r.i.p. het ga u goed?

"In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren." Genesis 3: 19



Een begrip in ----- is heen gegaan, r.i.p ----- we hebben van u mogen genieten, het gaat u goed

Deze tekst kwam ik laatst op Facebook tegen en ik begrijp nooit zo goed waar dit soort gedachten, uitspraken en wensen vandaan komen en dat om een aantal redenen.

1) Als je uitgaat van Evolutie, dan was er in het begin niets, dat is ontploft, en wat ontploft is, heeft zich in de afgelopen 13,8 miljard jaar ontwikkeld tot wat het nu is. In die staart van de miljarden jaren, dus in de laatste 150 miljoen jaar is het leven op aarde ontwikkeld inclusief de mens. Er was niets, dat is toevallig ontploft en het rest product van die toevallige samenloop van omstandigheden dat zijn wij. 

2) Als je uitgaat van Schepping, dat was er in het begin niets, maar er was een God, die hemel en aarde geschapen heeft in 6 dagen. In die staart van die scheppingsdagen heeft Hij de mens gemaakt en wel op de 6e dag en op de 7e dag, de sabbat, heeft Hij gerust en heel de schepping met Hem.

Bij optie één word je geconfronteerd met een geloof in toeval, want laten we eerlijk zijn, we weten inmiddels al lang genoeg dat de evolutie theorie geen wetenschap is, maar een geloof. Je bent hier dus uit pure toeval, en je gaat weer uit pure toeval. Ooit was je er niet, en ooit zal je er niet meer zijn. Je was nergens, je komt ergens en je gaat nergens heen, dan terug naar Moeder Aarde, je keert terug tot stof, this is the end.

Bij optie twee word je geconfronteerd met een geloof in planning and design, met gepland, gewild en geliefd. Je bent hier dus niet uit pure toeval, en je gaat ook niet uit pure toeval. Jij was er al in de eerste mens Adam en Eva die God geschapen heeft. Adam en Eva kregen de opdracht om zich te vermenigvuldigen en zich over de aardbol te verspreiden. Dat is de reden waarom jij er bent. Je hebt identiteit, niet alleen door je ouders, maar als we een aantal duizenden jaren teruggaan in de tijd, dan leer je ook je eerste ouders kennen en leer je zelfs je Schepper kennen. Volgens de bijbel zijn wij naar zijn beeld, Gods beeld en zijn gelijkenis gemaakt. God is liefde en dat is uiteindelijk ook jouw afkomst. 

Optie één schildert ons een troosteloos plaatje, zonder een echte toekomst, zonder hoop, zonder zekerheid, en met dood in het verschiet, en dat was het dan. Je was er, en hopelijk heb je nog een positieve voetdruk achter kunnen laten, anders was je er op een minder leuke, fijne en positieve manier en wil men je het liefst ook nog snel vergeten, punt!

Optie twee schildert ons een hoopvol plaatje, met een echte toekomst, vol van hoop, zekerheid en eeuwig leven in het verschiet. Een leven van liefde, goedheid, trouw, gezondheid, geluk, vrede en harmonie, en dat zonder einde, van eeuwigheid tot eeuwigheid.

Als we gegeven de topic kort stil blijven staan bij optie één dan rijst de vraag, waar komt de gedachte vandaan: "het gaat u goed"? Waar, wie en wat, vanwaar, waartoe, waarheen? Mieke Telkamp, schreef ooi een lied met de tekst: "waarheen leidt deze weg, die wij moeten gaan"? Ik vraag me dat in alle ernst af: waarheen leidt de weg van toeval, en waar gaat het mij dan goed als ik er toevallig niet meer ben?

Als we gegeven de topic kort stil blijven staan bij optie twee dan rijst ook hier de vraag, waar komt de gedachte vandaan: "het gaat u goed"? Waar, wie en wat, vanwaar, waartoe, waarheen? In de bijbel vinden we tal van aanwijzingen dat de doden rusten in hun graf. 
Net als de mensen die iets anders geloven, zoals de Evolutie, sterven ook zij op een gegeven moment en zullen tot stof terugkeren. Ook de mens die gelooft in De Schepper, in de schepping en dus ook in de bijbel als Gods geïnspireerd woord, geloven dat als ze sterven niet ergens heen gaan, maar dat ze rusten in hun graf.

Openbaring 14:13 En ik hoorde een stem uit de hemel tegen mij zeggen: Schrijf: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun inspanningen, en hun werken volgen met hen.

In beide gevallen blijft er niets over van die mens die vergaat, is er niets waarmee ze kunnen communiceren, zij kunnen geen contact maken, noch contacten leggen, geven geen aanwijzingen via het lichtnet, of kloppen op ramen en deuren, noch door het laten schijnen van zonnestralen, en ze sturen ook geen vlinders om in aanraking te komen met diegene die nog leven en/of achtergebleven zijn. 

Optie één is een troosteloze, uitzichtloze en hopeloze situatie. Je was hier toevallig, en bent ook toevallig heengegaan, en je hoopt in je toevallige leven, dat het hele leven inclusief onze aarde en universum niet ook in die tussentijd toevallig weer opgehouden heeft te bestaan.

Optie twee geeft net als optie één een dood in het vooruitzicht, misschien wel een leven met wat meer pech dan een ander, waarbij gezondheid, en geluk soms wat verder weg is, maar met hoop, een terechte en gerechtvaardigde hoop op een beter nieuw leven. Een hoop die gefundeerd is op een belofte van God dat er op een dag Iemand zou komen die de zonde en de dood zou overwinnen. Want evolutie of schepping, beide ervaren in dit leven een leven van overtredingen, zonde, ziekte, verderf en dood.

De moraal van de mensheid is naar een diepte punt aan het zakken, Moeder-aarde wordt verschrikkelijk uitgebuit, hongersnood is meer schering dan inslag, ziekten en pandemieën gaan als tornado´s over de wereld, oorlogen nemen in frequentie toe, de dood heerst in alle uithoeken van de aarde en ondanks de "moderne" technieken en wetenschap, leven we iets langer als een tijdje geleden, maar zijn we er zeker niet gezonder op geworden. De hoop zit hem niet door op de mensheid zelf te vertrouwen, de hoop zit hem zeker daar niet in als we naar het model evolutie kijken, hoop zit hem in het feit dat er een God is, een Schepper is, en last but not least een Her Schepper is die alles nieuw zal maken. 

Spreuken 3:5 Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. 7. Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af van het kwade.

Daar kan je en mag je deel vanuit maken, als je gelooft, gelooft in diegene die boven alle machten en krachten troont in de hemel. Een God van veraf, maar zeker ook een God van heel dicht bij, die zijn Zoon gegeven heeft om door zijn lichaam en bloed, ons te redden van de schuld die de mens op zichzelf geladen heeft door buiten de lijntjes te kleuren, met de gedachte het beter te kunnen krijgen dan wat het aardse Paradijs in al zijn volmaaktheid de mens te bieden had. Meer dan ernaast zitten kon de mens niet en zie waar we vandaag de dag staan.
Waar zit hem dan de hoop; die hoop zit hem in de belofte dat God zijn Zoon zou sturen en die is gekomen. Een grotere hoop mogen wij daardoor ervaren omdat Hij zelf beloofd heeft dat Hij na zijn overwinning over de dood, na zijn opstanding en hemelvaart en wanneer Hij klaar is om voor ons daar een plaats te maken, zodat wij daar mogen zijn waar Hij nu is, dat Hij terug zal komen en ons op zal halen. De eerste belofte van zijn komst heeft Hij waargemaakt, Hij gaat met een voor ons nog grotere zekerheid de tweede belofte ook nakomen.
Geloven in Hem die dit alles belooft en waargemaakt heeft, je leven aan Hem geven die Schepper is en Her Schepper is, je leven in afhankelijkheid van Hem stellen die ons liefheeft, is het fundament voor hoop en zekerheid op nieuw leven. Jezus is voor ons gestorven, opgestaan en naar de hemel gegaan, zijn resultaten uit het verleden bieden wel degelijk garanties voor de toekomst.

Openbaring 21:1 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. 2. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. 3. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. 4. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. 5. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. 6. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. 7. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Reacties

Populaire posts