sabbat-zondag belijdenissen

Ezechiël 20, vers 12 Ook heb Ik hun Mijn sabbatten gegeven, om een teken te zijn tussen Mij en hen, zodat zij zouden weten dat Ik de HEERE ben Die hen heiligt.


Rooms-katholieke en protestantse belijdenissen over de zondag
De overgrote meerderheid van de christelijke kerken leert tegenwoordig de zondag, de eerste dag van de week, in acht te nemen als een tijd van rust en aanbidding. Toch is het algemeen bekend en wordt vrijelijk toegegeven dat de eerste christenen de zevende dag als sabbat in acht namen. Hoe kwam deze verandering tot stand?

De geschiedenis onthult dat het tientallen jaren na de dood van de apostelen was, dat een politiek-religieus systeem de sabbat van de Schrift verwierp en er de inachtneming van de eerste dag van de week voor in de plaats stelde. De volgende citaten, allemaal uit rooms-katholieke bronnen, erkennen vrijelijk dat er geen bijbelse autoriteit is voor het vieren van de zondag, dat het de roomse kerk was die de sabbat veranderde in de eerste dag van de week.

In het tweede gedeelte van dit boekje staan citaten van protestanten. Ongetwijfeld hielden al deze bekende geestelijken, geleerden en schrijvers de zondag, maar zij geven allen eerlijk toe dat er geen Bijbels gezag is voor een eerste-dags sabbat.

Rooms-katholieke belijdenissen
James Cardinal Gibbons, The Faith of our Fathers, 88e ed., pp. 89.

"Maar je kunt de Bijbel lezen van Genesis tot Openbaring, en je zult geen enkele regel vinden die de heiliging van de zondag toestaat. De Schrift dwingt de religieuze inachtneming van de zaterdag af, een dag die wij nooit heiligen."

Stephen Keenan, A Doctrinal Catechism 3rd ed., p. 174.

"Vraag: Hebt u een andere manier om te bewijzen dat de Kerk de macht heeft om feesten van voorschrift in te stellen?

"Antwoord: Als zij die macht niet had gehad, zou zij niet datgene hebben kunnen doen waarin alle moderne religieuzen het met haar eens zijn - zij zou niet de zondag, de eerste dag van de week, in de plaats hebben kunnen stellen van de zaterdag, de zevende dag, een verandering waarvoor geen Schriftuurlijke autoriteit bestaat."

John Laux, A Course in Religion for Catholic High Schools and Academies (1936), vol. 1, p. 51.

"Sommige theologen hebben beweerd dat God ook rechtstreeks de zondag heeft bepaald als de dag van aanbidding in de Nieuwe Wet, dat Hijzelf de zondag uitdrukkelijk in de plaats heeft gesteld van de sabbat. Maar deze theorie is nu geheel verlaten. Thans wordt algemeen aangenomen dat God eenvoudig Zijn Kerk de macht gaf om de dag of dagen die zij geschikt achtte als Heilige Dagen te reserveren. De Kerk koos de zondag, de eerste dag van de week, en voegde in de loop der tijden andere dagen toe als heilige dagen."

Daniel Ferres, ed., Handboek van de Christelijke Leer (1916), p.67.

"Vraag: Hoe bewijst gij dat de Kerk de macht heeft om feesten en heilige dagen te gebieden?

"Antwoord. Door de daad zelf van het veranderen van de Sabbat in Zondag, wat Protestanten toestaan, en daarom spreken zij zichzelf zo graag tegen, door de Zondag strikt te houden, en de meeste andere feesten te verbreken, die door dezelfde Kerk geboden zijn.

James Cardinal Gibbons, aartsbisschop van Baltimore (1877-1921), in een ondertekende brief.

"Is zaterdag de zevende dag volgens de Bijbel en de Tien Geboden? Ik antwoord ja. Is zondag de eerste dag van de week en heeft de Kerk de zevende dag -zaterdag- verwisseld voor zondag, de eerste dag? Ik antwoord ja. Heeft Christus de dag veranderd? Ik antwoord nee!
"Hoogachtend, J. Card. Gibbons"

De Katholieke Spiegel, officiële publicatie van James Kardinaal Gibbons, 23 sept. 1893.

"De Katholieke Kerk, . . . op grond van haar goddelijke zending, veranderde de dag van zaterdag in zondag."

Catholic Virginian 3 okt. 1947, p. 9, art. "Om u de waarheid te zeggen."

