de geest gegeven of de Geest gekregen

Johannes 16:13 Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen.


‘‘Ik ben ervan overtuigd, dat achter veel van onze problemen dezelfde geestelijke oorzaak schuilgaat, vooral achter onze persoonlijke problemen en die in de gemeente en in de kerk wereldwijd. 
Het is namelijk het tekort aan de Heilige Geest.’’

Tekort aan de Heilige Geest, is in ieder geval makkelijk gezegd, maar wat betekend dat voor de praktijk, heeft dat gevolgen voor jouw persoonlijk en voor de gemeente waar jij als mens, als lid, een onderdeel van uitmaakt, een levende bouwsteen, en geldt dat levende ook voor hen die tekort aan de Heilige Geest hebben. 

Hoe kom je überhaupt aan de Heilige Geest, is er ergens een plek waar je Hem kunt verkrijgen, hoe werkt dat en wat moet ik ervoor doen en misschien wel voor laten.
Om de Heilige Geest te leren kennen, beter gezegd een beetje te leren kennen, gaan we terug naar de bijbel, naar Gods woord, want die spreekt toch een aardig mondje mee in het kennen van de Heilige Geest, en dat is ook niet zo vreemd, tenslotte is de Heilige Geest de Bron, de Inspiratie en de Auteur van de bijbel.

Hebreeën 1:1 Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon,

God sprak tot de eerste mens van aangezicht tot aangezicht. Toen de zonde zijn intrede deed in de wereld, omdat de mens zich gelijk en misschien wel boven zijn Maker wilde stellen door een totaal gelukte daad van ongehoorzaamheid, werd de directe relatie tussen de mens en zijn Schepper, Zijn God en Vader verbroken. De geest van de mens werd als het ware doodverklaart omdat het niet meer in directe contact stond met de Heilige Geest, haar Bron van bestaan.

Psalm 104:30 Zendt U Uw Geest uit, dan worden zij geschapen en vernieuwt U het gelaat van de aardbodem.

Deze Geest was de brug, onze directe lijn met de Vader en die is verbroken en zodoende worden wij als het ware geboren met een geest die zondig is en door die zonde dood is voor God.
Gelukkig heeft God het laatste Woord en er alles aan gedaan om die breuk te kunnen herstellen.
In die tussentijd, tussen Adam en Jezus heeft God mensen geïnspireerd om in contact met de mens te blijven, Hij bracht Zijn boodschap, Zijn wijze lessen, wetten, regelgeving en gedragsregels voor het leven aan de man via profeten, mensen die door God op bijzondere wijze werden aangeraakt door Gods Geest om Zijn boodschap over te brengen, een boodschap wat altijd gestoeld was op liefde. Mozes is daar een heel krachtig voorbeeld van.

Door de ongehoorzaamheid van de eerste mens worden alle mensen na hen in zonde geboren met een zondige natuur die zoals gezegd dood is voor God.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Aangezien ik er als mens van het bouwjaar 1962 niets aan kan doen dat ik met die zondige natuur geboren werd, zal God mij daar ook niet op aankijken of op afrekenen, met name omdat Hij maatregelen heeft getroffen en tot uitvoer heeft gebracht om mij van een andere, betere natuur te voorzien, een natuur die wel weer met God in contact kan treden, en waarbij het rechtstreeks contact mij als mens kan hervormen en vernieuwen waardoor wij als mens weer steeds meer gaan lijken op de Allerhoogste God. 

Het plan was als volgt: 
De mens kwam in opstand tegen God, wilde net zo wijs zijn als God, wilde in wezen God zijn en dacht dat hij dat kon door tegen Gods geboden in te gaan, buiten de wet en regelgeving van God om iets verkrijgen wat hem op die  manier niet toekwam, en dat heeft hen de das omgedaan en is hem ook zwaar aangerekend.

Genesis 3:17-19 En tegen Adam zei Hij: Omdat u geluisterd hebt naar de stem van uw vrouw en van die boom gegeten hebt waarvan Ik u geboden had: U mag daarvan niet eten, is de aardbodem omwille van u vervloekt;
met zwoegen zult u daarvan eten, al de dagen van uw leven; dorens en distels zal hij voor u laten opkomen en u zult het gewas van het veld eten. In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren.

Daar zitten we nu in, en alle uitwassen die het met zich meegebracht heeft, ervaren we dagelijks om ons heen.

Mattheüs 24:7-22 Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen. Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal. En als die dagen niet ingekort werden, zou er geen vlees behouden worden; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen ingekort worden.

