Geschiedenis en Statistieken: GC stemt over vrouwenwijding in de SDA kerk

Situatie november 2019
Door Ingrid Wijngaarde, Nederland


De kerk is nooit en te nimmer tegen "vrouwen in het ambt" geweest. Er waren altijdvrouwen in onze Kerk, die een belangrijke bijdrage leveren, geestelijk vervuld en godvruchtig, mensen aan de voeten van Jezus Christus brengend. Ze leidden kampsamenkomsten, deden pastoraal werk, waren zeer succesvolle evangelisten, samen met hun mannen of alleen. Feit is dat de kerk profiteerde van hun arbeid, maar hen niet hetzelfde loon en faciliteiten. Ellen White was erg boos over de oneerlijke behandeling van vrouwen in Australië in die mate dat ze dreigde tienden in te houden.

Onze kerk had haar eerste vrouwelijke AV-ambtenaar in 1871: Adelia Patten Van Horn bekleedde van 1871-1873. Zij en haar man werden later zendelingen in de Walla Walla Valley.

Minerva Jane Loughborough Chapman was penningmeester van de Generale Conferentie van 1877-1883. Zij deed haar werk uitstekend, want zij werd tweemaal in die functie gekozen. De positie van secretaris en penningmeester waren nooit uitgesloten voor vrouwen. Vrouwen kunnen leidinggevende posities bekleden. Zelfs nu is de secretaris van TED een vrouw (Audrey Andersson), en een van de vice-voorzitters van de GC is een vrouw (Ella Simmons). Beiden tweede termijn en kunnen in 2020 voor een derde keer geroepen worden.

Van 1872 tot 1975 kregen vrouwelijke evangelisten een predikantslicentie. Vanaf 1881 werden zij in die functie zelfs "handgelast", maar het was volstrekt duidelijk dat zij geen "gewijde predikanten" waren. Zij werden apart gezet -door handoplegging handoplegging - voor het "ambt" - om zielen te bedienen, "om anderen te bedienen aan anderen die binnen hun invloedssfeer kwamen".

In 1895 drong Ellen White erop aan om deze vrouwen apart te zetten door een ceremonieel van handoplegging en hen in te wijden voor het "ambt". Engels leek toen een meer gebruikelijke taal, want iedereen begreep dat "bediening" niet betekende een predikantenspost betekende. Toen het werk vorderde, was er behoefte aan meer werkers in het veld en vrouwen leverden een belangrijke bijdrage die ook werd erkend door de Kerk.

In de jaren 1900-1975 was er een aan en uit debat over vrouwen in het ambt. Vrouwen werden toegelaten tot de theologische academies en studeerden cum laude af. Vrouwen dienden in afgelegen gebieden, stichtten kerken en dienden het volk. De meeste van hen waren tevreden met de officiële positie als "evangelisten" met ministeriële licenties.

In de jaren 1950-1973 vroegen meer en meer wereldregio's om een grondige theologische studie over vrouwen in de bediening. Ik geef slechts een samenvatting van de officiële beleidsacties van de Generale Conferentie en haar belangrijkste resoluties. Er was en is nog steeds meer aan de hand. Er waren en zijn nog steeds talrijke eenzijdige acties door de NAD, en sommige plaatselijke Unies en Conferenties, ook in andere delen van de wereld. Zie de indrukwekkende lijst op webpagina URL hieronder. Momenteel zijn de Unie van Colombia, de Noorse Unie, de Zweedse Unie, Nederlandse Unie, Noordduitse Unie, Italiaanse Unie, Belgische Federatie, Noord Californische Conferentie en de Zuidoostelijke Californische Conferentie openlijk in opstand tegen de Wereldkerk.

