de liefde bedekt alles

"Wie de overtreding toedekt, zoekt liefde, maar wie de zaak weer oprakelt, maakt scheiding tussen de beste vrienden." Spreuken 17: 9

Wat wordt hier met toedekken bedoelt? Is dat de zaak wegmoffelen alsof ze er nooit is geweest, of iets wat gebeurd is met schadelijke gevolgen liever niet meer benoemen, er voor weglopen, of gewoon domweg het er niet meer overhebben, zand erover?


Het is nooit de bedoeling geweest van de Auteur van G'ds Woord, de Heilige Geest, om visie, gedachten, theorieën of filosofieën op te hangen aan één tekst. Kennis van G'd en Zijn woord helpen ons om rechte sporen te trekken en niet met een grote draai beweging om de waarheid heen te gaan en vervolgens uit te komen op een weg die ons alleen maar dient wanneer het ons uitkomt.
G'ds woord is gegeven om te onderzoeken, te vermanen en te onderrichten en dat wil ik hier ook graag toepassen.

"Als u dan uw gave op het altaar offert en u zich daar herinnert dat uw broeder iets tegen u heeft, laat uw gave daar bij het altaar achter en ga heen, verzoen u eerst met uw broeder en kom dan terug en offer uw gave." Matteus 5: 23, 24


Deze tekst spreekt in ieder geval de theorie tegen dat je iets moet verdoezelen, zand erover en er gewoonweg geen aandacht meer moet aanbesteden. Hier lezen we duidelijk dat we de oneffenheden die tussen broeders en zusters zijn ontstaan moeten vereffenen, we moeten ons met elkaar verzoenen. De vraag; wat als de andere partij niet wil, dan nog is het zaak om je te verzoenen. Verzoenen en in dit geval om vergeving vragen is niet afhankelijk van de ontvangende partij, vragen staat vrij in deze is het zelfs een plicht, en is de vraag om vergeving met een berouwvol hart voldoende om het in ieder geval van één kant op te lossen? Ja, maar neen het is dan niet helemaal opgelost dat klopt, maar deze tekst geldt ook voor de ontvangende partij. De broeder of zuster die kwaad is aangedaan mag de vraag om vergeving nooit weigeren, gebeurt dat wel dan begeeft hij/zij zich op een zeer gevaarlijke weg, omdat G'd de zonde van jou ook pas kan vergeven als jij ook bereid bent de zonde van iemand anders te vergeven. Want dit is wat wij geleerd hebben van Jezus en wat wij vragen aan onze Vader: "En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven." Matteus 6: 12

Gevoelens spelen dan vaak nog een te grote rol om te kunnen vergeven en dat is niet wat G'd wil. Dat gevoelens een grote rol spelen, kan wel eens komen van het feit dat G'd een grote rol speelt in ons leven. G'd speelt nog veel te vaak een rol, ipv dat G'd de regie krijgt. Als we G'd niet een rol maar de regie geven dan zou de oplossing voor onze dagelijkse problemen wel eens heel dichtbij kunnen komen, dan zou de dagelijkse overwinnen een feit zijn. G'd wacht ook niet totdat Hij er gevoelsmatig aan toe is, en Hij begiftigd ons in de Geest door Jezus Christus met dezelfde vrucht, kracht, gezag en gave!

"Nu u dan uw zielen gereinigd hebt in de gehoorzaamheid aan de waarheid, door de Geest, tot ongeveinsde broederliefde, heb elkaar dan vurig lief uit een rein hart," 1 Petrus 1: 22

Wat is dit toedekken dan, en welke rol speelt de liefde hierin?
Heeft G'd een oogje dichtgeknepen bij Adam en Eva toen zij ongehoorzaam waren en van de verboden vrucht hadden gegeten? Ik zou zeggen kijk in de spiegel, kijk in de spiegel die NOS heet, met andere woorden, zie de beelden die dagelijks via onze multi media kanalen door bedrijven als NOS en RTL nieuws, ons geestes oog passeren. Neen G'd heeft zeker niet net gedaan alsof Hij dat niet waar heeft genomen. Hij heeft het gezien en heeft maatregelen genomen. G'd is liefde en het is deze liefde die de vraag in Hem deed opkomen nadat de mens zich verborgen had voor Hem: Adam en Eva, waar zijn jullie?! 

De consequenties van hun handelen was desastreus. Binnen de context van G'ds wet was er maar één oplossing nl de dood, daar was geen ontkomen aan. Toch had G'd een oplossing en de grondslag voor die oplossing was liefde en de uitwerking van die liefde was vergeving. De zonde lag open en bloot en voor het gehele universum zichtbaar, geen ontkomen aan, de dood had zijn intrede gedaan en de enige oplossing was toedekken. 
Naakt werden ze buiten de hof geplaatst in een wereld die doortrokken was van dood en verderf, van pijn, verdriet en tranen. De bedekking die ze genoten in het paradijs waren ze kwijt, heel de Schepping is G'ds grondgebied en daar waar zonde in aanraking komt met G'd, treedt dood en vernietiging in werking.  

Psalm 139 zegt dat wij niet kunnen vluchten voor G'd. "Waar kan ik Uw Geest ontgaan, waar Uw aangezicht ontvluchten? Al steeg ik op naar de hemel, U bent daar; of legde ik mij neer in de hel, zie, U bent daar. Nam ik vleugels van de dageraad, woonde ik aan het einde van de zee, ook daar zou Uw hand mij leiden en Uw rechterhand mij vasthouden. Zei ik: Ja, duisternis zal mij opslokken! – dan is de nacht een licht om mij heen. Zelfs de duisternis maakt het voor U niet duister, maar de nacht licht op als de dag, de duisternis is als het licht." Psalm 139: 7- 12
Wij kunnen niet vluchten naar de hemel, niet ergens op aarde, niet onder de aarde, er is geen plek waar G'd niet is, wat inhoudt dat zonde niet kan bestaan op de plaatsen waar G'd is, dus er moest een oplossing komen. Bedekking was de enige oplossing. Als een wolf een schaap wil slachtofferen dan is er maar één manier om ongemerkt bij de schapen in de buurt te komen en dat is "gekleed" gaan als een schaap. Een wolf in schaapskleren heeft de meeste kans om ongemerkt als wolf zich "onzichtbaar" te mengen onder de schapen. Zijn bedekking zal hem niet verraden.
Toen Adam en Eva die brute, zondige wereld in werden gestuurd hadden ze ook een bedekking nodig. Helaas moest G'd een dier in hun plaats slachtofferen, zodat G'd een kleed van huiden kon maken om hun kwetsbare naakte/zondige lichamen te bedekken. 

Het eerste dodelijke slachtoffer was een feit en stierf als het ware in hun plaats, stierf om de in zonde gevallen mens een bedekking te geven zodat ze minder kwetsbaar waren voor de nieuwe omstandigheden waarin ze terecht waren gekomen. En zoals het hoort, voldeed dat kleed natuurlijk in de verste verte niet als permanente bedekking, of als eeuwigdurende bescherming tegen al het kwaad wat op hun af zou komen, maar ze hadden een bedekking en waren daardoor voor een heleboel zaken minder kwetsbaar en misschien zelfs wel minder "zichtbaar".
De zondige mens had uiteraard een betere bedekking dan de vijgenbladeren die ze zelf hadden gevonden als oplossing voor hun probleem, maar deze oplossing van huiden was beter. Ten eerste omdat G'd met deze oplossing kwam en omdat het een oplossing was die voor langere periode bescherming en bedekking bood. De les die ze daaruit konden trekken was dat G'd beloofde aan Eva dat uit haar uiteindelijk iemand geboren zou worden die met een permanente bedekking zou komen en zelfs het gevaar, de zonde, maar ook de schuld volledig zou wegdoen.

Christus was de ultieme vleeswording van G'ds liefde, het absolute antwoord op ons zonde probleem, wat ons gescheiden had van de relatie met onze Bron van leven en liefde.
Het bloed van bokken en stieren kon uiteindelijk niet voldoen. "want het is niet mogelijk dat het bloed van stieren en van bokken zonden wegneemt." Hebreeën 10: 4
Het kon ons niet vrijkopen het kon ons niet voorzien van een perfecte bedekking en bescherming en Jezus kon ons dit wel bieden. 
G'ds wet was niet bij machte om ons te verlossen en te redden, maar G'ds eed, G'ds belofte dat Hij zich met ons zou verzoenen in Zijn Zoon, steeg boven de wet uit. 
De wet zei, je hebt gezondigd en je moet dood, maar G'ds Vlees geworden Woord zei gelukkig buiten de wet om iets veel krachtigers. "Want de wet stelt mensen, die met zwakheid behept zijn, aan als hogepriester. Maar het woord van de eed die na de wet gezworen is, stelt de Zoon aan, Die tot in eeuwigheid volmaakt is." Hebreeën 7: 28

Liefde verdoezelt niets, liefde zegt tegen de ongehoorzame, tegen de zondaar ik vergeef je als je vol berouw tot mij komt en Mijn Woord, Mijn Eed, Mijn Zoon, gelooft en aanneemt. Hij Die in jouw plaats aan de schandpaal is genageld om voor jou boete te doen om daarmee jouw zonde weg te dragen.
Liefde is vergeven en vergeven is toedekken en toedekken op een manier, waardoor je er niet meer op terugkomt. G'd zegt dat Hij onze zonde zover van ons wegdoet als het oosten van het westen. Het oosten en het westen kunnen nooit samenkomen dat is wettelijk onmogelijk, het oosten en het westen zijn onverenigbaar, met andere woorden G'd heeft het er niet meer over, spreekt ons er niet meer op aan, gooit het ons nooit meer voor de voeten.

Zijn Zoon heeft er voor gezorgd dat wij onherkenbaar zijn voor G'd als zondaar, G'd ziet ons aan in Zijn Zoon, en  neemt ons aan in Zijn Zoon. Jezus heeft ons bedekt, en zal straks het oude en het slechte, nl de verpakking wegdoen, waardoor onze nieuwe geest die wij ontvangen hebben bij de wedergeboorte zal heersen in ons nieuwe lichaam en wij een nieuwe ziel zullen krijgen, vrij van zonde, vrij van vlek of rimpel, vrij van schuld en vrij van spookbeelden uit het verleden, maar stralend als morgensterren, als een perfecte afspiegeling van onze grote MorgenSter Jezus Christus.

"zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. De liefde vergaat nooit." 1 Korinthe 13: 7, 8

Reacties

Populaire posts