Gods verkiezend voornemen

2 Timotheüs 3:16, 17 Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.


De kerk van de Zevende-dags Adventisten staat sinds 1995 op de tweesprong van wat wel eens de grootste crisis in eenheid en zending in onze 175-jarige geschiedenis zou kunnen blijken te zijn.
Deze crisis is meer dan een kwestie van vrouwelijke predikanten, maar werkelijk een kwestie van hoe wij de Bijbel zullen lezen en volgen.
Een andere manier van bijbel uitleg zet onze Advent basis en ons geloof en het kennen van God, totaal op losse schroeven, omdat het uitgangspunt niet meer is dat Gods woord per definitie en onvoorwaardelijk door Gods Geest geïnspireerd is, maar dat wij vandaag de dag voor een "betere" uitleg moet kiezen, en dus veel meer gekeken moet worden naar de omstandigheden, en dan vooral naar de culturele omstandigheden. Onze kerk in het algemeen is de mening toegedaan dat alles wat Paulus schreef over de positie en de rol van de vrouw niet geschreven heeft onder inspiratie van de Geest, maar gedreven werd door de culturele omstandigheden.
Ik denk dat het niet echt een uitleg behoeft, maar deze manier van denken legt een bom onder het nieuwe testament, wat zeg ik het legt een bom onder Gods Woord, zeker gegeven het feit dat Paulus het oude testament gebruikt als uitgangspunt voor zo`n beetje alles wat hij schrijft.

Romeinen 1:1,2 Paulus, een dienstknecht van Jezus Christus, een geroepen apostel, afgezonderd tot het Evangelie van God, dat Hij tevoren beloofd had door Zijn profeten, in de heilige Schriften,

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat "weldenkende" christenen zich afvragen waarom getalenteerde, godvrezende vrouwen geen gewijde predikant zouden mogen zijn.
In een cultuur waar de media de spot drijven met georganiseerde religie en het homohuwelijk vieren, moeten we niet verbaasd zijn dat inmiddels de grenzen tussen sekseverschillen en Bijbelse autoriteit steeds vager worden, denk daarbij ook dat de hoofdletters in de bijbel als het gaat om God, Jezus en de Heilige Geest (weer) moeten verdwijnen.

Als een vrouw zich geroepen voelt om als gewijd predikant te dienen, waarom zou een kerk haar gekozen carrièrepad dan blokkeren?

Zonder bijbels gezag en een goddelijk precedent zou er geen logische reden zijn om te voorkomen dat vrouwen tot predikant worden gewijd, evenzo zou er geen logische reden zijn om de zevende dag van de week heilig te houden als de bijbel juist vanwege haar gezag dit leert.
Echter, als historische verdedigers van de Bijbelse waarheid mogen Zevende-dags Adventisten niet toestaan dat cultuur onze standpunten gaan bepalen over zaken als de schepping, abortus, relaties tussen dezelfde sekse of de wijding van vrouwen.
Het is interessant om te bedenken dat na 6000 jaar menselijke geschiedenis een groeiend aantal christenen blijvend proberen het Goddelijke plan op dit gebied te veranderen.
De Bijbel is altijd Gods middel geweest om de samenleving te veranderen; het zou niet andersom moeten zijn. Dus de vraag blijft ... Is het geestelijk leiderschap voor vrouwen bijbels?

