aller zielen

Leviticus 19:31 U mag u niet wenden tot de dodenbezweerders en tot de waarzeggers. U mag hen niet raadplegen, zodat u zich met hen verontreinigt. Ik ben de HEERE, uw God.


Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd op de dag na allerheiligen.

Op Allerheiligen en Allerzielen wordt in de rooms-katholieke kerk gewezen op de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel. De voorbereidingen voor beide feesten vinden vaak plaats op allerheiligenavond, die van Allerzielen ook wel op allerheiligendag. Allerheiligenavond wordt in het Engels Halloween of "All Hallows eve(ning)" genoemd. In Engeland heeft Halloween zich als wereldlijk feest, los van Allerheiligen en Allerzielen, sinds de zestiende eeuw verder ontwikkeld en van daaruit verder verspreid.

Met de kerkelijke feesten heeft het huidige Halloween niets meer te maken, en dat heeft het eigenlijk nooit, want het is niet een feest die in de bijbel wordt beschreven, noch dat er een oproep wordt gedaan om de doden te gedenken. Het gedenken van doden is eerder een satanisch "feest" omdat het indruist tegen wat God verordineert heeft in Zijn heilig woord. Wat niet wil zeggen dat men aan hen niet mag denken. Het zou bijzonder raar zijn als je een halve eeuw met iemand hebt geleefd, deze dierbare persoon ontvalt je en je mag er niet meer aandenken. Dat is niet alleen absurd maar ook onmenselijk.

Het vieren van alle zielen heeft te maken met de gedachten dat als mensen sterven hun zielen terug gaan naar de hemel. Dat opa of oma nog ergens ronddwaalt in het Universum, op de wolken, in een soort van hemels paradijs of erger nog in een helle situatie vertoeft, gebukt gaande onder pijn en dagelijkse kwelling door een eeuwig brandend vuur.

De bijbel leert ons totaal wat anders, omdat God liefde is en geen behagen heeft in de dood.
Ja het klopt dat er zonde is, en dat door de zonde, door ongehoorzaamheid, (wat een bewuste keus was van de mens zelf), de dood in de wereld is gekomen. De dood die gepaard gaat met ziekten, de dood door oorlogen, de dood door hongersnood, de dood door natuurrampen, de dood doordat de mens de ander het leven niet gunt. Dat was niet Gods plan en dat plan is doorkruist door Gods tegenstander satan die alle aangrijpt, om de mens, de schepping van God te vernietigen. 
Vele methoden van satan worden ingezet om zijn destructieve doel te bereiken. 

Mattheüs 10:21 De ene broer zal de andere broer overleveren om gedood te worden, en de vader het kind, en de kinderen zullen tegen de ouders opstaan en hen doden.

Maar satan kan het ook door juist de verbinding te zoeken, door het doen van wonderen en genezing om de mens in zijn val van leugen, verderf en dood te storten. 

Johannes 8:44 U bent uit uw vader de duivel, en wilt de begeerten van uw vader doen; die was een mensenmoordenaar van het begin af, en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij vanuit wat van hemzelf is, want hij is een leugenaar en de vader van de leugen.

En dit is dus ook het geval met dit "feest", het "feest" van aller zielen. 

Geschiedenis
Een gedenkdag op 2 november voor alle gestorven kloosterbroeders werd in de tiende eeuw door abt Odilo van Cluny ingesteld. In de twaalfde eeuw werd deze dag door paus Johannes XIX algemeen ingevoerd als feestdag voor alle gelovige zielen.

Rooms-katholiek feest
De rooms-katholieke kerk leert dat de zielen van de overleden gelovigen in meer of mindere mate zondig zijn. Ze bevinden zich in het vagevuur en wachten op hun loutering om voor God te kunnen verschijnen en in de hemel te worden opgenomen. Bemiddeling en voorbeden van de levende gelovigen kunnen helpen de schulden van de doden te verlichten en hun tijd in het vagevuur te verkorten. Met hun gebed kunnen de levenden eveneens aflaten verkrijgen voor hun eigen zonden.

De bron voor deze informatie zou de bijbel moeten zijn en dat is het niet, bovenstaande is een grove leugen, komende van de vader van de leugen. 

De gebruiken die zich rond deze geloofsleer hebben ontwikkeld, zijn talrijk.

Naast het bijwonen van missen, deelname aan processies, bidden en het branden van kaarsen behoren kerkhofbezoek en versiering van graven met (witte) bloemen tot de plechtigheden.

Het eten van zielenbroodjes door de nabestaanden en het uitdelen daarvan aan armen is lange tijd een onderdeel van het Allerzielenfeest geweest. Elk (al of niet onder gebed) gegeten broodje betekende de verlossing van een zieltje. Deze brooduitdeling was een belangrijke vorm van kerkelijke armenzorg.

De verlossing van de mens, (mens = geest van God, zijn adem in het lichaam maakt van hem een levende ziel, = levend persoon) kan alleen plaatsvinden door Jezus de Zoon van God die Zijn leven gegeven heeft om de mens te verlossen van de zonde en de dood. Een ziel is geen aparte entiteit, leeft niet door als de mens zijn laatste adem uitblaast en is al helemaal niet in de hemel, laat staan in de hel. 

De bijbel leert ons het volgende: 

"Want de levenden weten dat zij sterven zullen, maar de doden weten helemaal niets. Zij hebben ook geen loon meer, maar hun nagedachtenis is vergeten. Ook hun liefde, ook hun haat, ook hun afgunst is al vergaan. Zij hebben geen deel meer, voor eeuwig, aan alles wat er onder de zon plaatsvindt." Prediker 9: 5, 6

Openbaring 14:13 En ik hoorde een stem uit de hemel tegen mij zeggen: Schrijf: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun inspanningen, en hun werken volgen met hen.

De gebruiken rond Allerzielen hebben ook aanleiding gegeven tot verteltradities. Verhalen over de tijdelijke terugkeer van doden, lichtjes die daarbij de weg moesten wijzen, klokluiden en gekruiste bosjes stro op graven als afweer tegen het kwade, zijn daar voorbeelden van.

Als we wat hier boven staande goed zouden definiëren dan noemt de bijbel dit spiritisme wat dus uit de koker van de duivel komt. 

Samen met de gebruiken thuis en op kerkhoven geven ze inzicht in de individuele geloofsvoorstellingen die vaak nog tot in de twintigste eeuw leefden.

Bijna iedereen in België zet grote potten chrysanten op de graven van familieleden. Het grijze kerkhof wordt een kleurige bloemenzee. In Midden en Zuid-Amerika wordt Allerzielen uitbundig gevierd. Hele families gaan naar het kerkhof met tassen vol eten en drinken. Ze versieren de graven met bloemen en slingers.

Muzikanten maken muziek, priesters houden preken. De hele dag is het een gezellige boel op de begraafplaats. Het feest sluit aan bij een oude traditie: je moet goed zorgen voor de geesten van de doden. Zo laat je zien dat die er nog gewoon bij horen. Misschien feesten ze zelfs wel mee.

De geest van de mens is volgens de bijbel de adem die God in het blaast, iets van Zijn geest komt in ons zodat het lichaam tot leven komt. 

Genesis 2:7 toen vormde de HEERE God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levend wezen.

God blies niet Adam in Adam, Hij blies geest, levensadem in hem, en in aanraking met het lichaam komt de persoon met al zijn karaktereigenschappen, met de gave om te kijken, te horen, de proeven, te voelen, te denken, te praten, te werken en lief te hebben tot uiting. Als de geest uit hem weggaat is er niets meer, de geest, de levensadem gaat terug naar God, het lichaam is dan dood, er is dan ook geen ziel meer die blijft rondspoken om in contact te zijn met wie dan ook, er is niets meer over van de mens die hij ooit was. Zij feesten dus niet mee, en hebben geen contact met de levende. Diegene die contact onderhoud met diegene die erin geloven is satan met zijn demonische helpers. Hij houdt ons voor de gek om ons weg te leiden van de ware Bron van leven, de Almachtige eeuwige God en Schepper van hemel en aarde. 

Adam was dus niet bij God toen Hij zijn lichaam maakte uit het stof van de aarde. God iets van Zijn geest de mens, in jou en in mij, en daardoor staan wij ook in contact met Hem. Helaas is kan dat ook een poort zijn naar contact met de satan, die ons in hoofd beïnvloed met leugens en onwaarheden waardoor wij in de war raken en niet meer goed weten wat waarheid is en waardoor wij kunnen leven.

Jezus is de Weg (naar God), Jezus is de Waarheid (over God), Jezus is (door Zijn offer het eeuwig) Leven.

In de protestantse kerk wordt Allerzielen niet gevierd, omdat ze de leer van het vagevuur ontkent.  Het vagevuur zou je volgens de katholieke leer kunnen omschrijven als het voorportaal van de hemel, hier moeten de zielen afwachten of ze naar de hemel gaan of naar de hel. In het vagevuur zijn wel kwellingen, maar niet zo heftig als in de hel want daar is de duivel de baas en je gaat naar de hel als je ziel niet meer te redden is om je toch wel heel erg slecht bent geweest op aarde.

