woord vooraf

Leviticus 16:33. Zo moet hij het heilige heiligdom verzoenen. De tent van ontmoeting en het altaar moet hij verzoenen en hij moet voor de priesters en voor heel het volk van de gemeente verzoening doen.34. Dit is voor u tot een eeuwige verordening om voor de Israƫlieten eenmaal per jaar verzoening te doen voor al hun zonden. En men deed zoals de HEERE Mozes geboden had.


1844 - BIJBELS VERKLAARD
CLIFFORD GOLDSTEIN

UITGEVERIJ VERITAS BOSCH EN DUIN/BRUSSEL


1988 Pacific Press Publishing Association, U.S.A. © 1991 Uitgeverij "Veritas" D 1991/0962/1
ISBN 90 6302 148 8

Ontwerp omslag en vormgeving: Hans Booij Druk: Bosch en Keuning n.v., Baarn

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, micro film of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

No part of this book may be reproduced in any form by print, photoprint, microfilm or any other means without the written permission from the publisher.


Inhoud

Woord vooraf
Hoofdstuk 1. Discussie over 1844
Deel Ć©Ć©n: 1844, een bijbels gegeven
Hoofdstuk 2. Het onderzoekend oordeel
Hoofdstuk 3. Gods koninkrijk komt
Hoofdstuk 4. Een gericht in de hemel
Hoofdstuk 5. De reiniging van het heiligdom
Hoofdstuk 6. Het raadsel van de twee gezichten
Deel twee: Tegenwerpingen en antwoorden
Hoofdstuk 7. Van schaduw tot werkelijkheid
Hoofdstuk 8. De dienst in de hemelse tempel
Hoofdstuk 9. Een jaar voor een dag
Deel drie: Beoordeling van het oordeel
Hoofdstuk 10. God gerechtvaardigd
Hoofdstuk 11. Als goud gelouterd
Appendix: De adventistische visie op profetie

Woord vooraf

In het begin van de negentiende eeuw waren er in de christelijke wereld overal opwekkingsbewegingen die de aandacht van de gelovigen bepaalden bij de wederkomst van Jezus.

In die tijd predikte in het oosten van de Verenigde Staten een zekere William Miller met grote overtuiging de nabije terugkeer van Christus naar de aarde. Miller kwam tot deze conclusie na bestudering van de profetieƫn van de profeet Daniƫl. Hij was er vast van overtuigd dat Jezus zou wederkomen op 22 oktober van het jaar 1844. Miller kwam op die datum omdat de profetieƫn (zie Daniƫl 8 en 9) "de reiniging van het hemels heiligdom" aankondigen 2300 jaar na de toestemming van Perzische vorst Arthahsasta (Artaxer xes) tot de herbouw van Jeruzalem. Dit bevel werd gegeven in het zevende jaar van de regering van Arthahsasta (zie Ezra 7),vers dat overeenkomt met het jaar 457 voor onze jaartelling. Miller meende dat de "reiniging van het heiligdom", naar analogie van de Grote Verzoendag (zie Leviticus 16 en Hebreeƫn 9), de wederkomst van Jezus inhield. Zijn argumenten waren zo overtuigend dat vele duizenden mensen daar onvoorwaarde lijk in geloofden.

Deze adventgelovigen leefden naar die aangekondig de dag toe en hun gehele leven werd door de adventhoop beĆÆnvloed. Velen gaven alles wat zij bezaten om de verdere verspreiding van de adventboodschap te kunnen financiĆ«ren. Men verkocht zijn bezittingen, schulden werden betaald, winkels werden gesloten, men ging niet meer naar zijn werk en de oogst werd niet meer binnengehaald.

Toen de lang verwachte dag aanbrak, verzamelden de adventgelovigen zich in groepen om gezamenlijk zingend en biddend de grote gebeurtenis af te wachten. Maar de dag verstreek zonder dat er iets bijzonders gebeurde.

De aanhangers van Miller waren verbijsterd. Hun hoop was de bodem ingeslagen. Hun blijdschap maakte plaats voor diepe teleurstelling. De tweeentwintigste oktober werd de dag van de "Great Disappointment", "de Grote Teleurstel ling", van de adventbeweging.

EĆ©n van de gelovigen die op die dag ook tevergeefs had gewacht op de komst van de Heer was Hiram Edson, de leider van de adventgelovigen in Port Gibson, N.Y. Op 22 oktober 1844 waren de gelovigen uit de omgeving van Port Gibson bij elkaar gekomen op de boerderij van Edson om daar met elkaar de komst van Jezus af te wachten. Toen de dag verstreek als alle andere dagen, maakte grote verslagenheid zich van hen meester.

