die God gelegd heeft en zichtbaar heeft ten toon gespreid via Zijn Woord, is te hoog gebleken, en om die reden brengt de wet ons bij Christus als sluitstuk voor het oplossen van het zonde probleem, de zonde die de dood als enige antwoord heeft.

Romeinen 10:4 Want Christus is het einde der wet, tot gerechtigheid voor een ieder, die gelooft. 

Staat hier dat Christus de wet heeft afgeschaft of ontbonden? Volstrekt niet.
Christus heeft de wet vervult, Hij is getrouw gebleven tot in de dood, in het doen van de wil van de Vader, iets wat we niet kunnen zeggen van Adam en Eva, iets wat we al helemaal niet kunnen zeggen van onszelf.
Wij zijn belast met erfzonde, en hebben de natuur van de eerste mens die gevallen is in zonde door ongehoorzaamheid geërfd. 

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Zo komen wij ter wereld, zo worden wij op de aarde gezet door onze ouders, omdat mijn ouders op dezelfde manier op de wereld zijn gekomen, en zo ook hun ouders en ga zo maar door. 
De wet getuigd daarvan, de wet geeft mij als een spiegel inkijk in mijn zijn, in mijn ziele status, een gevallen natuur die vanaf de geboorte in rebellie is tegen Zijn Maker.

Romeinen 7:7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de wet zonde? Volstrekt niet! Ja, ik zou de zonde niet hebben leren kennen, tenzij door de wet; immers, ook van de begeerlijkheid zou ik niet geweten hebben, indien de wet niet zeide: gij zult niet begeren.

Christus offer, Zijn kruisiging heeft wel een einde gemaakt aan de macht van de wet om zondaars die berouw hebben en zich oprecht bekeren, te veroordelen tot de dood, maar daarmee is de wet zelf niet afgeschaft. Dat Christus het einde van de wet is betekend dat Hij de vervolmaking van de wet is, d.w.z. op volmaakte wijze zich gehouden heeft aan Gods geboden, als een voorbeeld voor ons. Het woord 'einde' in dit vers is een vertaling van het Griekse telos, dat eindpunt, einddoel of volkomen betekent.
Christus was instaat om volkomen de wil te doen van de Vader, volkomen te leven, te doen en te laten wat Zijn Vader van Hem vroeg, en leefde daarmee voor, dat als wij Hem aannemen, deel krijgen aan Zijn natuur, door het accepteren van Zijn offer als (ver) Losmiddel voor onze zonden en zondige natuur en dat ook wij daardoor zo kunnen leven, zoals Hij geleefd heeft, dat ook wij overwinnend kunnen leven.

De wet zal ons daarbij helpen, de wet van de Allerhoogste helpt ons door de inwonende Geest van God die ons is belooft toen Jezus terug ging naar de hemel, overwinnend in het leven te staan en een klein licht te zijn in deze wereld die wijst naar het grote Licht Jezus Christus, onze Verlosser. 
Het fundament wat God gelegd heeft, Zijn wet en Zijn woorden om te leven tot Zijn eer, door Zijn wil te doen en te wandelen in de voetsporen van Jezus zal ons daarbij een hulp zijn, een hulp om koers te houden, stevig en rechtop te blijven staan en de goede richting nooit uit het oog te verliezen. Gods fundament, Gods wet is heilig en goed.

Wij kunnen leven tot eer van Hem, niet om het eeuwig leven te verdienen, want dat kan niet, dat leven krijgen wij gratis en voor niets, maar te leven volgens Gods Standaard, te leven tot eer van Hem, uit liefde voor Hem omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. 
Ook dit nieuwe jaar kunnen we gebruiken om onze voornemens te overdenken en misschien wel te herzien, of opnieuw leven in te blazen. Natuurlijk moet je niet wachten tot er een nieuw jaargetal in je kalender verschijnt. Iedere dag verschijnt er een nieuw getal in je kalender en iedere dag stelt God ons in de gelegenheid nieuwe voornemens te hebben, met nieuwe voornemens te beginnen, iedere dag die begint is nieuw, en biedt mogelijkheden en creëert kansen. Pluk de dag!

Efeze 4:26 Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid,
27. en geef de duivel geen plaats.

Ik wens je dan ook een Gelukkig, Happy, Glückliche nieuwe dag, een dag waarop je kunt bouwen, niet op zand, want een wijs man bouwt zijn huis op de rots, op de Rots Jezus Christus.

Reacties

Populaire posts