"Bijvoorbeeld, nergens in de Bijbel vinden we dat Christus of de Apostelen bevolen hebben dat de Sabbat veranderd zou worden van zaterdag naar zondag. Wij hebben het gebod van God aan Mozes gegeven om de Sabbatdag heilig te houden, dat is de 7e dag van de week, zaterdag. Vandaag de dag houden de meeste christenen de zondag omdat het ons door de [Rooms Katholieke] kerk buiten de Bijbel om is geopenbaard."

Peter Geiermann, C.S.S.R., De bekeerlingen Catechismus van de Katholieke Leer (1957), p. 50.

"Vraag: Welke is de Sabbatdag?

"Antwoord: Zaterdag is de sabbatdag.

"Vraag: Waarom nemen we zondag in plaats van zaterdag?

"Antwoord. Wij nemen de zondag in plaats van de zaterdag omdat de Katholieke Kerk de plechtigheid van de zaterdag naar de zondag heeft verplaatst."

Martin J. Scott, Things Catholics Are Asked About (1927),p. 136.

"Nergens in de Bijbel wordt gesteld dat de eredienst van zaterdag op zondag moet worden overgebracht .... Nu heeft de Kerk ... op Gods gezag de zondag ingesteld als de dag van de eredienst. Deze zelfde Kerk, met hetzelfde goddelijke gezag, leerde de leer van het vagevuur lang voordat de Bijbel werd gemaakt. We hebben daarom hetzelfde gezag voor het vagevuur als voor de zondag."

Peter R. Kraemer, Catholic Church Extension Society (1975),Chicago, Illinois.

"Wat betreft de verandering van het vieren van de joodse sabbat naar de christelijke zondag, wil ik uw aandacht vestigen op de volgende feiten:

"1) Dat Protestanten, die de Bijbel aanvaarden als de enige regel van geloof en godsdienst, in alle opzichten zouden moeten terugkeren naar de inachtneming van de Sabbat. Het feit dat zij dat niet doen, maar integendeel de zondag in acht nemen, stigmatiseert hen in de ogen van ieder weldenkend mens.

"2) Wij katholieken aanvaarden de Bijbel niet als de enige regel van het geloof. Naast de Bijbel hebben wij de levende Kerk, het gezag van de Kerk, als regel om ons te leiden. Wij zeggen, dat deze Kerk, door Christus ingesteld om de mens te onderwijzen en door het leven te leiden, het recht heeft om de ceremoniële wetten van het Oude Testament te veranderen en daarom aanvaarden wij haar verandering van de Sabbat in Zondag.

Wij zeggen openhartig: ja, de Kerk heeft deze verandering aangebracht, deze wet gemaakt, zoals zij vele andere wetten heeft gemaakt, bijvoorbeeld de vrijdagse onthouding, het ongehuwd priesterschap, de wetten betreffende gemengde huwelijken, de regeling van katholieke huwelijken en duizend andere wetten.

"Het is altijd een beetje lachwekkend om te zien hoe de protestantse kerken, op de kansel en in hun wetgeving, het in acht nemen van de zondag eisen, waarover niets in hun Bijbel staat.

T. Enright, C.S.S.R., in een lezing in Hartford, Kansas, 18 februari 1884.

"Ik heb herhaaldelijk 1000 dollar geboden aan een ieder die mij alleen op grond van de Bijbel kan bewijzen dat ik verplicht ben de zondag heilig te houden. Zo'n wet staat niet in de Bijbel. Het is een wet van de heilige katholieke kerk alleen. De Bijbel zegt: "Gedenk de sabbatdag om die heilig te houden. De katholieke kerk zegt: "Nee. Door mijn goddelijke macht schaf ik de sabbatdag af en beveel u de eerste dag van de week heilig te houden. En zie! De hele beschaafde wereld buigt zich neer in eerbiedige gehoorzaamheid aan het bevel van de heilige katholieke kerk."

Protestantse belijdenissen
Protestantse theologen en predikers uit een breed spectrum van kerkgenootschappen hebben openhartig toegegeven dat er geen bijbels gezag is voor het vieren van de zondag als sabbat.

Anglicaans/Episcopaal

Isaac Williams, Plain Sermons on the Catechism , vol. 1, pp.334, 336.

