welke wet beheerst jouw leven?

"Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade." Romeinen 6: 14



"Of, broeders, weet u niet – ik spreek immers tot mensen die de wet kennen – dat de wet over de mens heerst zolang hij leeft?" Romeinen 7: 1

Hoe weet ik dat ik een zondig mens ben, wie maakt mij duidelijk waar ik sta in dit leven?
Johannes schrijft dat het de Heilige Geest is die ons overtuigd van zonde, het is G´ds Geest die ons duidelijk maakt dat wij een leven leiden die ons naar de verdoemenis helpt, dat ons leven gedoemd is om te eindigen in de dood.
"Als mijn Plaatsvervanger komt, zal Hij de mensen in de wereld overtuigen van zonde, rechtvaardigheid en oordeel. Van zonde omdat zij weigeren in Mij te geloven". Johannes 16: 8

Hoe overtuigd ons de Geest dat wij ons bevinden in een staat van zonde, verderf en dood? Wat is Zijn handvat? De bijbel geeft ons een antwoord op deze vraag, de bijbel laat ons nl zien waarom wij zijn wie wij zijn volgens de brief van Paulus aan de Romeinen en het is de Heilige Geest die ons daar van overtuigd.
"Het staat zo in de Boeken: "Voor God is niemand rechtvaardig, werkelijk niemand. Er is niemand verstandig. Er is niemand die echt zijn best doet om God te vinden. Alle mensen hebben zich van God afgekeerd; zij zijn met elkaar de verkeerde weg opgegaan! Niemand doet wat goed is, zelfs niet één. De mensen slaan walgelijke, gemene taal uit. Zij gebruiken hun tong voor leugen en bedrog. Hun lippen spuwen dodelijk vergif. Hun mond is vol vloeken en hatelijkheden. Zij staan meteen klaar om te doden; waar zij geweest zijn, laten zij een spoor van verwoesting en ellende achter. Zij weten niet hoe zij in vrede moeten leven. Zij houden geen rekening met God. Van enig ontzag voor Hem is geen sprake." Romeinen 3: 10-18

Deze onontkoombare, uitzichtloze en tot de doodt toe leidende status is onze erfenis. Een erfenis die wij hebben ontvangen van de eerste mensen Adam en Eva, waar alle andere mensen uit voort zijn gekomen. Bij onze geboorte worden wij belast met erfzonde, wij zijn besmet en belast met hun zondige status. David schrijft hierover in 1 van zijn Psalmen: "Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen." Psalm 51: 7

Wij worden door G´ds Geest overtuigd dat wij redding en verlossing nodig hebben. De reden dat de Geest ons overtuigd is liefde. Elohim houdt van diegene die Hij gemaakt heeft, en op Hem lijken. De reden dat wij überhaupt bestaan is liefde. De Allerhoogste wilde Zijn liefde delen en daarom zij wij. Wat Hij niet wilde is dat we in rebellie tegen Hem zouden opstaan, dat wij Zijn woorden in twijfel zouden trekken en op basis van een motie van wantrouwen ongehoorzaam zouden worden aan Hem. Twijfel en wantrouwen, ongeloof en angst, waren de ingrediënten die satan heeft gebruikt om de loyaliteit aan Elohim tot wankelen te brengen. Dit wankelen, dit struikelen werd onze val. Ongehoorzaamheid verwijderde ons van onze Bron van leven, onze Bron van liefde. 

