openbaring 1

Openbaring 1:1-3 Dit is de openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om aan zijn dienaren te tonen, wat weldra geschieden moet; en Hij zond die door zijn engel, en maakte die bekend aan zijn dienaar Johannes, die getuigde van het woord Gods en van de getuigenis van Jezus Christus, alles wat hij zag. Zalig hij, die leest, en zij, die horen de woorden van deze profetie, en bewaren wat daarin geschreven staat; want de tijd is nabij.


Velen denken nog steeds dat het Boek Openbaring een verzegeld boek is, en zij willen geen tijd investeren om de geheimen ervan te bestuderen. Maar de Bijbel zegt duidelijk dat degene die de profetieën leest, ze bewaart en er bovenal naar handelt, gezegend (= gelukkig boven alles) zal zijn.

Openbaring 1:4-6 Johannes aan de zeven gemeenten in de provincie Asia: Genade en vrede zij u van Hem die is en die was en die komt, en van de zeven Geesten die voor zijn troon zijn, en van Jezus Christus, die de getrouwe getuige is, de eerstgeborene uit de doden, en de Heer over de koningen van de aarde. Aan hem die ons liefheeft en ons met zijn bloed van onze zonden heeft verlost en ons tot koningen en priesters voor God zijn Vader heeft gemaakt, aan hem zij heerlijkheid en heerschappij tot in eeuwigheid! Amen.

Openbaring is geschreven voor de zeven gemeenten. Deze gemeenten vertegenwoordigen verschillende perioden in de geschiedenis van de kerk van God vanaf Jezus' opstanding tot aan Zijn wederkomst (Openbaring 2/3). De genade van God is over deze gemeenten door Jezus en door deze genade worden zij priesters voor God.

Dus wat betekent het om priester te worden?

De enige mensen in de tijd die rechtstreeks tot God mochten naderen vóór Jezus' opstanding, waren de priesters die in het 👉 aardse heiligdom van de tempel dienden. Maar deze priesterlijke dienst was slechts een symbolische handeling om naar Jezus te wijzen. Sinds Jezus' opstanding is Hij onze priester in het hemels heiligdom (Hebreeën 8:1-6).

Omdat Jezus aan het kruis stierf voor onze zonden, kan Hij onze zonden bedekken met Zijn gerechtigheid. God ziet ons dan alsof we nooit gezondigd hebben (dit geldt natuurlijk alleen als we onze zonden aan Jezus belijden (1 Johannes 1:9)). Als God naar ons kijkt, ziet Hij Zijn Zoon die zonder schuld was omdat Hij nooit gezondigd had. Door zijn offerdood aan het kruis alleen heeft Jezus het voor ons mogelijk gemaakt koningen en priesters te worden. Hierdoor hebben wij weer directe toegang tot God door Jezus.

De zeven geesten worden op verschillende plaatsen in de Openbaring genoemd. Zo worden zij uitgezonden over de gehele aarde (Openbaring 5/6). Deze zeven geesten kunnen eigenlijk alleen maar staan voor de Heilige Geest, want Hij werkt overal. Voor de troon van God en op aarde. Het getal zeven is het goddelijke getal (b.v. de rustdag op de zevende dag).

Openbaring 1:7 Zie, Hij komt met wolken, en alle ogen zullen Hem zien, en zij die Hem doorstoken hebben; en alle geslachten van de aarde zullen om Hem rouwen. Ja, Amen.

In deze passage wordt een beslissende uitspraak gedaan over hoe Jezus zal wederkomen:

  • Hij komt met de wolken
  • Alle ogen zullen hem zien
  • Zelfs zij die hem doorboorden

Jezus zal wederkomen precies zoals hij na zijn dood naar de hemel is opgestegen. Volgens Mattheüs 25:31 zal Jezus wederkomen met alle engelen. De wolken zijn dus een symbool voor de engelen.

Aangezien alle ogen hem zullen zien, zal het een spectaculaire gebeurtenis zijn 👉(vgl. De wederkomst van Jezus).

Opmerking: Jezus komt dus niet heimelijk naar onze aarde. Hij wacht ook niet op het beslissende moment om zich dan te laten zien. Nee, hij komt zodat alle ogen hem zullen zien!

Openbaring 1:10-16 Ik [Johannes] werd door de Geest gegrepen op de dag des Heren, en hoorde achter mij met een grote stem als van een bazuin, zeggende: Wat gij ziet, schrijf het in een boek, en zend het naar de zeven gemeenten.... En toen ik mij omkeerde, zag ik zeven gouden kandelaren, en in het midden van de kandelaren één, gelijk aan de Zoon des mensen ... en Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand, en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard ...

Johannes ontving de openbaring op de dag des Heren. Aangezien Jezus volgens Mattheüs 12:8 de Heer van de sabbat is, is de dag des Heren dus de sabbat 👉(vgl. De rustdag van God).

Toen Johannes zich omdraaide, zag hij zeven gouden kandelaren. Volgens vers 20 zijn kandelaars een symbool voor kerken. Het boek Openbaring is dus de geschiedenis van Gods volk vanaf Jezus' dood tot aan zijn wederkomst.

Het feit dat Jezus (= Mensenzoon) in het midden van de kandelaren staat, betekent dat Jezus zijn volk niet zal verlaten tot het einde van de tijden. Hij zal bij hen zijn en hen bijstaan om hen te helpen. Jezus zelf beloofde ons dit:

Mattheüs 28:20 En zie, Ik ben met u al de dagen, tot aan de voleinding der wereld.

Volgens vers 20 zijn de zeven sterren de engelen van de zeven gemeenten, en volgens Hebreeën 4:12 staat het tweesnijdend zwaard voor het Woord van God. Engelen, in de ware zin van de Bijbel, staan voor boodschappers (zowel hemelse als aardse). Engelen worden in de Bijbel ook beschreven als dienende geesten. Maar ik denk dat dit niet in tegenspraak is met het idee om de engelen op dit punt als boodschappers te zien. Daarom staan de sterren hoogstwaarschijnlijk voor leiders of voor de oudsten van de respectieve christelijke kerken. Als je naar Openbaring 2/3 kijkt, zie je dat de brieven altijd naar de engelen van de gemeenten gaan. Daarom kan men concluderen dat de engelen boodschappers of leraren betekenen. In Genesis 37:9 vertelt Jozef over een droom waarin 11 sterren zich voor hem neerbuigen. Zoals uit het verhaal blijkt, waren deze 11 sterren zijn broeders, de medeoprichters van de natie Israël. Nog een aanwijzing dat sterren niet altijd staan voor hemelse engelen.

Opmerking: De zeven gemeenten waren in die tijd echte christelijke gemeenten. Door hun gedrag worden zij een symbool voor de kerk van Jezus in 7 historische perioden tot aan zijn wederkomst, volgens Openbaring 2 en 3.

Openbaring 1:19 Schrijf op wat je hebt gezien en wat er is en wat er hierna zal gebeuren.

Openbaring openbaart aan de mensheid wat geweest is, wat is, en wat nog komen zal. Het is ook geschreven voor het onderricht en de hulp van hen die kort voor de wederkomst van Jezus leven - namelijk wij.

👉openbaring 2 👉openbaring 3 👉openbaring 4 👉openbaring 5 👉openbaring 6

Reacties

Populaire posts