je kan het maar beter weten (1/3)

"In het derde jaar van de regering van Jojakim, de koning van Juda, kwam Nebukadnezar, de koning van Babel, naar Jeruzalem en belegerde het. En de Heere gaf Jojakim, de koning van Juda, in zijn hand, en een deel van de voorwerpen van het huis van God. Hij bracht die naar het land Sinear, naar het huis van zijn god. Hij bracht de voorwerpen naar de schatkamer van zijn god." Daniel 1:1,2



We spreken hier over ongeveer het jaar 600v Chr. Historisch gezien hebben we het hier over waar gebeurde feiten en kunnen deze gebeurtenissen vanuit onze eigen geschiedkundige know how worden achterhaald en onderbouwd. Persoonlijk geloof ik in de kracht van het geschreven woord, vooral en met name in dit geval omdat ik de Auteur heb ontmoet van dit woord. Dit woord behoort tot de hoogste vorm van literaire "kunst", dode letters die bij het lezen en horen levend worden en onze geest, ziel en lichaam vervullen.

Daniel is de schrijver een voorbode van de wereldgeschiedenis over een periode van bijna 2500 jaar. Een geschiedenis die voor hem nog in de toekomst lag en voor ons, voor het overgrote merendeel achter ons ligt. De Allerhoogste laat aan Daniel zien hoe de toekomst, inmiddels onze geschiedenis zich ontvouwd en heeft ontvouwd. Zelf is Daniel aanwezig tijdens de verovering van Nebukadnezar op Israel en Jeruzalem. De reden voor deze verovering is direct verbonden met de levenswijze van G'ds kinderen. Ze waren afgeweken van de leer van G'd en volgenden andere goden, dood materiaal, zoals gouden kalven, houten palen, bronzen beelden en bomen van zilver en offerden hun kinderen aan de afgod Moloch. Dat was en is niet de weg van de Allerhoogste, van de Schepper van hemel en aarde, van de enige G'd die onze hemelse Vader is. Na jaren van waarschuwen, stuurde G'd Zijn dienstknecht Nebukadnezar om het volk te verbannen. Deze verbanning zou hen weer terug moeten brengen op het pad naar G'ds troon. 

In hoofdstuk twee van Daniel lezen we dat Nebukadnezar een droom krijgt. De droom verontrust hem met name omdat hij de ernst en de dreiging ervan proeft, maar niet kan achterhalen en plaatsen waarom dit is. Daniel komt uiteindelijk voor de koning als hof medewerker, juridisch en politiek adviseur, omdat zijn wijsheid en inzicht hoge punten heeft gescoord in de ogen van Nebukadnezar. 
Daniel is instaat om de koning te vertellen wat Hij gedroomd heeft en wat het betekend voor de geschiedenis van zijn volk en de toekomstige volken. Deze uitleg verzint Daniel niet zelf, dit inzicht krijgt Hij van de Regisseur van ons leven, Hij die het verleden, het nu en de toekomst in Zij hand heeft.

"Daniël antwoordde in de tegenwoordigheid van de koning en zei: De verborgenheid die de koning vraagt, kunnen wijzen, bezweerders, magiërs en toekomstvoorspellers de koning niet te kennen geven. Maar er is een God in de hemel Die verborgenheden openbaart. Hij heeft koning Nebukadnezar laten weten wat er in later tijd gebeuren zal." Daniel 2: 27, 28

Het beeld welke Nebukadnezar zag betrof een groot beeld wat uit allerlei metalen en verschillende materialen bestond en stond model voor het verloop van de geschiedenis. Daniel legt onder inspiratie van G'ds Geest het volgende uit: Gij o koning hebt een groot en machtig beeld gezien en u bent dat gouden hoofd, dat stelt uw koninkrijk voor, maar hierna komt een ander koninkrijk, niet zo mooi, glanzend en van het zelfde statuur, nee geringer dan het uwen maar het komt dat is zeker. Het wordt na uw koninkrijk er niet beter op, eigenlijk alleen maar minder verklaart Daniel.
"zijn borst en zijn armen waren van zilver, zijn buik en zijn dijen van brons, zijn benen van ijzer, zijn voeten gedeeltelijk van ijzer, gedeeltelijk van leem." Daniel 2: 32, 33

Daniel beperkt zijn uitleg niet totdat gedeelte waar aardse koninkrijken elkaar opvolgen en naar het leven staan, nee hij vergeet op z'n allerminst om te vertellen wat er staat te gebeuren nadat die aardse koninkrijken elkaar hebben opgevolgd, wat er tijdens die periode van de voeten gebeurd. Er komt dan een koninkrijk die niet van deze aarde is en die onze hele wereldgeschiedenis teniet zal doen, achter zich laat en doet verbleken en vergeten. Een koninkrijk wordt dan opgericht die nooit meer over zal gaan op een andere koning, dit koninkrijk wordt geregeerd door een Koning die eeuwig is en voor altijd zal regeren. Maar daar is wel wat voor nodig.

"In het eerste jaar van Belsazar, de koning van Babel, had Daniël op zijn bed een droom en kreeg hij visioenen voor ogen. Toen schreef hij de droom op. De kern van de zaken omschreef hij als volgt: Daniël nam het woord en zei: 's Nachts in mijn visioen keek ik toe, en zie, de vier winden van de hemel zweepten de grote zee op, en vier grote dieren stegen op uit de zee, die van elkaar verschilden." Daniel 7: 1-3

De toekomst wordt aan Daniel voor de tweede keer ontvouwd, stay tuned.

wordt vervolgd!

Reacties

Populaire posts