strijd, lijden en last en toch zijn wij meer dan overwinnaars!


“Wij zijn meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad” (Romeinen 8:37)


De aarde, een plek waar we leven, of misschien wel beter gezegd, overleven. Het is het toneel voor de grote strijd tussen goed en kwaad.
Als mens waren wij ooit aangesteld om als heersers te regeren over G'ds schepping, dat is niet gegaan zoals G'd voor ons had gepland.
Onze ongehoorzaamheid, deed de Heer van de Legermachten dwingen over te gaan op plan B. Plan B was geen probleem voor G'd om te activeren, want liefde voor Zijn kinderen lag ten grondslag aan het achter de hand hebben van een plan B.

Op aarde hebben wij als mens een strijd te leveren, een strijd van leven op dood, een strijd tegen boze en duistere machten, wereld heersers die we met onze blote oog niet kunnen waarnemen. De vrucht van hun werk is dagelijks zichtbaar en merkbaar. Alle mensen hebben daar last van. Oorlogen, rampen, hongersnood, ziekten, dood en verderf.

G'd heeft een plan met deze wereld en een plan met de mensen, Zijn kinderen. Niets kan dat verstoren, geen kracht of macht kan G'ds liefdes plan tegen houden. Wat we om ons heen zien gebeuren, waarvan de oorzaak inmiddels in een ver verleden ligt, heeft dit plan misschien in de vertragingsmodus gezet, maar tegenhouden komt niet voor in G'ds woordenboek. Tegenwerken is een continu proces van G'ds "grote" tegenstander satan. Dat tegenwerken ondervinden wij dagelijks.
Met name G'ds kinderen zijn door hun keus voor deze G'd van liefde, het mikpunt van een briesende leeuw, die vierentwintig uur per dag bezig is met het zoeken naar mogelijke slachtoffers, potentieel die hij dan denkt te kunnen verslinden. Het is een strijd waarvan wij de grote en de ernst totaal niet kunnen doorzien. Wij hebben geen notie van wat er dagelijks boven ons hoofd hangt. 

“Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden. Wederstaat hem, vast in het geloof” (1 Petrus 5:8, 9). 

“Biedt weerstand aan de duivel, en hij zal van u vlieden” (Jakobus 4:7).

Het zijn niet alleen vragen die dagelijks op ons afgevuurd worden waardoor wij aan het twijfelen worden gebracht, maar ook de ongewenste omstandigheden, zoals de rampen, de ziekten, de honger, de dood. Het verliezen van je baan of een geliefde, een bedrijf wat over de kop gaat, een familie bedrijf wat tot aan de grond toe afbrand, ruzie binnen relaties of families, een camera die wordt gestolen met onvervangbare dierbare foto's erop, de oogst van je moestuin die compleet mislukt of een fout in je leven wat aanleiding is voor een kerk om je het lidmaatschap te ontnemen. Aangevallen worden omdat je vol overtuiging getuigd van jouw liefde voor jouw Verlosser Jezus Christus. Maar ook vuurwerk wat veel te vroeg en veel te lang op ongewenste tijden je rust verstoort, parkeerplaatsen die iedere keer net weer voor je neus worden ingepikt al dan niet bewust, een kind dat van plan is om de aankomende jaren alvast in de (pre) puberteit door te brengen, met alle spanningen van dien die het dagelijks met zich mee brengt. Ik denk dus voorbeelden genoeg, waarbij je toch even stil mag staan bij de invloed en de vaak onmenselijke druk die de boze dagelijks op ons leven uitoefent.

Als Petrus Jezus wil behoeden voor de aanstaande dood, dan zegt Jezus tegen Petrus: "Maar Hij keerde Zich om en zei tegen Petrus: Ga weg achter Mij, satan! U bent een struikelblok voor Mij, want u bedenkt niet de dingen van God, maar die van de mensen." Matteus 16: 23

Natuurlijk was het Petrus die deze woorden sprak, en Jezus is ook niet boos op hem, maar Hij doorziet wie de bron is van zijn "advies" aan het adres van Jezus en wijst hem tevens op de oplossing, nl. bedenk de dingen van G'd anders wordt je geslachtofferd door je inschattingsfouten, de gevoed worden door menselijk denken en menselijke gevoelens. Satan had natuurlijk belang bij het feit dat Jezus zich niet als offer voor de mensheid beschikbaar stelde, wellicht begon hij aan zijn klompen aan te voelen dat de weg die Jezus zou gaan, toch de oplossing zou zijn voor de redding van de mens, wat onvermijdelijk inhield dat dat zijn ondergang zou worden. 