De redding ligt tevens besloten in de liefde van de Allerhoogste. Elohim wilde zich met ons verzoenen en Yeshua heeft dit ten uitvoer gebracht. Hij stelde zich bereid als Offer voor de redding van de mens. Waarom? Omdat Hij van ons houdt, onvoorwaardelijk en los van het feit of wij er een zooitje van maken, komt bij dat er geen andere oplossing was. Niemand kan zich als zondeloos offer geven van dat niveau. De mensen niet omdat zij besmet zijn met zonde en dood, en door hun zwakheid nooit en te nimmer instaat zullen zijn hun eigen redding te bewerkstelligen. Let op wat Adam en Eva doen als ze gezondigd hebben, ze proberen hun zonde te bedekken dmv vergankelijke en kwetsbare vijgenbladeren. De engelen niet, omdat zij als dienende geesten en ondanks hun grote glans, kracht en heerlijkheid niet bij machte zijn dit offer te brengen en omdat zij niet de Oorzaak, de Bron zijn van ons bestaan. Niemand kan terecht en gerechtvaardigd zijn leven geven voor zijn kinderen dan alleen de Vader. Hierin zien we tevens de eenheid tussen Vader, Zoon en Geest. Het was de Vader die Zichzelf met ons verzoende: "En dit alles is uit God, Die ons met Zichzelf verzoend heeft door Jezus Christus, en ons de bediening van de verzoening gegeven heeft. God was het namelijk Die in Christus de wereld met Zichzelf verzoende, en aan hen hun overtredingen niet toerekende; en Hij heeft het woord van de verzoening in ons gelegd." 2 Korinthe 5: 18,19

Het is dus helder dat wij door ongehoorzaamheid verwijderd zijn van onze Bron van leven en liefde en dat wij redding nodig hebben van deze slechte conditie waarin wij ons dagelijks bevinden.
De oplossing vinden wij dus in Christus Jezus die voor ons stierf aan het kruis van Golgotha als het geofferde/geslachte Lam wat waardig is bevonden om onze zonden weg te doen, waardig is bevonden om de zegels van de boekrollen te verbreken en ze te openen.

Hoe overtuigd de Geest van G´d ons van het feit dat wij redding nodig hebben? Dat doet Hij dmv de wet. De wet laat ons zien of we schuldig zijn en aan te klagen, of  niet. 
Er is een universele wet gegeven door de Allerhoogste die alles zegt over wie Hij is en wie wij zijn.
Hij is de Allerhoogste en er is geen andere Yahweh. Hij is de Schepper van hemel en aarde en buiten Hem om is Hem niemand gelijk. Hij is de Alpha en de Omega, het Begin en het Einde van alles wat is. Van Universa tot aarde, van mens tot plankton. Hij is de "Ik ben". Hij is de "Ik word die Ik ben", Hij is de, "Ik beloof te zijn, die Ik ben". Wat een geweldige kracht, bemoediging en troost kunnen wij hieruit halen en als we bij het afscheidt de Volheid van Yahweh in ons krijgen, op het moment dat we overtuigd zijn en ons bekeerd hebben. Want dat zal de Trooster van ons lichaam Zijn tempel maken en in eeuwigheid onderdeel van ons leven uitmaken. 
Daarnaast leert de wet ons wie de mens is, wie wij zijn en wie onze naaste is. De wet leert ons hoe wij met elkaar moeten omgaan en welke waarde de Allerhoogste ons toegekend heeft. 

Vier geboden zeggen ons dat wij Yahweh moeten lief hebben boven alles, en zes geboden zeggen dat wij elkaar moeten liefhebben als onszelf.
Als we buiten die wet treden dan klaagt die wet ons aan. Als de wet ons aanklaagt doet zij dat terecht en zal de straf op overtreding onontkoombaar aan ons voltrokken worden. De straf op de overtreding is nl de dood. Aangezien wij in zonde geboren worden is het de wet die ons voortdurend aanklaagt. Wij staan voortdurend onder de veroordeling en is dood ons eindstation. 

Ons leven wordt gedicteerd door een andere wet dan de wet van de Levende Elohim. "Maar in mijn leden zie ik een andere wet, die tegen de wet van mijn verstand strijd voert en mij tot gevangene maakt van de wet van de zonde, die in mijn leden is." Romeinen 7: 23
Het is de wet van zonde en dood die heerst in ons leven, en van die heersschappij worden wij overtuigd door de Geest op basis van de wet van Yahweh. De wet van de Allerhoogste laat ons zien dat wij leven vanuit een wet, die wij gehoorzamen moeten, wij kunnen niet anders, zo ben ik geboren zeg David. Hoe vaak hoor je niet zeggen, sorry ik ben maar mens, ik kan niet anders. En dat is een bijbelse waarheid. Maar je hoort dit ook wedergeboren kinderen van Elohim zeggen en dan wordt het triest, want een kind van de Allerhoogste, gekocht en schoongewassen door het bloed van het Lam, brengt onze geest terug in de positie waarin Adam en Eva verkeerde voordat ze gezondigd hadden. 
We kunnen door de kracht van de inwonenden Geest van G´d wel degelijk anders, we worden instaat gesteld door de gave, vrucht en wapenrusting van de Geest andere keuzes te maken dan de verplichte wetmatige en onontkoombare keuzes waarin wij vast zaten als oude niet opnieuw geboren ten dode opgeschreven mensen. 

De wet van de Allerhoogste gegeven in het hart van Adam en Eva en later gegeven op stenen tafelen aan Mozes voor de hele mensheid tot op de dag van vandaag, laat ons zien dat er een andere dodelijke wet in ons heerst en ons in een dodelijke wurggreep houdt. De tien geboden van Yahweh is een spiegel gebleken die ons de woorden van Paulus laat herhalen: "Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam van deze dood"? Romeinen 7: 24

Welke wet doet Jezus nu teniet, is dat de eeuwige wet van Yahweh of is dat de wet van zonde en dood die heerst in ons lichaam?
"Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen. Want, voorwaar, Ik zeg u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is.
Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen." Matteus 5: 17-19


We hebben de wet nodig van de Allerhoogste, niet omdat ze ons kan verlossen, maar ze brengt ons bij de Verlosser, maar we hebben de wet van Geest en leven ook nodig om ons op de rechte weg te houden.

Volgens Paulus is onze bekering geen gelopen race, en zullen wij vol moeten houden door niet af te vallen. We kunnen afvallen en ons keren tegen de wet van Geest en leven. De wet van Geest en leven is: heb G´d lief boven alles en uw naasten als u zelf. Een ieder die leert dat die wet, de wet van de tien geboden heeft afgedaan, verkondig een vals evangelie en zal zeer klein heten in het koninkrijk van de Allerhoogste. Door onze status toen we geboren waren, veroordeelde deze wet ons, omdat we geregeerd werden door die wet.

Liefde en genade, zijn niet de ingrediënten om de wet van de Allerhoogste, nota bene de wet van Geest en liefde, naast ons neer te leggen. Dat die wet ons leidt zegt wat van onze vrucht en die vrucht is terug te vinden in onze daden. Hoe heb ik de Allerhoogste lief boven alles: door de eerste vier geboden na te leven. Hoe heb ik mijn naast lief als mijzelf: door de laatste zes na te leven. We kunnen ze niet houden en daardoor zalig worden, we houden ze omdat de Geest van leven en liefde deze eeuwig wet, die een afdruk is van Zij wezen in ons hart heeft gelegd, waardoor wij hervormd en vernieuwd worden in ons denken en doen tot een G´de welgevallig offer. Is dit dan eens gered altijd gered? Neen dat is een valse leer, we zullen wel degelijk rechte voren moet trekken en strijdend de eindstreep moeten overgaan, en dat kunnen we omdat we overwinnend in het leven kunnen staan door de Geest. Dezelfde Geest die onze Heer en Heiland uit de doden heeft opgewerkt die Geest woont in ons na onze wedergeboorte.

De vraag is of we kunnen we afvallen door ons doen en laten en het kruis van Christus te schande maken? Ja dat kunnen we, in de Hebreeën brief worden wij daarvoor gewaarschuwd. "Want het is onmogelijk om hen die eens verlicht zijn geweest, die de hemelse gave geproefd hebben en deelgenoot zijn geworden van de Heilige Geest, en die het goede Woord van God geproefd hebben en de krachten van de komende wereld, en die daarna afvallig worden, weer opnieuw tot bekering te brengen, omdat zij voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigen en openlijk te schande maken. Hebreeën 6: 4-6

Christus heeft overwonnen en daar deel ik in mee. In Zijn lijden, Zijn dood en opstanding, maar ik zal net als Daniel  pal moeten staan voor ons geloof anders, zal de kandelaar uit ons midden worden weggenomen. "Hieruit blijkt de volharding der gelovigen, die de geboden G´ds En het geloof van Yeshua bewaren. Openbaring 14: 12

Er zijn christenen die zeggen dat ze vrij van de wet van zonde en schuld zijn, dat is dus niet de wet van de 10 geboden, dat is de wet waarmee je geboren wordt in het vlees, zo heeft je moeder jou op de wereld gezet en die wet heerst in jou, je kunt niet anders tot het moment dat....!
De wet van Geest en leven laat jou zien dat je begeert, dus die wet van Geest en leven is toegevoegd om jou bekend te maken met jouw zondige natuur, het laat jou zien waar je staat als mens, en dat wordt niet mis te verstaan beschreven in Romeinen drie, niemand is goed, niet één, niemand die G´d ernstig zoekt, snel zijn hun voeten om bloed te vergieten, etc... Zo ben je geboren en de Heilige Geest overtuigd jou van zonde, van gerechtigheid en van oordeel. Als je vrij bent van de wet die jou dwingt om verkeerd te doen, en je trouwt met die andere dan gaat de wet van Christus in jou leven.
"Want de gehuwde vrouw is door de wet gebonden aan de man zolang hij leeft. Als de man echter gestorven is, is zij ontslagen van de wet die haar aan de man bond. Daarom dan, als zij de vrouw van een andere man wordt terwijl haar man leeft, zal zij een overspelige genoemd worden. Als haar man echter gestorven is, is zij vrij van de wet, zodat zij geen overspelige is als zij de vrouw van een andere man wordt. Zo, mijn broeders, bent u ook door het lichaam van Christus gedood met betrekking tot de wet, opdat u aan een Ander zou toebehoren, namelijk aan Hem Die uit de doden opgewekt is, opdat wij vrucht zouden dragen voor God. Want toen wij in het vlees waren, waren de hartstochten van de zonden, die geprikkeld worden door de wet, in onze leden werkzaam om vrucht te dragen voor de dood. Maar nu zijn wij ontslagen van de wet, gestorven aan dat waaraan wij vastgebonden zaten, zodat wij in nieuwheid van Geest dienen, en niet in oudheid van letter." Romeinen 7: 2-6


Als we leven volgens de wet van Geest en leven, brengen wij vrucht voort. De vrucht van die wet die vanaf de wedergeboorte in ons leeft lezen we in Galaten 5: 22 "De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Daartegen richt de wet zich niet." 
Dat is niet de wet dat is de vrucht van die wet van de Allerhoogste. Zijn wet gegeven op de Sinai, Is de wet van Geest en leven, dat is de standaard voor alle universa van eeuwigheid tot eeuwigheid. Die wet is onze maatstaf om G´d lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf. Als we die wet volgen dan zullen wij waarlijk vrij zijn en kan niemand ons aanklagen. 

Adam en Eva konden zondigen in hun zondeloze staat. Mozes had de Geest en de gave van de Geest en kon water uit een rots laten komen, maar hij misbruikte door zijn boosheid die gave en dat kostte hem de intocht in het beloofde land op aarde. Had hij vergeving nodig voor die zonde, JA. Hebben wij vergeving nodig als wij iets fout doen, JA. Kunnen wij vergeven worden, JA. Op basis van het verzoenend werk aan het kruis. Maar in tegenstelling wat vaak wordt gedacht zijn we er nog niet met Zijn kruisdood.  Met Zijn offer is de zonde nog niet weg, die ligt opgeslagen in het Hemels Heiligdom en zal uiteindelijk overgedragen worden op satan. Dan is de zonde pas echt weg en alle fouten die wij dagelijks maken die moeten verzoend worden en weggedragen door onze Voorspraak Yeshua. Als we onze ouders onteren als we de Shabbat aan de kant schuiven voor de zondag, als we begeren als zijn kinderen dan maken we onszelf wel al strafwaardig door onze eigen keuze, niet omdat een wet ons daartoe dwingt. Hebben we vergeving nodig en zullen we dat pas krijgen als we met een berouwvol hart tot Hem naderen? Ja! 
Als dus de wet heilig is en goed dan heb je je eraan te houden, en nogmaals niet om gered te worden, maar om gered te blijven.

"Mijn lieve kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige. En Hij is een verzoening voor onze zonden; en niet alleen voor de onze, maar ook voor de zonden van de hele wereld." 1 Johannes 2: 1, 2




Reacties

Populaire posts