Het woord ‘vagevuur’ komt niet in de Bijbel voor. Ook leert de Bijbel niet dat zielen van overleden mensen in een vagevuur worden gelouterd. Kijk eens wat de Bijbel zegt over zonde en dood, en hoe dit de leer van het vagevuur tegenspreekt.

Iemand wordt van zonde gereinigd door geloof in het bloed van Jezus, niet door een zogenaamd vagevuur. Volgens de Bijbel ‘reinigt het bloed van zijn [Gods] Zoon Jezus ons van elke zonde’ en heeft Jezus ‘ons verlost (...) van onze zonden door zijn bloed’

1 Johannes 1:7 Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.

Openbaring 1:5 en van Jezus Christus, Die de getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit de doden en de Vorst van de koningen der aarde. Hem Die ons heeft liefgehad en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed,

Jezus heeft voor onze zonden betaald door ‘zijn leven te geven als losgeld voor velen’

Mattheüs 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.


Prediker 9:5 Want de levenden weten dat zij sterven zullen, maar de doden weten helemaal niets. Zij hebben ook geen loon meer, maar hun nagedachtenis is vergeten.

Iemand die gestorven is voelt niets meer en kan daarom ook niet worden gereinigd door een vagevuur.
Mensen worden niet na hun dood gestraft voor hun zonden. De Bijbel zegt:

Romeinen 6:6 Dit weten wij toch, dat onze oude mens met Hem gekruisigd is, opdat het lichaam van de zonde tenietgedaan zou worden en wij niet meer als slaaf de zonde zouden dienen. 7. Want wie gestorven is, is rechtens vrij van de zonde.
23. Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere.

Als de mens sterft, rust hij in het graf, zijn er geen activiteiten, is er geen connectie mogelijk, kan met hen niet worden gecommuniceerd, zij weten van niets en ervaren ook geen vagevuur of hel omstandigheden, omdat zij rusten in het graf en wachten daar tot het moment dat Christus komt om iedereen op te wekken uit de dood die Hem hebben aangenomen als hun Verlosser. Zij die Christus niet hebben aangenomen, zullen nog langer rusten tot Hij voor de 3e keer naar de aarde komt, dan zullen de overig doden volgens het laatste boek Openbaring opstaan, maar dan niet tot een nieuw leven maar tot een een eeuwige dood. Tot die tijd is er geen ziel ergens naar toe onderweg of zweeft in de ruimte tussen hemel en aarde om deze en gene lastig te vallen met knipperende lampen of kloppen op deuren, muren en ramen.

Laat je niet misleiden en laat je niet in met dit soort ogenschijnlijke onschuldige "leuke" feestjes die zonder dat de mens het doorheeft erdoor beinvloed wordt. Vanaf het begin heeft hij de mens in verwarring gebracht en op verkeerde sporen weten te zetten, puur om de Allerhoogste in het verkeerde daglicht te zetten. Recht en Rechtvaardigheid is een recht die satan al heel lang achter zich heeft gelaten met als doel zijn troon en zijn koninkrijk te verheffen boven zijn Maker. Je eigen gang gaan, buiten de lijntjes kleuren, niet in het gareel lopen, eigen wetten maken en die volgen moeten er toe leiden dat de mens vrij wordt van alle lasten. Leven als god in Frankrijk als teken van vrijheid, gelijkheid, liefde en recht, heeft uiteindelijk geleidt tot de grootste catastrofe in de geschiedens. 
God ontkennen en je eigen recht als het juiste recht te laten gelden heeft er toe geleidt dat onze aarde uitgeput is, rampen toenemen, oorlogen zich vermeerderen, hongersnood een extreme vlucht heeft genomen, waarbij ziekten en pandemieeen als een briesende leeuw om zich heen grijpt, om alles op haar weg te verwoesten. 

Dat is het koninkrijk wat satan graag ziet als zijn ideaal, zolang we maar niet geloven in een Almachtige God die uit liefde voor ons Zijn eigen Zoon heeft gegeven om ons te redden, want God zal een koninkrijk oprichten van geluk, gezondheid, zegen, liefde en leven, van eeuwigheid tot eeuwigheid. Dat koninkrijk komt eraan, onze Koning, Jezus Christus, komt binnenkort terug en jij, als jij wilt, mag een burger zijn van dat koninkrijk.

Openbaring 21:1 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer.
2. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is.
3. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.
4. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan.
5. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar.
6. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens.
7. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Dat is wat Hij belooft heet, dat is wat Hij waar heeft gemaakt, dit is wat ons in de nabije toekomst staat te wachten. Kies dan vandaag wie je dienen wilt.

Johannes 14:1 Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij.
2. In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.
3. En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.

zie ook: 👉 aller heiligen
zie ook: 👉 waar blijven onze doden


Reacties

Populaire posts