G'ds wil doen, is Zijn geboden in acht nemen

"Maar een van hen, Kajafas, die de hogepriester van dat jaar was, zei tegen hen: U weet niets, en u overweegt niet dat het nuttig voor ons is dat één Mens sterft voor het volk, en niet heel het volk verloren gaat." Johannes 11: 49, 50



Toen Jezus op aarde was, was Hij hier met een missie. Deze missie van Jezus was niet om gekruisigd te worden aan het kruis op Golgotha. Mijn persoonlijke overtuiging is dat Zijn kruisdood een misplaatste en totaal mislukte actie was van satan om Jezus tot het laagste van het laagste te vernederen en om Hem te dwarsbomen in Zijn missie om de wil te doen van Zijn hemelse Vader. Jezus was gekomen als zondoffer voor de mens, derhalve geloof ik dat Jezus geofferd had moeten worden op de manier zoals Abraham zijn zoon Izak wilde offeren aan G'd. De reden dat Jezus aan het kruis stierf kwam voort uit pure haat van hen die door satan werden aangezet om Hem te doden. Het scanderen van kruisigt Hem, kruisigt Hem had niets van doen met de behoefte van de omstanders, de Farizeeën en de schriftgeleerden, het Sanhedrin of de priesters en hogepriester om gered te willen worden.

Jezus kwam als onze Verlosser, als onze Redder naar deze aarde. Hij kwam omdat dit zo was besloten in de hemel. "Ik heb Mijn Koning toch gezalfd over Sion, Mijn heilige berg. Ik zal het besluit bekendmaken: De HEERE heeft tegen Mij gezegd: U bent Mijn Zoon, Ík heb U heden verwekt." Psalm 2: 6, 7

G'd wilde zich met de mens die door ongehoorzaamheid aan Zijn wetten en regelgeving in zonde was gevallen weer verzoenen en de relatie met hen weer herstellen. Deze G'd is nl onze Bron van Leven en Liefde.
"Want het heeft de Vader behaagd dat in Hem heel de volheid wonen zou, en dat Hij door Hem alle dingen met Zichzelf verzoenen zou, door vrede te maken door het bloed van Zijn kruis, ja door Hem, zowel de dingen die op de aarde zijn als de dingen die in de hemelen zijn." Kolossenzen 1: 19, 20
Dit plan lag al klaar vanaf  dat de aarde, de hemel en het hele universum gemaakt werd. De bijbel zegt het zo: "En allen die op de aarde wonen, zullen het aanbidden, althans van wie de namen niet zijn geschreven in het boek des levens van het Lam Dat geslacht is, van de grondlegging van de wereld af." Openbaring 13: 8

De uitdrukking mijn wil is wet kennen we denk ik wel, we weten ook wat het betekend als iemand dit zegt, roept of claimt. Wat de persoon in kwestie ook van de ander vraagt het is wet, een wet van Meden en Perzen en moet gevolgd worden. Zo is het natuurlijk aan ons om die wil, die wet, aan te vechten, ons er tegen te verzetten en compleet te negeren. Dat kan los van het feit of dat mag, maar dat zal nooit zonder gevolgen zijn. Terecht of ten onrechte kunnen we wetten aannemen of verwerpen, en dit heeft ook zeker te maken met de autoriteit die ons die wet wil opleggen. Is hij/zij gerechtvaardigd ons iets op te leggen en wetten uit te vaardigen te ja of te nee? Als dat recht bestaat en het is een goede wet, dan is het aan de onderdanen het recht gegeven om die wet op te volgen, los van de plicht. Er bestaat geen recht om een aangenomen wet die van kracht is niet op te volgen, want dan zou het recht zich tegenspreken, wat leidt tot anarchisme en dat zal nooit de bedoeling zijn.

G'd heeft universele wetten gemaakt, niet alleen in de natuur, maar ook morele wetten. De wetten zijn een vertaalslag van Zijn wil aan ons. De wet van de tiengeboden is daar een goed voorbeeld van.

"Toen sprak God al deze woorden:
2 Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft.
3 U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
4 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is.
5 U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten,
6 maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen.
7 U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.
8 Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt.
9 Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen,
10 maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is.
11 Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.
12 Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de HEERE, uw God, u geeft.
13 U zult niet doodslaan.
14 U zult niet echtbreken.
15 U zult niet stelen.
16 U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.
17 U zult niet begeren het huis van uw naaste. U zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn slaaf, noch zijn slavin, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is." 
Exodus 20: 1- 17

Als we G'ds wil negeren, als we ervoor kiezen om onze eigen (wijze) wil te volgen dan gaat het goed mis. De natuur wetten zijn gegeven om die op te volgen, als we buiten de natuur wetten treden, dan gaat het niet goed met ons, dan kunnen we in het minst erger geval ziek worden, in het meest ergste geval zal het leiden tot totale zelfvernietiging. We kunnen niet van een rots afstappen, honderden meters naar beneden vallen en verwachten dat ons niets zal overkomen. Op dat moment overtreedt je een wet met alle gevolgen van dien. 
Zo is het ook met G'ds morele wetten, als we die overtreden en helaas doen we dat tig keer per dag, dan gaat het niet goed met ons. Ongehoorzaamheid aan G'ds wet en regelgeving zal leiden de dood.

De eerste Adam heeft verzuimd de wil te doen van zijn hemelse Vader en viel in zonde door zijn ongehoorzaamheid aan G'ds wet. G'ds wet en wil zijn synoniem. Jezus wordt ook wel de tweede Adam genoemd en Hij kwam om de wil te doen van G'd. Hij heeft zich aan G'ds wetten gehouden en heeft op die manier de wil van Zijn Vader gedaan en geleefd. Zonder te zondigen, zonder ongehoorzaam te zijn geweest is Hij uiteindelijk gestorven aan het kruis van Golgotha. Deze kruis dood is door G'd de Vader geaccepteerd als offer, als middel om onze zonden weg te dragen. Let wel Hij kan alleen de zonde wegdragen van hen die hun zonden aan Hem met een berouwvol hart belijden. Als wij onze zonden niet bij Jezus neerleggen kan Hij ze ook niet wegdoen. Als Jezus onze zonden niet kan wegdoen, zullen we ze uiteindelijk zelf moeten dragen en dat zal de oorzaak zijn dat we toch van G'd verwijderd zullen worden en een eeuwige dood zullen sterven.

Wij kunnen dus gered worden door het offer van Christus te accepteren als het middel om verlost te worden. Het bloed van Jezus reinigt ons, Zijn perfecte offer tot in de dood, kan ons eeuwig leven geven. Als we dat eeuwig leven in ontvangst hebben genomen door G'ds wil te doen, nl door te geloven dat wij verlossing nodig hebben en dat krijgen door Jezus, dan is de weg die wij vanaf dat moment gaan afleggen dezelfde weg die Jezus heeft afgelegd, een weg van zelfverloochening. Johannes beschrijft het zo: "Hij moet wassen, ik moet minder worden"!

Dit nieuwe leven wat wij mogen beginnen met G'd zal gekenmerkt worden door het doen van Zijn wil. Zijn wil is het houden van Zijn geboden. De tiengeboden die G'd ons heeft gegeven kunnen we samenvatten in deze twee geboden: "En u zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Dit is het eerste gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is dit: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen ander gebod groter dan deze." Markus 12: 30, 31

Ons succes in het leven is niet alleen afhankelijk van het aannemen van Jezus als onze Verlosser en Redder, maar ook afhankelijk van of wij na het accepteren van dit offer ook willen leven als Zijn kinderen en dagelijks Zijn wil doen. Zijn wil voor ons gaat verder als de tiengeboden. G'd wil dat wij leven tot eer van Zijn naam en alles wat Hij ons opdraagt, alles wat Hij van ons vraagt naast de tiengeboden, moeten we zien als Zijn geboden, als Zijn wil, en dat zal ons vernieuwen en hervormen.

"Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen." Openbaring 14: 12

Reacties

Populaire posts