leef je geloof

Jesaja 58:6 Is dit niet het vasten dat Ik verkies: dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt, dat u de banden van het juk ontbindt, dat u de onderdrukten vrij laat heengaan en dat u elk juk breekt? Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie honger lijdt, en de ellendige ontheemden een thuis biedt, dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt, en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt? Dan zal uw licht doorbreken als de dageraad, en uw herstel snel intreden. Uw gerechtigheid zal voor u uit gaan en de heerlijkheid van de HEERE zal uw achterhoede zijn.


Hoe praktisch kan het zijn om je geloof te leven, als het gaat om je naaste lief te hebben als je (nieuwe) zelf. Als jij dit doet aan de minste dan doe je dat aan Yeshua. Mensen Zijn God heel dierbaar, wij zijn Zijn geliefde kinderen en in die hoedanigheid wil Hij dat wij ons geloof leven waarbij wij de ander, jouw naaste hoger achten dan onszelf, dat eert God op het hoogste niveau.

Maar er is nog een aspect aan het leef je geloof, de basis vanwaaruit alles zich beweegt, en dat is waar geloof natuurlijk omdraait, en dat is God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. 
Aan de hand van de drie volgende teksten zal ik duiden waarom dat het vertrekpunt is van de mens en in gedachten van ieder mens zou moeten zijn.

Genesis 1:1, 26-28 In het begin schiep God de hemel en de aarde.
En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen! En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!


Psalm 104:30 Zendt U Uw Geest uit, dan worden zij geschapen en vernieuwt U het gelaat van de aardbodem.


Johannes 1:1-4 In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in het begin bij God. Alle dingen zijn door het Woord gemaakt, en zonder dit Woord is geen ding gemaakt dat gemaakt is. In het Woord was het leven en het leven was het licht van de mensen.

De bijbel spreekt natuurlijk over God, je leert God door dit mooie schrijven kennen, natuurlijk ook als rode draad in het leven van vele mensen die in de bijbel de revue passeren. God is één, wat niet per definitie betekend dat het maar om één persoon gaat.

Deuteronomium 6:4 Luister, Israël! De HEERE, onze God, de HEERE is één!

Als christen geloof ik in de drie éénheid, drie Goden die samen één zijn, net zoals zeven miljard mensen bestaan uit één ras, één soort, waarbij kleur, achtergrond en religie geen onderscheidt daarin maakt. Het is niet zo als ik een andere huidskleur heb, uit een totaal ander land kom, dan in dit geval Nederland, en heel wat anders geloof als iemand uit het midden oosten, dat ik daardoor ineens niet meer behoor tot het menselijk ras, of omdat ik niet blond ben en geen blauwe ogen heb, tot een ander en mindere soort behoor, dat is evolutie denken en absoluut niet bijbels.
God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest, drie personen van dezelfde afkomst, van het zelfde soort als ik zo oneerbiedig mag zijn, zijn allen God, Zijn gelijk en ondanks hun verschillende taken is er geen onderscheid in wezen, geen onderscheid als Entiteit.

Hebreeën 7:1-3 Deze Melchizedek was namelijk koning van Salem, een priester van de allerhoogste God. Hij ging Abraham tegemoet, toen die terugkeerde na het verslaan van de koningen, en zegende hem. Aan hem gaf Abraham ook van alles het tiende deel. In de eerste plaats was hij – aldus de vertaling van zijn naam – koning van de gerechtigheid en verder was hij ook koning van Salem, dat is koning van de vrede. Zonder vader, zonder moeder, zonder stamboom kent hij geen begin van dagen en ook geen levenseinde, maar aan de Zoon van God gelijkgemaakt, blijft hij in eeuwigheid priester.

Deze niet de makkelijkste tekst leert mij, met het nodig inzicht in de leer over het aardse Heiligdom, over zonde, bloedstorting en vergeving, wie Melchizedek is, maar leert mij vooral dat Hij gelijk is aan onze Hogepriester Yeshua. Dit als extra aanvulling op de eerder genoemde teksten die getuigen van de scheppingskracht van God, Yeshua en de Heilige Geest. Yeshua is onze Hogepriester, Melchizedek is de Priester van de Allerhoogste, door hen is werkelijk vergeving en verlossing van de zonde en de dood.
Niemand kan leven geven, of leven(d) maken dan alleen God de Allerhoogste en in deze dus ook Yeshua de Allerhoogste en de Heilige Geest de Allerhoogste, en in die hoedanigheid zijn Zij de enige die zonden kunnen vergeven en de dood kunnen vernietigen.

De God(en) hebben autoriteit en zeggenschap, maar dan ook alleen daar waar Zij Heersers over zijn. De koning van Nederland heeft geen zeggenschap over het grondgebied van België. Als onze regering wetten wil uitvaardigen dan gelden die voor hen die binnen de grenzen wonen en bewegen van Nederland en gelden dus niet voor anderen landen buiten onze landsgrenzen om.
Een heel goed voorbeeld is hoe het momenteel gaat over Baarle, het dorp in het zuiden van ons land, die niet alleen op de grens ligt met Belgie, maar het dorp als het ware doormidden snijdt.
Vanwege het heersende Corona Virus, mag je in de supermarkt wel aan de Nederlandse kant boodschappen doen, omdat Nederland dat nog toelaat, maar aan de Belgische kant gelden andere wetten en regels in diezelfde winkel, omdat de grens dwars door die winkel loopt.

God is Schepper van hemel en aarde en in die hoedanigheid ook Koning der koningen en rechtmatig Wetgever, en om die reden gelden Zijn wetten binnen Zijn "lands" grenzen. Niemand is gerechtigd om aan Zijn wetten iets af te doen of toe te voegen, nog gerechtigd zich niet te houden aan zijn wetten, zonder gevolgen, en kijk maar eens goed om je heen wat de gevolgen zijn van een leven in ongehoorzaamheid aan Zijn levensreddende regelgevingen.

Mattheüs 5:19 Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen.

Hier klinkt dus een ernstige waarschuwing aan het adres van diegene die menen eigenhandig met of zonder religieus sausje Gods wetten te veranderen, en pas op, zeer klein heten in het Koninkrijk van God betekend niet dat je er zult zijn, het betekend dat je niet genoemd zal worden, juist omdat je er niet bent, omdat je je boven God stelt en Zijn wetten, Zijn verordeningen, Zijn regels van liefde, geluk, hoop, harmonie en zegen. Door het veranderen laad je schuld op je, omdat je tevens er toe bijdraagt dat je anderen in de "gelegenheid" stelt het zelfde te doen en op die manier God niet die eer brengt die Hem toekomt.

Als ik mij niet vergis, houden christenen zich niet aan de wet omdat ze er iets mee kunnen verdienen zoals het eeuwig leven. Het eeuwig leven wat Yeshua verworven heeft door met Zijn leven de zonde en de dood te overwinnen voor ons, krijgen wij uit liefde deze genade, helemaal gratis en voor niets. Uit genade iets krijgen betekend dat je iets ontvangt waar je helemaal en totaal geen recht op hebt.
Door de zonde, door ongehoorzaamheid heeft de mens het recht op het eeuwig leven, het eeuwig in harmonie en liefde met God leven verbeurd. Dat heeft God in Yeshua hersteld, en het geloven in dat onmetelijk offer van liefde voor de mens waarbij Yeshua Zijn leven en Zijn God zijn niet als belangrijkste heeft geacht, beide heeft afgelegd om het perfecte verlossend offer (aan het kruis van Golgotha) te kunnen geven, waardoor er een route is ontstaan die ons door genade vrijkoopt van de prikkel van de dood en dat is de zonde. Is de prikkel weg, dan is de dood ook weg. Door het aannemen van het offer en te vertrouwen op Zijn krachtig bloed wat voor ons gevloeid heeft kunnen wij deelgenoot worden aan dat leven wat opgestaan is uit de dood voor eeuwig en altijd.

Ons leven zal dan een leven worden in overeenstemming met Zijn wil. Gedreven door de liefde die Gods Geest in ons hart legt zullen wij God dienen, met alles wat in ons is.

Markus 12:30 En u zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Dit is het eerste gebod.

David de Psalmist schrijft, dat hij het als lust, als plezier als iets gelukmakend ervaart als Hij Gods wil doet, als hij leeft volgens de wetten van God. God dienen heeft niets te maken met redding en verlossing in Christus, Zijn wil doen heeft te maken met liefde en Gods geboden willen doen, om juist te getuigen wiens kind jij bent en welke God jij aanbidt, omdat Hij ons eerst heeft lief gehad.
Je kan leven volgens geboden van mensen, geboden die afwijken van Gods geboden, daarmee dien je niet God jouw hemelse Vader, die jou geschapen heeft, maar daar mee dien je de vader van de leugen en dat zal nooit lijden tot zegen en heil, nooit de weg zijn van liefde, vrede en harmonie.

Niet dat ik ze bij naam ken, maar er zijn onder de christenen heel veel stromingen en dus heel veel "volksstammen", en dus ook heel veel "christenen" die een geloof leven waarbij hun geloof heel veel overeenkomsten heeft met die anderen gelovigen, maar ook de nodige verschillen. Een essentieel verschil met bijvoorbeeld mijn geloof tov de grote rest is het gedenken van de zevende dag. Ik ken ook geloofsrichtingen die wel de shabbat vieren, zoals de zevende dags baptisten en natuurlijk de joden.
Uiteraard kan je je afvragen, wat maakt het uit welke dag je viert, en dan is mijn antwoord heel heel kort, bondig en krachtig, veel en ik zal uitleggen waarom.

Het vierde gebod is het als ware het zegel van God. Het laat drie dingen zien die wij in onze aardse geschiedenis en binnen aardse rechtssystemen en koninkrijken ook kennen en dat is de zegel van de koning. Dat zegel zegt iets, en iedereen die de film en de nieuwe serie de brief van de koning kent, weet waar ik het over heb. Die brief die deze aanstormende ridder door omstandigheden moet afgeven, aan de koning is verzegeld met een zegel en daar gaat het om, dat bepaald de waarde van niet zomaar een brief.

Het zegel van de koning is belangrijk omdat drie dingen in zich meedraagt nl:
  • de naam van de koning
  • de titel van de koning
  • het grondgebied van de koning.
Als we de tien geboden onder de loep nemen, en je leest de eerste drie geboden, dan kan het zijn dat je na het derde gebod begint te denken, wie denkt U wel dat U bent om mij deze regels op te leggen, of deze levenslijnen aan te bieden, om het net even iets beter te formuleren. Het gaat nl niet om; je mag dit niet of dat niet, maar het gaat om; het is niet goed dat je dat of dat doet. Probeer het maar eens te lezen als adviezen, of richtlijnen die je verder kunnen helpen als je je eraan houdt.

Bij het vierde gebod, het enig gebod trouwens waar wij opgeroepen worden om te gedenken, komt die Persoon, die God, uit de Anonimiteit, vertelt wie Hij is, wat Hij is en wat Zijn grondgebied, Zijn Koninkrijk is, en om die reden werd de brief die Mozes op de berg Horeb kreeg van God ondertekend en verzegeld met Zijn zegel, om nog maar niet eens te spreken over het feit dat God zelf deze brief van twee stenen zelf en dus eigenhandig geschreven heeft.
Op geen enkele plek zal je in Gods Woord tav de tien woorden iets anders tegenkomen dan deze samengestelde onlosmakelijk aan elkaar verbonden woorden, nergens zal je kunnen terugvinden dat er ook maar één komma of punt gewijzigd is in de tien geboden, tien oproepen om een leven te leiden tot eer van Zijn naam en tot zegen voor elkaar.
Daarom worden ook de zes anderen geboden die betrekking hebben op onze relatie met onze medemens samengevat in het volgende gebod.

Markus 12: 31. En het tweede, hieraan gelijk, is dit: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen ander gebod groter dan deze.

In alle eerlijkheid vraag je je dan af, wat kan ik hier nog aan toevoegen, weglaten, of veranderen om het beter te laten worden. Met welke aanpassing kunnen wij de Allerhoogste eren. Persoonlijk denk ik dat dat niet echt lukt, in de verste verte niet, nog los van het feit dat wij het recht niet hebben om een gebod aan te bieden die een betere versie lijkt te zijn als die van YHWH zelf.

En toch heeft de mens het gedaan, de dag van de opstanding is zonder bijbelse aanleiding, zonder Goddelijk gezag, in de plaats gekomen voor de Goddelijke instelling van de shabbat. De shabbat die iedere week aan het einde van de week, begonnen aan het einde van de scheppingsweek, gegeven was niet alleen om te rusten, maar om te getuigen van Hem als de Allerhoogste God, de Schepper van hemel en aarde, met als oproep aan ons om deze dag te gedenken, ieder week in herinnering te brengen, in herinnering te brengen dat Hij de hemel en aarde in zes werkdagen gemaakt heeft en om die reden gerust heeft. Het vierde gebod verwijst naar deze Wetgever als Schepper en vraagt aan ons Zijn kinderen, om het zelfde te doen. Hij vraagt aan ons om zes dagen te werken, de aarde te bewerken en de planeet te onderhouden en om één dag te rusten van al het werk als gedenken teken, als een teken van eer aan de Gever.
Hoewel onze hoop in is Christus, in Zijn sterven, dood en opstanding, staat er nergens in de bijbel dat wij die dag mogen gebruiken om het vierde gebod te ontdoen van zijn kracht, en dat heeft Yeshua ook kenbaar gemaakt, dat Hij niet gekomen is om ook maar iets af te doen aan de wil van de Vader voor ons leven.

1 Johannes 2:3-6 En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.

Wil jij je geloof leven, dan leef je het geloof zoals YHWH het bedoeld heeft, een leven tot eer van Zijn naam, naar Zijn wil, en Zijn wil is wet. Liefde die ons gered heeft kan je maar op één manier beantwoorden en dat is die liefde uit te leven, dat geloof in Hem wat ons hoop heeft gegeven voor een prachtige toekomst te leven, ervan te getuigen door het zo te leven zoals het bedoeld is.
Niet aan de vrucht zitten waar je niet mag aankomen, niet aan wetgeving rommelen waarvan Hij gezegd heeft dat wij die niet mogen veranderen, en dat niets, nog geen komma ervan ter aarde mag vallen door ons toedoen, mede door het feit dat zelfs Yeshua niets veranderd heeft en wat ook niet bij Zijn missie horen, een missie in het teken van de wil te doen van Hem, die Hem gezonden had.

Leef je geloof, dan leef je het geloof in en van Yeshua.

Openbaring 14:12 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen.

Als Christus terugkomt zal Hij dat geloof vinden, leef jij dan dat geloof, is jouw leven een levend getuigenis van het dienen van de enige rechtmatige Wetgever, de God die alles gemaakt heeft door het Woord, de Weg de Waarheid en het Leven?
Hij wil dat je aan Hem denkt als je het geloof leeft, dat je Zijn geboden gedenkt en heiligt. Zet Zijn geboden apart, en laat de Heilige Geest die richtlijnen mogen inzetten om jou te hervormen en vernieuwen.

Romeinen 12:1-3 Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst. En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is. Want door de genade die mij gegeven is, zeg ik ieder onder u niet hoger te denken dan hij moet denken, maar laat hij denken in bescheidenheid, naar de mate van geloof zoals God die aan ieder heeft toebedeeld.

Reacties

Populaire posts