openbaring 3

Openbaring 3:1 En schrijf aan de engel der gemeente, die te Sardis is: Deze dingen zegt Hij, die de zeven Geesten Gods heeft, en de zeven sterren: Ik ken uw werken; gij hebt een naam, dat gij leeft, en toch zijt gij dood.


De vijfde brief ging naar de kerk in Sardis (=Overige). Deze gemeenschap symboliseert de tijd van 1500 AD tot ongeveer 1750 AD.

Met Sardis zijn we aangekomen in de tijd van de reformatie. Vele waarheden werden ontdekt en aanvankelijk bevestigd. Men herontdekte dat alleen de Bijbel de leidraad van het geloof moet zijn, dat de gekruisigde Jezus onze enige rechtvaardiging voor God is, en dat de verrezen Jezus het enige hoofd van de kerk is (cf. Waarom zoveel godsdiensten?).

Men had toen de grote kennis, maar men was tevreden met een dode kennis van de waarheden der verlossing en stond de eigenlijke wedergeboorte niet toe. De mensen waren trots op hun orthodoxie en vonden troost in hun dode werken, hun communie en hun kerkgang. Maar wat uit de kennis moest volgen, namelijk de wedergeboorte, kwam niet tot stand. Dus ze hadden de naam dat ze leefden, maar ze waren dood.

Volgens Openbaring 1:16 is Jezus degene die de zeven geesten heeft.

Openbaring 3:2-4 Ontwaak en versterk de ander die op het punt staat te sterven, want ik heb uw werken niet volmaakt gevonden in de ogen van mijn God. Gedenk dan hoe gij ontvangen en gehoord hebt, en houd stand, en bekeer u. Maar indien gij niet waakt, zal Ik komen als een dief, en gij zult niet weten op welk uur Ik over u zal komen. Maar gij hebt sommigen in Sardis, die hunne kleederen niet verontreinigd hebben; zij zullen met mij in witte kleederen wandelen, want zij zijn waardig.

Deze ernstige vermaning aan de christenen in Sardis geldt ook voor ons: Volg de waarheid zodra je haar vindt, want als het licht van God in ons dooft (sterft), dan blijft de duisternis in ons.

Het is niet genoeg om alleen maar te horen of de kennis te hebben, je moet het ook uitleven. Bijvoorbeeld, als men de geboden van God kent en ze niet gehoorzaamt, wat is dan het nut. Wanneer wij kennis ontvangen, dan moeten wij berouw tonen (boete doen) en ter harte nemen wat wij hebben gehoord. Als we dit niet doen, zal de ramp snel over ons komen. Zoals een dief 's nachts inbreekt en wij het niet weten, zo zal rampspoed over ons komen.

Opmerking: Juist tegen het einde der tijden zullen vele waarheden van de Bijbel worden verworpen. Wij moeten alleen op de Bijbel letten en geloven wat daarin geschreven staat, dan zullen wij gered worden.

Openbaring 3:5 Wie overwint, zal bekleed worden met witte klederen, en Ik zal zijn naam niet uitwissen uit het boek des levens, en Ik zal zijn naam belijden voor mijn Vader en voor zijn engelen.

Jezus belooft ons hier dat Hij gerechtigheid (witte klederen) zal geven aan gelovigen.

Hier wordt duidelijk gesteld dat alleen Jezus ervoor kan zorgen dat iemand het eeuwige leven krijgt, want als iemand niet wordt weggevaagd uit het boek des levens, zal Jezus onze naam belijden voor God.

Opmerking: Ook al worden zonden door de biecht zogenaamd vergeven, één ding is zeker. Als Jezus ons niet vergeeft en ons niet voor God vertegenwoordigt, zullen wij geen deel hebben aan het eeuwige leven. Daarom moeten we Jezus rechtstreeks vragen om onze zonden te vergeven. Wie dat doet, mag er zeker van zijn dat Jezus ook hen voor ons vergeven heeft (vgl. 1 Joh. 1, 9).

Openbaring 3:7-9 En schrijf aan de engel van de gemeente, die te Filadelfia is: Deze dingen zegt hij, die heilig is, hij, die waarachtig is, hij, die de sleutel van David heeft, hij, die opent, en niemand sluit, en niemand opent: Ik ken uw werken. Zie, Ik heb een deur voor u geopend, en niemand kan die sluiten; want gij hebt kleine kracht, en hebt mijn woord bewaard, en hebt mijn naam niet verloochend. Zie, Ik zal sommigen uit de synagoge des satans zenden, die zeggen, dat zij Joden zijn, en het niet zijn, maar liegen; zie, Ik zal hen doen komen en aan uw voeten neervallen, en weten, dat Ik u heb liefgehad.

De zesde brief ging naar de gemeente te Filadelfia (=broederlijke liefde). Deze kerk symboliseert de tijd van ongeveer 1750 AD tot ongeveer 1850 AD.

Dit was de grote tijd van missies. Er werden bijbelgenootschappen opgericht die de Bijbel in honderden talen vertaalden en missionarissen gingen de hele wereld over. Het woord "broederlijke liefde" is een treffende omschrijving van de kerk in deze tijd. Door actief onderzoek in de Bijbel ontstond de hoop op de spoedige wederkomst van Christus. In de grote adventsbeweging van de jaren dertig en veertig werden de gelovigen van de verschillende gemeenschappen verenigd door de hoop op deze spoedige wederkomst, gesymboliseerd door broederlijke liefde (vgl. Daniël 12).

Wat wordt bedoeld met de sleutel van David?

David was koning over Israël, het door God uitverkoren volk. Als Jezus terugkomt, zal hij terugkomen als Koning van alle koningen. Dit maakt hem koning over het volk van God en daarom heeft hij de sleutel van David.

Om de open deur te begrijpen, moeten we kijken naar Openbaring 11:18, 19. Daar wordt ons verteld hoe de tempel in de hemel werd geopend en de ark van het verbond zichtbaar werd gemaakt. De open deur (open tempel) heeft iets te maken met de 10 Geboden. Volgens Hebreeën 8:5 was de aardse tempel in Israëls tijd slechts een schaduw van het hemelse heiligdom (vgl. Het Hemelse Heiligdom). Dit heiligdom had twee kamers: het Heilige en het Heilige der Heiligen. In het Heilige der Heiligen werden de 10 Geboden bewaard in de Ark des Verbonds.

Door deze open deur die naar de tempel van God leidt, zien we de wet in de Ark van het Verbond. Door deze open deur schijnt licht van deze heilige en rechtvaardige wet en houdt de mens de ware maatstaf van rechtvaardigheid voor, zodat hij zijn karakter kan vormen om aan de eisen van God te voldoen.

De open deur openbaart aan ons mensen de betekenis van de wet van God. Het is de deur van genade omdat Jezus op dit moment een speciaal werk voor ons doet door verzoening voor ons te doen (vgl. Daniël 8:13). Volgens Daniël 8:13 begon deze verzoening in 1844 AD en past daarom precies in het tijdschema van de gemeente van Filadelfia.

Let op: Niemand kan deze deur sluiten. Satan en zijn volgelingen proberen natuurlijk te voorkomen dat de boodschap van Jezus' gerechtigheid wordt verkondigd. Door de heiligheid van Gods wet vandaag te erkennen (de sabbat maakt ook deel uit van de 10 Geboden (vgl. De rustdag van God)), kunnen wij mensen beseffen dat wij deze gerechtigheid nooit kunnen bereiken. Alleen door Jezus ontvangen wij deze gerechtigheid (vgl. Romeinen 3:21-24).

Openbaring 3:10,11 Omdat gij mijn woord van geduld bewaard hebt, zal Ik u ook bewaren voor de ure der verzoeking, die over de gehele wereld komen zal, om hen te beproeven, die op de aarde wonen. Zie, Ik kom snel, bewaar wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neemt.

Het uur van verzoeking dat over de hele wereld zal komen, wordt beschreven in Openbaring 13:13-17. Maar alle mensen die zich aan de Bijbel houden en zich aan de leer ervan houden, die de geboden van God onderhouden en zich aan Jezus Christus als hun Verlosser vasthouden, zullen niet worden misleid. Omdat we weten wat deze aarde zal overkomen, moeten we ons erop voorbereiden. Wij moeten op de Bijbel vertrouwen en weten wat daarin staat om Satans verleidingen te weerstaan. Laten we geen tijd verspillen.

Opmerking: Rond 1844 AD werden de evolutietheorie (cf. Evolutie vs. Schepping) en het marxisme opgericht. Beide gaan uit van het niet bestaan van God. Juist op het moment dat het oordeel over het huis van God begon, bracht Satan deze valse leringen in de wereld.

Openbaring 3:14-16 En schrijf aan de engel van de gemeente te Laodicea: Deze dingen zegt Hij, die Amen genoemd wordt, de getrouwe en waarachtige getuige, het begin van de schepping Gods: Ik ken uw werken, dat gij noch koud, noch heet zijt. Oh dat gij koud of heet zoudt zijn! Maar omdat gij lauw zijt, en noch heet noch koud zijt, zal ik u uit mijn mond spuwen.

De zevende brief ging naar de kerk in Laodicea (= volk van het oordeel). Deze kerk symboliseert de tijd van 1850 AD tot de wederkomst van Christus.

Opmerking: Volgens Daniël 8:13 begon het Oordeel vóór de Wederkomst (vgl. Het Oordeel) in 1844 na Christus, d.w.z. sindsdien zijn wij het "volk des oordeels".

Deze kerk wordt gekenmerkt door lauwheid, koud noch warm. De christelijke gemeenschap is niet langer warm, maar heeft zich verbonden met de kilte van de wereld en is daardoor lauw geworden. Velen hebben zichzelf gelijk gemaakt aan de wereld en hebben zo hun macht verloren. Als zij warm waren, dan konden zij hun werk doen in de kracht van God. Als ze koud waren, dan konden ze omgebouwd worden. Maar omdat zij lauw zijn, zullen zij worden uitgespuwd.