"En waar wordt ons in de Schrift verteld dat wij de eerste dag moeten houden? Ons wordt bevolen de zevende dag te houden; maar ons wordt nergens bevolen de eerste dag te houden .... De reden waarom wij de eerste dag van de week heilig houden in plaats van de zevende, is om dezelfde reden waarom wij vele andere dingen in acht nemen, niet omdat de Bijbel, maar omdat de kerk het heeft bevolen."

Canon Eyton, De Tien Geboden, blz. 52, 63, 65.

"Er is geen woord, geen hint, in het Nieuwe Testament over het zich onthouden van werk op zondag .... in de rest van de zondag komt geen goddelijke wet .... De inachtneming van Aswoensdag of de Veertigdagentijd staat precies op dezelfde voet als de inachtneming van de zondag."

Bisschop Seymour, Waarom wij de zondag houden.
Wij hebben de verandering gemaakt van de zevende dag naar de eerste dag, van zaterdag naar zondag, op gezag van de ene heilige Katholieke Kerk."

Baptist
Dr. Edward T. Hiscox, een voordracht voor een predikantenconferentie in New York, 13 nov. 1893, bericht in New York Examiner , 16 nov. 1893

"Er was en is een gebod om de sabbatdag heilig te houden, maar die sabbatdag was niet de zondag. Men zal echter zeggen, en met enig vertoon van triomf, dat de sabbat werd verplaatst van de zevende naar de eerste dag van de week .... Waar kan het verslag van zo'n transactie worden gevonden? Niet in het Nieuwe Testament, absoluut niet.

"Het lijkt mij onverklaarbaar dat Jezus, gedurende drie jaar omgang met Zijn discipelen, dikwijls met hen converserend over de sabbatkwestie ... nooit zinspeelde op enige verplaatsing van de dag; ook dat gedurende veertig dagen van Zijn opstandingsleven, zoiets niet werd gesuggereerd.

"Natuurlijk, ik weet heel goed dat de zondag in gebruik kwam in de vroege Christelijke geschiedenis . . . Maar wat jammer dat het gebrandmerkt is met het merkteken van heidendom, en gedoopt met de naam van de zonnegod, aangenomen en bekrachtigd door de pauselijke afvalligheid, en nagelaten als een heilige erfenis aan het Protestantisme!"

William Owen Carver, The Lord's Day in Our Day , p. 49.

"Er was nooit een formele of gezaghebbende verandering van de Joodse zevende-dags Sabbat naar de Christelijke eerste-dags observantie."

Congregationalist
Dr. R. W. Dale, De Tien Geboden (New York: Eaton &Mains), p. 127-129.

" . . . het is heel duidelijk dat hoe rigide of toegewijd we de zondag ook doorbrengen, we niet de sabbat houden - . "Me Sabbat was gegrond op een specifiek Goddelijk bevel. Wij kunnen ons niet beroepen op een dergelijk gebod voor de verplichting om de zondag te houden .... Er is geen enkele zin in het Nieuwe Testament die suggereert dat wij enige straf oplopen door de vermeende heiligheid van de zondag te schenden".

Timothy Dwight, Theologie: Explained and Defended (1823), Ser. 107, vol. 3, p. 258.

" ... de Christelijke Sabbat [Zondag] staat niet in de Schriften, en werd door de primitieve Kerk niet de Sabbat genoemd."

Discipelen van Christus
Alexander Campbell, The Christian Baptist, 2 feb. 1824, vol. 1. no. 7, p. 164.

"Maar,' zeggen sommigen, 'het werd veranderd van de zevende naar de eerste dag. Waar? Wanneer? En door wie? Niemand kan het zeggen. Nee, het is nooit veranderd, en het kon ook niet veranderd worden, tenzij de schepping opnieuw moest worden doorgemaakt: want de reden die wordt aangewezen moet veranderd worden voordat de naleving, of het respect voor de reden, veranderd kan worden! Het zijn allemaal fabels van oude wijven om te spreken over de verandering van de Sabbat van de zevende naar de eerste dag. Als het veranderd is, dan is het die doorluchtige persoon die het veranderd heeft, die tijden en wetten ambtshalve verandert - ik denk dat zijn naam dokter Antichrist is.

First Day Observance , blz. 17, 19.

"De eerste dag van de week wordt gewoonlijk de sabbat genoemd. Dit is een vergissing. De sabbat van de Bijbel was de dag die net voorafging aan de eerste dag van de week. De eerste dag van de week wordt nergens in de hele Schrift de sabbat genoemd. Het is ook een vergissing om te spreken over de verandering van de Sabbat van zaterdag naar zondag. Er is op geen enkele plaats in de Bijbel enige aanwijzing te vinden van een dergelijke verandering."

Luthers
The Sunday Problem , een studieboek van de United Lutheran Church (1923), blz. 36.

"Wij hebben gezien hoe geleidelijk de indruk van de Joodse sabbat uit de geest van de christelijke kerk vervaagde, en hoe volledig de nieuwere gedachte die ten grondslag ligt aan de inachtneming van de eerste dag, bezit nam van de kerk. Wij hebben gezien dat de christenen van de eerste drie eeuwen nooit het ene met het andere hebben verward, maar een tijdlang beide hebben gevierd."

Augsburgse Geloofsbelijdenis art. 28; geschreven door Melanchthon, goedgekeurd door Maarten Luther, 1530; zoals gepubliceerd in The Book of Concord of the Evangelical Lutheran Church Henry Jacobs, ed. (1 91 1), p. 63.

"Zij [rooms-katholieken] verwijzen naar de sabbatdag, een scheerbeurt veranderd in de dag des Heren, in strijd met de Decaloog, zoals het lijkt. Ook is er geen voorbeeld waarvan zij meer maken dan betreffende de verandering van de Sabbatdag. Groot, zeggen zij, is de macht van de Kerk, omdat zij één van de Tien Geboden heeft weggelaten!"

Dr. Augustus Neander, The History of the Christian Religion and Church Henry John Rose, tr. (1843), p. 186.

"Het feest van de zondag was, evenals alle andere feesten, altijd slechts een menselijke verordening, en het was verre van de bedoelingen van de apostelen om in dit opzicht een Goddelijk gebod vast te stellen, verre van hen, en van de vroege apostolische Kerk, om de wetten van de sabbat over te brengen op de zondag."

John Theodore Mueller, Sabbath or Sunday , pp. 15, 16.

"Maar zij dwalen door te onderwijzen dat de zondag de plaats van de Oudtestamentische sabbat heeft ingenomen en daarom moet worden gehouden zoals de zevende dag moest worden gehouden door de kinderen Israëls ..... Deze kerken dwalen in hun leer, want de Schrift heeft op geen enkele wijze de eerste dag van de week verordend in plaats van de sabbat. Er is eenvoudig geen wet in het Nieuwe Testament van die strekking."

Methodist
Harris Franklin Rall, Christian Advocate, 2 juli 1942, p.26.

"Neem de kwestie van de zondag. Er zijn aanwijzingen in het Nieuwe Testament over hoe de kerk ertoe kwam de eerste dag van de week te houden als haar dag van aanbidding, maar er is geen passage die christenen vertelt die dag te houden, of de Joodse sabbat naar die dag over te brengen."

John Wesley, The Works of the Rev. John Wesley, A.M., John Emory, ed. (New York: Eaton & Mains), Sermon 25, vol. 1, p. 221.

"Maar de morele wet, vervat in de tien geboden, en opgelegd door de profeten, heeft hij [Christus] niet weggenomen. Het was niet de bedoeling van zijn komst om enig deel daarvan te herroepen. Dit is een wet die nooit gebroken kan worden .... Elk deel van deze wet moet van kracht blijven voor de gehele mensheid en in alle tijden; omdat het niet afhankelijk is van tijd of plaats, of enige andere omstandigheden die aan verandering onderhevig zijn, maar van de natuur van God en de natuur van de mens, en hun onveranderlijke relatie tot elkaar."

Dwight L. Moody
D. L. Moody, Weighed and Wanting (Fleming H. Revell Co.: New York), pp. 47, 48.

De sabbat was bindend in Eden, en is sindsdien van kracht gebleven. Dit vierde gebod begint met het woord "gedenk", waaruit blijkt dat de sabbat reeds bestond toen God de wet op de stenen tafelen bij de Sinaï schreef. Hoe kunnen mensen beweren dat dit ene gebod is afgeschaft als zij willen toegeven dat de andere negen nog steeds bindend zijn?"

Presbyteriaan
T. C. Blake, D.D., Theology Condensed, pp.474, 475.

"De Sabbat is een deel van de decaloog - de Tien Geboden. Dit alleen al beslecht voor altijd de vraag over de eeuwigheid van de instelling ... . Totdat, daarom, kan worden aangetoond dat de hele morele wet is afgeschaft, zal de sabbat blijven bestaan ... . De leer van Christus bevestigt de eeuwigheid van de sabbat."

Reacties

Populaire posts