je kan het maar beter weten (2/3)

"In het eerste jaar van Belsazar, de koning van Babel, had Daniël op zijn bed een droom en kreeg hij visioenen voor ogen. Toen schreef hij de droom op. De kern van de zaken omschreef hij als volgt: Daniël nam het woord en zei: 's Nachts in mijn visioen keek ik toe, en zie, de vier winden van de hemel zweepten de grote zee op, en vier grote dieren stegen op uit de zee, die van elkaar verschilden." Daniel 7: 1-3


Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en de bijbel schuwt het niet om ook nu weer tijd en plaats te benoemen. Belsazar de zoon van Nebukadnezar heeft de troon overgenomen en is nu regerend hoofd over een groot en machtig wereld imperium. Belsazar staat niet werkelijk in de schoenen van zijn vader en is meer op zichzelf gericht dan op zijn koninkrijk en zijn onderdanen. Het is niet Belsazar die een droom krijgt het is nu Daniel zelf die een visioen krijgt over dieren, de zee en wind.
Daniel zelf legt uit wat hij gedroomd heeft, het is nacht op het moment dat hij dit visioen krijgt en hij ziet de vier winden, uit alle richtingen van de aarde, uit oost, zuid, west en noord. Deze winden zwepen de grote zee op, en uit die grote zee komen vier dieren te voorschijn.

Winden duiden op twist, staatkundige beroering en oorlogen: "Zo zegt de HEERE van de legermachten Zie, onheil gaat uit van volk tot volk. Een zware storm wordt opgewekt van de uithoeken van de aarde." Jeremia 25: 32

Dieren slaan op koningen en hun koninkrijken: "Die grote dieren, die vier in getal zijn, zijn vier koningen, die uit de aarde zullen opstaan." Daniel 7: 17
"Hij zei het volgende: Het vierde dier zal het vierde koninkrijk op aarde zijn, dat verschillen zal van al de andere koninkrijken." Daniel 7: 23


De grote zee duidt op volken, natien en talen: "En hij zei tegen mij: De wateren die u gezien hebt, waaraan de hoer zit, zijn volken, menigten, naties en talen." Openbaring 17: 15

Vier dieren worden als symbool gebruikt om de elkaar opvolgende koningen en koninkrijken te duiden en te typeren.
Het eerste dier lijkt op een leeuw met adelaarsvleugels, het tweede dier lijkt op een beer, en staat aan de ene kant iets hoger als aan de andere kant, het derde dier lijkt op een luipaard met vier koppen en vier vleugels, en het vierde dier, was vreselijk om te zien, schrikwekkend en geweldig sterk, en had grote ijzeren tanden en blijkbaar met niets uit de natuur te vergelijken.

Vier dieren, die voortkomen uit de zee, vier koningen en koninkrijken die voort zullen komen uit de volken en die onder vele gruwelen, politieke reuring, twist, oorlogen, hongersnood, ziekte, ellende en dood, zullen komen en gaan.

Deze koninkrijken bestrijken bestrijken onze geschiedenis van rond 600v Chr. tot aan onze tijd, de tijd waarin wij nu leven. 
We vinden in dit visioen een duidelijke parallel met hoofdstuk twee waar Nebukadnezar een droom heeft over de toekomst. Koninkrijken die elkaar zullen opvolgen, en gesymboliseerd in verschillende metalen, waar Nebukadnezar het gouden heeft voorstelde. In hoofdstuk twee is hij het gouden hoofd en is hij de leeuw met aderlaarsvleugels in hoofdstuk zeven etc...
Het volk van Israël is verbannen naar Babel en blijkbaar vindt de Allerhoogste het tijd en de plaats om via Daniel ons duidelijk te maken aan Daniel toen en aan ons nu, dat Hij een plan heeft met deze wereld. 
Hoewel in deze hoofdstukken nog gesproken wordt in symbolische taal is het vrij en snel duidelijk waar dit voor staat en vinden we met name in hoofdstuk acht van dit bijzondere profetisch boek een nog betere sleutel om tot een waarachtige slotsom te komen tav de symboliek.

Daniel krijgt in hoofdstuk acht weer een visioen. Dit keer gaat het over een ram en een geitenbok.
We weten inmiddels dat dieren staan voor koningen en koninkrijken. Nu wordt uitgelegd waar het hier over gaat. "De ram met de twee horens die u gezien hebt, dat zijn de koningen van Medië en Perzië.En de harige geitenbok is de koning van Griekenland, en de grote hoorn die tussen zijn ogen zat, dat is de eerste koning." Daniel 8: 20, 21

De symbolen komen nog meer tot leven, ze komen zelfs eeuwen voor hun machtsovername uit de anonimiteit. Ook het vierde dier ontkomt er niet aan om blootgesteld worden aan het licht wat schijnt in deze duistere wereld die beheerst wordt door duistere en demonische machten.
De geschiedenis is een feit en een feit moeten we vooral een feit laten, dus ook het feit dat dit alles ruim van te voren voorzegd wordt, voordat het zich allemaal voltrok. Een waarheid en een voorzegging die alleen maar toekomt aan Diegene die het verleden, het heden en de toekomst in Zijn hand heeft. 

Het vierde dier, of koninkrijk krijgt bijzondere aandacht en vraagt ook onze onverdeelde aandacht. 
Als de Meden en de Perzen, Babel van hun troon hebben gestoten, wordt ook hen een gewisse einde toegedicht. Griekenland is het land wat uiteindelijk de wereld voor een bepaalde tijd zal regeren ipv de Meden en de Perzen. Maar ook voor Griekenland is de eeuwigheid in het regeren niet weggelegd en zal aan zijn einde komen. Het einde van dit regerende rijk luidt een periode in waarin wij met een kracht en een macht geconfronteerd worden die tot op dat moment redelijk achter de schermen heeft gefunctioneerd. Niet minder gevaarlijk en zeker niet minder succesvol, maar zijn speelveld verplaatst zich openlijk naar twee werelden, met de hulp van deze macht. Het gaat niet alleen maar meer om een machtig koninkrijk te vestigen op moeder aarde, maar zijn speelveld betreft nu ook een veel meer geestelijk grondgebied, het oefent nu een veel meer directe invloed uit op een geestelijk koninkrijk die opgericht wordt naast alle aardse koninkrijken.
Deze macht, het ondefinieerbare beest, die we later zullen herkennen als het "aardse" Rome is de voorloper van het "geestelijk" Rome.
"Aan het einde van hun koningschap, wanneer de afvalligen de maat hebben volgemaakt, zal er een meedogenloze koning opstaan, bedreven in slinkse streken. Zijn kracht zal groot worden, maar niet door eigen kracht. Op wonderlijke wijze zal hij verderf aanrichten, het zal hem gelukken, hij zal het doen. Machtigen zal hij te gronde richten, ook het heilige volk. Door zijn sluwheid zal hij het bedrog onder zijn hand doen slagen. Hij zal zich in zijn hart verheffen. In hun zorgeloze rust zal hij velen te gronde richten. Ja, tegen de Vorst der vorsten zal hij opstaan, maar zonder mensenhand zal hij gebroken worden. Daniel 8: 23-25



Niet door eigen kracht is één van de sleutelwoorden die deze macht zullen ontmaskeren, een geestelijke macht die zich groot zal maken tegen het Heer van de hemel, tegen de Heer van de Legermachten en doelbewust en zeer doelgericht zijn strijd zal voeren tegen de kinderen van de Allerhoogste. Een demonische gedreven koninkrijk in een strijd tussen goed en kwaad tegen een geestelijk hemels Koninkrijk.

Stay tuned for the final episode, the grand finale of world´s history

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts