G'ds shabbat G'ds verlossing

"Zo zijn de hemel en de aarde voltooid, en heel hun legermacht. Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die, want daarop rustte Hij van al Zijn werk, dat God schiep door het te maken." Gen. 2: 1-3



G'd is de Schepper van hemel en aarde, in de Hemel woont de Allerhoogste en de aarde is zijn voetenbank. Vanaf deze plaats mogen en kunnen wij rusten aan zijn voeten. Het is een veilige plek, een plek waar Hij aan ons voorbij gaat, Zich bekend aan ons maakt, Zijn aangezicht naar ons richt, Zijn licht over ons laat schijnen, en ons iedere dag voorziet van Zijn liefde en het hemelse "manna". Zijn zorg voor ons is G'ds hoogste prioriteit en dat heeft zich vertaald naar het offer wat Jezus voor ons heeft gebracht. G'd heeft zich in Christus met ons verzoend. De relatie tussen G'd en de mens is daarmee tot herstel gekomen, en mogen wij onze Hemels Vader weer naderen tot Zijn troon.

Rust is wat Hij ons geeft, rust van ons werken, rust van onze aardse werken, werken die ons voorzien in onze dagelijkse aardse en vleselijke behoeften, helaas in het zweet des aanschijns, dat dan weer wel.
In Christus ervaren we nog een andere rust, we hoeven nl niet te werken om G'ds genegenheid te winnen, om G'ds aandacht te trekken, om in een goed blaadje te komen staan, of een wit voetje te halen. G'd is Degene die ons opzoekt, G'd vraagt: "Waar zijt gij?"
Jezus heeft voor ons de strijd gestreden die wij wel kunnen voeren, maar altijd zullen verliezen.

Vijgenbladeren noch dierenhuiden kunnen onze naaktheid/zonde afdoende bedekken, het kan ons niet beschermen tegen de uitspraak van de wet van G'd en zal ons ten alle tijden voor strafwaardig houden. 
De vijgenbladeren, de menselijke oplossing om de naaktheid, de zonde te bedekken, rammelde aan alle kanten, was te zwak, te kwetsbaar en heel erg aan houdbaarheid onderhevig. Ik durf zelfs te zeggen op basis van G'ds eigen woord dat het eerste, tussentijdse maar zeker ook tijdelijk alternatief wat G'd Adam en Eva aanbood, zeker beter was als de vijgenbladeren van Adam en Eva, maar deze rammelde ook aan alle kanten, was absoluut te kwetsbaar en net zo goed aan houdbaarheid onderhevig. Dit eerste kleed, ontvangen uit G'ds handen hield het iets langer vol dan de vijgenbladeren van Adam en Eva, maar voldeed uiteindelijk net zo min. De vijgenbladeren van Adam hadden misschien een levensduur van een paar dagen, op z'n hoogst een paar weken, en dan zou uitdroging en verdorring een einde gemaakt hebben aan deze zeer fragiele bescherming en bedekking. Het kleed ter bedekking die G'd hen bood, zou het jaren vol houden, maar zoals eerder gezegd ook aan bederf onderhevig door slijtage en vervuiling en niet te vergeten het zeer intensieve en noodzakelijk gebruik ervan, waardoor het niet op termijn niet meer zou voldoen en vervangen moest worden. Zelfs het bloed wat er voor moest vloeien was beperkt en aan bederf onderhevig, met andere woorden er was niets op aarde te vinden wat voldeed aan de juiste maatstaven en de hoge eisen die de wet stelde.

In het oude testament zien we dat het offeren van schapen, bokken en stieren en het plengen van hun bloed uiteindelijk niet voldeed. Iedere jaar moet het op nieuw, maar het wees wel op een belofte, een veel beter offer, een offer waarvan het effect voor eeuwig zou blijven en gelden. Een eenmalig offer door G'd zelf gebracht zou de oplossing zijn voor ons in zonde gevallen mensen. Zijn lichaam en Zijn bloed was de Weg de Waarheid en het Leven, en als Zijn kinderen mogen wij delen in dat nieuwe Leven. Door het bloed, het krachtige bloed van Christus, zijn wij schoongewassen en vrij van de wet, vrij van de zonde, vrij van schuld en vrij gekomen uit de greep van de dood.

Onze Schepper heeft een dag in de week ingesteld, geheiligd en gezegend om ons te bepalen bij de waarde van dat offer. Zonder deze dag zullen wij nooit de volle grote en de volledige waarde van dit offer doorzien. Jezus is het Woord, het Woord heeft alles geschapen, Jezus is dus G'd, onze G'd, onze Vader en onze Schepper. Jezus onze Schepper is dus onze Verlosser, het is dus G'd zelf die Zich voor ons heeft opgeofferd.
Het vieren, het in ere houden, en het respecteren van deze dag is een blijvende getuigenis voor de wereld dat jij de Schepper van Hemel en aarde aanbidt, vreest en eert. Hij heeft deze dag ingesteld omdat Hij van ons houdt en omdat deze dag getuigd van wie Hij is. Geen enkel van de tien geboden, zeggen iets van de autoriteit van deze wet, dan alleen het vierde gebod. In dit gebod komt de Allerhoogste uit de anonimiteit, komt Hij in het Licht, Zijn Licht wat helder schijnt in deze wereld en ons duidelijk maakt Wie het is Die zegt dat Zijn naam niet ijdel gebruikt mag worden en dat wij onze naasten moeten liefhebben als onszelf. Er is geen betere moment in onze werkweek te vinden om daar in alle rust, eerbied en ontzag bij stil te staan. Alle condities zijn geschapen om die dag volledig tot zijn recht te laten komen, en hij is aan ons gegeven waardoor wij in die rust volledig tot onze recht komen. Het recht om medeburgers te worden van dat Koninkrijk van G'd.

"Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die." Ex. 20: 8-11

"Hij zal tussen Mij en de Israëlieten (zij die besneden zijn aan het hart) voor eeuwig een teken zijn,  want de HEERE heeft in zes dagen de hemel en de aarde gemaakt, en op de zevende dag heeft Hij gerust en Zich verkwikt." Ex. 31: 17

"Neem de sabbatdag in acht om die te heiligen, zoals de HEERE, uw God, u geboden heeft. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw rund, noch uw ezel, noch enig vee van u, noch uw vreemdeling, die binnen uw poorten is, opdat uw slaaf en uw slavin rusten zoals u. Want u zult in gedachten houden dat u slaaf geweest bent in het land Egypte en dat de HEERE, uw God, u vandaar uitgeleid heeft met sterke hand en uitgestrekte arm. Daarom heeft de HEERE, uw God, u geboden de dag van de sabbat te houden." Deut. 5: 12-15

Er is geen andere evangelie dan, dat de Schepper van Hemel en aarde naar de aarde is gekomen en voor onze zonde is gestorven. Hij die voor jou en mijn zonde is gestorven is jouw Schepper, Hij is Heer van de shabbat, Hij is de Heer van jouw heiliging, Hij is de Heer van jouw zegeningen, Hij is de Heer die jou apart heeft kunnen zetten van deze wereld als Zijn kind. Vereer dan jouw G'd door Hem te aanbidden op de enige rechtmatige, wettelijke, gezegende en geheiligde dag van rust. 

Jezus was niet naar de aarde gekomen om die rust van ons af te pakken, Hij was niet gekomen om de wet of de profeten af te schaffen maar om ze meer betekenis te geven.
Het is niet aan ons om daar anders mee om te gaan, waardoor wij de rust zouden mislopen. Het geeft mij als kind van G'd heel veel vertrouwen te weten wie Zich gegeven heeft als offer voor mij in de plaats, om mij te verzekeren van die plaats in de hemel die Jezus voor mij heeft klaar gemaakt.

"Want Hij heeft ergens over de zevende dag als volgt gesproken: En God heeft op de zevende dag van al Zijn werken gerust." Hebr. 4: 4

"Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen." Op. 14: 12





Reacties

Populaire posts