Opmerking: In deze tijd zeggen velen dat zij in God geloven. Maar ze gaan niet naar de kerk en lezen de Bijbel niet. Zij zijn lauw, noch koud (onbekeerden), noch warm (volgelingen van Jezus). Zelfs zij die beweren Gods geboden te onderhouden, hebben slechts de schijn van vroomheid, omdat zij zich als de wereld hebben gemaakt. Het is vandaag de dag gewoon belangrijker om een mooie auto of een geweldige flat te hebben dan om het werk van God te steunen.

Openbaring 3:17 Gij zegt: Ik ben rijk, heb genoeg en behoef niets, en weet niet, dat gij ellendig en ellendig zijt, arm, blind en kaal.

Zelfbedrog is de ware ziekte van Laodicea. Hij denkt dat hij rijk is en weet niet hoe hij er werkelijk voor staat.

Het volk van God blijft sluimeren in hun zonden zonder te vragen naar de wil van God. Alle waarschuwingen die gegeven zijn om zich voor te bereiden op de wederkomst van Jezus worden in de wind geslagen. Als de mensen zouden beginnen hun werken en levens te vergelijken met wat de Bijbel eist, zouden zij zeer snel ontdekken dat zij er zeer ver van verwijderd zijn.

Als zij hun houding zouden vergelijken met die van Galaten 5, waar de vrucht van de Geest wordt beschreven, dan zouden zij heel snel ontdekken dat zij heel weinig hebben uitgevoerd van wat Jezus zou willen dat wij zouden zijn. Wij moeten de Heilige Geest vragen ons onze gebreken te tonen, zodat wij ze kunnen overwinnen. Wij moeten beseffen dat wij volledig afhankelijk zijn van de genade en barmhartigheid van God en dat ons karakter nog vele gebreken vertoont.

Zolang wij ervan overtuigd zijn dat het weinige dat ons onderscheidt van de wereld voldoende is om stand te kunnen houden aan het einde der tijden, zullen wij niet in staat zijn ons voor te bereiden op de wederkomst van Jezus.

Opmerking: Het zijn juist degenen die beweren dat de Laodiceeërs de anderen zijn die Laodicea belichamen.

Openbaring 3:18,19 Ik raad u aan, van mij te kopen goud, in het vuur geraffineerd, opdat gij rijk moogt worden; en witte klederen, opdat gij die aantrekt en de schaamte uwer naaktheid niet ziet; en oogzalf, om uw ogen te zalven, opdat gij moogt zien. Wie ik liefheb, bestraf en kastijd ik. Wees daarom ijverig, en toon berouw.

Zoals goud een maatstaf is voor aardse rijkdom, zo is goud dat in het vuur is geraffineerd een maatstaf voor zuiver geloof en zuivere liefde. Alles wat ons ontbreekt, wil Jezus ons geven, als we er maar om vragen. Het kost niets, we hoeven alleen maar te willen.

Opmerking: Zij die dit testament niet hebben, mogen er ook om vragen (vgl. 2 Korintiërs 8:10).

Als wij berouw tonen (boete doen) en onze zonden aan Jezus belijden, is Hij getrouw en rechtvaardig en reinigt Hij ons van alle ongerechtigheid (vgl. 1 Johannes 1:9). Het enige wat wij moeten doen is Jezus vragen ons onze gebreken te tonen, ons oogzalf te geven, zodat wij kunnen zien hoe wij voor God staan. De oogzalf vertegenwoordigt de genade van God die ons laat zien hoe God ons ziet en dat we ons moeten bekeren. Wanneer wij berouw hebben en onze zonden belijden, wanneer wij met Gods hulp strijden tegen onze zwakheden van karakter, ontvangen wij witte klederen die een vlekkeloos karakter betekenen.

Wat betekent het als Jezus ons kastijdt?

Het is dat wij niet alle dingen in het leven kunnen begrijpen en dat er bepaalde situaties in het leven zijn waarin wij ons afvragen waar God ons naartoe leidt. Maar wie zijn leven aan Jezus heeft gegeven, kan er zeker van zijn dat alle dingen die hem overkomen voor zijn bestwil zijn (vgl. Romeinen 8:28). Dit is precies hoe Jezus ons in situaties brengt om onze weg of ons denken te corrigeren.

Openbaring 3:20 Zie, ik sta aan de deur en klop. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik binnenkomen en met hem eten en hij met mij.

De laatste akte van de wereldgeschiedenis is aan de gang. Jezus gaat van huis tot huis, van mens tot mens en klopt aan. Wie zich openstelt en zijn leven met Jezus leeft, voor hem wordt de kruisiging werkelijkheid. We hebben nu de kans om ons leven aan Jezus te geven.

Opmerking: Het Avondmaal is een symbool van de verlossing van zonden door Jezus' dood aan het kruis.

Openbaring 3:21 Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten in mijn troon, zoals ook Ik heb overwonnen en met mijn Vader gezeten ben in zijn troon.

Hij die overwint in deze lauwe, zielsgevaarlijke toestand van de laatste tijd, zal het eeuwige leven ontvangen.

👉openbaring 1

Reacties

Populaire posts