Ik pak de "moderne tijd" discussie op in 1973. Er waren tot nu toe (nov 2019) 23-24 officiële stemmingen of anderszins officiële acties met betrekking tot het onderwerp van de wijding van vrouwen in onze kerk. 14 keer in een jaarraad of voorjaarsvergadering (jaarlijkse zakelijke vergaderingen van Union presidents samen met GC en Division officers); 3 keer in een Algemene Conferentiezitting; nog eens 3 keer door speciale studiecommissies (Camp Mohaven, Cohutta Springs en TOSC), 2 keer in vergaderingen met GC- en funktionarissen samen met leden van hun uitvoerende comités en voor zover we kunnen zien 1 keer een beleidsverduidelijkende verklaring door het GC Secretariaat (augustus 2018).

1973: September Kamp Mohaven Studiecommissie 
Bestaande uit 13 mannen en 14 vrouwen. Deze vrouwenmeerderheidscommissie adviseerde "Dat vrouwen worden gewijd als lokale kerk ouderlingen, en degenen met een theologische opleiding worden aangenomen als 'medewerkers in pastorale zorg', voornamelijk in pastorale staf met meerdere leden."

1973: Oktober Jaarlijkse Raad
De Jaarlijkse Raad stemde om het verslag van Kamp Mohaven te "ontvangen". Hij stemde ook "dat de theologische gegrondheid van de verkiezing van vrouwen voor plaatselijke kerkelijke ambten die een priesterwijding vereisen" en "dat in gebieden die ontvankelijk zijn voor dergelijke actie; er blijvende erkenning is van de geschiktheid van het aanstellen van vrouwen voor pastoraal, evangeliserend werk."

1974: Jaarlijkse Raad van oktober
Vraagt om "meer studie" en stemt om door te gaan met het bestuderen van theologische kwesties. Zegt,
"De tijd is niet rijp of opportuun" om vrouwen te wijden tot het evangelieambt, dat wil zeggen als gewijde predikanten.

1975: Voorjaarsvergadering in maart
Stemt in met de wijding van diaconessen tot vrouwen. Staat ook toe dat vrouwen gewijd worden als mits "de grootste discretie en voorzichtigheid" wordt betracht om de plaatselijke kerk over deze kwestie. Dringt er bij vrouwen op aan bijbelwerkers of zelfs assistent predikanten te worden, maar merkt op dat de kerk hen alleen een zendingsbevoegdheid zal verlenen. De Belasting-vrijgestelde accreditatie "aangestelde predikanten" bestond toen nog niet. Men was of een predikant (man) of een evangelist (man of vrouw).

1977: Maart Voorjaarsvergadering
Discussie over de wijding van vrouwen kwam te vervallen. De voorzitter van de Generale Conferentie, Robert H. Pierson vertelt de voorjaarsvergadering dat de rol van vrouwen voortdurend wordt bestudeerd en dat er verslag zal worden uitgebracht op de jaarvergadering van 1977. Echter, wanneer een peiling van de wereld veld wordt gehouden en er een negatief antwoord komt, wordt de wijding van vrouwen geschrapt van de Jaarlijkse Raadsagenda. Opmerking: Jan Paulssen deed hetzelfde in AC2009 op weg naar GC2010.

1977: Jaarlijkse Raad stemt voor Associates in Pastoral Care
De AC introduceert de accreditatieterm "Geassocieerden in Pastorale Zorg" om personen aan te duiden personen die werkzaam zijn in de pastorale staf, maar die niet in de rij staan voor de wijding (vrouwen). Op GC 1990 wordt deze positie veranderd in de "Commissioned ministers" status om te voorzien in belastingvoordelen voor de evangelisten als waren zij "predikanten".

1984: Oktober Jaarlijkse Raad
Het wijdingsbeleid voor vrouwelijke oudsten van de voorjaarsvergadering van 1975 wordt herbevestigd: "Vrouwen kunnen tot plaatselijk ouderling gewijd worden. Dit moest worden voorgelegd aan de GC Session van 1985. Het orgaan stemde ook "om de AV in zitting te adviseren om elke divisie toestemming te geven vrij te zijn om voorzieningen te treffen die zij nodig acht voor de verkiezing en wijding van vrouwen tot ouderlingen van plaatselijke kerken."
De kerkbestuurders beloven de kwestie "definitief" te regelen op de AV van 1985 zitting. Dit is echter niet gebeurd. De Wereldkerk in Zitting ontkende de wens. Dus eigenlijk werd dit voorstel van de wijding van vrouwelijke oudsten nooit formeel gemaakt.
Gedurende de daaropvolgende jaren worstelden de velden met dit losse eindje, totdat het een "natuurlijke wet" werd dat vrouwen tot ouderling werden gewijd.
Deze politiek-administratieve fout maakte de weg vrij voor meer controverse in de Kerk, want het schepte een precedent dat men de zaken in eigen hand kan nemen als hij van mening is dat de Kerk traag handelt.

1989: Juli Divisie's Commissie in Colhutta Springs
Stemming:
Geen wijding voor vrouwen, maar enige pastorale voorrechten - 56 tegen (84%)- 11 voor.
Beveelt aan:
(a) vrouwen niet te wijden tot het evangelieambt, en
(b) dat afdelingen gekwalificeerde vrouwen in het ambt mogen toestaan om dopen en huwelijken te voltrekken.

De commissie had vertegenwoordigers uit alle werelddivisies, waaronder 17 vrouwen. (Drie divisies weigerden vrouwen te sturen: Inter-Amerika, Zuid-Amerika, en Oost-Afrika).

1989: Jaarlijkse Raad van oktober GC
187 voor (66%) - 97 tegen aanvaarding van de twee aanbevelingen van de Commissie over de rol van vrouwen in de kerk, die in Cohutta Springs bijeenkwam, en de wijding van vrouwen af te wijzen, maar gekwalificeerde vrouwen toe te staan te dopen en huwelijken te voltrekken.

1990: AV in Zitting
Een motie om de wijding van vrouwen toe te staan wordt door de wereldafgevaardigden verworpen met 1.173 tegen (76%) - 377 voor -

Note:
1994: SDA Theological Seminary professor publiceert een boek over de wijding. Raymond Holmes, gepensioneerd seminarie professor, publiceert de Tip van een IJsberg, [sic] waarin hij waarin hij betoogt dat het gezag van de Bijbel, en alle unieke overtuigingen van de Adventisten. worden bedreigd als de Schrift zo wordt geïnterpreteerd dat de wijding van vrouwen wordt toegestaan. Hier is een geautoriseerde digitale samenvatting van het boek:
http://www.andrews.edu/library/car/cardigital/digitized/documents/b17270947.pdf

1995: AV in Zitting
Een oproep tot afwijking door NAD: 1.481 tegen (69%) - 673 voor. GC Jaarvergadering 

2011 oktober GC Jaarlijks
Een oproep tot afwijking door NAD, TED en NUC faalt: 167 tegen (59%) - 117 voor.

2012: Juni AV en Afdelingsbestuur Top
In het licht van het lopende TOSC-onderzoek en de eenzijdige acties van verschillende ongeduldige Unies en conferenties, hebben de functionarissen van de Algemene Conferentie, waaronder de voorzitters van de 13 werelddivisies, en 40 voormalige hooggeplaatste bestuurders unaniem een oproep gedaan tot eenheid met betrekking tot de wijdingspraktijken van de ambtsdragers. De oproep, gericht aan de besturen van de Unie en de Conferentie alsook aan individuele kerkleden leden, roept op tot: voor eenheid in het respecteren van een wereldwijde kerkelijke actie (d.w.z. de 1990 en 1995 Algemene
Conferentie over de wijding van ambtsdragers); voor het uitvoerend comité van elke unie om zorgvuldig de verreikende gevolgen te beoordelen van een handelwijze die in strijd is met de besluiten van de Algemene Conferentie in zitting; en voor elke vakbond om deel te nemen aan de huidige studie over de theologie van de wijding en de implicaties daarvan.

Het beroep stelde verder dat: "Voor één entiteit om haar gemotiveerde onenigheid te uiten met een van een algemeen besluit van de Kerk kan voor sommigen een legitieme manier van handelen lijken. Echter, de gevolgen van het handelen in strijd met een wereldwijd kerkelijk besluit zijn niet beperkt tot die ene entiteit. Elke organisatie die overweegt in strijd te handelen met een besluit van de wereldkerk, moet zich afvragen: "Is dit het patroon van deelname aan het dat wij willen instellen en aanbevelen aan andere entiteiten om te volgen?"
"Hoe gaan we om met de situatie als een organisatie in ons gebied zou besluiten om haar deelname te beëindigen in één of meer zaken waarin zij het niet eens is met de grotere familie van organisaties?"
"Onderling overeengekomen beleid komt de hele kerk ten goede en voorkomt dat het uiteenvalt in onafhankelijke, lokaal gedreven eenheden. Ze zijn de weerspiegeling van de door de Geest geleide wil van het lichaam en stellen elke entiteit in staat om verder te kijken dan zichzelf voor het welzijn van het hele lichaam van Christus." ...

"Wij doen daarom een dringend beroep op u:

1. Dat uw unie blijft werken in harmonie met de wereldwijde besluiten en wereldwijde besluitvormingsprocessen van de Kerk.
2. Dat tot het moment dat de Kerk anders beslist, uw vakbond afziet van van enige actie om ambtswijdingspraktijken in te voeren die in strijd zijn met de 1990 en 1995 van de Algemene Conferentie.
3. Dat de leden van de vakbond geïnformeerd worden over de gevolgen voor de gehele de gehele kerk in het geval dat één entiteit, om welke reden dan ook, kiest voor een handelwijze actie kiest die doelbewust tegen een beslissing van de hele kerk ingaat.
4. Dat de kerk actief deelneemt aan de wereldwijde discussie over het begrip en praktijk van de wijding.

2012: Speciale zitting van het AV-bestuur in augustus
Reactie op eenzijdige acties van de Pacific Union Conference en de Columbia Union Conferentie: "Eenzijdige acties die in strijd zijn met de gestemde besluiten van de wereldwijde kerk vormen een ernstige bedreiging voor de eenheid van de kerk; het belemmert de studie van de wijdingstheologie en -praktijken door de vakbonden te binden aan een bepaald resultaat voordat het studie- en discussieproces is afgerond; uiting geeft aan een gebrek aan vertrouwen in de integriteit van het algemene proces dat door de Algemene Conferentie in haar zittingen is aanvaard en goedgekeurd Algemene Conferentie in zittingen; is in strijd met het werkbeleid van de Algemene Conferentie en zet de besluiten van de Algemene Conferentie in zittingen van 1990 en 1995 met betrekking tot de praktijk van de wijding; vormt een ernstige bedreiging voor de eenheid van de wereldwijde Zevende-dags Adventistische Kerk".
De president van de Adventistengemeente, Ted N.C. Wilson, sprak de speciale Session in de Pacific Union Conference op 19 augustus. Zijn pleidooi werd niet gehoord, en er werd met hem gespot.

2012: Jaarlijkse Raad van oktober GC
Een dringend pleidooi om te wachten op GC 2015 en een moratorium op unilaterale acties: 264 voor voor (91%) - 25 tegen. De verklaring gaat over kerkelijke structuren en procedures. Het gaat niet noodzakelijkerwijs over wijding, maar er staat duidelijk: "De Wereldkerk kan geen oefeningen legitimeren die ingaan tegen de afspraken van de Algemene Conferentie in zitting. Daarom erkent de Kerk geen handelingen erkennen die wijding toestaan zonder onderscheid naar geslacht. Voordat het besluit werd genomen, hadden de voorzitters van de Unie een dag van gebedsvolle studie en discussie, met elkaar gebeden om de leiding van Gods Geest. ..."
Toch werd nog geen twee weken na die AC-actie een vijandige motie op tafel gelegd in Nederland en in stemming gebracht, die geheel tegen ging.

2014: Jaarraad oktober
Afgevaardigden kwamen overeen om de Algemene Conferentie zitting 2015 te vragen of elke divisie zelf mag beslissen of zij vrouwen wijden, waarbij zij 243 (84%) voor stemden en 44 tegen. Velen spraken de hoop uit dat 2015 een definitief besluit over deze kwestie zal brengen, zodat de kerk zich meer kan richten op haar missie om Jezus' spoedige komst te verkondigen.

2015: AV in Zitting
Motie om divisies toe te staan beleidsbepalingen te maken om vrouwen op hun gebied te wijden, faalt met 1.381 tegen (58%) - 977 voor

2015: 18 augustus GC Secretariaat Document
Vanwege aanhoudende dissidente acties van vakbonden en conferenties geeft het GC-secretariaat een uitgebreide toelichting op het werkbeleid met betrekking tot het gezag van vakbonden en de wijding tot het evangelieambt. Als gevolg hiervan annuleert de Pacific Union Conference haar speciale kieskringvergadering op 19 augustus. Maar op 9 september besluit haar EC besluit eenzijdig om vrouwen te wijden, zonder raadpleging van de achterban.

2015: 11 oktober Jaarlijkse Raad
Unanieme dringende oproep tot eenheid aan entiteiten en alle kerkleden, voorgelezen op de Raad.

2016: 12 oktober Jaarlijkse Raad
De Jaarlijkse Raad van de Algemene Conferentie (GC) stemde in met een document getiteld "Eenheid in Zending: Procedures in Church Reconciliation" met een marge van 169 voor en stemmen tegen 122 tegen. De belangrijkste vraag die werd overwogen was hoe te reageren op kerkelijke entiteiten die zich niet houden aan de Fundamentele Geloofsovertuigingen en de gestemde acties en beleid van de AV.
"De discussie en stemming ... was zeer gericht," zei voorzitter van de South Pacific Division Pastor Glenn Townend. "Het schetste een bijbels en christelijk proces van gebed en discussie gericht op het terugbrengen van entiteiten die zich niet houden aan de Fundamentele Geloofsovertuigingen, GC-acties en -beleid weer in overeenstemming te brengen."

2017: 10 oktober Jaarlijkse Raad
Na bijna zes uur discussie en debat heeft een meerderheid van de leden van het Uitvoerend Comité van de Algemene Conferentie (AV) van Zevende-dags Adventisten gestemd bij geheime stemming met 184 stemmen voor en 114 tegen om een document te zenden getiteld Procedures voor Verzoening en Aanhang in Kerkbestuur: Fase II, terug te sturen naar de Commissie van Toezicht voor Eenheid in Zending voor verdere herziening. Pastoor Lemon leidde het Fase II document in, benadrukkend dat het door de Eenheid in Mission Oversight Committee, vervolgens werd besproken door de Administratieve Commissie van de Algemene Conferentie (ADCOM), en tenslotte werd doorverwezen naar de Generale Conferentie en Divisie Funktionarissen van de Generale Conferentie en Divisies (GCDO) voordat het aan het Uitvoerend Comité van de Jaarlijkse Raad werd voorgelegd.
Het document schetst de tweede fase van een verzoeningsproces dat tijdens de Jaarlijkse Raad van vorig jaar, die tot doel had standaardprocedures in te stellen voor de handhaving van de eenheid van de kerk in zaken die te maken hebben met niet-naleving. Het document erkent dat "het beleid van de Kerk niet onfeilbaar is", maar wordt uitgelegd dat het beleid "het beste oordeel is van een representatieve groep kerk leiders op een bepaald moment over hoe confessionele entiteiten samenleven en samenwerken". Het werkbeleid van de Algemene Conferentie is het resultaat van stemmen die door vertegenwoordigers uit de hele wereld tijdens de Algemene Conferentie die om de 5 jaar, of tijdens de jaarlijkse vergadering van het Uitvoerend Comité.
Het fase II-document bouwt voort op bestaand goedgekeurd beleid, zoals B 15 05, dat waarin "de gezaghebbende stem" van het werkbeleid van de Algemene Conferentie wordt verduidelijkt en B 15 10, dat wereldwijde naleving van het werkbeleid vereist.

2018: 15 oktober Jaarlijkse Raad
Na meer dan vijf uur van presentaties en discussie, hebben de afgevaardigden van de jaarlijkse vergadering van het uitvoerend comité van de kerk 185 stemmen voor, 124 tegen, met twee onthoudingen, van de stappen die zijn aanbevolen door de Eenheidstoezichtscommissie van de kerk Commissie van Toezicht op de Eenheid van de kerk voor het aanpakken van zaken van niet-naleving binnen de Zevende-dags Adventisten Kerk. Op de sociale media gingen geruchten rond over de betekenis van het document, "Respect voor en praktijk van Algemene Conferentie Zitting en Algemene Conferentie Executive Committee Actions". Sommigen beweerden dat de Generale Conferentie wil wat er gebeurt, zelfs op het niveau van de plaatselijke kerk, en dat niemand veilig is voor haar tentakels van controle. Het document werd "pauselijk", "anti-protestants", en "onbijbels". Hier is de analyse van Mark Finley, uitgegeven op 24 oktober. In de laatste stelt hij: "Beleidslijnen zijn geen onveranderlijke bijbelse leringen en mogen nooit boven de bijbelse waarheid verheven worden. Het zijn operationele principes die afgevaardigden naar een Generale Conferentie Zitting of Uitvoerend Comité kunnen veranderen en soms ook veranderd hebben. Als een verandering wordt aangebracht in een beleid dat door de Algemene Conferentie in Zitting is aangenomen of in van het Uitvoerend Comité, moet dat gebeuren door hetzelfde orgaan waar het werd gestemd." Dit is een gangbare praktijk, zelfs in wereldse organisaties.

2019: 16 oktober Jaarlijkse Raad
De langverwachte discussie over mogelijke tucht voor kerkelijke entiteiten die niet van kerkelijke entiteiten die niet voldoen aan de stemmen en het beleid voor de wijding, kende verrassende wendingen de Jaarlijkse Raad worstelden met concurrerende waarden.
Het nalevingstraject waarover gestemd werd op de AC 2018 om niet-naleving op te lossen bij entiteiten die al vele jaren beslag leggen op de Wereldkerk, impliceerde: Illegale besluiten moeten worden ingetrokken en de niet-conforme entiteit weer in harmonie te komen met de structuur van de Kerk, of
a) De entiteit krijgt als Unie een openbare (symbolische) waarschuwing;
b) De voorzitter van Unies die geacht worden "in aanhoudende niet-naleving" te zijn ontvangt een openbare (symbolische) berisping;
c) De voorzitter zal niet langer afgevaardigde zijn naar de vergaderingen van de EXCOM van de AV.

Tijdens de vergadering werd blijkbaar duidelijk dat optie c niet kon worden uitgevoerd voordat het werkbeleid dit in de 'for cause'-clausule vermeldde. Deze motie is aangenomen en zal tijdens GC 2020 worden bekrachtigd.
De Deense Unie van Kerkenconferentie, de Noord-Duitse Unieconferentie, de Noorse Unieconferentie en de Zweedse Unie van Kerkenconferentie werden aanbevolen voor optie a, en twee NAD Union presidents (Columbia Union Conference president Dave Weigley en Pacific Union Conference president Ricardo Graham) voor optie b. De motie van optie a werd aangenomen met een marge van 164 voor tegen 124 tegen.
De motie om de twee Unievoorzitters te waarschuwen wordt gewijzigd in optie a gericht aan de vakbond (achterban), en aangenomen met een nette tweederde marge van 190 voor en 94 tegen.

En nu? Wat zal juli 2020 ons brengen?
Dit debat zal dan (minstens) 24 keer aan de orde zijn geweest op het hoogste bestuurlijke niveau van onze kerk.

Wanneer is genoeg, genoeg?

aanvullende bron: http://www.sdanet.org/atissue/wo/appendix5.htm

Samengesteld door Ingrid A Wijngaarde, herzien 13 nov 2019

Reacties

Populaire posts