Maar desondanks kon Edson niet geloven dat ze geheel bedrogen waren. Nadat 's morgens vroeg de meeste aanwezigen weer naar huis waren gegaan, hield hij met de overigen een bidstond. Op een bepaalde manier gaf dit gebed hun de zekerheid dat er een verklaring voor de teleurstelling moest zijn.

Na het ontbijt ging Edson samen met een van de andere aanwezigen op pad om de andere zusters en broeders te bemoedigen. Terwijl ze dwars door een maĆÆsveld liepen, bleef Hiram Edson plotseling staan alsof iemand een hand op zijn schouder had gelegd. Een plotselinge gedachte flitste hem door het hoofd: zoals de heiligdomsdienst in de aardse tempel uit twee fasen had bestaan - de dagelijkse offerdienst en de jaarlijkse Grote Verzoendag-zo moest natuurlijk ook de dienst in het hemels heiligdom uit twee fasen bestaan. En als dit zo was, dan zou dat kunnen betekenen dat de profetie wel degelijk vervuld kon zijn; dan zou op grond van de profetie Christus aan het einde van de 2300 dagen niet naar de aarde komen om de aarde te "reinigen", maar zou Hij beginnen met zijn werk als hogepriester in de tweede afdeling van het hemels heiligdom (DaniĆ«l 8:14), om het hemels heiligdom te "reinigen".

Naar aanleiding van dit nieuwe inzicht besloten Edson en zijn twee beste vrienden (Hahn en Crosier) tot een maandenlange intensieve studie, waarbij ze speciaal hun aandacht richtten op het boek HebreeĆ«n, het MozaĆÆsche stelsel en de boeken DaniĆ«l en Openbaring. Deze studie bevestigde de gedachte van Edson: Het einde van de 2300 dagen markeerde niet het einde maar het begin van de hemelse Grote Verzoendag.

Hun conclusie over het dienstwerk van Christus in het hemels heiligdom kan als volgt worden samengevat:

"Er is een heiligdom in de hemel, de ware tabernakel, die de Heer heeft opgericht, en niet een mens. Daarin doet Christus dienst, ons ten goede, en maakt Hij de resultaten van zijn zoenoffer, dat eens en voor altijd aan het kruis is gebracht, beschikbaar voor alle gelovigen. Hij werd als onze Hogepriester ingewijd en begon zijn bemiddelende dienst bij zijn hemelvaart. In 1844, aan het einde van het profetisch tijdperk van 2300 dagen, begon Hij aan de tweede en laatste fase van zijn verzoeningswerk. Dit is een werk van onderzoekend oordeel, dat deel uitmaakt van de uiteindelijke verdelging van alle zonde, uitgebeeld in de reiniging van het Hebreeuwse heiligdom, uit de oudheid, op de Grote Verzoendag.

In deze zinnebeeldige dienst werd het heiligdom gereinigd met bloed van dierenoffers, maar de hemelse dingen worden gereinigd door het volmaakte offer van het bloed van Christus.

Het onderzoekend oordeel openbaart aan de hemelse wezens welke doden in Christus zijn ontslapen en daarom, in Hem, waardig worden geacht deel te hebben aan de eerste opstanding. Het maakt ook duidelijk welke van de levenden in Christus standhouden, de geboden van God en het geloof van Jezus bewaren, en daarom in Hem gereed zijn voor opneming in zijn eeuwig koninkrijk.

Dit oordeel toont de gerechtigheid van God aan in de verlossing van hen die in Christus geloven. Het verklaart dat zij die God trouw zijn gebleven, het koninkrijk zullen ontvangen. De voltooiing van dit dienstwerk van Christus luidt het einde in van de genadetijd voor de mens, vlak voor de wederkomst (Leviticus 16; Numeri 14:34; Ezechiƫl 4:6; Daniƫl 7:9-27; 8:13,14; 9:24-27; Maleachi 3:1; Hebreeƫn 1:3; 8:1-5; 9:11-28; Openbaring 14:12; 20:12; 22:12)."

Hiermee was het eerste fundament gelegd voor een hernieuwde adventbeweging (het latere Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten), die spoedig de beweging van Miller verre zou overtreffen.

Tot op de dag van heden is het geloofspunt van de dienst van Christus in het hemels heiligdom actueel binnen de Adventkerk. Dit boek van Clifford Goldstein is daarvan een bewijs. Goldsteins boek is echter niet alleen geschreven voor adventisten. Hij maakt in zijn boek duidelijk dat een juist inzicht in de gebeurtenissen die zullen plaatsvinden vlak voor de terugkeer van Jezus Messias naar de aarde van levens belang is voor alle mensen.

De uitgevers
Bron: šŸ‘‰Clifford Goldstein

Reacties

Populaire posts