Laten we waken en bidden, laten we G'd vragen een open geest te houden voor de gevaren die ons bedreigen en dat er een grote zwarte, duistere macht achter al het verkeerde zit op deze aarde waar wij een mikpunt van zijn. Satan vindt dat wij behoren tot zijn hoofdmenu, en dat is ook zo. Hij ziet ons, begint te briesen en wil ons verslinden. De weg van Jezus daarentegen is een weg van behoudt, G'd is voor ons, maar dan nog hebben we te maken met een tegenstander, ondanks het feit dat hij in wezen niets voorstelt, omdat wij overwinnaars in Christus zijn, maar dat vraagt wel van ons om aan de Wijnstok verbonden te blijven. Niets kan ons uit Zijn liefdes armen rukken, niets kan G'ds onvoorwaardelijke liefde voor ons doen veranderen. Ja de strijd is reëel, pijn, verdriet, angst, twijfel, zorgen, ziekte en zelfs de dood, maar in Hem kunnen wij geborgen zijn. Het zal ons misschien pijn doen, en te vaak nog ontmoedigen, maar Jezus heeft belooft met ons te zijn tot aan het einde van de wereld en de wereldgeschiedenis. 

Jezus heeft ons een Trooster belooft omdat wij troost nodig hebben, Hij heeft ons een Leraar gezonden omdat wij lering nodig hebben. 
G'ds Geest leert ons wie G'd is, dat wij op Hem kunnen bouwen, dat Hij onze wachter is, onze burcht en dat wij daar veilig voor de briesende, verslindende leeuw kunnen schuilen.
Het briesen zal ons ongetwijfeld vaak negatief beïnvloeden, waardoor we ten onrechte angstig worden, twijfels krijgen en de omstandigheden die wij waarnemen laten heersen boven de beloften van G'd. Is dan het niet kunnen zien, en niet kunnen waarnemen de reden waarom wij te vaak nog twijfelen en angst kennen? Ik denk het niet, omdat het zichtbare zoals de regenboog ons blijkbaar ook niet verlossen kan van die twijfel, ondanks dat wij deze waarnemen onze angst niet wegneemt. G'd wil niet dat wij pas zorgeloos zijn als wij waar hebben genomen, maar vertrouwen, blind vertrouwen op Zijn beloften, dat zal ons tot grote zegen zijn. Het is aan Hem wanneer, of wanneer niet en waar, of Hij gebeden en zaken zichtbaar aan ons openbaart.

G'd liegt niet, Hij zal ons bijstaan, Zijn engelen heeft Hij opdracht gegeven om dagelijks met ons te gaan en over ons te waken, neen het is geen garantie dat er helemaal niets negatiefs op ons pad zal komen, lijden en last zegt Paulus zal ons deel zijn, maar het zal nooit opwegen tegen de heerlijkheid wat ons wacht, wat in het verschiet ligt. En aangezien G'd niet zal toelaten dat wij boven vermogen verzocht worden, mogen we alles wat op ons pad komt zien als genadetrainers. Het zal ons helpen G'd beter te leren kennen, te groeien in geloof en liefde, zodat wij meer en meer tot ons doel zullen komen, overwinnaars die de wil doen van hun G'd tot eer van Zijn grote naam, want Zijn naam is: Barmhartig, Groot van Goedertierenheid en Trouw, en die naam geeft ons zekerheid en verdient het om geëerd te worden.

"Want ik ben verzekerd, dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch machten, noch tegenwoordige, noch toekomende dingen, Noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onzen Heere." Romeinen 8: 38, 39

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts