vrouwen als heersers

1 Timotheüs 2:12-14 Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt. Want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva. En niet Adam is misleid, maar de vrouw is, toen zij misleid werd, tot overtreding gekomen.


In 1995 was in Nederland de vijfjarige Generale Conferentie van onze kerk, in Utrecht, en één van de spraakmakende onderwerpen was: Women`s Ordination - Inzegening vrouwen als Pastors.

Sinds 1995 had ik (gemiste kans) de instelling mij niet te mengen in de discussie, inzegening van vrouwen in het predikt ambt, ondanks het feit dat het totaal niet bij mij past om mij niet te mengen in welke discussie dan ook. Tenslotte ben ik als adventist door de wekelijkse sabbatschool gepokt en gemazeld om mij (ook aard gebonden uiteraard) ten alle tijden te mengen in discussies, gedreven, open, eerlijk en met respect Gods woord met elkaar te bespreken, wat zeg ik, door te zagen.
Ik wilde mij niet mengen omdat het voor mij als een paal bovenwater stond hoe God dmv Zijn woord, de bijbel, de posities oftewel rollen van de man en de vrouw bepaald had, komt nog bij dat het in Nederland wel werd besproken om er middels verkiezingen een definitief standpunt over in te nemen, was het vooralsnog, in mijn beleving althans, een meer of minder Amerikaanse aangelegenheid, je kent het wel een ver van mijn bed show, mede omdat het nog niet zo van toepassing was op onze regio.
Nu dik 25 jaar later, helaas meer realiteit dan ik had durven dromen, waarbij de weg die is afgelegd om tot dit doel te komen door mij toch als verbijsterend en schokkend werd ervaren, gepaard gaande met verplaatste schaamte.
Tijd om tot een grondig onderzoek over te gaan, om met diepe ernst en onder voortdurend gebed en vragen tot Bijbelse antwoorden te komen en met dankbaarheid in het hart gevonden, zoals gedacht en bevestigd, amen.
Man en vrouw; zijn er overeenkomsten, jazeker, zijn er verschillen, absoluut en niet mis te verstaan, zijn mannen en vrouwen gelijk, ja in Christus onmiskenbaar, zijn ze gelijkwaardig, geen twijfel mogelijk, hebben ze dezelfde rol in het leven, totaal niet, zijn ze beiden gericht op het zelfde doel, als Gods getuigen, ja en AMEN!

Voor de zondeval zien we al duidelijke verschillen:

Genesis 2:7,22 toen vormde de HEERE God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levend wezen.
En de HEERE God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar bij Adam.

De reden waarom God Eva maakte is duidelijk,

Genesis 2:18 Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.

De reden waarom Eva als het ware uit Adam voortkwam en niet als Adam uit het stof van de aardbodem is gemaakt laat zich raden, in ieder geval gebeurd hier iets wat later nooit meer herhaald zou worden, nl dat een man een nieuw leven voortbrengt, dat was later aan de vrouw gegeven. Wat in ieder geval hieruit helder spreekt is dat het niet goed is dat de mens alleen is.

Adam stond er vooralsnog alleen voor, hij zag iedere keer dieren voorbij komen in paren, een mannetjes Olifant en een vrouwtjes Olifant, een mannetjes Giraf en een vrouwtjes Giraf, een mannetjes Arend en een vrouwtjes Arend etc...., en ondanks het feit dat de bijbel er geen duidelijke uitspraak over doet mogen we er gevoeglijk vanuit gaan dat zowel het mannetje als het vrouwtje beide uit het stof van de aarde zijn geformeerd naar hun aard. Toen God klaar was met het maken van het mannetjes dier, pakte Hij een nieuw pakketje stof van de aardbodem en formeerde daaruit het vrouwtjes dier. Dit dus in tegenstelling tot Eva die zoals we hebben kunnen lezen niet uit het stof gelijk Adam is geformeerd, maar uit Adam is gebouwd. De verschillen tussen mannetjes dieren en vrouwtjes dieren kenmerkt zich natuurlijk het eerst aan de buitenkant, en als we dieper inzoomen op de dierenwereld, met net iets meer aandacht kijken naar hun psyche, naar hun gedrag en rol, dan zien we ook heldere niet mis te verstane verschillen. Bij de mannetjes dieren kennen we en herkennen we vaak al gauw de Alpha, en ondanks het feit dat dit ook fysiek gerelateerd is komt het vooral ook op het mentale gedeelte aan, de gedragscode en hoe het mannetje binnen de dieren wereld tikt als het ware. Daar zijn de verschillen tot op de dag van vandaag nog steeds helder, duidelijk en gepast, en zorgen om die reden ook nog steeds voor een ware kunstvorm van (scheppings)orde.
Ten aanzien van die verschillen kunnen we eigenlijk wel zeggen, "waarvan akte", het zij zo, niets op af te dingen, en ondanks het feit dat het mannetje en het vrouwtje beide uit stof zijn geformeerd, juist gekenmerkt worden door de verschillen zien we dit bij het scheppen van de mens nog veel meer.

Adam was een man geformeerd uit de aarde, Eva was een vrouw, geformeerd uit Adam, uit been van hem, uit vlees van hem, en naast hem gesteld als een hulp om Adam te helpen, te ondersteunen, te ontlasten, en te completeren in zijn mens zijn en in zijn taken als heerser bij het beheren en onderhouden van de tuin van Eden, bij het heersen over alle levende wezens waarmee Adam al drukdoende was ze namen te geven, hen te kenmerken.
De reden dat Eva uit Adam werd geformeerd was misschien wel om ze nog dichter als een eenheid bij elkaar te krijgen, niet als twee verschillende wezens uit twee verschillende hoopjes stof van de aarde, maar uiteindelijk als twee uit één "bundel" stof, het zelfde pakketje stof, hetzelfde dna, stof waarin de ziel van Adam al aanwezig was, zijn ziel al in tot leven was gewekt, omdat God al geest tot leven had ingeblazen, omdat zijn Geest het stoffelijke al tot leven had geroepen. Eva werd geformeerd uit Adam waar Gods Geest al in vertegenwoordigd was. Onmiskenbare verschillen waren er, kenmerkten hen en speelden een rol, waren volledig met elkaar, met God en met Zijn schepping in harmonie. Toen Adam zijn vrouw zag, keek hij alles behalve in de spiegel, maar leek haar op de één of andere manier toch te (her)kennen, omdat hij naast de verschillen de overeenkomsten zag, het licht de schoonheid en dat het goed was wat hij zag, omdat zijn Maker het goed had gemaakt.

Genesis 2:23 Toen zei Adam: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees! Deze zal mannin genoemd worden, want uit de man is zij genomen.

De woorden, "deze is ditmaal", zijn heel sprekend en bevestigd dat de mannin niet uit het stof maar uit hem was genomen.
Na de zondeval werden die verschillen als het ware gekaderd vanuit een minder fijn vertrekpunt. De vrouw was niet alleen nog maar de hulp, de rechterhand de volwaardige complementerende factor in de relatie man en vrouw, omdat de man en de vrouw anders tegenover elkaar kwamen te staan.
De rol van de man, maar uiteraard ook van de vrouw werd door de zondeval helaas in negatieve zin gekenmerkt, beter gezegd, gebrandmerkt, tot het vijandige toe. 

Genesis 3:17 En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u geboden had: U mag daarvan niet eten is de aardbodem omwille van u vervloekt; met zwoegen zult u daarvan eten, al de dagen van uw leven;

Uit wat wij lezen vanuit Gods woord weten we natuurlijk dat niet Adam maar Eva van de vrucht genomen en gegeten heeft waarvan God had gezegd dat ze dat niet mochten. Adam geeft haar dan ook de schuld, Zijn houding van hem naar haar toe heeft een behoorlijk draai gemaakt. Toen hij haar voor het eerst zag was hij onder de indruk, en bovenal dankbaar, en voelde zich een gezegend mens, waardoor zijn hart vol stroomde en zijn mond tot overlopen werd gedrongen:

Genesis 2:23 Toen zei Adam: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees! Deze zal mannin genoemd worden, want uit de man is zij genomen.

Trots vulde zijn hart omdat de God die hij weerspiegelde, de God die hij vertegenwoordigde, de God die hem gemaakt had tot hun beeld en hun gelijkenis en wat van hem afstraalde, straalde nu ook van zijn levensgezellin af en gaf hem op afstand zelfs een nog beter beeld van zijn Maker. 
Maar dat beeld veranderde niet alleen heel erg sterk maar ook heel erg snel. Nadat ze hadden gezondigd, zag Hij niet alleen meer God in haar maar iets waar hij eigenlijk part noch deel aan wilde hebben, ondanks het feit dat hij daar zelf voor gekozen had. Hij realiseerde zich natuurlijk voor die tijd niet hoe lelijk de zonde was, maar ook hoe lelijk de zonde een mens kon maken, en hoe hij door de zonde zover af kon komen te staan van diegene de hem gemaakt had maar ook van zijn eigen vlees en bloed die hij zo bewonderde en lief had.
Hoe mooi een naakte vrouw ook zou mogen zijn en zeker deze mannin, zonder te kijken met zondige ogen, van het één op het andere moment anders bezien werd, de Eva van na de zondeval viel in het niet en was totaal onvergelijkbaar met de mannin van voor de zondeval en dat zal zeker ook andersom zo zijn geweest. Voor de zondeval mocht je deze beschrijving wel op haar loslaten: "her radiance lights the morning sky" na de zondeval was het licht verdwenen en hadden duistere wolken haar zijn bevlekt, wat natuurlijk ook voor Adam gold. De God die voor de mens in een toegankelijk licht woonde werd een God die in een ontoegankelijk licht woonde, en werd Hij door ongehoorzaamheid ongenaakbaar voor de mens.

Dit alles laat zich heel helder vertalen in de manier waarop zij nu naar elkaar keken niet alleen toen ze daardoor zagen dat ze naakt waren, maar vooral door de manier waarop ze elkaar de schuld gaven en uiteindelijk daarmee God de schuld gaven  Dit staat dan ook model voor hoe het in hun hoofd door de zonde verschrikkelijk mis was gegaan, de enorme kortsluiting die had plaatsgevonden, was aanleiding voor heel veel schade, het vertroebelde en misvormde alles wat voor de tijd als normaal, heilig en goed werd beschouwd.
Ook die dag komt God in het Paradijs, en waar zijt gij werd niet meer ervaren als een liefdevolle uitnodiging van God om te ontmoeten, maar werd door de zonde ineens ervaren als angstaanjagend. Waar Adam en Eva normaliter op God zouden zijn toegelopen veranderde in vluchten, wegduiken, schuilen, verstoppen en bedekken. Let wel God was niet veranderd omdat God niet veranderen kan, de mens was veranderd door ongehoorzaamheid, door de zonde.

Genesis 3:12 Toen zei Adam: De vrouw die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten.

God roept Adam, en als dan God vraagt wat er aan de hand is, watskeburt, steekt mister speaker van wal, Adam geeft Eva de schuld, been van zijn gebeente en vlees van zijn vlees, dus niet zijn schuld, de vrouw die U mij gaf, dus sorry maar not my bad.

Genesis 3:13 En de HEERE God zei tegen de vrouw: Wat hebt u daar gedaan! En de vrouw zei: De slang heeft mij bedrogen en ik heb ervan gegeten.

De vrouw geeft als vanuit een reflex de slang die God geschapen heeft de schuld, dus sorry not my bad, uiteindelijk is Hij die alles gemaakt heeft, de dieren, de mens, en uiteindelijk de mannin, in hun door de zonde veroorzaakte misvormde kijk op alles de grote Boosdoener, zij pinpointen naar Hem.

De mens die God liefhad met heel zijn hart, ziel, verstand en kracht, de mens die zijn vrouw liefhad als zichzelf, veranderd in een schuld afschuivende, niets ontziende, slachtoffer makende egoïstisch wezen. Angst vervulde hun hart en angst leert ons helaas al vanaf het begin dat het een slechte raadgever is. Geen schuldbekentenis, geen sorry, geen boetedoening, geen in zak en as storten en berouw tonen, maar afwijzend en beschuldigend gedrag deed een grote schep bovenop de ongehoorzaamheid aan hun Maker, de toon was gezet, de gevolgen waren voor de mens onomkeerbaar en niet te overzien.

Adam als beheerder, als heerser en koning ging door het stof, en kreeg het van zijn Maker, zijn God, zijn Schepper en Vader, flink voor de kiezen.
Zoals gezegd, Eva is verleid door de slang, beter gezegd door satan die de slang als medium gebruikte of in de vorm van een slang haar benaderde. Adam is niet verleid door satan maar zwichtte voor de liefde van en voor zijn vrouw, stelde dit boven de gehoorzaamheid aan God, plaatste dit tussen zijn Maker en hem in, en dat kwam hem duur te staan. 
Laten we hier goed opletten wat God tegen hem zegt vanwege zijn overtreding:

Genesis 3:17 En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u geboden had: U mag daarvan niet eten is de aardbodem omwille van u vervloekt; met zwoegen zult u daarvan eten, al de dagen van uw leven;

Om uwentwil, vanwege jouw overtreding, jouw keuze, jouw ongehoorzaamheid aan mijn wet is de aardbodem vervloekt, niet vanwege de overtreding van jouw vrouw. Alsof God hem wijst op zijn verantwoordelijkheid als beheerder en heerser over de aarde. Is dat inlegkunde zou je je af kunnen vragen, ja en neen. Ja dat is het omdat het er niet letterlijk staat, het zou dus inlegkunde kunnen zijn of zelfs de wens als vader van de gedachte, maar nee als we Gods woord goed en serieus bestuderen, Gods Geest de Auteur van de bijbel Zijn werk in ons laat doen dan kun je eigenlijk niet anders concluderen, dit was hoe God het had ingericht, hoe de Almachtige de orde die Hij hierin geschapen had vorm had gegeven. Het antwoord van God aan het adres van Eva mag je dan ook zien als een pijnlijke bevestiging van het feit dat Adam verantwoordelijk werd gehouden ondanks het feit dat het de overtreding van Eva was waarin hij, haar man, in mee was gegaan, zij was tenslotte degene die als eerste rebelleerde tegenover haar Maker. Kun je haar dan nog harder straffen dan hoe Adam gestraft werd, zou je je in alle ernst af kunnen vragen, en dan is het antwoord gewoon een heldere neen, harder dan deze straf van een dergelijke omvang is niet te geven. De aarde die onder jouw beheer is Adam, heb je in het ongeluk gestort, omdat je jouw heerschappij uit handen hebt gegeven. God rekent het niet diegene aan die als eerste zondigde maar rekende het de mens aan die niet zijn verantwoordelijkheid nam als eindverantwoordelijke als gezaghebbende, als beheerder en heerser over heel Gods schepping, maar rekent tevens de vrouw aan dat zij op deze manier haal rol heeft gespeeld in het ten val brengen van de schepping, door het ten val brengen van haar man, door haar begeerte, haar wens naar meer, haar wens naar het onmogelijke, het gelijk zijn aan.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

De reden waarom wij worden geboren op de manier zoals David dat zegt in deze Psalm, ligt ten grondslag aan het feit dat Adam zondigde en dat om zijn daad van ongehoorzaamheid de aarde werd vervloekt, en de dood zijn intrede deed. 
We kunnen er natuurlijk van alles aan proberen te doen om dit terug gedraaid te krijgen, we kunnen proberen de last die Adam opgelegd kreeg, die mannen op hebben gelegd gekregen, nu op de schouders van de vrouwen te leggen die de rol van de man als heerser en gezaghebbende ambiëren, ik denk dat het niet alleen geen kans van slagen zal hebben, maar dat ook deze wens, deze wil, deze lust, deze begeerte die uiteindelijk alleen maar zonde baart en deze rol, met liefde, begrip en waarheid vanuit Gods woord in de kiem moeten smoren, omdat het een opstand laat zien tegen de wil van de Allerhoogste. Zo is het niet alleen voor de man onmogelijk om kinderen te krijgen met veel pijn en moeite, maar als hij dat al zou willen, het een verstoten zou zijn tegen Gods gebod, tegen Gods scheppingsorde, zo ook als een man over zich laat heersen een verstoten is tegen Gods wil, en Zijn wil is wet.
Uw wil (wet) geschiede (geldt) in de hemel alsook op aarde, is wat Jezus ons leert.

Genesis 3:19 In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren.

De rol die Adam na de zondeval kreeg, zag er wel iets anders uit als de rol voor de zonde val, ineens komt er zweet om de hoek kijken, doornen en distels en dood, terug naar het stof waaruit hij was gemaakt, zaken die zijn voorstellingsvermogen een beetje te boven gingen, omdat hij ze niet kende. In het paradijs waren er geen doornen en distels en zal hij ook niet gezwoegd hebben om in zijn levensonderhoud te moeten voorzien. God had hem voorzien, zijn hemelse Vader had overal voor gezorgd, voordat Adam het levenslicht zou zien op dag zes, was God al vijf dagen voor hem uitgegaan en had Hij alles in stelling gebracht om Zijn aardse kinderen te voorzien, zodat ze het goed zouden hebben en aan niets gebrek, nergens voor hoefde te knokken, noch te zweten om het te bereiken. Dit was wel even hele andere koek, en dat kwam niet omdat de vrouw gezondigd had, dit kwam wel omdat Adam uit zijn rol was gevallen, omdat Eva in meerdere opzichte buiten haar boekje was gegaan en zij een rol op zich wilde nemen die aanleiding werd tot zonde en dood, omdat ze haar man, haar heer en haar koning deelgenoot liet worden van haar begeerte om als God te zijn, wijs, niet meer sterven en gelijk aan.

De zonde heeft bijna alles veranderd, maar wat de zondeval niet veranderde was de rol van de man en de vrouw, Adam die voor de zondeval druk doende was met het namen geven aan alle dieren, ging nadat God hem had verteld hoe zijn nieuwe leven eruit zou komen te zien, direct verder met de rol die hem vanaf het begin was toebedeeld. 

Genesis 3:20 En Adam gaf zijn vrouw de naam Eva, omdat zij moeder van alle levenden is.

Adam gaf Eva haar naam, dat hoorde bij zijn rol als heerser, en hij zou over haar heersen zoals Christus over de gemeente heerst, met liefde en respect, haar behandelen als broos vaatwerk, hij als kostwinnaar, als de sterke van hun soort, een soort naar zijn aard, geschapen naar het beeld en gelijkenis van God.

Toen Christus naar de aarde kwam deed Hij precies datgene waar toe Hij gezonden was.

Johannes 17:4 Ik heb U verheerlijkt op de aarde. Ik heb het werk volbracht dat U Mij gegeven hebt om te doen.

Dat was Christus doel, om de wil te doen van Diegene die Hem gezonden had en dat deed Hij omdat de Vader Zijn hoofd was, om dezelfde reden vervullen wij als gemeente die rol waartoe wij als gemeente geroepen zijn, omdat Christus het hoofd is van de gemeente, en om die zelfde reden vervullen de mannen hun rol om tot hun doel te komen in hun leven, omdat Christus het hoofd is van iedere man, en exact om die reden vervult de man zijn rol als hoofd van de vrouw, door over haar te heersen, haar lief te hebben, haar te beschermen en haar tot haar doel te laten komen, en dat is de reden waarom de vrouw haar plaats in de scheppingsorde inneemt, omdat de man haar hoofd is en de vrouw gedreven door de Geest begeert haar rol hierin te volbrengen in de kracht van de Geest, het werk wat God haar heeft gegeven te doen.

Efez. 5:22 Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere,

Waarom zou de man zijn plaats afstaan die God hem toebedeeld heeft, die God hem bij wet heeft opgelegd. Als Christus niet gedaan had wat Zijn Hoofd Hem had opgedragen om te doen, dat was het verlossingsplan verloren gegaan, zo zal het ook verschrikkelijk misgaan als de man en de vrouw niet datgene doen wat hun Hoofd Jezus Christus hen heeft opgedragen te doen en heeft voorgeleefd, als zij beiden niet leven volgens de rol die zij van de Allerhoogste hebben gekregen, dan gaat het niet goed, dan blijft ongehoorzaamheid en rebellie tegen onze Maker, om diezelfde reden zal God stenen laten spreken als Zijn gemeente niet het werk doet wat haar Hoofd haar opgedragen heeft.

Dit is wat Mirjam de zus van Mozes ons leert, in het begeren van een andere rol:

Numeri 12:8-10 met hem (Mozes) spreek Ik van mond tot mond, ja, zichtbaar, en niet in raadsels. Hij aanschouwt de gestalte van de HEERE. Waarom dan bent u niet bevreesd geweest om over Mijn dienaar, over Mozes, te spreken? Zo ontbrandde de toorn van de HEERE tegen hen, en Hij ging weg. De wolk week van boven de tent, en zie, Mirjam was melaats, wit als sneeuw. Toen keerde Aäron zich om naar Mirjam, en zie, zij was melaats.

Dit is wat de opstand van Korach, Dathan en Abiram ons leert in het begeren van een andere rol:

Numeri 16:28, 32, 35 Toen zei Mozes: Hierdoor zult u weten dat de HEERE mij gezonden heeft om al deze daden te doen, dat zij niet uit mijn eigen hart voortgekomen zijn.
32. De aarde opende haar mond en verzwolg hen, met hun gezinnen, en alle mensen die Korach toebehoorden, en al hun bezittingen.
35. En vuur kwam bij de HEERE vandaan en verteerde de tweehonderdvijftig mannen die het reukwerk aangeboden hadden.

De man kreeg zijn rol van de Heere, en zal daardoor al de daden doen die hij moet doen omdat ze niet uit zijn eigen hart zijn voortgekomen, dit geldt ook de vrouw. Niet het begeren van een andere rol, niet dat te doen wat uit haar eigen hart is voorgekomen, maar de wil te doen van haar hemelse Vader. Heel Gods woord zowel het oude als het nieuwe testament getuigd van Zijn verkiezend voornemen om mannen in te zetten als priesters, als hogepriesters, apostelen en als oudsten. Daar kunnen we het niet mee eens zijn, maar dat niet mee eens zijn veranderd God niet noch zijn woord, noch zijn gebod in deze. En natuurlijk begrijp ik heel goed dat mannen niet altijd goed (of altijd niet goed 😏)omgegaan zijn met hun rol als heerser, en dat dat in de relationele sfeer tot een behoorlijke scheefgroei heeft geleidt, dat is geen grond om Gods gebod op eigen autoriteit terzijde te schuiven.

Jesaja 8:20 Terug naar de wet en het getuigenis! Als zij niet overeenkomstig dit woord spreken, zal er voor hen geen dageraad zijn.

Het is God zelf die spreekt en het gezag van de vrouw van de hand wijst omdat het niet overeenstemt met Zijn wil, met de orde die Hij zelfs na de zondeval handhaaft.

Jesaja 3:12 De onderdrukkers van Mijn volk zijn kinderen, en vrouwen heersen over hen. Mijn volk, wie u leiden, misleiden u, en zij brengen de richting van uw paden in de war.

Het pad welke Eva en Adam waren in geslagen was een pad die door misleiding en verwarring was ingezet, het was een doodlopende weg in zijn meest letterlijke vorm.
Dit is niet Gods verkiezend voornemen en het is aan ons, aan de man en de vrouw om die weg te gaan die God voor ons bereid heeft. Als kerk als Gods gemeente moeten we terug naar de basis, terug naar Gods woord, waarin de verschillen zorgen voor eenheid, vrede en harmonie. De eenheid die wij zien bij de Zoon en de Vader, die ondanks de verschillende rollen, gelijk en gelijkwaardig zijn, en zoals Christus het hoofd is van de man en van de gemeente, zo moet de man het hoofd zijn van de vrouw, voor vrede, harmonie en eenheid.

De man is zonder de vrouw niets, zoals de vrouw zonder de man niets is, de eenheid, gelijkheid en gelijkwaardigheid komt ten volle tot zijn recht als zij wandelen in de wegen van hun Heer en Heiland, in het doen van de wil van de Vader, waarbij zij beiden de rol vervullen die volgens Gods wet aan hen is toebedeeld. Dat is niet wat onze kerk momenteel leert, dit is wel wat Gods wet ons leert, tijd en culturele omstandigheden zullen niet kunnen en mogen toevoegen of afdoen aan Zijn woord. 
Laten wij waken om te willen zijn als de volken rondom ons, willen zijn als alle andere kerken, willen zijn als de Women`s Right Movement, die een satanische grondslag kent en erop uit zijn om de verschillen tussen man en vrouw in het voorstaan van genderneutraliteit uit te wissen, waardoor onze identiteit in Christus verloren zal gaan. 
De vormen die het inmiddels ook in onze wereldkerk heeft aangenomen zullen mede een aanleiding zijn voor een schudding in Gods gemeente, omdat de inzegening van de vrouw als pastor, heerser en gezaghebbende, alleen gerechtvaardigd kan worden als Gods woord geweld wordt aangedaan, en dat is helaas precies wat heeft plaatsgevonden.
Eén van de uitgangspunten van de kerk zal haar uiteindelijk laten schudden op haar grondvesten, nl deze; alles wat Paulus schreef tav de positie van de vrouw in de gemeente is niet geïnspireerd door de Heilige Geest, Paulus werd niet gedreven door Gods Geest om dit te schrijven maar werd gedwongen om volgens de culturele omstandigheden op te schrijven wat toen speelde, en aangezien de culturele omstandigheden wereldwijd een enorme vlucht heeft genomen door de tijd heen, kunnen wij de positie en de rol van de vrouw herdefiniëren en om die reden haar een andere rol toebedelen.
Dit uitgangspunt van het kerkgenootschap van de zevende-dags adventisten is niet volgens Gods woord en ook zeker niet volgens het getuigenis, dit is Paulus en God tot een leugenaar maken, God die niet veranderd, niet liegen kan, altijd dezelfde is, omdat Hij geen man is, en Paulus die niets anders verkondigde en nergens anders van getuigde dan Christus en die gekruisigde.

Deze visie is een visie van de antichrist die op eigen autoriteit tijden en wet heeft veranderd, en om die reden grote woorden spreekt tegen de Allerhoogste.
Laten we God liefhebben boven alles en onze naasten, onze vrouwen en onze mannen als onszelf, laten wij onze Heer en Heiland volgen in Zijn voetsporen, in het doen van de wil van de Vader, laten we ons verootmoedigen voor de Heer, vol berouw en onder smekingen zodat Hij zijn gemeente, Zijn kinderen geopende ogen mag geven.
Want wij zijn rijk, hebben ons verreikt en aan niets gebrek, en juist om die reden hebben wij de Geest van God nodig, ogenzalf om Zijn weg te zien, Zijn plan te blijven zien, zodat wij in onze rol, waarachtige getuigen van Hem kunnen zijn in deze laatste dagen van onze geschiedenis, naar Zijn woord en naar Zijn waarheid.

2 Timotheüs 3:16,17 Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.

Reacties

Populaire posts