Op het moment dat ik dit aan het componeren ben, woedt er een vreemdsoortige virus over de wereld, en om ons een vorm van "schijn" veilig gevoel te geven, geven we het beestje gelijk maar een naam, dat maakt het wat meer familiar. Het is een virus die niet alleen zeer besmettelijk is, maar gedraagt zich niet als een normale virus en dat merk je toch wel het sterkst bij de "vakidioten", omdat bijna dagelijks het plan van aanpak tav de bestrijding wordt bijgesteld, noodgedwongen wordt bijgesteld, omdat al het ingrijpen een ad hoc verhaal blijkt te zijn, wat ook best wel weer heel goed is, omdat het blijk geeft van flexibiliteit en van het ernst nemen met deze zaak.

Zoals gezegd, zijn dit soort zaken en uitspattingen een direct gevolg van de zonde, van het overtreden van regel en wetgeving, van het in opstand komen tegen de Allerhoogste.

Galaten 5:17-21 Want het vlees begeert tegen de Geest in, en de Geest tegen het vlees in; en die staan tegenover elkaar, zodat u niet doet wat u zou willen. Als u echter door de Geest geleid wordt, bent u niet onder de wet. Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; waarvan ik u voorzeg, zoals ik ook al eerder gezegd heb, dat wie zulke dingen doen, het Koninkrijk van God niet zullen beërven.

God zal er alles aan doen om de mens waar Hij zielsveel van houdt een escape route aan te bieden, en dat heeft Hij gedaan, doordat Zijn Zoon Jezus Christus zichzelf aanbood om de dood te overwinnen, de dood die een directe gevolg is van de zonde, de zonde is de prikkel tot de dood en Christus heeft de zonde overwonnen. Hij heeft zich als God vernederd tot mens, is ons gelijk geworden en heeft door de kracht van de inwonenden Heilige Geest, waar Hij voor de volle 100% mee in contact stond kunnen overwinnen, de zonde en de dood zijn verslagen.
Hoewel zonde en dood nog steeds over de aarde raast in allerlei vormen, en waarbij het iedere keer weer verschillende gedaanten aanneemt zoals ook weer deze Covid-19, is het plan om dit tot een goed einde te brengen vol in uitvoering.
Er komt een moment dat we dit allemaal achter ons mogen laten, als we er tenminste voor kiezen om Jezus aan te nemen als de Verlosser, en dus als onze persoonlijke Verlosser, die de schuld voor de zonde van ons ingelost heeft, Hij heeft met Zijn dood mijn schuld op zich genomen en afbetaald, waardoor Jezus ook de enige weg is om tot herstel te komen.

Openbaring 21:4-7 En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Als wij Jezus aannemen als onze Verlosser en Redder en diezelfde weg willen gaan die Hij afgelegd heeft, nl de wil te doen van God die Hem gezonden had, waarbij wij ons dus omkeren van onze oude natuurlijke weg en die nieuwe weg gaan vervolgen, dan zullen wij opnieuw geboren worden en krijgen wij een nieuwe natuur, een nieuw hart, een nieuwe geest. Die geest is levend voor God en daardoor kan de Heilige Geest, die ook God is, weer in contact komen met ons, ons lichaam gebruiken als een Tempel om in te wonen en ons helpen om te vernieuwen, en te groeien in liefde.

Als we dus opnieuw geboren worden, doordat wij overtuigd zijn van de kracht van het offer van Jezus en geloven in de reinigende en helende kracht van Zijn bloed wat gevloeid heeft aan het kruis van Golgotha dan zijn we weer kinderen van onze hemelse Vader en staan we weer in direct contact met Hem en zullen wij boven bidden en denken gefaciliteerd worden met gaven en vrucht en uitrusting, om ook te kunnen leven als Jezus, waardoor wij een mooie afspiegeling worden van God zelf, een afspiegeling van Jezus die onbaatzuchtig, en zonder alleen aan zichzelf te denken Zijn leven wil stellen in dienst van de Allerhoogste, en leven die in het teken zal staan van liefde.

Kiezen we voor God dan kiezen we voor liefde en leven, dan kiezen we ervoor om God te dienen met alles wat in ons is en kiezen we ervoor om onze medemens lief te hebben als onszelf, als ons nieuwe zelf, te vasten, om te zien naar weduwen en wezen, naar de minste.

De Heilige Geest vult ons met alles wat Hij in zich heeft, met alles wat Hij is:

1 Korinthe 12:1-11 Wat nu de geestelijke gaven betreft, broeders, wil ik niet dat u onwetend bent. U weet dat u heidenen was, weggetrokken naar de stomme afgoden. Zo liet u zich meevoeren. Daarom maak ik u bekend dat niemand die door de Geest van God spreekt, zegt: Jezus is een vervloekte. Ook kan niemand zeggen: Jezus is Heere, dan door de Heilige Geest. Er is verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest. Er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heere. Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt. Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander. Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.

Dat is best een behoorlijk "pakket" wat ons ter beschikken wordt gesteld, wat de Heilige Geest maar al te graag wil uitdelen. Natuurlijk is het logisch dat je, je dan ook direct afvraagt waar voor kom ik in aanmerking, wat zijn mijn gave(n), wat heeft Gods Geest voor mij in petto? Dat is ook best een legitieme vraag, een vraag die aanspoort tot onderzoeken, tot studie en gebed, en dus allesbehalve een vraag die verlamt, die een levend geloof, een geloof dat werkt stil legt.

Handelingen 1:4-8 En toen Hij met hen samen was, beval Hij hun dat zij niet uit Jeruzalem weg zouden gaan, maar de belofte van de Vader zouden verwachten, die u, zei Hij, van Mij gehoord hebt; want Johannes doopte wel met water, maar u zult met de Heilige Geest gedoopt worden, niet lang na deze dagen. Zij dan die samengekomen waren, vroegen Hem: Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen? En Hij zei tegen hen: Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft, maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde.

Samenkomen, studeren, bidden en plannen maken, daar hielden de eerste apostelen zich mee bezig vooruitlopend op het start schot die de Heilige Geest gaf om de wereld te vertellen van Jezus, en van Gods liefde en plan om de wereld te redden van een onomkeerbare ondergang, me als doel alles nieuw te maken en Zijn kinderen daar heen te brengen waar Hij zelf is, om ze daar weer te kunnen ontmoeten, zoals Hij in de avond koelte de eerste mensen Adam en Eva ontmoete.

Geloven is één, een werkend geloof is twee, maar een geloof en werken die niet gepaard gaat met liefde, zonder de vrucht van de Geest, is een rampzalig en een dood "werkend" geloof.
Het is de Geest die gaven geeft, maar ook vrucht, en het is deze vrucht die ons goede ambassadeurs laat zijn van Jezus Christus, wat ons helpt in ons hervormen en vernieuwen, dat is wat de Heilige Geest geeft als basis voor onze heiligmakingsopvoeding. Als we de vrucht van de Geest in ons laten uitwerken dan zullen de mensen God in ons herkennen.

Galaten 5:22 De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. :25 Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen.

We hebben te maken met een God van wonderen, een God die waakt over Zijn kinderen, kinderen die belooft zijn aan Jezus als Hij Zijn leven zou geven voor ons. Jezus heeft zich aan Zijn belofte gehouden, Hij heeft het volbracht, het is gelukt, de God van wonderen was altijd in direct contact met Zijn Zoon, waardoor Hij het goede werk kon volbrengen, en Hij heeft ons belooft met ons te zijn, zoals de Vader met Zijn Zoon was, omdat wij door Jezus broeders en zuster zijn geworden, en dus kinderen van dezelfde Vader die net zoveel van ons houdt als van Zijn Eerstgeborene.

Volgens Gods Woord hebben wij dus dezelfde Geest gekregen die Jezus had, dezelfde Geest die de eerste Adam had. Willen wij geloven dat het God is die dit goede allemaal in ons wil uitwerken waardoor Hij ons kan redden, maar ons ook kan inzetten voor Zijn werk en ons uitzend in Zijn wijngaard om voor een grote oogst te zorgen?
God vraagt aan jou of jij klaar bent voor de oogst, Hij vraagt aan jou of Hij je mag zenden om anderen (op te) roepen zich klaar te maken voor diezelfde oogst.

Dit is wat de Geest ons geeft:
Gaven: om je voor God in te kunnen zetten de oogst zo groot mogelijk te maken
Vrucht: om Gods karakter te weerspiegelen op de plek waar Hij je geplaatst heeft.
Wapenrusting: om je te beschermen tegen de aanvallen van satan die al zijn haat op ons zal richten.

Romeinen 8:31 Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen? Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken? :38. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.

Stel jezelf deze vraag: hebben wij de geest gegeven of hebben wij de Geest gekregen?

De Geest ontvangen, de Geest hebben is gaan, gaan is doen, doen is een werkend geloof.

Jakobus 5:18 En hij bad opnieuw, en de hemel gaf regen en de aarde bracht haar vrucht voort.

Lukas 10:2 Hij zei dan tegen hen: De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt.

Reacties

Populaire posts