het belangrijkste gebod

Openbaring 14:6 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en volk.
7. En hij zei met een luide stem: Vrees God en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen. En aanbid Hem Die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.



Vandaag werd ik door een post op Facebook van een facebookvriend getriggerd om mij zelf de volgende vraag te stellen: van al de wetten die ooit gemaakt zijn, welke is het belangrijkste? Met deze vraag wil ik niet suggereren dat ik alle wetten ken, maar ik durf wel te beweren dat ik de belangrijkste ken, hoe bold is dat?

De belangrijkste wil ik hier vermelden, met onderbouwing of beknopte uitlegging, en een samenvatting, van de reeks waar de belangrijkste onderdeel vanuit maakt.

Voor elk mens die ooit op aarde gewandeld heeft, voor elk mens die op aarde wandelt en voor elk mens die nog op aarde gaat wandelen, voor alles wat adem heeft, voor alles wat leeft, is deze wet het belangrijkste. Neen, ik schrijf niet en ik weiger ook te schrijven dat het mijns inziens de belangrijkste is, nee ik ga naar de 2.0 versie van mijns inziens omdat het een feit is dat geen andere wet boven deze uitstijgt, eerder het tegenovergestelde, het is een 7.0 versie van liefde.

Het belangrijkste gebod voor alles en iedereen staat in de Bijbel en dat is het eerste gebod waar God uit de anonimiteit komt, waar het gaat om het aanbidden van de enige ware God, Schepper en Wetgever van hemel en aarde, waar de schepping haar zegel krijgt als wekelijks getuigenis van ons bestaansrecht. 
Alle andere 9 geboden steunen op dit ene gebod; zonder het vierde gebod zijn de andere geboden waardeloos. En zonder dit gebod te gedenken, plaatsen we God op het niveau van alle andere afgoden.

De eerste van de 10 geboden vraagt ons geen andere goden te aanbidden en het tweede gebod vraagt van ons geen gesneden beelden te maken en ons voor deze te buigen als ware het goden, het derde gebod vraagt van ons de naam van God niet te pas en te onpas te gebruiken, ook niet in hoe wij ons leven leiden. 

Het is denk ik goed om hier even te pauzeren, stil te staan bij deze drie geboden en de legitieme vraag ten tafel te brengen, wie bent U? Over welke God hebben we het hier, welke God bepaald dat wij Zijn naam niet te pas en te onpas mogen gebruiken en ons niet neer mogen buigen voor welke god dan ook, wie bent U?
En zo eerlijk, oprecht en terecht de vraag is, verdient het ook een eerlijk, oprecht en terecht antwoord: 

Exodus 20:8 Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. 9. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, 10. maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. 11. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.

Het vierde gebod van de 10 geboden vertelt ons wie dit van ons vraagt, en de reden lijkt mij duidelijk waarom Hij dat van ons vraagt. Hij is Heer over alles, Hij leeft, van eeuwigheid tot eeuwigheid, Hij is het begin en het einde van alles. In tegenstelling tot.

Psalm 115:4 Hun afgoden zijn zilver en goud, het werk van mensenhanden: 5. zij hebben een mond, maar spreken niet; zij hebben ogen, maar zien niet; 6. zij hebben oren, maar horen niet; zij hebben een neus, maar ruiken niet; 7. hun handen, die tasten niet; hun voeten, die gaan niet; er komt geen geluid uit hun keel. 8. Laat wie ze maken hun gelijk worden, al wie op hen vertrouwt.

Wat heeft het voor een nut als wij ons bezig houden met het aanbidden van de "goden" die niets voor ons kunnen betekenen, die ons bij niets kunnen helpen, die ons niet kunnen horen, noch zien, maar ook niets kunnen ontvangen, niet onze eer noch onze aanbidding. Het aanbidden van andere "goden" doet ons geen goed. Het aanbidden van dit soort zaken is het aanbidden van duistere machten die ons willen vernietigen.

Efeze 6:12 Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.

Als we het vierde gebod, niet meer gedenken, het enig gebod waarvan God vraagt die te gedenken, want dan gedenken we onze Schepper, onze Maker, onze hemelse Vader en de Zoon, onze Verlosser en Herschepper, dan verliezen we ons bestaansrecht, en onze hoop op een betere toekomst. 

Het vierde gebod is onderdeel van Gods tien woorden die Hij zelf geschreven heeft en aan ons gegeven. De tien geboden zijn een afdruk van wie Hij is en getuigen van Zijn liefde die Jezus zo harmonieus samenvatte in de volgende bewoording:

Mattheüs 22:36 Meester, wat is het grote gebod in de wet? 37. Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38. Dit is het eerste en het grote gebod. 39. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 40. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.

De eerste vier geboden vertellen ons dat wij God lief moeten hebben met heel ons hart, ziel en verstand. De laatste zes geboden vertellen ons dat wij elkaar moeten liefhebben als onszelf, daar hangt alles aan vast, daar hangt alles vanaf. 
Als we de God van hemel en aarde die alles geschapen heeft niet erkennen, en gedenken, en geboden van mensen, boven die van God stellen door af te wijken van Zijn geboden en voorschriften, door niet meer te gedenken, en te eerbiedigen, dan verliezen wij ons bestaansrecht, onze identiteit en de liefde voor de Allerhoogste, voor Zijn Woord, voor de Verlosser, voor de Weg de Waarheid en het Leven.

Jesaja 8:20 Terug naar de wet en het getuigenis! Als zij niet overeenkomstig dit woord spreken, zal er voor hen geen dageraad zijn.

Wij kunnen niets verdienen door Gods wil te doen, maar wij kunnen God erkennen als de Allerhoogste door te leven volgens Zijn wil, en Zijn wil is uitgedrukt in Zijn wet. Als we Zijn wet doen, dan getuigen we van het feit dat wij Hem erkennen als de Allerhoogste God, dat Hij de enige is die aanbidding waardig is. Als we leringen van mensen leren, zoals het gedenken van de eerste dag van de week, de dag van de Zon, wat een menselijke instelling is, dan aanbidden wij andere goden en plaatsen we God de Allerhoogste op een plaats onder de mensen, als een god die ons dient waar wij het nodig achten, stellen ons gelijk en zelfs boven Hem. 

Als we zeggen dat wij van Hem houden dan wordt dat zichtbaar, voor hemel en aarde, voor God en de mensen.

1 Johannes 2:3 En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. 4. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. 5. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. 6. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.

De boom herken je aan Zijn vrucht. Hoewel we niet bij iemand in het hoofd kunnen kijken, kunnen we aan zijn gedrag en hoe hij in het leven staat wel het één en ander opmaken. Wat niet betekent dat wij om die reden gerechtvaardigd zijn om daar een "waarde" oordeel over uit te spreken. Fatwa´s komen niet van onze God en zullen wij ook niet vinden in Gods woord. Als Jezus straks terugkomt dan wil Hij zijn kinderen op komen halen en Zijn kinderen moeten voor Hem herkenbaar zijn, en daarvoor heeft Hij ons een kader gegeven, een kader van liefde, en daaraan zal Hij ons herkennen bij Zijn wederkomst. 

Openbaring 14:12 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen.

Reacties

Populaire posts