Let op enkele fundamentele Bijbelse feiten betreffende het mannelijk leiderschap:
  1. Adam werd als eerste gevormd uit het stof van de grond. Genesis laat duidelijk zien dat Adam degene was die voor de tuin moest zorgen, de dieren moest identificeren, en zijn vrouw een naam moest geven.
  2. Nadat Adam en Eva gezondigd hadden, was het Adam en niet Eva die door de Here ter verantwoording geroepen werd voor de zonde. Hoewel Eva de eerste was die zondigde. Daarom kwam Jezus als de tweede Adam, om de verloren heerschappij en het leiderschap terug te winnen die Adam door ongehoorzaamheid aan satan had afgestaan.
  3. Alleen van mannen wordt in de Bijbel vermeld dat zij offers brachten of geroepen werden tot het priesterambt.
  4. De stichters van de 12 stammen van Israël waren allen mannen.
  5. Hoewel de Heer het gehele volk Israël opriep om een koninkrijk van priesters te zijn, werden alleen mannen aangewezen om het Pesachlam te offeren en om later als priester te dienen.
  6. De 12 heersers die door Mozes in de woestijn onder Gods leiding werden aangesteld, waren alleen mannen.
  7. De zeventig oudsten die door Mozes werden aangesteld, waren allen mannen.
  8. Alleen mannen werden door God gezalfd om te dienen als koningen van Israël en Juda.
  9. Alle patriarchale zegeningen werden doorgegeven van vader op zoon.
  10. In het Oude en het Nieuwe Testament traceren we de genealogie van Jezus via de mannelijke lijn.
  11. Er zijn zeven voorbeelden in de Schrift van vrouwen die bevallen in verband met een wonder; al deze wonderbaby's die Christus typeerden waren mannelijke kinderen.
  12. Hoewel Jezus wenste dat vrouwen het goede nieuws van de verlossing zouden delen, riep Hij alleen mannen om te dienen in de hoedanigheid van apostelen.
  13. Zowel mannen als vrouwen werden gedoopt, maar alleen door mannen.
  14. De eerste zeven diakenen die werden gekozen om de vroegchristelijke kerk te besturen, waren allen mannen.
  15. Paulus, die zei dat er in Christus noch man noch vrouw is, trok van stad tot stad en wijdde alleen mannen in.
Wij moeten in gedachten houden dat het Jezus was die Adam schiep en het mannelijk leiderschap vestigde in een volmaakte wereld van voor de zondeval. Dit onthult de eeuwige aard van deze Goddelijke regeling.
Elk compromis over de grondbeginselen die in Genesis zijn gevonden, maakt de weg vrij voor een toekomstig compromis over zaken als de sabbat, het homohuwelijk en evolutie.
De controverse over het leiderschap begon eerst in de hemel, toen lucifer de goddelijke orde in de Godheid in twijfel trok. lucifer nam het leiderschap van Christus kwalijk en verwierp het uiteindelijk, waardoor het universum in een crisis belandde over precies deze vraag.

Had Eva hetzelfde leiderschap als Adam bij de schepping? Als het antwoord nee is, moet dat altijd zo blijven. Elke poging om deze volgorde te veranderen zou vergelijkbaar zijn met de poging van lucifer om gelijke autoriteit met Christus te krijgen. Dat was onmiskenbaar de reden waarom de slang in het paradijs tegen de vrouw zei: "...... dat u als God zult zijn,..".
God stelde het geestelijk leiderschap in bij Adam en Hij volgt hetzelfde scheppingspatroon door de tijden heen - priesterschap, koningschap, apostelschap, ouderlingschap...
Allemaal mannelijk, misschien minder bijzonder als het op eerste gezicht, maar de zondeval heeft geen verandering met zich meegebracht in het leiderschap van de man. Omdat gij.... (vrouw), zal jouw begeerte naar jouw man uitgaan en hij zal over jou heersen. Omdat gij.... (man) is de aardbodem vervloekt, en zal jij je vader en moeder verlaten en je vrouw aanhangen, over haar heersen, voor haar zorgen en haar beschermen.

Jezus heeft nooit een gender neutrale  priesterschap ingesteld, of een vrouwelijk apostelschap voor Zijn nieuwe kerk-lichaam.
Toen het offersysteem was weggevaagd en alles wat daarbij hoorde, stelde Jezus nog steeds mannelijk leiderschap in om de kerk te leiden. Interessant om bij stil te staan.
Als Jezus vrouwen had aangesteld als apostelen en leiders van  het geestelijk Israël, zou niemand vandaag de dag de wijding van vrouwen in twijfel hebben getrokken.
De apostel Paulus zei dat "in Christus is er geen man of vrouw." Als dit zou betekenen dat vrouwen gewijd moeten worden tot geestelijk hoofd, dan moet dat altijd al zo zijn geweest, zelfs vanaf de schepping! Maar is dat wat de Bijbel laat zien?

1 Korinthe 11:3 Maar ik wil dat u weet dat Christus het Hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouw en God het Hoofd van Christus.

Wees geen lam dat ter slachting wordt geleid als het gaat om de verkondiging van onwaarheden, wees een lam als het gaat om persoonlijk leiden, beproevingen en verdrukking.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts