ben jij uitverkoren?

Romeinen 11: 32 Want God heeft hen allen in ongehoorzaamheid opgesloten om Zich over allen te ontfermen.


Galaten 3:  22 Maar de Schrift heeft alles onder de zonde opgesloten, opdat de belofte aan de gelovigen gegeven zou worden door het geloof in Jezus Christus.

God heeft een verkiezend voornemen, en dit verkiezend voornemen is op basis van Gods voorkennis. Met andere woorden, God kan in de toekomst kijken en wat daarbij niet onvermeld mag blijven is dat God de enige is die dan kan. God voorspeld niet, zoals wij dat gewend zijn iedere dag op tv tijdens het weerbericht, of ipv te diep in het glaasje te kijken, diep in het koffiedik, tarot kaarten leggen of sterren raadplegen, en met sterren doel ik uiteraard niet op diegene die hun kunsten op toneel, tijdens een festival of op tv vertonen.
Voorspellen is wat mij betreft voor ons type wezens een soort van multiple choice, of beter gezegd een vorm van multiple gok. Als dit hogedruk gebied blijft en de wind komt van die kant met deze kracht en dat lagedruk gebied gaat daardoor in oostelijke richting, dan hebben we morgen dit en dit weer. Het is wetenschap bedrijven op het niveau van evolutie, op basis van een gecalculeerde mogelijke samenloop van omstandigheden.
Als deze zienswijze klopt en al onze berekeningen goed zijn dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat wij hier of daardoor zijn ontstaan, en als wij idd hierdoor zouden zijn ontstaan, dan is het erg aannemelijk, of zoals het in die kringen ook wel veel gebezigd wordt: "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid", dat wij van de apen afstammen, zo niet dan zou de vis eventueel ons redelijk alternatief kunnen zijn, hoewel stof van mars tegenwoordig ook in de race is als bron van ons menselijk bestaan. Je begrijpt denk ik wel waar ik naar toe wil. :-)

God voorspeld niet in tegenstelling tot de mens. Als God Zijn voorkennis deelt met de mens dan voorzegt God wat er staat te gebeuren, op korte termijn maar ook op lange termijn. God (voor)zegt, omdat God weet. Met name als we ons verdiepen in de boeken Daniel en Openbaring dan weten we inmiddels één ding zeker, dat wat God ons door de profeten Daniel en Johannes heeft laten zien, waarheid is en omdat onze God niet veranderd en niet kan liegen weten we wat de toekomst brengt. En wat de toekomst brengen moge, zegt het lied: "mij geleidt des Heeren hand". Het is dezelfde hand die Jezus uitstak naar Petrus toen hij door twijfel als het ware door het spreekwoordelijke ijs zakte en zijn geloof op dat moment even schipbreuk leed.
God heeft de in zonde gevallen mens geroepen op basis van voorkennis. God weet wie redding nodig heeft en wie niet. Jezus formuleert het op deze manier:

"Zij, die gezond zijn, hebben geen geneesheer nodig, maar zij, die ziek zijn." Matt. 9: 12

Een psychologische uitspraak van Jezus met diepgang. Wie zijn er ziek en wie niet, lijkt mij niet alleen een legitieme vraag maar ook een noodzakelijke vraag, iets om even bij stil te staan.
Paulus geeft in de Romeinen brief hoofdstuk drie daar een heel helder en niet mis te verstaan antwoord op:

"Wat dan wel? Zijn wij voortreffelijker? Beslist niet! Wij hebben immers zojuist én Joden én Grieken beschuldigd dat zij allen onder de zonde zijn, zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goed doet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen. Wij weten nu dat alles wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God. Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de wet is immers kennis van zonde." 
Rom. 3: 9-20

Niemand is rechtvaardig niet één, dus zijn wij allemaal ziek, dat is wat deze tekst ons wil zeggen, niemand van ons is gezond, omdat niemand van ons als gezond geboren wordt. David beschrijft dit in zijn boete Psalm:

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Hij verklaard daarmee niet alleen dat hij, maar dat wij allen in ongerechtigheid zijn geboren en in zonde zijn ontvangen. En dat is nou precies de reden waarom Jezus tegen Nicodemus (die in de nacht bij Hem komt om te vragen hoe dat nu zit met die wedergeboorte) zegt: Nico luister, jij bent een leraar, een hoogopgeleide, een hele slimme en wijze man, begrijp jij niet dat het geen zin heeft om terug te gaan naar de schoot van je moeder, begrijp jij niet dat als het al zou kunnen dat het geen nut heeft, dat, dat het verschil niet maakt, omdat je dan weer uit vlees geboren wordt, dat je dan weer in ongerechtigheid wordt geboren en weer in zonde wordt ontvangen? Daarom zeg Ik je, wat uit vlees geboren is vlees, is zonde, is vuil en is onrecht, en wat uit de Geest geboren wordt is Geest en blijft Geest, blijft recht, blijft rein, blijft....:

.......liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Galaten5: 22

De wet is toegevoegd om de zonde te laten toenemen, de zonde te ontmaskeren en verteld ons dat wij ziek zijn, de wet is onze spiegel en zet ons door de Geest die roept en overtuigd op onze plek, plaatst ons precies daar waar wij staan, zet ons op onze nummer en zet ons weg als zondaars. Onder de wet zijn wij allemaal schuldenaars gebleken, en over al die schuldigen wil God zich ontfermen en wil dat wij deelhebben aan de belofte die het offer van Jezus Christus in zich draagt, dat wij verzoend kunnen worden in en door Hem met God. Wij delen in het sterven en in de opstanding van Jezus als wij geloof hechten aan Zijn offer. Door dit geloof worden wij deelgenoot van de belofte, de belofte aan Adam en Eva gegeven dat uit haar, iemand van haar nageslacht, de satan, de slang, zijn kop zou vermorzelen, dat er definitief afgerekend zou worden met de zonde, schuld en dood.

Wie komt er in aanmerking voor redding, dat zijn zij die ziek zijn, dat zijn zij die ongehoorzaam zijn. En zoals we hebben kunnen lezen in Romeinen drie gaat niemand vrijuit, en zijn er dus geen gezonde mensen.
 
"God echter bevestigt Zijn liefde voor ons daarin dat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren." Rom. 5: 8

Jezus is voor zondaars gestorven, voor hen die onder de ongehoorzaamheid vallen, en al die mensen die daar onder vallen kunnen deel hebben aan de belofte van redding en verlossing als zij geloven! Zij die denken dat zij geen Geneesheer nodig hebben, dat zij geen aanspraak hoeven te maken op het Offer, deze niet nodig hebben om gered te worden, die stellen zichzelf buiten het plan van God om te verlossen, te redden, te genezen, te helen, stellen zichzelf buiten het bereik van hoop en Leven.

"Want zo liefheeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God. En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is, en de mensen hebben de duisternis liefgehad, meer dan het licht, want hun werken waren slecht." Joh. 3: 16-19

Is er een uitverkiezing, jazeker is die er, maar die is niet gefundeerd op willekeur. Natuurlijk zijn er teksten in de bijbel, die dat suggereren, maar dat heeft eerder met de lezer te maken en met de bril waarmee hij leest dan met de diepe waarheid van de tekst. In Romeinen negen vinden wij een aantal teksten zoals vers 13 die iets anders zou suggereren:

"gelijk geschreven staat: Jakob heb ik liefgehad en Ezau heb ik gehaat."

God wist van tevoren, door voorkennis, hoe het leven van Ezau zou verlopen en Ezau was het type mens dat zijn ziel en zaligheid (zijn eerstgeboorterecht) zou verkopen voor eten, voor een bordje rode soep, voor een Appel en een ei. Is God dan onrechtvaardig, door iemand te haten die niet alleen zijn ziel en zaligheid te koop aanbiedt voor vleselijke behoeften, de eeuwigheid en de verlossing te grabbel gooit, maar daarnaast ook nog eens het verlossingsplan van God dreigt te saboteren? Nee absoluut niet, God ontfermt zich nl over wie Hij zich wil ontfermen en is barmhartig jegens wie Hij barmhartig wil zijn. We hebben inmiddels helder dat God zich ontfermt over iedereen, iedereen roept, iedereen overtuigd, maar niemand dwingt en ik kan God niet bewegen dat niet te doen, ik kan God niet bewegen om de wereld niet lief te hebben.

Romeinen 8:38,39 Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.

God ontfermt zich maar ik kan het wel afwijzen, ik kan Zijn liefde, Zijn Offer tot redding afwijzen, ik kan mijn ziel verkopen aan de duivel. Het is dus absoluut geen willekeur van God om iemand buiten te sluiten dan alleen die Hij roept maar niet willen. God roept iedereen, zolang als het nodig is. Het verhaal in de bijbel over de Patriarch Noach, verbeeld dit op bijzondere wijze. Noach heeft 100 jaar geroepen, keer op, eer God, wandel in Zijn wegen en doe Zijn geboden, dan zal het je goed gaan in het land waar je bent, zal het je goed gaan als je onderweg gaat naar het land waar Ik je naar toe zal leiden, het land wat ik beloofd hebt, vol van rijkdom en schatten, overlopend van melk en honing.

Mattheüs 22:14 Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.

Het is een kwestie van het Offer van Jezus aannemen of afwijzen, geloven en aannemen is cruciale of ik uiteindelijk behoor tot het uitverkoren deel of niet. Geloven doe ik niet uit mijzelf, dat is de werking van Gods Geest die Jezus Christus ons heeft belooft voor Zijn hemelvaart. De Trooster zal de wereld overtuigen van zonde van gerechtigheid en van oordeel en als zij overtuigd is, (wat hoe dan ook gaat gebeuren, zodat niemand een excuus zal hebben), zal ieder mens afzonderlijk moeten kiezen. Kaïn koos tegen, Ezau koos tegen, Farao koos tegen, Nebukadnezar koos voor, maar ook Jozua koos voor, en dit waren zijn woorden: 

"Maar indien het kwaad is in uw ogen, de HERE te dienen, kiest dan heden, wie gij dienen zult: òf de goden die uw vaderen aan de overzijde der Rivier gediend hebben, òf de goden der Amorieten, in wier land gij woont. Maar ik en mijn huis, wij zullen de HERE dienen!" Jozua 24: 15

God houdt van de mensen en wil dat iedereen gered wordt, niets staat God in de weg om te geven wat Hij belooft heeft. Niets staat ons in de weg om die belofte van redding en verlossing in ontvangst te nemen, gratis en voor niets, ontvangen mogen wat je niet hebt verdiend.

Dit is goed en aangenaam voor God, onze Heiland, die wil, dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen. Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd. 1 Tim. 2: 3-6

Wij worden geroepen door de Geest om ons leven te laten reinigen en onze geest te laten vernieuwen en te hervormen door het bloed van het lam, door Jezus Christus die het Lam is wat de zonde van de wereld zal wegnemen. God kiest jou en het enige wat God vraagt is om Zijn verkiezing, om Zijn keuze die Hij kenbaar heeft gemaakt in Zijn plan voor deze wereld en door Zijn Zoon, door jou te roepen, te bevestigen en te zeggen: Maar ik en mijn huis, wij willen de Here dienen.

"de uitverkorenen naar de voorkennis van God, de Vader, in heiliging door de Geest, tot gehoorzaamheid en besprenging met het bloed van Jezus Christus: genade en vrede worde u vermenigvuldigd." 1 Petr. 1: 2

"Beijvert u daarom des te meer, broeders, om uw roeping en verkiezing te bevestigen; want als gij dit doet, zult gij nimmer struikelen. Want zó zal u rijkelijk worden verleend de toegang tot het eeuwige Koninkrijk van onze Here en Heiland, Jezus Christus." 2 Petr. 1: 10,11


Reacties

Populaire posts